Babytijd Babytijd

Babytijd

Lees ook op

Bv, fv en voedselintroductie...

Jawel, het is zover!
Dochter is (bijna) zes maanden, dus zo langzamerhand mogen (moeten) we eens na gaan denken over de introductie van niet-melk. Tot op zekere hoogte gaan we waarschijnlijk 'Rapley' toepassen. Ik vind het idee dat ook eten iets is wat je moet leren, en je het kind dus gewoon kan laten spelen met eten wel relaxed klinken Dochter zit toch al in de kinderstoel bij aan tafel (gezellig!) dus kleine moeite om daar tijdens het eten een stuk broccoli of courgette neer te leggen. Ik neem aan dat je op dezelfde manier op andere momenten van de dag (tijdens de 'lunch') het kind eens een broodkorst of een stuk appel geeft.

Maar, hoe combineer ik dat nou handig met ons huidige patroon. Of zou ik dat zelfs kunnen verbeteren?
Op dit moment krijgt Dochter overdag flesvoeding. In principe bieden we 180ml (+ zes scheppen) aan. Soms gaat dat op (met tussenpozen), soms niet. Heel soms heeft ze meer nodig. Effectief krijgt ze dus ook nu nog voeding op verzoek, maar er zit genoeg regelmaat in om in principe drie flessen per dag te verwerken; zo tussen de 400 en 600 ml per dag aan FV. Daarnaast geef ik 's ochtends en 's avonds BV. En 's nachts nu ook weer

De eerste paar weken dat ik weer werkte, werd Dochter 's ochtends ergens rond half zes / zes uur wakker. Precies handig zodat ik om half zeven op kan staan (wij hebben namelijk een modelkind). Maar sinds een paar weken wil ze ook rond drie (of twee) uur 's nachts weer drinken. En soms rond half zeven ook weer (soms later, en dan krijgt ze FV op het KDV).

Nu is het natuurlijk prima als ze 's nachts die voeding (weer?) nodig heeft. Maar als je dan toch begint met bijvoeding, zou je dan ook 's avonds iets met pap / rijstebloem kunnen doen, om haar de nacht te laten doorslapen? En wat zou dan de handigste manier zijn? Nu valt ze nl. meestal in slaap aan de borst, dus nog een fles nageven lukt eigenlijk niet. Zou het werken om rijstebloem in de laatste fles van de dag te doen (rond vijf uur, op het KDV) of zou dan ook meteen de BV van half acht / acht uur wegvallen (En het kind om vier uur 's nachts wakker worden, waarschijnlijk).

Kortom, zoals gewoonlijk, veel te veel ideeën en mogelijkheden. Niets zo goed als dit forum om erachter te komen wat ik eigenlijk wil (proberen). Wie heeft ervaring, tips of wijze woorden?
Alvast bedankt!

Kraanvogel.
(die het wakker worden 's nachts vreselijk vindt, maar het voeden dan wel weer erg gezellig)


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Biene M.

Biene M.

17-09-2011 om 08:03

Hmm

Volgens mij maakt het niet uit om pap 's avonds te geven. Niet bij mijn drie kinderen althans, maar misschien wel bij die van jou. Het extra eten scheelt wel. We zijn bij de jongste met 6 maanden begonnen met groente en iets voor de koolhydraten (aardappel/rijst/pasta/couscous) bij het avondeten en een fruithap overdag erbij te geven. Dat voegde echt wel iets toe. (Van doorslapen is hier geen sprake, maar dat komt door het flesweigeren.)

Sinds ze vast voedsel krijgt (pap krijgt ze vanwege flesweigeren al vanaf 4 maanden) heeft haar groeicurve weer een knikje naar boven en ik kan me voorstellen dat een kind dat door de dag heen beter verzadigd is, 's nachts ook langer doorslaapt.

