Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Lees ook op
suffie

suffie

21-10-2009 om 12:23

Overdosis vitamine d?

Mijn dochter van net 3 krijgt elke dag 2 kleine vitamine D-tabletjes. Ik deed dat eigenlijk nooit, ze komt elke dag buiten en is kerngezond, maar bij het laatste cb-bezoek werd het benadrukt dat ze dat toch echt wel moest krijgen. Nu komt mijn dochter me net trots vertellen dat ze het potje gevonden had en álle pilletjes heeft opgegeten. Gelukkig is dat niet zo, maar ze heeft er zeker 30 op... Kan dit kwaad?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Google

Als je even gaat googlen kom je een bericht tegen van iemand wiens dochter er 400 had opgegeten (30 is dan niks ) en volgens haar huisarts is er niks aan de hand met een eenmalige overdosis.
Zie link:
http://www.chemieforum.nl/forum/index.php?showtopic=11865

Jakiro

Jakiro

21-10-2009 om 14:16

Huisarts bellen

Dis is typisch een geval voor een huisarts en niet voor een forum.
In de bijsluiter van vitamine D staat ook dat je contact met de huisarts moet opnemen als je teveel hebt ingenomen.
Vitamine D is een vitamine die opgeslagen wordt in je lichaam en niet zoals Vit.C wordt uitgescheiden als je teveel inneemt.
Even huisarts bellen dus.
Jakiro

Mark van Abcoud

Mark van Abcoud

21-10-2009 om 17:05

Geen probleem

Hierop volgend de volgende informatie verkregen van wikipedia.

"Vitamine D vergiftiging door voedingssupplementen

Het is vrijwel onmogelijk om toxische hoeveelheden vitamine D3 binnen te krijgen via voedingssupplementen. Vitamine D3 heeft pas toxische effecten bij serumwaarden van 250 nmol calcidiol per liter of meer[13][32]. Dergelijke waarden worden pas bereikt bij chronisch gebruik van meer dan 10.000 IE (250 µg) vitamine D3 per dag[32], honderd maal de huidige aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen. Aangezien voedingssupplementen in Nederland maximaal 5 microgram per dag mogen bevatten[26][35], is het risico op overdosering van vitamine D3 door het gebruik van een voedingssupplement, mits men zich aan de aanbevolen dosering houdt, in Nederland daarom uitgesloten.
Bij suppletie van Ergocalciferol (D2) treedt eerder toxiciteit op dan bij D3 waarvoor de drempel voor toxiciteit veel hoger ligt.

In onderzoek is diverse malen aangetoond dat lage bloedspiegels van vitamine D algemeen voorkomen, zelfs bij personen met een ogenschijnlijk adequate inname via de voeding, waaruit blijkt dat het risico op een chronisch tekort op vitamine D vele malen groter is dan het risico op een overdosis[13][22].

Chronische toxiciteit

De maximaal veilige dosis (bij chronisch gebruik) voor vitamine D3 is momenteel 50 µg (2000 IE) per dag. Volgens een risico-analyse uit 2007 kan deze waarde zonder bezwaar worden vervijfvoudigd tot 250 µg (10.000 IE) per dag[69], 100 maal de huidige ADH voor personen tussen 4 en 50 jaar. Bij kortdurend gebruik kunnen veel hogere doseringen gegeven worden. Zo werd na het geven van injecties met 600.000 IE (15 mg) de calcidiolspiegel verhoogd van 2 ng/ml naar 22 ng/ml bij tien ouderen zonder enige aanwijzing voor toxiciteit[70]. Dergelijke doses zijn niet alleen veilig, maar worden ook aanbevolen voor ouderen om vitamine D deficiëntie in de winter te voorkomen[71]."

Even kort samengevat, Vitamine D3 pilletjes mogen in Nederland maximaal 5 microgram per pilletje bevatten. Gaan we even van die 5 microgram uit, dan blijkt dat chronische toxiciteit van vit. D3 pas mogelijk is bij een dagelijkse gebruik van meer dan 250 Microgram, dat is dus meer dan 50 pilletjes per dag, dag in dag uit, week in week uit. Acute toxiciteit is vrijwel onmogelijk, daarvoor you je al meer dan 15000 microgram vit D3 in één keer moeten binnenkrijgen, dat staat gelijk aan 3000 pilletjes.

Kortom maak je geen enkele zorgen. Vitamine D3 is vetoplosbaar en wordt dus niet snel uitgescheiden maar in het vetweefsel opgeslagen, wat betekent dat ze de komende paar weken niet echt meer extra Vit D3 nodig heeft. Kwaad kan het echter niet om gewoon nog iedere dag extra te geven.

