Babytijd Babytijd

Babytijd

Lees ook op

Ja, 6 maanden bv gehaald! en nu?

Soms met hangen en wurgen, want bv geven en kolven is toch niet mijn hobby, en dochter weigerde ook nog een tijdje de fles, maar voor de gezondheid van onze dochter heb ik dochter bijna 6 maanden volledig (op 1 week na,komend weekend wordt ze 6 maanden) bv gegeven.

Maar hoe ga ik nu ook al weer verder met bijvoeden? De voedingen overdag ben ik aan het afbouwen naar fles, de ochtend an avond voeding wil ik er inhouden zo lang als nodig ivm koemelkallergie dochter, krijgt ze toch nog zuivel.

Dochter zit keurig op 5 voedingen om de 3 uur. De voeding van 10.00 uur ga ik nu dus langzaam vervangen voor een fruithapje. Volgens mij ga ik daarna dan de voeding van 16.00 uur vervangen voor groente hapje en dan?

Wanneer komt er tussen de middag een boterham met beleg en komt die fles te vervangen?

Iemand tips hoe ik dit aan ga pakken?

ALvast bedankt!
groet!


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Introductieschema

http://www.babyallergie.nl/introductie%20schema.htm
Vanwege de koemelkeiwitallergie zou ik beginnen met 1 ding te gelijk aan te bieden en kijken of het geen klachten geeft.
En opletten met koekjes e.d. of brood dat er geen koemelkeiwit inzit. Zonodig kun je brood bij de bakker speciaal bestellen en in de vriezer doen.
Als je geen borstvoeding geeft heeft je kind nog wel een paar keer overdag speciale koemelkeiwitvrije melk nodig. Maar heel precies komt het niet hoor. Knap dat je zo precies op schema zit en voor je kind misschien ook wel heel fijn want voorspelbaar.
Als ze 1 jaar is kun je beginnen met karnemelk, yoghurt of kwark. Misschien wel iets eerder als het goed gaat.

MarSy

MarSy

09-12-2011 om 22:02 Topicstarter

Om de 3 uur

Dat heeft ze helemaal zelf gedaan! Ik heb altijd op verzoek gevoed en dat ging prima, om de 3 uur is pas sinds 2 weken, daarvoor rommelde ze nog wel. Haar zus zat met 3 maanden al met volledige bv 5 x om de 3 uur.

Ik denk dat het in de genen zit, want ik houd ook wel van structuur

Ik ga eens op de website kijken, ik ben zelf al een half jaar op dieet, dus ik weet inmiddels wel welk brood ze kan eten en zo wie zo geen koekjes.

Met welke leeftijd begin ik met een boterham?

Massi Nissa

Massi Nissa

10-12-2011 om 07:42

Ik lees mee

Ik lees mee, want het lukt mij maar niet om zoon aan het vaste voedsel te krijgen en hij is al bijna negen maanden! Hij eet nu wel fruit (graag zelfs) en een bordje pap, maar verder nog helemaal bv. In brood stikt hij en groente weigert hij negen van de tien keer. Ik vrees dat ik over vijf jaar ook op het Journaal kom als extreem-langvoedende-moeder.
Groetjes
Massi

Bijvoeding

Die kleintjes hebben nog heel lang genoeg aan melk. Mijn kinderen dronken vanzelf nog veel zuivel tot ze 4 jaar waren. En met meedoen aan tafel en aanbieden komt het vanzelf meestal wel goed. Hapje proeven, stukje gekookte broccoli of wortel, ontvelde en ontpitte druiven, als het hapje goed gaat. Met 1 jaar aten ze kleine beetjes gewoon warm eten mee. Altijd stukjes, niet geprakt, gewoon goed gekookt. Ik kookte toch zoutarm en zonder scherpe kruiden.
Hier was de kinderopvang me altijd voor met korstjes brood en stukjes appel, ik was veel voorzichtiger, maar op de opvang zien ze alle kindjes eten en dat helpt. Ik zou er toch rustig de tijd voor nemen en niet te precies zijn.