Veel plezier met het echte eten, ik heb gisteren nog met veel genoegen zitten kijken hoe het ene na het andere broccoliroosje kaalgegeten werd

Massi Nissa

Massi Nissa

17-09-2011 om 09:43

Haha, precies dezelfde vraag

Kraanvogel, je bent me gewoon voor, ik wilde ook al zo'n soort draadje starten. Mijn zoon krijgt nog min of meer volledig bv, alleen heb ik soms net niet genoeg mm over om 's avonds zijn rijstebloempap mee aan te lengen, dus daar gaan wel eens wat schepjes Nutrilon bij.
Gisteren haalde ik hem op bij het kdv (waar hij nu twee weken zit) en de leidster zei: "Goh, wat eet hij al goed fruithap van een lepeltje! Hoe lang oefenen jullie al?" Eh, eh, wat? Hij heeft nog nooit iets van een lepeltje gegeten, haha. Hooguit prak ik eens iets met mijn vinger fijn (een stukje wortel ofzo) en laat het hem eraf zuigen om hem af te leiden tijdens het avondeten. Ik ga nu dus als de wiedeweerga thuis ook fruit aanbieden, zo leuk!
Ik herinner me nog dat ik voor dochter in het begin altijd apart kookte, gewoon een wortel en een zoete aardappel ofzo, en dan in kleine porties invriezen. Broodkorsten lijken me nog best gevaarlijk, toch?
En Kraanvogel, wat knap van je dochter dat ze al in de kinderstoel zit!
Groetjes
Massi

Kraanvogel

Kraanvogel

17-09-2011 om 10:17 Topicstarter

Nou ja, zitten...

Er zijn wel het inzetkussen en twee extra 'opvulkussens' voor nodig. Maar Dochter zit (al een paar weken) heel behoorlijk. Alleen in evenwicht blijven lukt nog niet, dus vandaar die kussens enzo. Ze vermaakt zich tijdens het eten over het algemeen met de speelgoed pakken- in mond steken - op grond laten vallen cyclus. En als ze dat met haar speelgoed kan, dan moet een stuk eten ook te doen zijn. Overigens trekt ze het nog niet om een hele maaltijd (in het tuigje?) te zitten, dus halverwege eindigt ze op een schoot (dat vinden wij dan weer leuk). Mara favoriete bezigheid is dan trouwens om de toetjesbakjes vast te grijpen, dus misschien moeten we dan toch maar met dubbelvla beginnen

Maar Massi, jij geeft dus wel pap 's avonds. Begrijp ik dat je kolft, en daar pap me aanmaakt? En leg je dan daarna ook nog (even) aan? Of drinkt jullie zoon gedurende de nacht toch nog wel een paar keer? Biene's opmerking dat het niet uitmaakt kan ik me deels wel voorstellen. Maar *toevallig* heb ik nog een heleboel moedermelk in de vriezer liggen die (oh schaam) niet echt opkomt (Dochter eet alles. BV, FV, maakt haar echt niet uit). Dus we kunnen mooi eens een beetje experimenteren, zonder dat ik meteen 'moet' kolven.

Gewoon iets van groenten oid. tijdens het avondeten fijnprakken & laten opzuigen is daarom misschien ook wel eens leuk om mee te beginnen. Hoef ik me tenminste niet druk te maken of de broccoli wel zacht genoeg is doorgekookt....
Hmm, zit ineens vol met ideeën om eens te proberen.

Wat die broodkorst betreft: als ik mijn schoonzusje moet geloven (en die is meestal heel verstandig) is een broodkorst heel handig. Hij is slap genoeg om niet zomaar af te breken (zoals een soepstengel bijvoorbeeld), en wordt toch makkelijk zacht gesabbeld om door te slikken. Bovendien hebben we die al standaard in huis. Goh, en als ik het direct uit de vriezer geef, dan helpt het misschien ook meteen tegen doorkomende tandjes

Ik denk dat het inderdaad wel handig is om aparte mini-porties in de vriezer te hebben (zag gisteren bij de Blokker ieniemienie diepvriesbakjes liggen). We hebben toch meestal eten over, en dan heb je iets voor de grijp, als je eigen eten wat later is. Hoewel, meestal is Dochter zelf de reden dat het eten later is, maar dat terzijde.

