Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken
Babytijd Babytijd

Babytijd

Lees ook op
Tango

Tango

27-12-2012 om 00:41

Vraag over borst- versus flesvoeding


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Prema

Prema

27-12-2012 om 22:20

Goed kolfapparaat heel belangrijk, meer effect en minder moeite

Het is hier al vaker gezegd, maar een goed kolfapparaat is heel belangrijk. Als je toch de moeite doet om te kolven, doe het dan met een goed apparaat, anders is het zo zonde...

Dus in ieder geval twee borsten tegelijk. Dat schijnt een veel beter "melkopwekkend" effect te hebben. En het is natuurlijk twee keer zo snel als een voor een.

Ook moet het apparaat genoeg "kracht" hebben en goed in te stellen zijn.

Ik geloof dat ik in de beginperiode een Medela Symphonie huurde, die hadden ze ook in het ziekenhuis. Ik dacht dat zo'n apparaat standaard is voor de beginperiode. Pas later heb ik een goedkoper dubbelzijdig merk/model gehuurd.

Maar hoe je dit aan je vriendin moet vertellen als ze er niet voor open staat, weet ik niet.... Jammer dat het ziekenhuis geen goede informatie en begeleiding geeft. Maar misschien gaat het kolven bij je vriendin prima en is het bij haar niet nodig. (Maar om dat te beoordelen is dus die lactatiekundige nodig...)

Eenmaal per drie uur kolven is trouwens o.k., als je dat consequent volhoudt (maar dat kan best lastig zijn met reizen en ziekenhuisbezoek). Als ze 's nachts niet kolft, dan kom je zo op zes keer per etmaal. Wordt ze nou toch 's nachts wakker, dan kan het wel goed zijn om te kolven, ik had gehoord dat 's nachts kolven hormonaal heel effectief is. Maar dat moet ieder voor zich uitmaken, wat haalbaar is.

Maar wat dus wel heel belangrijk is, is om de productie per etmaal in de gaten te houden. Als dat na 10 dagen nog geen 300 ml per etmaal is, dan absoluut snel aan de bel trekken bij een goede lactatiekundige!

Ik had trouwens slechte ervaringen met de lactatiekundigen in de ziekenhuizen. Die wilden niet kijken naar de baby en niet naar het kolven, controleerden de hoeveelheid melkproductie niet, etc. Hadden alleen een standaardpraatje. De lactatiekundige die ik later zelf had uitgezocht, controleerde meteen drinktechniek en tongriempje van baby, nam de hele situatie in ogenschouw, etc. Maar dat wil niet zeggen natuurlijk dat alle lactatiekundigen in alle ziekenhuizen slecht zijn, daar zitten vast ook goede bij...

Prema

Prema

27-12-2012 om 22:28

Voordeel van moedermelk bij prematuren

Mij is verteld dat een belangrijk voordeel van moedermelk, en vooral ook het eerste colostrum, voor prematuren te maken heeft met de darmen. Darmen zijn nl. een probleem bij prematuren. En verder zijn er nog een hoop andere voordelen. Dit was echt zo belangrijk dat de moedermeld door de NICU als "goud" behandeld werd.

Ik redeneerde ook zo: Zo'n NICU kost duizenden Euro's per dag. Er wordt daar echt alles gedaan om deze kinderen met hun moeilijke start zo goed mogelijk te helpen. De risico's van prematuriteit en dysmaturiteit zijn groot. Als moeder kan je in zo'n situatie niet veel meer doen voor je baby dan kolven en kangoroeën. Als dan de experts benadrukken dat die moedermelk ontzettend belangrijk is voor de baby, dan doe je daar toch je best voor? En dat verdient alle steun! Dit is niet alleen goed voor baby en moeder, maar ook voor alle premiebetalers.

Nancy

Nancy

27-12-2012 om 22:43

Goed gezegd prema

Ook ik heb ervaren dat moedermelk op de Nicu erg belangrijk was. Mijn kinderen lagen er vele maanden. Het kolven viel erg tegen in het ziekenhuis. Ik hen hierover in het verleden vaker over geschreven. Met meerdere vrouwen tegelijk in een kolfkamer waar soms ook de vaders! bij waren. Daar heb ik overigens wel wat van gezegd. Het viel al niet mee en dat maakte het niet makkelijker. Ik heb toch volgehouden, donker bier gedronken af en toe, anijshagel, cashewnoten gegeten. Er was helaas ook geen dubbele kolf in het ziekenhuis en daar moest ik kolven wat het moest "vers" zijn. Toch, net was echt het enige wat ik kon doen, ik mocht hen niet verschonen, wassen en in het begin niet eens vasthouden, dan wordt borstvoeding ineens heel erg belangrijk.