Niet meteen vervangen

als je vast voedsel gaat introduceren dan vervangt dat niet meteen een borstveodng. Het beste kun je de eerste weken/maanden vast voedsel combineren met een of twee orsten. Moedermelk bevat spijsverteringsenzymen die het verdragen van vast voedsel gemakkelijker maken voor een kind.

Val niet in de val van teveel willen afbouwen met zes maanden. Voor zes maanden is borstvoeding een stuk intensiever, daarna wordt het veel relaxter. Door te willen afbouwen ontzeg je jezelf een hoop gemak en plezier, en verder creëer je met afbouwen nieuwe stresssituaties voor jezelf over je productie en je schema enzo.

Je maakt je leven een stu gemakkeliker als je niet gaat afbouwen met zes maanden, dus bewust voedingen tellen, maar als je je kind gewoon vast voedsel gaat geven en die borst gewoon op verzoek blijft geven. Doordat je kind vast voedsel eet bouw je dan vanzelf af, maar omdat je verd niet hoeft na te denken scheelt het een hoop gepuzzel gepieker en gedoe.

MarSy

MarSy

10-12-2011 om 11:19 Topicstarter

Dirksmama

Je hebt gelijk, het is ook makkelijker. Ik vind het heerlijk dat ik alleen maar schone luiers hoef mee te nemen als we weggaan en verder niets.

Maar bv geven breekt mij vooral geestelijk op: is er nog wel genoeg voeding? Moet ik kolven? Ze drinkt niet uit de fles, moet ik weer naar huis komen? Hierdoor ben ik in mijn hoofd nooit ontspannen. Door overdag kv te geven kan ik die zorgen delen met mijn vriend en ben ik niet meer de enige die MOET zorgen voor voldoende melk. Dat geeft mij rust, ondanks het gedoe wat er nu bij komt!

Kari1

Kari1

10-12-2011 om 16:18

Net als dirksmama

Mooi dat je 6 maanden hebt 'gehaald', als dat, om wat voor reden ook, je doel was.
Het verwondert me dat die 6 maanden BV zo vaak als ultiem doel worden gezien. Borstvoeding is voor babies de gezondste melk, daarom is 4 weken BV gezonder dan 3 weken, 5 maanden gezonder dan 4 maanden en 8 maanden gezonder dan 7 maanden. Die 6 maanden BV doen niets speciaals behalve gezonder zijn dan 5 maanden BV.
Waarschijnlijk zit de verwarring erin dat babies de eerste 6 maanden van hun leven niets anders nodig dan moedermelk, maar dat zegt niet dat het daarna geen waarde meer heeft.
Verder net als Dirksmama: het starten met vast eten wil niet meteen zeggen dat dat een borstvoeding vervangt. Het eerste half jaar geldt voeding = melk, het tweede halfjaar is een overgang van alleen melk naar zo'n beetje met de pot mee-eten. Hoe snel en in welke stappen die overgang gaat is per kind verschillend.
"De voedingen overdag ben ik aan het afbouwen naar fles, de ochtend an avond voeding wil ik er inhouden zo lang als nodig ivm koemelkallergie dochter, krijgt ze toch nog zuivel." Zuivel is ook na het eerste jaar nog een onderdeel van gezonde kindervoeding, alleen heet het dan geen "voeding" meer maar slokje BV of bekertje melk of bakje yoghurt, als onderdeel van een broodmaaltijd of als tussendoortje of als toetje.
"De voeding van 10.00 uur ga ik nu dus langzaam vervangen voor een fruithapje. Volgens mij ga ik daarna dan de voeding van 16.00 uur vervangen voor groente hapje en dan?"
Jíj hoeft niets te vervangen. Je gaat je kind allerhande andere voedingsmiddelen aanbieden, en hoeveel ze daarvan neemt, wat wel en wat niet, en hoeveel melk ze daar dan nog bij wil, dat gaat je dochter helemaal zelf bepalen. Daarbij ga je steeds meer sturen in de richting van een gezond dagpatroon, in een ritme en met de dingen die jullie thuis eten (want zo gaat ze opgroeien).
Fruit is geen "voeding" en vervangt daarom geen voeding (maaltijd). Fruit is een tussendoortje, tenminste ik neem dat je zelf ook niet op de vraag: wat eten we vandaag? antwoord met: een appel.
"Wanneer komt er tussen de middag een boterham met beleg en komt die fles te vervangen?"
Die boterham komt als jij hem geeft en je dochter hem wil. Brood vervangt geen fles; het is een heel ander voedingsmiddel (graan versus zuivel). Wat er gebeurt is dat een boterham langzamerhand een plek krijgt in het dag-eetpatroon, evt. met melk erbij als drinken.
Kari

