Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken
Babytijd Babytijd

Babytijd

Lees ook op
Hulpvrager

Hulpvrager

15-02-2013 om 14:18

Productie bv moet omhoog

Na een slechte start van de bv bij mijn eerste ( moest in de eerste week oogenomen, omdat ze te weinig binnen kreeg) is het niet meer gelukt om de baby aan de borst te krijgen. Uiteindelijk ben ik alleen gaan kolven, en dat ging wel goed. Ik had me voorgenomen om de bv bij de tweede wel te laten slagen, en nu was de start wel goed: de baby kan prima uit de borst drinken. Na een spruwinfectie (3x, lijkt nu definitief verholpen) is het echter helemaal misgelopen met mijn productie (baby werd ontevreden, bleek geen gram meer aan te komen), ik legde wel weer 12 x per dag aan. Nu eet ik me misselijk aan cashewnoten, kolf een keer per drie uur en leg een keer per drie uur aan (elk 1 1/2 uur worden borsten dus gestimuleerd) en moet nog steeds ( na 8 dagen) bijvoeding geven. Dit regime is nu al nauwelijks vol te houden, laat staan als ik weer aan het werk moet. Wie heeft tips om de productie te verhogen? De lactatiekundige komt niet verder dan dat ik ontspannen moet, en dat doe ik al zo goed als mogelijk is (met kapotte tepels van de spruw en zo vaak kolven/aanleggen staan spieren wel strak van de pijn, daar kan ik echt niets aan veranderen). Ook tips uit grootmoeders tijd zijn welkom, ben bereid om van alles uit te proberen!

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
dc

dc

15-02-2013 om 16:20

Even pauze

Hoe lang geef je nu weer borstvoeding?

Als ik zo naar je verhaal kijk, dan zou ik een paar dagen niet meer dan 2 keer per dag aanleggen, en indien nodig is wat kunstvoeding geven. Laat dat kolven even gaan als je zoveel pijn hebt.

De beste manier voor mij om de borstvoeding op te peppen is samen met de baby slapen en lekker in bed borstvoeding geven. En echt een paar dagen ervoor uit trekken en amper je bed uitgaan. Misschien volgend weekend terwijl iemand anders even voor je oudste zorgt?

Maar echt, je moet niet tenenkrommend doorgaan. Je kunt beter nu even rustig aandoen en je lichaam de tijd geven te genezen en dan relaxed daarna doorgaan tot je kind 2 is ofzo

Hulpvrager

Hulpvrager

15-02-2013 om 18:13

Opdrogen

Dank voor je reactie! Ik geef nu nog maar ruim twee maanden. Je advies klinkt heel aanlokkelijk en het is idd een goede manier om te ontspannen. Droogt de boel niet helemaal op als ik nog maar 2x aanleg? Over ruim een maand moet ik weer aan het werk, en ik heb het gevoel dat de tijd gaat dringen... Bij mijn eerste kolfde ik zonder moeite enorme hoeveelheden, en was ik op een werkdag met 1 x 8 min. klaar. Het moet dus wel kunnen. Ik geef nu nog 100 cc (3x een schepje) kunstvoeding bij. Ik heb overigens niets tegen kunstvoeding, maar ik wil zo graag 'echt' borstvoeding geven en er ook nog een beetje plezier in hebben...

dc

dc

15-02-2013 om 18:27

Lastig

Ik ben zelf erg flexibel met borstvoeding. Ik kan rustig een weekend weggaan zonder kolven of borstvoeding en bij terugkomst weer borstvoeding geven. Of het bij jou ook zo werkt weet ik natuurlijk niet. Wel is het zeker dat je met erg veel pijn de borstvoeding niet stimuleert. En je geeft ook je lichaam niet de kans zich te herstellen. Probeer anders zoveel aan te leggen als je kunt (om de 3 uur ofzo), maar niet tussendoor te kolven.

En een maand is nog ver weg. Probeer je daar nog even niet mee bezig te houden. Het is ook altijd mogelijk om enkel 's ochtends en 's avonds borstvoeding te geven, tussendoor 1 keer te kolven op werk om de productie op gang te houden, en verder bij te vullen met kunstvoeding.