Nicky Lohs

Nicky Lohs

27-12-2012 om 22:56

Wil40

Hij woog toen ook al ruim 5 pond, flink voor die leeftijd.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

27-12-2012 om 22:58

Gewoon een handkolf

Even een tegengeluid
Ik heb langdurige ervaring met kolven, en zweer dus juist bij een eenvoudige handkolf. Na een tijdje kolven vond ik destijds ook dat ik wel recht had op zo'n mooi elektrisch ding. Veel geld voor neergelegd, maar wat een gedoe zeg. Ik voelde mij echt een koe aan de melkmachine. Ook al was het een 'stil' model, het maakte toch herrie en de melk wilde niet meer toeschieten. En het ging een stuk langzamer dan de handkolf. Een handkolf is tenminste echt stil (vooral handig als je door je werk op de meest onmogelijke plekken moet kolven) en veel beter te regelen. Binnen 10 minuten kon ik 200cc kolven, dat is mij met het dure elektrische apparaat nooit gelukt.

Prema

Prema

27-12-2012 om 23:09

Ijsvogeltje

IJsvogeltje, zo'n elektrische dubbelkolf wordt aangeraden als de borstvoeding op gang moet komen zonder baby (bij prematuren of als baby in ziekenhuis ligt). Dat is dus een heel andere situatie dan die jij beschrijft. Als de borstvoeding eenmaal op gang is, en baby een aantal maal per dag zelf drinkt, en het kolven voor "erbij" is, tijdens werk en zo, dan moet je inderdaad doen wat je het fijnst en meest praktisch vindt. Juist na een tijd kolven heb je zo'n duur ding niet meer nodig. Maar voor het op gang brengen van de borstvoeding wordt algemeen een goede, krachtige elektrische dubbelkolf geadviseerd (die ik trouwens op de zwakste stand zette). Maar daar zullen vast ook wel tegenstemmen en andere ervaringen bij zijn...

Handkolf heb ik later ook wel gedaan, inderdaad tijdens werk, vooral als ik op pad moest, handkolf pastte in handtas en kon ik "overal" gebruiken.

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

27-12-2012 om 23:13

Bibi63

Wanneer je je een pietsje verdiept dan weet je dat sommige dingen beter zijn dan andere. Het kan best dat wat jij hebt gedaan in jouw geval gelukkig! heeft gewerkt. Dat niet neemt weg dat het een werkelijk heel slecht advies is dat voor de meeste mensen niet werkt.
Bij een vraag als die van TO zou ik persoonlijk heel terughoudend zijn in het geven van adviezen tenzij je exact van de hoed en de rand weet. Jouw advies zou met de nadruk op zou, het slagen van de bv tegen kunnen werken.
Dat bedoelde ik met de opa van 90, het hoeft niet zo uit te pakken maar met wat meer kennis zou je zo'n advies nooit geven. Ik heb dit overigens niet zelf bedacht, het staat gewoon in de tien vuistregels voor het slagen van bv van de WHO en Unicef.

Rosa van der Zanden

Verbaasd over om de 3 uur

Ik ben enigzins verbaasd over de standaard van 'om de 3 uur' in ziekenhuizen. Mijn jongste is ook te vroeg geboren (6 weken) en woog 1850 gram. Ook in zh met keizersnee....En haar voedde ik (om en om, fles met afgekolfde borstvoeding, borst en 2 dagen tussendoor sonde omdat ze teveel afviel de eerste dagen) om de 2 uur. Op advies van de afdeling. Dat 'moest' zo tot ze rond de 3 kilo zou wegen. Ook thuis heb ik nog een hele tijd dus om de 2 uur gevoed. Thuis ook om en om, 1 keer écht borst, 1 keer afgekolfde moedermelk in fles.
En dit is 14 jaar geleden.........Het om de 2 uur betekende dus ook 's nachts. Waarbij de verpleging 2 flessen voor hun rekenig namen zodat ik nog aan wát slaap toe kwam...Thuis was dat écht afzien dat om de 2 uur. Maar goed....het werkte wel...Jongste kón ook gewoon niet langer drinken, niet uit fles en ook niet uit borst. Ze was gewoon 'op' na dat beetje drinken en viel in diepe slaap.
groeten albana

Tango, kip en ei?