Juist dat geestelijke

Juist dat geestelijke wordt na 6 maanden een stuk gemakkelijker. Als je de deur uitbent en je kind heeft honger, dan kan de borst wachten tot je weer bij je kind bent, en kan je kind in de tussentijd wat anders eten.
Juist na 6 maanden heb je als je gewoon zelf blijft voeden veel meer vrijheid. Bij borst blijft het zo dat je niet gemakkelijk te veel geeft en i.t.t. kunstvoeding ben je veel minder aan een vast schema gebonden.
Mijn kinderen kregen toen ze vast voedsel gingen eten dat zeker de eerste tijd gewoon op momenten dat het uitkwam. Als wij tijd hadden en zij zin hadden. En dat was de ene keer in de ochtend, de andere keer in de avond of middag. Borst bleef de vaste factor, als mama er was was er ook borst. Wel zo gemakkelijk, er hoefde verder niet nagedacht te worden.

Massi Nissa

Massi Nissa

10-12-2011 om 18:55

Hee

Zo had ik het nog niet bekeken, dirksmama en Kari. Leuke manier om ermee om te gaan. Ik merk hier dat de bv-behoefte van zoon per dag verschilt - soms vier voedingen, soms wel acht. Hij gebruikt de borst ook als troost wanneer hij niet lekker is of uit zijn doen.
Groetjes
Massi
PS: Ik wil nog helemaal niet stoppen, ik vind het juist nu heel makkelijk en fijn.

dc

dc

10-12-2011 om 20:14

Net als dirksmama

We rommelen eigenlijk maar wat aan. Ik bied nu rond de middag wat warm eten aan (franse gewoonte), en rond 16u wat fruitigs en bij het avondeten krijgt ze ook altijd wel wat.

De ene keer gaat er meer in dan de andere keer, maar zij bepaalt. En ik geef borstvoeding wanneer het uitkomt, en dat is absoluut niet regelmatig. Soms wil ze 3 keer in de ochtend flink drinken, en een andere keer taalt ze er niet naar (ik bied aan en ze drinkt niet..).

Ik zie niet het nut om na 6 maanden nog borstvoeding stelselmatig te vervangen met flesvoeding. De flesvoeding is er voor als ik wil drinken of er niet ben

MarSy

MarSy

10-12-2011 om 20:27 Topicstarter

Blijven kolven?

Maar dan moet je toch blijven kolven? Ik werk nu 4 halve dagen dus mis ik elke keer 1 soms 2 voedingen. Ik moet dan kolven na mijn werk, anders knal ik.

Hoe doen jullie dat dan?

Massi Nissa

Massi Nissa

10-12-2011 om 20:55

Ja, kolven

Ik kolf nog op mijn werk. Na de kerstvakantie is het kolfverlof voorbij. Dan ga ik dus niet meer kolven. Geen idee hoe dat dan loopt, maar ik denk dat ik die bv gewoon zo ga regelen dat hij tussen acht uur 's morgens en vier uur 's middags zijn pap en fruit krijgt. En ik ga dan direct na mijn werk kolven, vermoed ik.

Kari1

Kari1

10-12-2011 om 21:28

Kolven?