Goed, wij gaan eens experimenteren tijdens het eten. En misschien ook eens een pak rijstebloem aanschaffen, om wat mee te proberen.
Bedankt allemaal...

Kraanvogel.
zelf dol op alle soorten pap

Tirza G.

Tirza G.

17-09-2011 om 22:02

Groenten en fruit

Doen niet zo bar veel om 'aan' te komen of honger te onderdrukken. Wat eet je zelf als je af wilt vallen? Juist

Tirza

Kraanvogel

Kraanvogel

18-09-2011 om 11:19 Topicstarter

Geen koekjes....

Of bedoelde je dat niet
Ik moet eerlijk zeggen; ik ben zelf niet zo heel erg van het fruit. Dus van mij hoeft ze voorlopig nog niet aan de geprakte banaan of appel. Integendeel zelfs.
Maar wat is dan de reden om al die baby'tjes met al die fruithap lastig te vallen? Is dat zodat ze er al aan 'gewend' zijn als ze tussendoortjes krijgen, en dus niet aan de snoep of koek gaan? Of is het omdat andere mensen wel van fruit houden, en het in ieder geval niet slecht is voor kinderen? 'Gewoonte' dus?

Kraanvogel.

Mondmotoriek

Ik heb altijd begrepen dat het starten met groenten en fruithapjes voornamelijk gebeurt ter bevordering/ontwikkeling van de mondmotoriek. De reden dat er met fruit gestart wordt is omdat het zoet is en sneller geaccepteerd ('geslikt') wordt door kinderen? Je dit heel glad/fijn kan malen? Het goed te verdragen is voor de buik (op sinasappelsap na.)? Het door Olvarit in kleine potjes is gedaan

Tirza G.

Tirza G.

18-09-2011 om 20:40

Nee

De reden is, dat kinderen vroeger op kunstvoeding vitaminetekorten opliepen. En daarom begonnen ze al met 6 weken met fruit. En dat is zo gebleven. Elk land/cultuur heeft zijn eigen 'start'-voedsel, afhankelijk van het voedselaanbod en de historische tekorten in een land.

Tirza

Massi Nissa

Massi Nissa

18-09-2011 om 20:59

Mondmotoriek

Ik heb juist overal gelezen dat de mondmotoriek gestimuleerd wordt door borstvoeding. Dat zou dan betekenen dat bv-kinderen niet zo vroeg bijgevoed hoeven worden. Ik moet zeggen, zoon (nu precies een hal jaar) vindt bijvoeding nog niet echt interessant. Als je ziet hoe hij op de borst aanvalt en er twee armpjes omheen slaat, staat dat in geen verhouding tot het gemier met lepeltjes en slabbetjes en vierkante milimeters banaan. Ik ben eigenlijk geneigd, na een weekend prutsen met heel weinig resultaat, om heel erg lui te zijn en die bijvoeding opnieuw een maand voor me uit te schuiven. Het is best een gedoe, hoor.
Groetjes
Massi

Kraanvogel

Kraanvogel

18-09-2011 om 22:46 Topicstarter

Hihihi massi

Ik moet eerlijk zeggen; ik zie ook een beetje op tegen het gedoe. Al die extra voedingsmomenten ineens. Daarom ben ik ook zo blij met dat 'Rapley' (ooit hier op het forum tegengekomen). Heb me gisteren helemaal ingelezen (nou ja, één site), over alle theorieën over hoe kinderen zelf leren eten enzo. Zal ongetwijfeld kloppen, maar ik dacht toch vooral: hah! niet pureren. Ben benieuwd wat ik uiteindelijk meer werk vind; de staafmixer afwassen, of de keukenvloer poetsen.

Ik heb voorlopig besloten om (mede door Tirza's opmerking) voorlopig eens te beginnen met wat te eten geven tijdens ons avondeten. Voor ons geen extra werk (vooraf), en dan kan ze eerst eens beginnen te snappen dat er dingen bestaan die je niet alleen in je mond steekt, maar ook inslikt. Mocht dat goed gaan, dan zal ik eens moeite gaan steken in fruit pureren / prakken.

