Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Lees ook op

Wanneer beginnen met zindelijkheid?

Mijn zoontje is volgende wek 2 en half jaar. Wanneer beginnen we met zindelijk worden/trainen? We hebben al een potje, al heel lang, hij heeft al een paar keer erop gezeten en zelfs ook op het toilet maar er kwam niets. nu wil hij nooit meer op het potje.............. En nu hebben we nog een probleem; elke ochtend heeft hij een natte pyama, altijd aan zijn linker zij. We doen die luier echt wel goed om en zoveel plast hij niet s'nachts........iemand hier ervaring mee en tips om toch die plas op te vangen? Ik ben het zo zat om elke dag die pyamas en slaapzak te wassen!!!


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Linda99

Linda99

01-02-2009 om 19:48

Louise

Veel meer dan er regelmatig over kletsen, er een boekje over lezen en als het kan de luier uit laten om hem te laten ervaren wat er gebeurt kun je niet doen. Mijn dochter van 3 toont helaas ook weinig interesse. Een periode ging het best goed met grote en kleine boodschappen op het toilet maar helaas dus nog geen definitief succes.

En 's nachts....ander merk luier misschien? Pampers kunnen namelijk al meer vocht aan dan goedkopere luiers. Of misschien dat ie een grotere maat nodig heeft?

Als hij het aangeeft

het heeft pas zin om met zindelijkheid te beginnen als je zoontje zelf aangeeft dat ie er klaar voor is, dus het potje interessant vindt en het leuk vindt om er op te gaan of het spannend vindt om op de wc te gaan.
Als je zoontje er geen interesse in heeft dan ben je dus te vroeg. Je kunt je kind niet zindelijk maken, dat doen ze zelf.
Zoek eens in het archief hierop, er zijn heel veel draadjes over. Gewoon even laten rusten en over een paar maanden weer proberen. HIj is nog maar 2,5 dus het heeft geen haast. Pas als ie 4 is is het de bedoeling dat ie overdag zindelijk is.

Hier al veel eerder

Zien is doen. De kinderen wisten waar een WC voor was, omdat ze zagen wat ik daar deed. Zodra de kinderen mobiel waren (kruipen etc) hadden ze delen van de dag geen luier aan.
Ze wisten dan ook al vrij snel wat ze zelf konden produceren, omdat ze niet continue met een luier aanliepen. En zodra ze konden staan werden ze op de WC verschoond en werd de vaste inhoud altijd in de WC gegooid en doorgetrokken.
Jongste keek oudste af, en wilde met 17 maanden luier uit en de WC op. Daarna heeft ze nog een aantal maanden buiten de deur luiers aangehad (en in de wintermaanden ook wat vaker een luier aan, i.v.m. de kou).

Dus, gewoon, laten zien waar een WC voor is, laten zien en voelen wat poep en plas is en praten en vertellen heel veel praten en vertellen.

iris tonies

iris tonies

03-02-2009 om 16:08

Grote plas circus

Ik had voor mijn zoontje geen luiers meer s'nachts maar van die luiermatjes die je onder de matras overtrek legt.
En voor dat je zelf gaat slapen, je kind nog een keer laten plassen op de w.c.
Ik denk dat kinderen op een gegeven moment zelf zindelijk willen worden, en als jij dan klaar staat met een potje, een kleine wc bril, opstapje en makkelijke broeken, dan gaat het wel lukken denk ik. Het wordt gewoon even een tijd van veel extra wassen. Oja we hebben ook een boek, kleine aap's grote plas circus. Dat vond mijn zoon super en moest hier erg om lachen.

Mijn kind heeft niet echt op het potje geplast, hij vond de wc veel toffer. Hij was ook erg gevoelig voor beloningen met stickers, we hebben vellen volgeplakt en gejoeld en geklapt als er weer een drolletje in de wcpot terecht was gekomen.
Nu vindt hij het geweldig om op de wc te zitten en gaat dan zingen en kletsen.