Met 4 halve dagen werken zou je het misschien ook zonder kolven kunnen redden, zeker als je deels kunstvoeding wilt geven. Je kunt dan voor je weggaat BV geven, als je terugkomt weer en verder die dag nog 1 of meerdere keren. Wat er meer nodig is aan eten regel je met vaste voeding en/of kunstvoeding.
"Ik moet dan kolven na mijn werk, anders knal ik. Hoe doen jullie dat dan?" Aanleggen?
Kari

MarSy

MarSy

10-12-2011 om 22:41 Topicstarter

Aanleggen

Dat kan alleen als dochter dan ook wil eten en dat is vaak niet het geval...

dc

dc

10-12-2011 om 23:59

Niet

Ik kolf allang niet meer. En sinds ik ongesteld ben geweest, lopen mijn borsten niet meer zo vol. Dat was toen baby 7 maanden was (ojee, komt weer over een week ofzo).

Ik ben op een gegeven moment met baby 1 zelfs een heel weekend weggeweest zonder kolven en zonder problemen.

En als ik echt te vol zit om goed te kunnen voeden, dan doe ik in de badkamer een beetje handmatig eruit kolven tot mijn borst weer behapbaar is. En hoe groter de baby, hoe makkelijker ze goed kunnen happen.

In mijn ervaring ben je juist heel flexibel na die eerste 6 maanden, en wordt de borstvoeding pas echt makkelijk.

dc

dc

11-12-2011 om 00:00

Aanleggen

Ik wacht dus gewoon tot baby wel honger heeft.

Primavera

Primavera

11-12-2011 om 14:59

Waarom vervangen door de fles

Dat je na de 6 maanden borstvoeding zou moeten vervangen door opvolgmelk of dat dat zelfs maar handiger zou zijn is een uitvinding van flesvoedingsfabrikanten. Die hele opvolgmelk is nergens voor nodig. Na 6 maanden kun je juist veel relaxter zijn met de borstvoeding omdat je baby ook andere dingen kan eten en drinken. Mijn kinderen vonden trouwens (aangelengde) koude yoghurt een stuk beter te pruimen dan kv, wat ik er nooit in heb kunnen krijgen. Je borsten worden ook flexiebeler met vraag en aanbod.
@Massi. Maak je geen zorgen. Nummer 3 heeft hier het eerste jaar uitsluitend op bv geleefd, want al het andere voedsel wat we aanboden zorgde er alleen maar voor dat zijn maaginhoud weer helemaal eruit kwam. Na een jaar was dat over en at hij gelijk met de pot mee. Hij is dus van de borst gelijk naar een bord spaghetti overgestapt en heeft de hele tussenfase van gepureerd eten of potjes overgeslagen. Numer twee walgde trouwens ook van gepureerde prut, maar die kon met de Rapley-methode (die toen nog niet beschreven was) eerder gewoon voedsel aan.
Groeten Primavera

Rosase

Rosase

12-12-2011 om 14:48

Niet stoppen!

Na een half jaar wordt het pas echt leuk met die borstvoeding. Geen druk meer, geen zorgen meer. Niet meer plannen, als jullie samen zijn wordt er bv gedronken en als jij er niet bent eet ie wat anders.

Standaard advies voor brood is volgens mij 7 maanden. Bij allergie kindjes is dit echter wat later, precies weet ik het niet meer. Ook zijn er do's en dont's bij wat je wel en niet als bijvoeding moet geven en in welke volgorde. Het beste kun je je tot een dietist wenden.

Naast borstvoeding kun je ook sap, water, thee, etc. gaan geven.

En je borsten passen zich wel aan aan dit nieuwe ritme. Dat opgeblazen gevoel neemt echt wel af.

premama

premama

17-12-2011 om 01:51

Bv na 6 maanden is juist superhandig! en het officiële advies

Niet stoppen! Ik vond de borstvoeding na 6 maanden juist superhandig en steeds makkelijker en relaxter. Een kind mag onbeperkt borstvoeding, zo vaak en zo veel als het wil, met als gevolg dat er helemaal geen druk ligt op het introduceren van de bijvoeding. En omdat daar geen druk op ligt, gaat het vaak veel makkelijker... bij ons is het "leren eten" enorm goed gegaan, en daar hebben we nog steeds plezier van. En wil kind niet eten, is ziek, of wat dan ook, dan mag het gewoon zoveel bv als het wil.