Kraanvogel.
(doet waarschijnlijk alles een beetje)

Kraanvogel

Kraanvogel

18-09-2011 om 22:55 Topicstarter

Cultuur-historisch startvoedsel

Kijk, alvast wat geleerd vandaag.
Ik nam eigenlijk aan dat de fruit & groente voortkwam uit het feit dat het makkelijk op te nemen was ('druivensuiker' zeg maar). Aan vitaminen had ik nog weer helemaal niet gedacht. Nu eet ik zelf dus ook zelden fruit; maar overdag krijgt Dochter FV, dus haar vitaminen krijgt ze wel binnen. (En ik ben dan wel weer dol op groenten).
Dat fruit in NL goed te krijgen is, en ook nog makkelijk pureert, zal ervoor gezorgd hebben dat het in gebruik bleef, waardoor Olvarit het in van die handige potjes stopt.

Toch ben ik benieuwd. Volgens mij zit fruit er zo Cultuur-Historisch in, dat het volgens mij een daad van rebellie is om daar niet heel snel mee te beginnen.

Kraanvogel.

Kraanvogel

Het advies is geloof ik nu weer om met groenten te beginnen, want dan zouden kinderen alvast wennen aan de minder zoete smaak van groente.

Ik geloof er geen bal van, nog daargelaten dat de meeste ouders vermoedelijk beginnen met worteltjes, en die zijn ook zoet. Ik ben gewoon klassiek begonnen met geprakte banaan.

"Ben benieuwd wat ik uiteindelijk meer werk vind; de staafmixer afwassen, of de keukenvloer poetsen"

Het een sluit het ander niet uit . Maar in het algemeen is het schoonmaken van de staafmixer minder werk dan het poetsen van de keukenvloer. Wel geldt in het algemeen: resten meteen verwijderen of in de week zetten. Anders is een plamuurmes nodig om de boel weer los te krijgen

Groeten,

Temet

Tirza G.

Tirza G.

19-09-2011 om 12:45

Mondmotoriek

Inderdaad. Kinderen die geen borstvoeding krijgen, hebben een slechtere mondmotoriek en kaakontwikkeling. Rond de zes maanden verdwijnen langzaam maar zeker de kussentjes uit de wangen van de baby, die helpen het vacuum opbouwen wat voor bv belangrijk is. De baby kan zijn kauwspieren gaan ontwikkelen en dóet dat ook. Bij borstbaby's zijn die al wat verder ontwikkeld, omdat ze die al enigszins gebruiken bij het 'melken' van de borst.
Verhaaltje uit eigen bv-historie: zoon wilde niet veel weten van bijvoeding, het getrut van Massi herken ik helemaal. Met Oud en Nieuw was zoon ruim 8 maanden oud en scharrelde rond de tafel in een poging tot lopen. Hij stekkerde op de schaal oliebollen af, leunde met zijn buik tegen tafel, strekte zijn armpjes, greep zo'n gezellig rond balletje en zette er zijn tanden in. So far voor de pedagogisch verantwoorde eerste hapjes

Tirza

Zal ik nu wel of niet?

Mijn dochter is 4 maanden oud, krijgt flesvoeding en zou dus bijvoeding mogen. Maar.....wat is wijsheid???
Eerlijk gezegd is mij nu niet helemaal duidelijk wat nu goed is om te doen. Vanuit culturele- en historische overwegingen zou het vooral een ode zijn aan mijn grootouders en voor de mondmotoriek is het ook niet hoogst noodzakelijk begrijp ik (gezien het oliebollenverhaal van Tirza.
Wat zijn overwegingen als het de darmen aangaat? Zijn die voldoende gerijpt?
Ik lees ook wel eens dat het uitstellen van bijvoeding het krijgen van astma en allergieën ietwat zou kunnen verkleinen? Heeft iemand daar kennis van?
Ik ben weer benieuwd!