Marie-Louise

Marie-Louise

07-02-2009 om 11:08

Misschien een oplossing voor het ochtend probleem

Louise,

Wie weet hebben jullie het al uitgeprobeerd maar hier slaapt ze erdoor door sinds 22 maanden. OOk onze dochter had last van haar luier maar dan lichtjes wakker worden en uuuuuuren gaan liggen kletsen. Op een gegeven ogenblik hebben wij besloten haar luier dan te verschonen s ávonds voordat wij naar bed gingen en warempel het werkte! Ze slaapt als een roosje maar gebruikt misschien iets meer luiers dan de gemiddelde pueter, maar het werkt!
Wie weet is het een idee, heel simpel maar hier erg effectief!

gr Marie-Louise

LaMama

LaMama

12-02-2009 om 22:56

Met twee en half te vroeg?

Misschien zie ik het helemaal verkeerd, maar volgens mij ben je met 2,5 jaar niet te vroeg om met zindelijkheid te beginnen, eerder aan de late kant. Kinderen van rond de 2 zijn toch juist supernieuwsgierig naar de wc, het potje en wat daar geproduceerd wordt?

LaMama

Dat hangt toch van het kind af?

Zoon is bijna 26 maanden, weet dondersgoed wat je op de pot/wc doet, maar het zelf doen... ho maar. Tja, ik ga hem echt nog niet dwingen. Ik wacht op warmer weer en ga dan gewoon proberen geen luier om te doen thuis, zodat hij zelf beter merkt wanneer hij plast/poept.

Sascha2

Sascha2

14-02-2009 om 19:50

Inderdaad

Ligt helemaal aan het kind zelf. Hier een tweejarige peuter die het machtig interessant vindt om bij haar iets oudere broertje op de wc mee te kijken. Zelf zit ze sinds kort ook op het potje, maar plassen ho maar. Dat laatste doet ze nu regelmatig in haar broek (overdag draagt ze soms geen luier meer). Ze wordt in april drie jaar. Bij zowel mijn zoon als deze dochter was er rond de tweede verjaardag ineens veel interesse in het potje en de wc, om deze interesse vervolgens voor maanden te verliezen. Om er dan ineens weer mee te komen. Zo was zoonlief ineens zindelijk, dochterlief begon er twee weken geleden ineens mee. Ik denk niet dat je moet kijken naar een leeftijd, maar meer naar je kind en diens reacties. Ik heb trouwens gehoord (maar weet totaal niet of het waar is of niet) dat jongetjes doorgaans later zindelijk zijn dan meisjes. 2,5 is misschien een gemiddelde, maar staar je er niet blind op! Als je kind er nog niet aan toe is, zal het moeilijk zijn om hem of haar zindelijk te krijgen.
Succes!
O ja, Aapies grote plascircus is hier ook een succes, net als Lieselotje op het potje.

2,5 vind ik ook laat

De meeste kinderen zijn al veel jonger geinteresseerd in de WC, kwestie van daarop inspelen en luiers uitlaten (en dweil bij de hand).

Zoon was rond 2,5 jaar toch grotendeels uit de luiers (wilde alleen bij lange periodes buiten de deur iets aan vanwege het veilige gevoel).
Dochter wilde met 17 maanden de WC op en geen luier meer om. Heeft daarna ook nog periode luier aangehad buitenshuis.

Mamvantwee

Mamvantwee

15-02-2009 om 12:46

Maar 3,5 kan ook

Mijn dochter was pas met 3,5 zindelijk, zoon is nu 3jr4m en begint nu echt tekenen van zindelijk worden te vertonen.

Overigens hadden allebei met 2,5 wel een periode van veel interesse voor de wc, maar dat bleek een valse start.

Polly Shearman

Polly Shearman

16-02-2009 om 11:28

2,5 is helemaal niet laat!

mijn 2 oudste waren beide op de kop af 3,5 jaar toen ze besloten geen luier meer aan te doen, vanaf dag 1 waran ze dag en nacht zinnelijk. Nooit geen ongelukjes meer gehad.
Jongste is nu 2,5 en ik verschoon nog lekker zijn luier tot hij er geen zin meer in heeft. Ik hou nl niet van dweilen en wassen. Zolang hij voor hij naar school gaat maar zinderlijk is maakt het mij niet uit. Liever in een keer met 3,5 jaar, dan al met 2,5 en dan nog maanden extra wassen, overal reserve kleding mee naar toe nemen en dweilen.
groet, polly