Persoonlijk geloof ik dat borstvoeding veel beter gaat als je het jezelf niet al te moeilijk maakt. Ik heb vanaf dat ik werkte altijd gecombineerd met kunstvoeding, maar ben wel 17/18 en nu 22 maanden doorgegaan. (En ben nog bezig). Sterkte in elk geval!

Tijgeroog

Tijgeroog

15-02-2013 om 20:21

Goede lactatiekundige

Een goede lactatiekundige kan echt helpen, dus misschien moet je eens op zoek naar een ander. Misschien via de VBN of de LLL, die weten vaak wel wat de goede lactatiekundigen in de buurt zijn.
Om je productie op te hogen moet je veel aanleggen. Een paar dagen met je baby in bed kruipen, lekker lijf aan lijf contact, je baby laten drinken als die wil en verder niets doen en lekker rusten is een hele goede methode. Maar als je veel last van je tepels hebt werkt dat natuurlijk niet.
Pijnlijke tepels kun je weer verhelpen door goed aan te leggen, dus juist met bv spruw is dat heel belangrijk. Daar kan de lactatiekundige je mee helpen, en als je je tepels onder controle hebt kunnen jullie samen in bed kruipen (jij en de baby natuurlijk, niet jij en de lactatiekundige

truusje

truusje

16-02-2013 om 09:36

Mijn ervaring

Bij mijn eerste liep de productie ook terug en ben ik -op advies- gaan bijvoeden. Ik wilde alleen heek graag ook volledige bv geven en ben vanuit deels bv deels kv rustig weer gaan opbouwen naar volledig bv. En dat is me gelukt. Ik denk dat ik me dus aansluit bij dc, bouw even af, laat je tepels herstellen, vraag iemand om je lekker een paar keer te masseren zodat ik lijf weer op zijn plaats komt. Als je zo gespannen bent -logisch dat je t bent - kan ik me voorstellen dat 'het niet stroomt'.
Plan volgend week oid (hoelang zouden je tepels nodig hebben? Geen idee) een paar daagjes in bed dat is startpunt om weer om te schakelen. Zoiets.
O en qua lactatiedeskundige: blijf ook bij je gevoel. Als er geen klik is of zij zegt dingen die niet goed voelen, ga dan op zoek naar een andere. Was ook mijn ervaring dan

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

16-02-2013 om 13:58

Eens met dc

Vreemd genoeg werkte het bij mij ook min of meer zo. Ik kreeg het allemaal niet meer bijgevoed met als resultaat een gefrustreerde baby en moeder. Ik heb toen een voeding vervangen door een fles, en hoppa de rust kwam erin en "het" liep weer als een tierelier. Uiteindeljk hebben we het 3 jaar volgehouden. Het eerste jaar bijna volledig op bv en in de loop van de jaren erna is bv steeds meer vervangen voor andere voeding. Totaal relaxt.

Sunja

Sunja

16-02-2013 om 16:06

Respect

Wauw, dat je het zo volhoudt! Daar heb ik veel respect voor. Als ik naar mezelf kijk en een goedlopende borstvoeding (zonder spruw etc) met mijn zoontje van 6 maanden, dan vind ik soms echt dat ik het zwaar heb met al dat gekolf, gereken, lekkende zakjes in de vriezer etc. En dan lees ik jouw verhaal! Daar is het mijne niets bij.
Ik denk dat je veel doorzettingsvermogen hebt en dat je daarom een goede professional nodig hebt die je goed advies kan geven. Ik denk hierbij aan een goede lactatiekundige inderdaad. Misschien heeft je verzekering nog een verbond met een specifieke organisatie? Tussen lactatiekundigen zitten grote verschillen dus dat die vorige je is tegengevallen, dat kan - daarom denk ik dat je misschien beter een andere kunt vragen dit keer.
En wat betreft dat weer gaan werken over een maand, ik weet niet hoe je er verder instaat maar ik denk dat je met dit verhaal best een maandje ziek kunt zijn (en dat een arbo-arts dit ook zal vinden). En inderdaad: een maand is veel, zeker op deze leeftijd (van je kindje bedoel ik ). Je kunt dan alles vast op de rails krijgen. Ik ben na mijn tweede ook twee maanden ziek geweest toen ik net weer begonnen was met werken omdat het niet liep met de voeding (hele andere redenen dan jij noemt trouwens: mijn zoontje weigerde de fles).
In ieder geval veel sterkte!!