Bijvoeden

De adviezen zijn alweer bijgesteld Regien. Bijvoeden bij 4 maanden en het uitstellen van bijvoeding helpt niet aantoonbaar bij het ontwikkelen van een mogelijke allergie.
http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/De-aanpak-van-voedselovergevoeligheid-bij-een-kind.htm
Ik zou wel een voedselintroductieschema aan houden. Starten met een enkelvoudig voedingsmiddel (geen pakjes of potjes) en dat dan een aantal dagen aankijken of dat geen reacties opwekt. Maar als je geen geschiedenis van asthma of allergie in de familie hebt is dat misschien niet eens nodig.
Eerst verzinnen wat je gaat aanbieden.

Tirza G.

Tirza G.

20-09-2011 om 19:46

Regien

Dat staat en valt enigszins met of je dochter wel of geen borstvoeding krijgt - ik bedoel, dat verhaal van die mondmotoriek
Bijvoeden heeft op deze leeftijd geen enkele zin. Je dochter kan het nog niet verwerken en je kunt het de volgende dag dus weer zo uit de luier vegen

Tirza

Flesvoeding (tirza)

Tirza: onze dochter krijgt flesvoeding, is om die reden bijvoeding nu al wel aan te raden??

Kari1

Kari1

21-09-2011 om 07:57

Wat is wijsheid,

is je vraag, wel of niet al starten met bijvoeding. Ik denk dat wijsheid in deze is: kijken naar je dochter. Jij hoeft niet te bepalen of het al tijd is voor bijvoeding, dat mag je kind doen. (Pfoe, weer een verantwoording weggenomen .)
Starten met hapjes is niet goed en niet slecht. Het kan, maar het hoeft niet. "Bijvoeding" is eigenlijk een rare en verwarrende term. Die eerste hapjes zijn geen voeding, zoals als Tirza ook al zei zetten ze daarvoor veel te weinig zoden aan de dijk. Je kind groeit op melk. Maar een likje van e.e.a. voor de leuk zit dat niet in de weg en als je denkt dat je kind daarvan gaat genieten dan kun je dat doen.
Kari

Fiene

Fiene

21-09-2011 om 09:49

Leuk draadje

Ook hier zijn we begonnen met vast voedsel en door de KMA let ik wel goed op. Maar dat aanbieden van gewoon hele stronke brocolie bijvoorbeeld spreekt mij wel aan, vanmiddag eens proberen.

Kraanvogel

Kraanvogel

21-09-2011 om 21:47 Topicstarter

Wijsheid is....

te doen wat voor jou goed voelt (hah! die zag vast niemand aankomen...).
Volgens mij is het precies wat Kari samenvat, je kan beginnen met 'oefenvoeding' vanaf een maand of vier. Als Kind er niks aan vind kom je daar vanzelf achter, en anders is het een goede reden voor lol. En als je (nog) geen idee hebt hoe je e.e.a. aan moet pakken, dan stel je het gewoon nog even uit, tot een maand of zes, en dan begin je hier een draadje

Zelf heb ik nogal een hekel aan banaan, dus wij zijn cultureel-historisch verantwoord eens met een schepje rijstebloem in een avondfles begonnen. Eigenlijk meer in de hoop dat er 's nachts weer wat meer doorgeslapen wordt. Ik sta er echter wat halfslachtig in, omdat ik sommige dagen overweeg om de avond-BV eruit te gooien, en te vervangen door een fles pap. Maar andere dagen vindt ik dat dan weer onnodig, dus echte zoden zet het nog niet aan de dijk. En deze week hebben man en ik nog niet een keer iets gegeten wat we handig ook aan dochter konden voeren. Hoewel, misschien is pizza wel heel goed voor de mondmotoriek.

Kraanvogel.

Kraanvogel

Kraanvogel

21-09-2011 om 21:52 Topicstarter

Bikken of plamuren (temet)

Vanavond is Man begonnen met een bordje pap. De eerste spetters zijn tot ruim een meter ver gekomen. Maar gelukkig knoeien wij ons tafelkleed zelf ook vol, dus daar viel het niet op.

Kraanvogel.

Wel even opletten..