Mamvantwee

Mamvantwee

16-02-2009 om 13:22

Vind ik ook, polly

Mee eens. Hoewel ik denk dat het geluk is, was mijn dochter met 3,5 ook in één keer dag en nacht zindelijk. Soms bij intensief spelen vergat ze de wc wel eens, maar dat gebeurde incidenteel. De hele periode van 'zindelijk worden' duurde 3 weken, sindsdien geen ongelukjes meer. Voordeel van wat later zindelijk worden misschien?

sjaan

sjaan

16-02-2009 om 16:54

Geen wedstrijd

Hier waren beide kinderen ruim 2,5 voor ze de hele dag zonder luier konden. Ik heb er niet heel veel voor hoeven doen, weinig dweilen en wassen

Het ene kind is het andere niet en het is toch geen wedstrijd. 2,5 is helemaal niet laat, rond het 3e jaar zijn de meeste kinderen wel zindelijk.

Bij ons hielp een beetje stimuleren, belonen met stickers en een boekje over naar de wc gaan.

Limi

Limi

16-02-2009 om 19:16

Af en toe controleren

Met 1,5 kon mijn zoontje al supergoed nepplassen en dat vond hij ook erg leuk. Nu met 26 maanden pakt hij nog steeds de pot, doet een nepplas met geluid en zegt dan dat hij geplast heeft. Ik ga hem dat toch echt niet de hele dag door laten doen!! Grote kans dat hij dan helemaal niet meer wil. Een paar per week voor zijn badje even controleren of hij het kan vind ik voldoende. Hij is daarbij ook geen type dat er op gaat zitten (hij staat er boven) en niet zo sloom dat hij blijft zitten als je hem er al op krijgt. Ach, ik hoef ook geen wedstrijd te winnen; we hebben de tijd...

Mamvantwee

Mamvantwee

17-02-2009 om 10:18

Wedstrijd of niet

Ik was gisteren heel erg trots op mijn 3,5 jaar oude peuter, die op de wc wilde en ook daar wat produceerde. Als hij maar voordat hij naar school gaat, overdag zindelijk is, vind ik het allemaal best.

Je kunt als ouders op je kop gaan staan, maar als het gaat over eten, slapen en zindelijkheid hebben de kinderen het laatste woord. Dus maak er maar een wedstrijd van, ik geniet gewoon nog even van deze peutertijd. (Ja, ik heb goed geslapen vannacht en kan heel wat aan vandaag, vandaar de positieve toon!)

Laminaat

Laminaat

17-02-2009 om 11:05

Besparen

Natuurlijk moet zindelijkheid geen wedstrijd tussen moeders zijn. Maar het is zeker wenselijk als een kind vroeg zindelijk is. Als het kind ongeveer rond zijn/haar tweede verjaardag zonder luiers door het leven gaat, voorkom je dat hij/zij er een punt van maakt in de dwingelandij van de peuterpuberteit. Dat is voor de ouders heel prettig. Verder betekent jaar langer door luieren ongeveer 1800 luiers. Dat is zo'n €500,-. Van dat geld kan je leukere dingen kopen en 1800 luiers is een enorme belasting voor het milieu. Drie argumenten om niet te zeggen :"ik heb niet zo'n zin in wassen en dweilen". Ik wil niet beweren dat het ieder kind lukt om met twee jaar zindelijk te zijn, maar pleit er wel voor om drie å vier keer per jaar het kind een week zonder luier te laten lopen om te kijken of het kwartje valt. Want lang niet ieder kind geeft het zelf aan dat het er aan toe is.
Groetjes van een milieuridder,
Laminaat

Mamvantwee

Mamvantwee

17-02-2009 om 11:51

Kleine opmerking

"voorkom je dat hij/zij er een punt van maakt in de dwingelandij van de peuterpuberteit."

Deze opmerking vind ik geen hout snijden. Een peuter maakt er pas een punt van als de ouders dat doen. Dus als je als ouder nooit een strijd rond zindelijkheid laat ontstaan, heb je die ook niet. Juist omdat een peuter zelf bepaalt of hij zindelijk wil/kan zijn.