Fransien

Fransien

16-02-2013 om 16:47

Geen zorgen voor morgen

Alle borstvoeding die je kind binnenkrijgt is mooi meegenomen, maar let nog een beetje op jezelf! Je hebt behoorlijk wat achter de rug en lichamelijk heb je er nog de naweeen van. Je tepels moeten gewoon eerst herstellen, dus als je nu alleen gaat kolven of alleen op de normale voedingstijden gaat aanleggen en gaat bijvoeden, dan kun je een beetje herstellen. Met kapotte tepels en helemaal strak van de pijn gaat de borstvoeding nooit lekker lopen. En wat betreft einde zwangerschapsverlof, dat is over een aantal weken pas, daar kun je je later wel zorgen over gaan maken, leef eerst maar eens bij de dag en zorg dat je twee hummels een uitgeruste moeder hebben die goed in haar vel zit. Soms is dat meer waard dan koste wat kost volledig borstvoeding geven.

dc

dc

21-02-2013 om 11:36

Hoe gaat het nu?

Gaat het al beter?

+ Brunette +

+ Brunette +

23-02-2013 om 18:33

Niet meer kolven!

Het is alweer een tijd geleden, maar ik herinner me een opmerking van een of andere -kundige dat kolven niet zo efficiƫnt is als borstvoeden en dat het averechts op de productie kan werken. Ik zou je kindje op aanvraag voeden, al zou dat om de anderhalf uur zijn. Dat vond ik destijds zorgwekkend vaak ("zo'n frequentie is toch niet normaal?") maar de lactatiekundige vond het helemaal niet raar.

Hulpvrager

Hulpvrager

23-02-2013 om 23:14

Update

Met de productie is het weer goed gekomen, ontspanning bleek toch het toverwoord. Niet alleen jullie adviezen, ook een "borstvoeding ondermijnend" advies van de aardige verpleegkundige op het cb hielp de stroom weer op gang te brengen, een beetje relativering bleek net wat ik nodig had! Tepels zijn al behoorlijk genezen en ik hoop dat ik binnenkort van de voedingen kan genieten. Dank voor jullie meedenken!

dc

dc

24-02-2013 om 21:45

Fijn hoor

Dank je dat je het nog even laat weten!

Valkyre

Valkyre

25-02-2013 om 03:14

Hulpvrager

Wat was dat advies precies? Ik zit met hetzelfde probleem (te weinig melk), mede omdat Peentje moeite heeft om goed uit de borst te drinken. Alle hulp is welkom!

Fijn dat het beter gaat bij jou. Spruw is zo pijnlijk!

Valkyre

dc

dc

25-02-2013 om 07:30

Valkyre

Hoe oud is Peentje nu?

Verder kun je ontspannen aanleggen wat je wil, maar als je baby niet goed hapt, dan helpt dat niet. In het begin is een beetje pijnlijke tepels normaal. Gaat dat na een paar dagen niet beter, dan zou ik toch even iemand laten nakijken of je baby beter aangelegd kan worden of of het tongriempje te kort is.

Valkyre

Valkyre

26-02-2013 om 14:23

Peentje is nu een maand oud. Hij hapt wel goed aan, maar zuigt niet meer goed als de melkstroom trager wordt. Hij drinkt dus voorbamelijk voormelk.

Gisteren is de lactatiekundige geweest. Verl goede tips gekregen, maar het zal een proces worden om hem goed te leren drinken (ik voed nu bij met gekolfde melk op advies van de kinderarts, omdat hij niet genoeg aankwam).

Valkyre

dc

dc

26-02-2013 om 21:01

Een maand

Goshie, zo klein nog

Volgens mij vallen ze rond die tijd toch steeds in slaap na een paar minuten? Is dat het probleem? Wat daarbij helpt is aanleggen als ze net wakker worden, als ze in slaap vallen van borst wisselen, en voetjes kietelen.

En halfslapend voeden (jij die half slaapt dus) is goed voor de stroom. Veel lekker samen in bed dus (voorzover het kan met grotere peentjes in de buurt natuurlijk).

Wat heeft de lactatiekundige gezegd?

Borstcompressie

Dat kan ook helpen, Valkyre, om de melk beter te laten stromen?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.