..bij het mee laten eten dat de kleine nog geen zout mag...
Misschien is dat de reden dat er vaak toch aparte hapjes worden bereid? Je kunt ook gewoon zelf zoutloos gaan koken en indien nodig het zoutvaatje op tafel zetten.
Hier werken de gepureerde happen niet echt. Blokjes gekookte aardappel en groenten weer wel. 't Is echt per kind verschillend.
Overigens gebruik ik bij het huisvlijt (zelf hapjes maken), lege Olvaritpotjes en vries deze in. Niet het hele potje voldoen want het zet wat uit (en dan knapt het potje) maar verder super!

Kraanvogel

Kraanvogel

25-09-2011 om 23:58 Topicstarter

Ervaringen na een week bijvoeren

Sinds deze week zijn we 's avonds begonnen om, bij thuiskomst uit het KDV, eerst een 'kleine fles' melk (90 ml) met een schep rijstebloem te geven. En vervolgens, na ons eigen eten, aan te leggen voor de 'echte' avondmaaltijd. Dochter slaapt nu weer door tot er minimaal een zes in de klok zit (nou ja, kwart over vijf is *bijna* tien voor half zes), dus dat lijkt succes te hebben. Wel is de laatste twee dagen haar schema opgeschoven, waardoor de fles van zes uur geen 'extra' fles werd, maar een 'gewone' (180ml met twee flinke scheppen). Benieuwd wat dat voor vannacht betekent. Sneu was wel dat ik de tweede keer iets meer rijstebloem in de fles had gedaan, waardoor de gewone 2-speen iets te ambitieus was. Maar het duurde nog een flinke tijd voor ik doorhad dat ze wel zoog, terwijl het niveau in de fles niet daalde. Aw...
Ook heeft ze al drie keer een stuk broodkorst gehad (*eindelijk* een doel voor al die te kleine kapjes), waar ze flink mee zit te knoeien. Het gaat haar mond in, maar ik geloof niet dat ze als iets heeft doorgeslikt. Weet nog niet of we dat al op het KDV laten geven, of nog even wachten tot ze af en toe iets doorslikt.
Tijdens het avondeten heb ik, als dat kon, wat van de groenten achtergehouden (beetje extra doorgekookt) en apart gegeven om mee te spelen. Nooit geweten hoeveel troep er van een broccoli-roosje af kan komen . En ook hier denk ik niet dat er ook maar iets is doorgeslikt.

Kortom, tot nu toe een groot succes. Dochter is geïnteresseerd (nou ja, ze steekt het in haar mond. Als je zes maanden oud bent is dat volgens mij het toppunt van interesse), en ik maak me nog niet druk of het allemaal wel goed gaat.

Kraanvogel.

Massi Nissa

Massi Nissa

26-09-2011 om 20:55

Wow kraanvogel

Wat ben jij goed bezig! Ik kom nog niet verder dan die fles met rijstebloem 's avonds en hier en daar wat fruit of groente - wat eigenlijk vooral neerkomt op een perpetuum mobile van een en hetzelfde hapje: in het mondje, er weer uit, in het mondje... Hier vindt hij het ook niet zo interessant, hij trekt liever aan mijn haar of krabt op zijn achterhoofd (dat is zijn nieuwste truc, geen idee waarom want ik zie nergens bultjes of iets in die richting).
Groetjes
Massi

Kraanvogel

Kraanvogel

02-10-2011 om 22:31 Topicstarter

Het lijkt meer dan het is hoor

Want de eerste keer dat dat ze niet lekker gestructureerd naar het KDV ging, maar ik er zelf de hele dag voor Dochter verantwoordelijk was heeft ze ook alleen maar melk gehad. Helemaal vergeten....
De fles-met-rijstebloem heeft inmiddels wat afgedaan lijkt het. Dochter drinkt er steeds minder van. Maar we zijn in de avond een beetje aan het knoeien (los van de 2 likken broccoli die ze eet). Ze wil / moet meestal nog een fles net nadat ze thuiskomt, maar tegen een uur of acht ook weer. Dus hoe we dat makkelijke combineren samen met een laatste BV, koken en zelf eten, dat wisselt een beetje. Wel lijkt ze sinds een weke door te slapen, maar dat kan ook komen omdat ze naar haar eigen kamer is verhuisd, en ik niet meer meteen wakker wordt als Dochter dat ook is.