Flesvoeding daarentegen MOET op een gegeven moment worden afgebouwd. En dat is ontzettend lastig als je kind daar nog niet helemaal aan toe is. Je moet dan een hongerig kind zijn eten/drinken weigeren, en die van mij liet dat absoluut niet toe.

Ik heb een hele moeilijke borstvoedingsperiode gehad, dus denk niet dat ik het idealiseer. Mijn kind was veel te vroeg geboren, ik heb heel veel moeten kolven en de productie is nooit hoog genoeg geweest om volledige bv te geven. Wat was ik blij toen ik de kunstvoeding kon minderen en er zelfs helemaal mee kon stoppen! Het is zo'n enorm gedoe met hygiëne etc. En duur bovendien.

Juist omdat de bv bij mij zo moeilijk was de eerste 6 maanden, heb ik er zo van genoten dat het daarna zoveel makkelijker ging. Door de bijvoeding ging de druk er van af. Het werd veel meer ontspannen. En na ca. 9 maanden hoef je ook niet meer te kolven op je werk en zo, dat is dan niet meer nodig. Ik ben zo blij dat ik er mee ben doorgegaan, dat heeft me een veel positievere ervaring opgeleverd.

En toen mijn zoon ouder werd, toen liet hij steeds meer merken hoe ontzettend fijn en belangrijk hij het vond. Dat vind ik ook een argument.

Overigens ben ik nooit van te voren van plan geweest om lang borstvoeding te gaan geven, het is gewoon zo gegroeid.

Hij is nu 4, in september met school begonnen, en hij heeft de laatste maanden de borstvoeding zelf afgebouwd (eerst af en toe 's avonds voor het slapen, nu helemaal niet meer). Laatst zei hij dat "het niet voor grote jongens was". En dat was het.

Overigens kreeg hij de laatste tijd alleen thuis de borst, meestal in bed.

Trouwens, het officiële advies van de Wereldgezondheidsraad is om ten minste 2 jaar borstvoeding te geven, waarvan de eerste 6 maanden volledig. Waarom zou je dat advies niet opvolgen?

premama

premama

17-12-2011 om 01:56

Geen zorgen: de bijvoeding komt er aan, kv is niet nodig...

"Maar bv geven breekt mij vooral geestelijk op: is er nog wel genoeg voeding? Moet ik kolven? Ze drinkt niet uit de fles, moet ik weer naar huis komen? Hierdoor ben ik in mijn hoofd nooit ontspannen. Door overdag kv te geven kan ik die zorgen delen met mijn vriend en ben ik niet meer de enige die MOET zorgen voor voldoende melk."

Die zorgen zullen zonder kunstvoeding vanzelf minder worden, omdat je dochter steeds meer andere dingen zal gaan eten en drinken. Nog een beetje geduld, de tijd van minder zorgen en meer onspanning komt er aan...

Kunstvoeding introduceert juist nieuwe zorgen!

premama

premama

17-12-2011 om 02:03

Hier goede informatie over bijvoeding

Hier staat goede informatie over het introduceren van ander eten/drinken dan borstvoeding:

http://www.borstvoeding.com/voedselintroductie/

Een aanrader!
En hou goed in de gaten wat je zelf prettig/handig vindt en wat bij jou en je kind past.

premama

premama

17-12-2011 om 02:46

Kolfadvies bij afwezigheid

Ik ben het eerste jaar een paar keer een paar dagen weggeweest naar het buitenland. Ik heb toen advies aan mijn lactatiekundige gevraagd over hoe vaak ik dan moest kolven, voornamelijk voor mijn eigen gezondheid (borsten) en ook om de borstvoeding niet ongewenst te laten stoppen. Het aantal keer dat ik moest kolven per etmaal viel mij toen ontzettend mee. Ik kan het me niet meer goed herinneren, wil het wel eens voor je opzoeken, maar het is misschien voor ieder moeder-kind-paar anders... Maar het houdt wel in dat je na 6 maanden al snel niet meer hoeft te kolven als je een half dagje weg bent hoor. En als je weer terug bent, wat extra aanleggen (als kind het wil), dan komt het wel goed.