Misschien is de baby wel onrustig vanwege het ziekenhuis? Ik weet nog dat ik verzuchtte dat mijn jongens thuis het vast veel beter zouden doen dan in het ziekenhuis waar altijd het licht brandt, waar het comateus warm was (waardoor ze steeds aan de borst in slaap vielen en daardoor niet genoeg konden drinken), op de couveuse-afdeling of warme kamer lagen waar constant personeel, ouders en bezoekers in en uit liepen, andere hard huilende baby's lagen.

Hopelijk gaat het nu beter met de baby van je vriendin nu hij bij haar op de kamer ligt. Laat haar het rustig maken op de kamer, bezoek beperken, lichten dimmen.

skik

Prema

Prema

28-12-2012 om 10:01

Om de 2 of 3 uur

Albana, mijn prematuur werd eerst ook om de twee uur gevoed. Later werd dat om de 3 uur, ook 's nachts (dus 8 keer per etmaal). En nog weer later haalden ze één nachtvoeding weg en werd het 7 keer per etmaal (al kreeg ik de indruk dat daar wel mee gesmokkeld werd). Dat laatste werd gepresenteerd als "service" voor thuis. Nou voor mij hoefde het niet, ik vond het een naar idee dat kind daar 's nachts in het ziekenhuis honger zou hebben. En dat ziekenhuisritme verdween thuis snel, toen werd het voeden op verzoek. En haha 's nachts heeft hij jarenlang niet doorgeslapen, nog heel lang wilde hij JUIST 's nachts een voeding hebben, op de tijd van die verloren nachtvoeding

Dus ik denk dat kind van vriendin van TS in de laatste fase van het ziekenhuisvoedingregime zit.

Nicky Lohs

Nicky Lohs

28-12-2012 om 10:46

Voedingsregime

Mijn oudste, 2100 gram, mocht in het ziekenhuis maar 1x per 3 uur drinken. Mijn jongste, 2700 gram, mocht iedere 2 uur. Dat advies kregen we ook mee naar huis. Wat een verschil he, per ziekenhuis. Ik vond het 2e ook veel borstvoedingsvriendelijker. Daar kreeg ik inderdaad het advies zo vaak mogelijk te kolven.

Je moet wel kijken wat haalbaar is. Een baby in de couveuse, zelf herstellen en heen en weer rijden naar het ziekenhuis en dan ook nog kolven. Dat is veel dus soms is meer dan iedere 3 uur ook helemaal niet te doen.

Fiorucci

Fiorucci

28-12-2012 om 22:51

Nancy en prema ot

De meningen zijn hierover verdeeld. Bij mijn extreme preamatuur werd gekozen voor bv in het streekziekenhuis, maar later, in het Sophia, werd mij verteld dat ze er aldaar op terugkwamen, en extreme premturen liever alleen intraveneuze voeding gaven, om de darmen geheel te ontzien. Hoewel het bij de ene prematuur goed ging, ging het bij de mijne gewoon helemaal mis.

Prema

Prema

29-12-2012 om 01:08

Fiorucci (ot)

Fiorucci, mijn prematuur kreeg ook eerst voeding intraveneus. Toch werd ik aangemoedigd om te kolven en werd gezegd dat elke druppel moedermelk heel belangrijk was. Om daarna te geven. Juist omdat de darmen zo jong een probleem zijn.

En je leest wel dat prematuren vanaf 34 weken zelf aan de borst kunnen drinken, maar bij de mijne lukte het pas vanaf dat hij thuis was, bij 38 weken. Daarvoor, in het ziekenhuis, was er van serieus proberen geen sprake.

