Babytijd Babytijd

Babytijd

Lees ook op
jess

jess

30-03-2012 om 09:02

Kind 6 maanden altijd bv en nu?

stom misschien, is niet mijn eerste kind namelijk. echter zijn anderen al veel groter. dus lang geleden.
ik ben brood en warm eten aan het proberen. echter wil hij niets hebben. drukt alles er weer uit.
ik geef bv op aanvraag. komt zelfs 's nachts nog voor voeding trouwens.
hoe moet ik eea aanpakken met "leren" eten?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
marjanne

marjanne

30-03-2012 om 09:35

Wat wil je

Kijk eens op borstvoeding.com !!
Je kan nu meteen voeding gaan geven en de borstvoeding tot bijvoeding laten worden, maar veel logischer is gewoon door te gaan met zoals je nu voedt en een paar keer per dag wat anders aan te bieden
Kleinzoon krijgt 10 mnd BV en sinds 4 mnd krijgt hij met etenstijd
wat stukjes brood of groente (volgens Rapley) tussendoor wat fruit
Je ziet dat hij steeds meer gaat eten en dat hij er tijdens de maaltijd lekker bij zit en imiteert.
Hij krijgt tot 1 jaar borstvoeding als hoofdvoeding,
Marjanne

Clowntje

Clowntje

30-03-2012 om 11:12

Gewoon wat geven

En als je nu steeds aan tafel gewoon wat geeft wat je zelf ook eet (als dat tenminste een beetje kind vriendelijk is qua zout en kruiden) dan komt het volgens mij vanzelf wel, tenminste dat werkte zo wel bij mijn kinderen. En dan daarnaast lekker BV op verzoek blijven geven, dat is toch nog steeds het belangrijkste.

dc

dc

30-03-2012 om 12:09

Zelf laten pakken

Ik leg altijd wat op hun tafeltje, dan gaan ze het vanzelf wel onderzoeken en komen er soms hapjes in. Vooral banaan werkt hier goed.

Verder bied ik vanaf 6 maanden potjes aan, makkelijker dan brood voor die kleintjes. Maar als hij nog niet wil, dan kan dat nog geen kwaad. Dus gewoon rustig blijven aanbieden, en niet stressen. Het komt vanzelf!

Blijven aanbieden

Hoewel onze Dochter met 6 maanden al een combinatie van BV en FV kreeg, maakt dat eigenlijk niks uit. Ik ben het 'gewone schema' blijven volgen (ze kreeg op vraag, maar was erg regelmatig) maar ben er idd. rond etenstijd ook 'ons' eten aan gaan bieden.
In eerste instantie altijd mee laten eten met het avondeten (nou ja, een stuk groente op het kinderstoelblad gelegd) , en als tussendoortje af en toe fruit geprobeerd. En na een tijdje ook brood erbij. Op borstvoeding.com staat inderdaad een mooi & uitgebreid schema, al moet ik zeggen dat wij al snel gewoon alles gaven omdat Dochter eigenlijk nergens last van leek te hebben. Kan me voorstellen dat als je zoon opeens ergens last van krijgt dat je voorzichtiger wordt.
Wij zijn in zoverre voor de 'Rapley' methode gegaan dat we nooit iets geblenderd hebben, en alles altijd 'zo' gaven. Maar wij eten nogal vaak stamppot, en dat ging er (zeker in het begin) toch duidelijk makkelijker in dan bijvoorbeeld rijst. En ook hielden we in het begin een beetje rekening met 'hoe makkelijk is dit uit het vuistje te eten?' Dus wat meer broccoli en boontjes dan prei zeg maar.
Wat voor mij echt hielp was het besef (wat marjanne al zegt) dat melk (bv of fv) tot eerste jaar het belangrijkste is. Je kan dus hartstikke relaxed dingen proberen, want als ze niet lukken komt er altijd nog wel melk achteraan.
Gewoon blijven aanbieden dus. Verschillende dingen op verschillende momenten. Ze moeten eerst leren om iets in hun mond te hebben, 'kauwen' en slikken. Wat dat betreft is eten dat na een tijdje vanzelf zacht wordt (zoals banaan) makkelijker dan eten dat min of meer gelijk blijft (appel was hier geen succes).

Succes!

Kraanvogel.

Mea Proefrok

Mea Proefrok

31-03-2012 om 09:40

Moeizaam begin

Onze zoon wilde in het begin best bijvoeding, maar dronk er geen slok bv minder om. Hij vond fruit lekker en pap (aangemaakt met kolfmelk), maar uiteindelijk dronk hij eigenlijk vooral nog steeds aan de borst. Het duurde zeker tot een maand of acht voor het kwartje viel en hij ineens echte hoeveelheden ging eten naast de bv en zelfs in plaats van de bv. Geduld hebben, dus, en geen zorgen als hij het niet lust of er niet naar lijkt te talen. Het komt.

dc

dc

31-03-2012 om 10:22

Mea

Hier eentje (2 eigenlijk) die volledige maaltijden naar binnen loodsen, maar ook niet minder bv drinken. De jongste is nu bijna een jaar, en die drinkt zeker nog wel 4 keer goed op een dag en af en toe wat slokjes tussendoor.