Mamvantwee

picobello

picobello

17-02-2009 om 15:29

Hier kinderen

die allemaal met 2.3jaar zindelijk waren overdag ( kon de kalender er op gelijk zetten). Als ze hier naar school gaan met 2.2 jaar vindt de juf het wel fijn als ze al zindelijk zijn. Zijn ze het nog niet, dan worden ze het wel binnen een hele snelle tijd, goed voorbeeld van de oudere kinderen doet wonderen.
De jongste had besloten op haar verjaardag geen luier meer om te willen 's nachts. Helaas niet elke nacht droog, dus zeer regelmatig wassen ( ook niet goed voor het millieu en mijn portomonaie).
Mijn ervaring is dat de kinderen het zelf wel aangeven wat ze aan kunnen.

Ze moeten wel weten wat het is

Je kunt het zindelijk worden helemaal aan je kind overlaten (er valt weinig te dwingen) maar je kind moet natuurlijk wel weten dat er zoiets is als zindelijk zijn en geen luier omhebben.

Met dat bewustmaken kun je volgens mij niet vroeg genoeg beginnen. Net als met het laten aanvoelen hoe het voelt zonder luier, het laten zien hoe een plasje uit je piemel komt etc.

Met je kind 24 uur per dag in een luier laten rondbanjeren tot ie 2,5 of 3,5 is zonder er verder woorden aan vuil te maken bewijs je je kind volgens mij geen dienst.

Laat ze weten wat het is, laat ze voelen, laat ze ervaren. Wanneer ze zindelijk zijn bepalen ze dan zelf wel. Maar dat hoeft echt niet pas een paar weken voor de kleuterschool begint te zijn.

marie

marie

18-02-2009 om 20:08

Inderdaad dirksmama

Hallo
Ik ben het helemaal met Dirksmama eens. Hoe moet een kind weten wat een potje/wc is en dat je daar met je blote billen op moet zitten als ze dat nooit ervaren?
Daarom zette ik mijn kinderen vanaf de eerste verjaardag elke dag even met de blote billen op het potje. Gewoon om te leren dat die dingen bestaan en dat je daar in je blote billen op moet zitten. Met kleren aan oefenen heb ik nooit begrepen. Wij zitten toch ook niet met kleren aan op de wc?
Ik maakte er wel altijd een gezellig moment van. Even boekje lezen, Teletubbies kijken, etc. En maar juichen als ze per ongeluk wat produceerden.
Langzamerhand breidde ik het aantal "pot-/wc-momenten" uit. Bij elke luierwissel bijvoorbeeld. In elk geval 's morgens na het opstaan, voor en na de middagdut en 's avonds voor het slapen gaan. Met 18 maanden waren ze bijvoorbeeld al droog tijdens de middagdut (katoenen luiers, dus dat kon ik goed controleren).
En met 2 jaar waren ze allebei dag en en nacht zindelijk. Oké het zijn beide meiden.
Ik zie het om mij heen ook geregeld. Peuters die er echt mee bezig zijn - aangeven dat ze gepoept hebben bijvoorbeeld en ouders die met die signalen niets doen, omdat ze geen zin hebben in "gedoe" met natte broeken e.d. En dan tegen de 4e verjaardag een beetje in paniek raken, omdat ze nog steeds niet zindelijk zijn.... Eigen schuld dikke bult denk ik dan altijd.
groetjes

Juliëtte

Juliëtte

19-02-2009 om 13:12

Maar marie

"Daarom zette ik mijn kinderen vanaf de eerste verjaardag elke dag even met de blote billen op het potje. Gewoon om te leren dat die dingen bestaan en dat je daar in je blote billen op moet zitten"

Nobel plan maar realiseer je je ook dat dat ook heel erg van je kind afhangt ? Er zijn kinderen die zich zonder meer op een potje laten zetten, er zijn echter ook kinderen die compleet overstuur raakten bij alleen de suggestie al...

En daar sta je dan met je goeie opvoedkundige gedrag... Dan kun je wel vinden dat jij het zo wil, maar als je kind niet meewerkt houdt het op en zul je een andere tactiek moeten volgen. Eigenlijk hetzelfde wat geldt voor slaap-en eetproblemen.

Ben het wel met je eens dat je signalen moet oppikken en als er tekenen zijn, dan actie ondernemen. Maar of dat nou met 1,2,3 of 4 jaar is dat maakt niet veel uit.