Tijgeroog

Tijgeroog

22-10-2009 om 13:45

Geen wikipedia

Mark, wikipedia is vaak een goede informatiebron, maar wel grotendeels door goedwillende amateurs, dus niet 100% betrouwbaar. En als het om de gezondheid van m'n kind gaat vertrouw ik dus niet op wikipedia maar op de huisarts.
Overigens zijn er andere links te vinden die aangeven dat het wel problemen kan geven, zoals http://www.scumdoctor.com/Dutch/first-aid/overdose/Vitamin-D-Overdose.html Zelf heb ik wel eens gelezen dat je een kind met een vitamine d overdosis beter geen melk kunt geven, maarja, ik ben maar een leek...

Dus ik zou zeker even de dokter bellen, kleine moeite en je weet het zeker.

Mark van Abcoud

Mark van Abcoud

22-10-2009 om 15:10

Wikipedia

Tijgeroog,

Je moet je bij iedere informatiebron afvragen hoe betrouwbaar het is, niet alleen wikipedia. Uit eigen ervaring durf ik te zeggen dat de informatie op wikipedia bijna altijd veel betrouwbaarder is dan welke andere bron op internet ook. Over het algemeen wordt daar geschreven door mensen met verstand van zaken, er wordt ook uitgebreid geredigeerd en als bepaalde zaken omstreden zijn wordt dat aangegeven. Je ziet vrij snel aan het artikel of het gedegen is of niet, zeker ook dit onderwerp, gezien het aantal voetnoten, die gelijk te controleren zijn. Ik denk dat het een goede zaak zou zijn als mensen veel meer informatie van wikipedia zouden halen dan van andere bronnen die meestal een achterliggende gedachte bij hun informatie hebben.

Hoe dan ook, ik had niet mijn opmerkingen geplaatst als ik er niet zelf van overtuigd was dat ze klopten. ik weet vanuit mijn eigen achtergrond als chemicus dat Vit. D3 niet erg giftig is en de wikipedia pagina geeft genoeg verwijzingen naar wetenschappelijk onderzoek over de giftigheid om dat meer dan te staven. Acute vergifitiging door vit. D3 is alleen maar waargenomen bij bedrijfsongevallen en bij verkeerd gedoseerde vit. D3 pillen en de hoeveelheid vit D3 benodigd om acute vit. D3 vergiftiging te krijgen zijn nog niet te verkrijgen met het opeten van een heel potje vit. D3 pillen.

De link die jij geeft geeft ook aan dat acute vergiftiging door vit. D3 bijna niet voorkomt. Overigens is het uit een andere taal vertaalde site, met behulp van een online vertaler of iets dergelijks en lijkt het mij minder betrouwbaar dan wikipedia.

Je mag van mij best een dokter bellen, maar in dit geval zou ik het zelf niet doen.

Jakiro

Jakiro

23-10-2009 om 00:19

Maar toch

Wij zijn geen artsen en zelfs al waren we dat, hoe kan suffie erop vertrouwen dat wat wij zeggen écht de waarheid is.
In zo'n vit. D tabletje zit 5 ug, dus dat is een dosis van 150 ug (overigens wel enige discrepantie; op de bijsluiter van davitamon d tabletjes staat dat 1 tabletje 33% van de ADH is, terwijl Wikipedia 5 ug aanhoudt als dagdosis. 2 tabletjes zou dus eigenlijk al teveel zijn)
Maar het is net zoals bij paracetamol. Volgens de gebruiksaanwijzing mag je maximaal 3 à 4 tabletjes per dag van 500 mg. In het ziekenhuis krijg je bij pijn om de 5 uur 1000 mg; is 4x zoveel. Het blijft veilig, maar waar ligt de grens. En dat is niet aan ons om te bepalen, maar aan een arts.
Wie weet heeft het dochtertje van suffie wel een leveraandoening, dan is het gelijk een ander verhaal.
Mijn gevoel en denkvermogen zegt inderdaad dat 30 tabletjes vit. D geen enkel probleem is, maar ik laat dat liever toch aan een arts over. De assistente bellen kan toch geen kwaad ? Of de apotheker, misschien nog beter.
Jakiro

suffie

suffie

23-10-2009 om 14:45

Dank

Dank voor de reacties, en de interessante discussie die ontstaan is. Ik heb het even aangekeken met mijn dochter en ze vertoont geen enkel teken van narigheid, veranderd gedrag of iets waar ik me zorgen over zou moeten maken. Ik denk dat we er nu mooi mee wegkomen. De pilletjes heb ik uiteraard veilig weg gezet. Mocht ze trouwens echt het hele potje leeg gesnoept hebben dan had ik uiteraard meteen de huisarts gebeld.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.