Fiorucci

Fiorucci

29-12-2012 om 10:30

Prema

Zoals de professor aldaar mij vertelde, de meningen zijn erover verdeeld, dat blijkt. Een wet van meden en perzen is het dus niet. Mijn dochter kreeg gelijk afgekolfde bv en dat was dus geen goede beslissing, bleek achteraf. ( 34 wk, 930 gr)

Om de 2 uur was ook blijven

Alle moeders waarvan de baby om de 2 uur gevoed moest worden 'bleven' ook opgenomen....Ik weet niet of dat bij erg jonge prematuren ook zo was...(andere afdeling)wat dan langduriger zou zijn w.s. In ieder geval zolang er 'plek' was op de afdeling....Mijn buurvrouw ging in ieder geval weg toen haar baby er nog was en haar baby 2 dagen later i.v.m. veel opnames. Ze kon wel de hele dag verblijven in zh. Alleen na de laatste borst ging ze thuis slapen en dan erg vroeg weer retour voor de eerste . Er was ook een huiskamer waar ook een soort 'slaapstoelen' stonden en je even kon rusten. Mijn jongste moest nog langer blijven...dus ik ook.
groeten albana

Nancy

Nancy

29-12-2012 om 18:55

Er zit zeker wat in

Hallo fiorucci,

Mijn kinderen zijn ook in het AZR Sophia geboren en hebben er vele maanden gelegen. 26 weken was ruim 13 jaar geleden extreem prematuur, trouwens nu nog, er stond zelfs mnimal handling op de couv. Ik werd echt heel erg aangespoord om te kolven ook al mochten ze het in het begin niet hebben. Ik moest de bv op gang brengen en houden, ook al werd deze in het begin dus weggegooid. Zelf aan de borst drinken hebben mijn kindjes nooit gedaan, ook niet toen ze ouder waren, ze waren er gewoon te zwak voor. Uiteindelijk toen het mocht hebben ze het via sonde en veel later uit een flesje gekregen maar ze zijn ook altijd bijgevoed met Nenatal. Ik geloof zeker dat je gelijk hebt, mogelijk had het daarmee te maken dat ze het pas veel later mochten krijgen dan ee a terme geboren kind.

Nancy

Nancy

29-12-2012 om 19:03

Niet te doen

Hallo Albana,

Als je kinderen maandenlang in het ziekenhuis verblijven kan een moeder idd, en zeker helaas, niet blijven. Omdat ik een " normale " bevalling had, werd ik na een aantal dagen uit het ziekenhuis ontslagen, daarna was het iedere dag op en neer, soms 2x per dag, het was best ver van onze woonplaats. Helaas kwam die stress de bv niet ten goede. Ik had graag bij hen gebleven maar dat kon en mocht niet.

Fiorucci

Fiorucci

29-12-2012 om 20:47

Nancy

Ja, dat is mij toen duidelijk verteld, men wilde de darmen van de kleintjes ontzien. Mijn dochter was zo groot als een kindje van 28 weken, dus dat komt aardig overeen. En omdat ze zo klein was, was men het dus niet eens met het eerdere beleid van het streekziekenhuis, namelijk gelijk bv geven.. Vandaar dat ik toch even wilde reageren..

Tango

Tango

29-12-2012 om 21:12

Intussen

Gaat het veel beter met zoontje van vriendin. Hij drinkt beter doordat hij meer rust krijgt in zijn eigen kamer. Vriendin mag daar overigens niet voortdurend blijven, ze gaat 's avonds of eind van de middag weer naar huis en komt dan de volgende morgen weer rond 11 uur. Ze geeft nog steeds afwisselend borst en fles (met afgekolfde melk). Ik vind het bijzonder dat hij beide goed doet omdat je vaak hoort dat dit in het begin niet naast elkaar kan. Hij komt in ieder geval steeds dichter bij de 7 voedingen per dag, dus de kans is groot dat hij de komende week naar huis kan.

Prema

Prema

29-12-2012 om 21:53

Sprookje

Wat fijn, Tango, dat het nu zo goed gaat. En wat ontzettend fijn dat die mogelijkheid er was, een aparte kamer!

"Ik vind het bijzonder dat hij beide goed doet omdat je vaak hoort dat dit in het begin niet naast elkaar kan."

En dat is dus een sprookje, verzekerde de lactatiekundige mij. Borst en fles combineren kan prima. Ik heb het ruim een jaar gedaan (en daarna borst en beker gecombineerd). Kinderen die alleen maar borstvoeding gewend zijn, kunnen de fles weigeren, en dat kan een probleem zijn. Maar juist van jongsafaan combineren kan prima.