Juliëtte
(3 kinderen, alle 3 op een totaal andere manier zindelijk geworden tussen de 3 en 3.5 jaar)

Limi

Limi

19-02-2009 om 20:32

Inderdaad

Die van mij laat zich niet ergens op zetten en hij is nog sterk ook. En om er nou met mijn hele gewicht op te gaan drukken...dat vind ik nou even te gewelddadig.

*bella*

*bella*

19-02-2009 om 21:03

Aan kind overlaten

Dirksmama, ben het niet met je eens dat je kinderen moet laten weten dat er zoiets is als zindelijkheid. Volgens mij is zindelijk worden een puur biologische behoefte, en komt dat dus vanzelf. De manier waarop we daar in onze cultuur mee omgaan weten ze natuurlijk niet, maar dat is snel uitgelegd.
Ben het er wel mee eens dat je bepaalde signalen van je kind hierin liefst niet moet negeren. Maar het lijkt me volstrekt onzinnig er een heel programma op los te gaan laten. En het zou me niets verbazen als dat juist vaak tot ´mislukking´leidt. Want ik blijf van mening dat het klusje door kind zelf geklaard moet worden, met minimale ondersteuning van ouders. Maar volgens mij vinden veel ouders het veel te leuk en willen daarom niet aan de zijlijn
Ik heb dus iig me ingehouden en juist NIET gejuigd bij goed resultaat. (wel mee-gejuigd toen de juiste motivatie er was maar dat is mi een wezenlijk verschil)

Hanne.

Hanne.

20-02-2009 om 08:36

Toch wel een beetje

Ik ben nu met mijn jongste (2 jr 7 mnd) sinds een week bezig. Dwz luier uit, en stimuleren om regelmatig naar de WC te gaan, zonder daar al te veel aandacht aan te besteden.

Zij gaf absoluut op geen enkele manier aan dat ze er mee bezig was. (hoewel het potje er al staat vanaf 18 maanden, en ze zowel ons als de oudste regelmatig naar de WC ziet gaan).

Tot een week geleden ging ze absoluut niet op het potje, en een vieze (poep) broek deed haar absoluut niets. Ze ontkende gewoon dat er iets in de luier zat. Inmiddels komt ze zelf zeggen dat ze moet, is apetrots dat ze geen luier meer aan hoeft, en als er een ongelukje gebeurt vindt ze dat heel vervelend. Doe ik haar een luier aan als we langer weg gaan is dat allemaal weer over. Dan meldt ze niets meer, en loopt ze gerust door met haar poepluier.

Ik denk dat als ik het initiatief niet had genomen, en die luier had afgetrokken ze nog standaard alles in de luier had gedaan.

Massi Nissa

Massi Nissa

20-02-2009 om 09:13

Manier van hanne

Dat is hoe mijn moeder en daarvoor mijn grootmoeders het deden: een paar dagen of desnoods weken voorbereiden door erover te praten en dan hup die luier uit, tien onderbroekjes klaarleggen voor ongelukjes, emmer met sopje standaard klaar hebben staan. Eerste dag acht ongelukjes, tweede dag vijf, derde dag twee, vierde dag zindelijk. Dan nog af en toe een ongelukje. Zoiets. Wel wachtten ze altijd even tot het lente was, midden in de winter is het niet handig.
Ik ga het net zo doen in de meivakantie. Dochter is dan bijna 2,5 en ja, dat vind ik zelf al aan de late kant om zindelijk te worden. Toen ik vorig jaar van mijn schoonzus hoorde dat haar dochter van bijna vier nog niet zindelijk was, viel ik echt van mijn stoel. Ja, er zijn kinderen met een afwijking die het pas veel later of helemaal niet onder de knie krijgen. Maar dat zijn er toch heel, heel weinig.
Groetjes
Massi (ouderwets opgevoed, haha)

Mamvantwee

Mamvantwee

20-02-2009 om 11:05

Vroeger en nu

Ik geloof dat kinderen vroeger eerder zindelijk waren dan nu en dat wordt wel toegeschreven aan de comfortabele luiers van tegenwoordig. Maar ik geloof niet in gemakzucht van ouders hoor.