Maar het mee-eten tijdens het avondeten lijkt daadwerkelijk iets naar binnen te krijgen. Althans, er leek iets in de luier te zitten wat van broccoli afkomstig zou kunnen zijn. En ook de korst brood is misschien wel in enige mate naar binnen gegaan (en weer naar buiten, en weer naar binnen, en weer naar buiten, en op de kinderstoel, en op de grond...). Ik kan alleen maar de tip geven om die nekplooi heel goed schoon te maken, want er kan echt een halve boterham in.

Want bij ons lijkt te 'werken' (slecht woord, want we hebben niet echt een doel), is om de eerste 'brok' niet in de hand te geven, maar al in haar mond te stoppen. Anders gooit ze het meteen op de grond omdat andere dingen interessanter zijn. En Man is wat gestructureerder dan ik, dus die begint halverwege de maaltijd ook iets op en lepeltje aan te bieden. Dan gaat er ook meestal wel iets naar binnen (en weer eruit ). Dus eigenlijk krijgt ze op alle manieren een beetje.

Kraanvogel.

Massi Nissa

Massi Nissa

03-10-2011 om 16:29

Haha

Zo herkenbaar weer. Onze zoon heeft het op de grond gooien ook ontdekt als bezigheidstherapie voor ouders (en zusje, die raapt ook behoorlijk wat op, de schat). Hij krijgt inmiddels een papfles ('s avonds voor het slapengaan) en tussendoor overdag een bakje fruit. Dat gaat redelijk - nou ja, redelijk. Het duurt een half uur en alles zit onder de perenprut, maar het gaat. Avondeten ga ik dit weekend eens proberen, misschien wat wortel ofzo.
Groetjes
Massi

Pfffff

Ons meisje moest heel hard huilen bij haar eerste fruithapje (beetje op haar lip gedaan), het tweede fruithapje (2 hapjes waarvan ik me afvraag hoeveel er naar binnen is gegaan) was eveneens geen succes (ze moest daarna spugen) en het rijstenpapje (weer enkele hapjes met dezelfde twijfel van gisteren duwde ze ook allemaal weer naar buiten.
Is dit herkenbaar?? Wat kan ik nu het beste wel of niet doen??

Tirza G.

Tirza G.

08-10-2011 om 11:14

Ja hoor

Heel herkenbaar. Ik zou een weekje wachten

Tirza

Niet blijven aanbieden?

Dus ik moet het niet aan blijven bieden?? Ik dacht dat de aanhouder "wint" en ze gewend/vertrouwd raakt aan de manier van voeden door het te blijven herhalen??

Leuk

Eten moet wel aangenaam zijn. Ik zou er inderdaad voor kiezen om even te wachten. Maar misschien is het ook handig om het anders aan te bieden. Een stukje eten, goed gekookt, dat ze zelf van een bordje kunnen pakken, kan hun onderneminszin bevredigen. Mijn kinderen waren helemaal niet van het voeren. Een stukje meloen in een handje of een stukje ontvelde en ontpitte druif, een broodje om te kluiven. Verleiden is prettiger dan dwingen. Je kunt een weerzin tegen eten opbouwen door te blijven aanbieden wat ze niet willen. Het is prettiger en nuttiger als het een beetje spelenderwijs gaat. Je gaat er vanuit dat er een natuurlijke behoefte bestaat bij mensenkinderen om te gaan eten, daar ga je op in.

Voeren

Dat is trouwens niet helemaal waar wat ik zeg. Zoon kreeg yoghurt toen hij overduidelijk hongerig bleek ergens voor de 6 maanden, niet eerder. En dochter kreeg geprakte banaan met moedermelk als vervanging voor flesvoeding met 4 maanden. Maar ik denk dat ze er aan toe waren en hongerig.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.