Om het vol te houden moeten de moeder/verzorgers dan wel wat discipline met de flesvoeding betrachten, d.w.z. geen flesvoeding opdringen, "langzame" speen blijven gebruiken, goed op de signalen van het kind letten, kleine porties flesvoeding aanbieden, niet overvoeren met flesvoeding.

Geen sprookje, maar 't ligt genuanceerder

zuigverwarring bestaat wel degelijk, onderschat het niet, het is echt geen sprookje, maar vreemd genoeg, bij premature kinderen ligt het anders.
Waar a terme kinderen echt problemen hiermee kunnen krijgen, kunnen flessenspenen en tepelhoedjes bij prematuren juist positief uitpakken.

Je kunt op dit punt niet echt in algemeenhedenspreken...elke situatie is anders.

Echt niet

echt NIET in algmeenhedenspreken, er viel wwe woord weg.

Nancy

Daarom zei ik ook dat ik niet wist of dat bij erg jonge prematuren ook zo was. Dit was op de gewone gynecologieafdeling...En 14 jaar geleden. De nóg jongere prematuren lagen op een andere afdeling.Maar uiteindelijk 'bleef' ik 2 weken....en ik had echt wel eerder naar huis gekund. Ook met die keizersnee. Mijn buurvrouw had een week naast me gelegen en haar kind was ook te vroeg en ook zij moest om de 2 uur voeden in het begin en zij was gewoon bevallen. Ik zie mijn toen kamergenoot nog regelmatig...
Het is heel goed mogelijk dat ze op deze afdeling een ander beleid voerden. Ik denk dat e.a. ook afhankelijk is van/was van drukte en bezetting.
groeten albana

Nancy

Nancy

30-12-2012 om 12:36

Albana (ot)

Ik begon bijna te denken dat je mijn buurvrouw/zaalgenote was van destijds. Ik zie en spreek haar ook nog steeds ondanks dat we best ver van elkaar vandaan wonen. Het is in 2013 ook 14 jaar geleden.... Ik denk dat als je zulke heftige gebeurtenissen met elkaar deelt er altijd een band zal blijven. We lagen naast elkaar, allebei zwanger van een tweeling en allebei zouden we te vroeg bevallen. Ondanks de angst hebben we ook samen veel lol gehad, gek eigenlijk.....als ze me belt begint ze na al die jaren nog steeds met: he buufje.....

Sunja

Sunja

30-12-2012 om 21:22

Prema (ot)

En wat is die wijze opmerking van de kraamverzorgster die je nog steeds in je hoofd hebt?! Ik ben nu echt benieuwd
Overigens heb ik ook bewust voor bv-gecertificeerde kraamzorg gekozen, dat scheelt ook. En deze is er ook juist voor de moeder, niet alleen voor het kind.
Mijn zus is moeder van een dysmature tweeling, de bv is mislukt. Ze was erg gemotiveerd etc maar in het ziekenhuis werd het gewoon te lastig, met sondevoeding om de zoveel uur inderdaad - veel kolven met veel geluid op een rotplek. En de lactatiekundige van het zh kwam langs (dat had ik geadviseerd, godbetert, had ik beter niet kunnen doen) met zoveel praatjes en zoveel houdingen die ze duidelijk binnen een bepaald tijdsbestek moest afhandelen dat de tweeling volledig overstuur en overprikkeld was na afloop en de moeder ook.
Maar goed dat dat kleintje uit dit draadje nu in een eigen kamertje ligt, ik kan mij die huilende baby's nog zo goed herinneren dat ik er weer naar van word als ik eraan denk.

Bv en lactatiekundige

Ik zou absoluut liever op en neer reizen als dat mijn te vroeg geboren kindje helpt met borstvoeding. Maar dat is een afweging die ieder voor zich moet maken.
Kijk goed naar de verzekering, soms vergoeden ze de lactatiekundige. De Ohra vergoedde toen per kind 95 euro en daar kon ik toch heel wat begeleiding van krijgen!

Tepelhoedjes

En tepelhoedjes hebben bij mijn oudste ervoor gezorgd (naast de begeleiding van een lactatiekundige en vooral mijn engelengeduld, haha) dat hij met 5 weken eindelijk snapte hoe hij moest happen.
Daarna nog 13 maanden bv kunnen geven. Ben nog steeds best trots dat ik toen heb doorgezet, het levert zoveel op!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.