Ik vind het wel geruststellend eigenlijk, hoef ik me niet druk te maken of ze wel alles binnenkrijgt wat ze nodig heeft

Mea Proefrok

Mea Proefrok

31-03-2012 om 16:56

Onze zoon eet overdag alles wat los en vast zit, en ligt tussen tussen 19.00 en 7.00 nog rustig vier, vijf keer aan de borst geklonken. Hij ligt dan ook echt he, niks zitten. Ikke baby. Ik las pas een moeder die haar borstkind een 'barnacle' noemde. Dat dus.

rapleymoeder

rapleymoeder

03-04-2012 om 01:25

Rapleymethode

Ik kan de Rapley-methode enorm aanbevelen, mits losjes en niet-dogmatisch toegepast, naar eigen inzicht.

Het belangrijkst zijn de uitgangspunten: rustig aan, geef je kind de tijd, geef je kind de gelegenheid om het zelf uit te proberen en uit te zoeken, jouw taak is het aanbieden van goed en gevarieerd voedsel, het is aan het kind om het wel of niet te eten, eten is niet alleen voedsel binnenkrijgen maar ook cultuur, avontuur en smaakontwikkeling, van 6 maanden tot ca. 1 jaar heeft je kind de tijd om te leren eten: zitten, vastpakken, ruiken, proeven, kauwen, slikken, etc.

Ik vond de Rapley-methode in het begin wel best veel werk (ik was misschien niet relaxed genoeg?), maar het heeft later juist ontzettend veel werk en gedoe gespaard. En het was al jong heel makkelijk om kind overal mee naartoe te nemen en mee te laten eten. Het heeft een kind opgeleverd dat goed, gezond en met plezier eet (en praat! want daar is leren eten ook een oefening voor). En dat met een kind met een risico op mond-/eetproblemen. En natuurlijk heeft hij zijn eigen voor- en afkeuren, daar heeft hij recht op, dat hebben jij en ik nl. ook. Verbazende voorkeuren trouwens soms: slakken, garnalen, worteltjes (veel!),...

Zie hier info:

http://www.borstvoeding.com/voedselintroductie/

Rapleymoeder

Rapleymoeder

03-04-2012 om 01:30

Begin

Oh, en geen brood geven in het begin, dat kan beter pas later (broodkorsten sabbelen kan wel). Beginnen met groente en fruit, de soorten die het best worden verdragen. Rijstwafel kan ook. Zie het voedselintroductieschema en gebruik je eigen gezond verstand en ervaring:

http://www.borstvoeding.com/voedselintroductie/schema/nederlands.html#meer

Rapley is relaxed

Ik heb de Rapley-methode in mijn hoofd vrij vertaald naar 'eten wel klein maken, maar niet malen / blenderen / staafmixeren' en vervolgens hebben we gewoon maar wat gedaan. Veel werk vond ik het eigenlijk niet. Althans, niet voor- of tijdens het eten. Na het eten ben je (ik) wel lang bezig met het ontsmetten van kind, kinderstoel en keukenvloer. Maar om eerlijk te zijn, dat is deels enthousiasme (van Dochter) en deels het feit dat rijst gewoon niet zo handig is.
Overigens heb ik dat schema eigenlijk helemaal niet echt gevolgd, en zijn we al snel met alles begonnen (incl boerenkool en brood). Niet bewust overigens, maar het eten introduceren ging zo zonder problemen dat we daar eigenlijk helemaal niet meer aan hebben gedacht. Ik dacht wel altijd na over hanteerbaarheid

Kraanvogel.

jess

jess

10-04-2012 om 08:54

Hoe het nu is

Hij eet nu veel beter. Warm eten beter in stukjes dan fijngemalen. Appel lekker op sabbelen (dus niet geprakt). Brood heeft hij net gisteren een hele boterham opgegeten.
Ik ga nog wel kijken naar Rapleymethode.
Bedankt in ieder geval voor al jullie input!! Heeft in ieder geval groot deel van mijn zorgen weggenomen.

Roosje Katoen

Roosje Katoen

10-04-2012 om 12:01

Appel

Ik heb niet alles gelezen, maar appel is nou net niet erg geschikt voor Rapley, omdat het zo hard is en een baby zich makkelijk in zo'n stuk kan verslikken. Geldt ook voor druiven. In het begin zou ik zeker kiezen voor zachte dingen: banaan, peer, etc.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.