Maar een kind moet er ook gewoon aan toe zijn, het zenuwstelsel moet rijp genoeg zijn om de signalen van de blaas te verwerken en ik geloof ook dat een kind de 'gezelligheid' rond het luier verschonen kan missen als het op de wc 'moet'. Tenminste, dat laatste merk ik aan mijn zoontje: verschonen is (was) toch altijd even een momentje samen met mama of papa - zelfs als mama of papa mopperden dat het wel eens tijd werd voor de wc...

Wij hebben onze kinderen ook vanaf een jaar of twee wel eens op de pot/wc gezet. En in de zomer lekker bloot of in een onderbroekje in de tuin laten spelen. Maar het werkte gewoon nog niet. Teveel aandacht op het plassen werkte ruzies in de hand.

En nu opeens wil meneer wel op de wc en gaat het al dagen goed. Maar hij wil nog niet zijn luier uit, daar moet hij dus nog gevoelsmatig afscheid van nemen. Ook zoiets: ik kan als ouder dit proces wel begeleiden, maar "trainen" niet, ik vind dat ook echt onzin.

groeten,
Mamvantwee

Maar cameron

klinkt allemaal mooi wetenschappelijk cameron.

Maar feit is wel dat hier in België, waar kinderen doorgaans met 2.5 jaar (en anders met 3 jaar) naar school gaan, het overgrote deel echt wel zindelijk is hoor, althans overdag toch.

Hoe verklaar je dat?
Het lijkt mij hier zeer uitzonderlijk dat een kind van 4 nog met een luier naar school komt. Uit eigen ervaring: bij zoontje in de klas (24 kinderen) was er 1 kind wat nog een luier droeg, bij dochter geen.
Dit mogen dan wel erg positieve cijfers zijn, maar toch.

Ik neem graag aan dat niet alle kinderen zo vroeg zindelijk kunnen zijn maar in Belgie "lukt" het wel voor het allergrootste deel.

Asa Torell

Asa Torell

20-02-2009 om 13:38

Sasvangent

Volgens mij hangt het van de definitie van zindelijkheid af. Die van Camerons stuk zal ongetwijfeld zijn: kind regelt het helemaal zelf, herkent de aandrang en gaat tijdig naar de wc zonder (veel) ongelukjes. De definitie die voor de belgische school van belang is: zonder luier lopen. En dit hopelijk kunnen zonder al te veel ongelukjes door regelmatig naar de wc te worden gestuurd.
Hetzelfde definitieverschil speelt hier natuurlijk door de hele draad: als je graag op luiers wil besparen of vindt dat zindelijkheid belangrijk is, dan ga je je 2-jarige als die enigszins meewerkt gewoon drooghouden door de zindelijkheid te 'regelen' met regelmatig naar de wc sturen. Als je denkt: kind moet het helemaal zelf kunnen en het maakt me niet uit of dat een jaar extra luiers kost, dan wacht je rustig af. Om vervolgens met een beetje geluk na een paar oefenweken je kind nooit meer naar de wc te hoeven sturen, zoals bij onze zoon die met 3,5 jaar zindelijk was.
Ik neem overigens meteen aan dat sommige 2-jarigen het ook al helemaal zelf kunnen, ik verwacht van dochter (nu 20 md) ook dat ze er eerder mee zal zijn dan haar broer want ze kijkt nu al vies bij een volle luier. Maar ik denk dat dat zeker niet voor alle of zelfs de meeste 2-jarigen geldt, en dat dat is wat Camerons onderzoek bedoelt.

liora

liora

20-02-2009 om 13:40

Massi

Jeetje Massi,

Das makkelijk!!! Gek dat dat niet iedereen lukt. Laat je na de meivakantie even weten hoe het is verlopen?

Mocht je een ironische ondertoon horen: goed gehoord! Mijn voorspelling is dat de kans groot is dat het een beetje lukt en dat jij nog zeker een half jaar niet op pad gaat zonder twee of drie sets reservekleding. In mijn optiek is dat niet zindelijk.

Liora

liora

liora

20-02-2009 om 13:41

Bovendien

Ik vergeet nog: jongetjes worden gemiddeld later zindelijk dan meisjes.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.