Ik had een enorme hekel aan kolven (misschien omdat ik het noodgedwongen in het begin heel veel moest doen...) dus ik zou nooit gaan kolven als het niet per se noodzakelijk is. Kind aan de borst is sneller, gezonder, hygiënischer, leuker, minder gedoe, efficiënter en goedkoper dan kolven.

dc

dc

17-12-2011 om 08:35

Kolven en kv

Na 6 maanden kolf ik echt niet meer, ook niet als ik een heel weekend weg ben Dan krijgt kind gewoon wat kv. Ik ben het verder wel met je eens dat bv alleen maar makkelijker wordt.

Maar waarom zou je met kv op een gegeven moment MOETEN stoppen? Je mag vanwege de nieren niet op meer dan een liter per dag zitten, maar je kunt gewoon doorgaan met kv en opvolgmelk. Wordt ook vanzelf minder, als het kindje meer andere dingen gaat eten.

premama

premama

17-12-2011 om 14:53

Kunstvoeding

Tuurlijk, af en toe wat kunstvoeding als dat handig uitkomt is helemaal niet slecht, doe dat gewoon lekker.

Maar wat ik bedoel is: bouw niet de borstvoeding af (laat het kind die afbouwen). Als je helemaal geen borstvoeding meer geeft maar in plaats daarvan wel kunstvoeding, dan kan het lastig worden als je de kunstvoeding moet afbouwen. Want ja, kunstvoeding moet vanaf 6 maanden geleidelijk aan worden afgebouwd, omdat het o.a. slecht voor de nieren is. Zie daarvoor de handleiding op het pak, dat zijn MAXIMUM hoeveelheden. (ALs ik me goed herinner is het maximum bij 6 maanden 1 liter, maar bij 1 jaar 500 ml.) Als je kind het prima vindt om dit schema aan te houden, is er geen probleem. Maar als je kind wel meer melk wil drinken (omdat het met de bijvoeding nog niet zo opschiet, of omdat kind een hongerlap is, of het gewoon fijn vindt), dan heb je een probleem (afhankelijk van het temperament van het kind). Terwijl met borstvoeding je met een gerust hart het kind zoveel kunt laten drinken als het wil. Dat scheelt enorm veel in zorgen en gedoe.

Veel kinderen willen graag lang nog uit de borst drinken, en als dat niet kan en ze in plaats daarvan veel kv willen drinken, dan heb je enorm veel gedoe om je kind daartoe te brengen...

Dus mijn advies is: profiteer gerust van af en toe wat kunstvoeding erbij (als je weg bent), maar ga niet geforceerd de borstvoeding helemaal afbouwen. Waarom zou je moeilijk doen als het makkelijk kan?

"Na 6 maanden kolf ik echt niet meer, ook niet als ik een heel weekend weg ben "

Tja bij de een kan dat, bij de ander is het toch echt niet prettig en gezond... dat is dus per persoon anders, wanneer je kunt stoppen met kolven. Maar een half dagje weg znder kolven moet toch wel kunnen, als je het zelf niet al te onprettig vindt.

dc

dc

18-12-2011 om 10:28

Maxima?

"Zie daarvoor de handleiding op het pak, dat zijn MAXIMUM hoeveelheden. (ALs ik me goed herinner is het maximum bij 6 maanden 1 liter, maar bij 1 jaar 500 ml.) "

Nee het zijn leidraden. Er is geen reden dat je een kindje van een jaar dat wat meer wil drinken niet wat meer kunt geven. Ze gaan echt vanzelf minder drinken omdat ze ander eten binnenkrijgen. Daarom is de leidraad, gemiddeld genomen, dat een kind van een jaar zo'n 2 flessen per dag drinkt.

Kari1

Kari1

18-12-2011 om 13:35

Vooral niet op de pakken kijken

want idd, dat is gebaseerd op gemiddelde kinderen en, heel simpel, die bestaan niet. Ik geloof dat ik volgens de leidraad 4 boterhammetjes per dag mag? moet? eten maar ik stouw vaak het dubbele weg, terwijl mijn vriendin ze niet op krijgt. We zijn allebei heel gezond.
Een kind van een jaar hoeft geen 2 flessen kunstvoeding per dag te drinken. Dat mogen b.v. ook 4 bekertjes zijn (), van wat voor zuivel ook. Ja, de fabriek ziet wel graag die flessen natuurlijk - en liefst flink volle. Het gaat om een gezond dagelijks voedingspatroon en dat kan op heel veel manieren worden vormgegeven.
Kari

premama

premama

18-12-2011 om 14:27

Maximum zuivel

Ik ben er helemaal voor om het kind zelf te laten bepalen hoeveel het wil eten/drinken. Bij borstvoeding kan dat, bij gewoon voedsel ook (tot op zekere hoogte, hangt van het kind af, vooral een kwestie van gezond verstand).

Alleen heb ik geleeerd dat er voor zuivel, en dus ook ook voor kusntvoeding, maxima zijn voor kleine kinderen. Dit heeft o.a. te maken met de nieren. Dat mzximum is er niet voor borstvoeding. Als kleine kinderen meer kunstvoeding zouden mogen, dan zouden de fabrikanten dat echt wel op het pak zetten! Zij hebben er toch geen belang bij om minder dan mogelijk voor te schrijven?

Dit is niet te vergelijken met een volwassene die vier of acht boterhammen per dag eet. Dat ligt allebei geheel binnen het normale.

Overigens denk ik ook dat het beter is om meer kleine porties te geven dan twee grote flessen per dag, afhankelijke van wat het kind wil natuurlijk.

MarSy

MarSy

18-12-2011 om 15:01 Topicstarter

Leuke discussie!

Ik reageer via mijn telefoon want baby dochter is ziek. Ik kan niet heel uitgebreid reageren.

Max kv is inderdaad 1liter pd. Volgens pak, had te maken met de nieren dacht ik. Na 1 jaar kunnen niet allergische kindjes over op koemelk, als je de fabrikant mag geloven is nr 3 en dan 4 natuurlijk beter!

Ik heb 2 voedingen afgebouwd voor kv, door jullie berichten ben ik wel flexibeler bv gaan geven ik hield heel strikt aan wanneer bv en wanneer kv, nu doe ik dat flexibeler, mijn borsten kunnen dat ook hebben. Nu dochter ziek is, krijgt ze al de hele dag kleine slokjes bv, dat gaat goed.

OP voedingscentrum.nl staan ook hele goede richtlijnen mbt bijvoeding en bv

premama

premama

18-12-2011 om 15:10

Kari: teveel melk is slecht voor nieren kind, zegt zuivelfabriek

Kari, zelfs de zuivelfabrikant zegt dat teveel melk slecht is voor de nieren van een klein kind:

http://www.ouders.nl/friso/v0131.htm

"Let er op dat u niet te veel melk geeft, de aanbevolen hoeveelheid is voldoende."

http://www.ouders.nl/friso/v0064.htm

premama

premama

18-12-2011 om 15:19

Marsy

MarSy, fijn dat je wat losser en flexibeler kunt worden. Ik vond het voor mij zelf een leerproces: om steeds meer te vertrouwen op mijn kind dat hij zelf prima kan bepalen hoeveel hij eet. En alles wordt gelukkig flexibeler met de tijd: kind, jezelf, borsten...

Een kind van 6 maanden tot 1 jaar mag nog geen grote hoeveelheden gewone zuivel naar wel af en toe met water verdunde volle yoghurt of verdunde volle melk. Dat is natuurlijk het handigst als je alleen af en toe melk erbij wil geven, want die pakken kv zijn duur en slechts drie weken houdbaar. Maar als je vaker melk wil geven, dan moet je dus wel kv gebruiken tot 1 jaar. Maar als het een keer beter uitkomt kan je kind dus best een keertje verdunde gewone zuivel krijgen.

Sterkte met je zieke dochter!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.