Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Lees ook op
liora

liora

12-08-2010 om 11:37

Eten en 14 maanden


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Vic

Vic

13-08-2010 om 14:03

Afbuigende curve

Was je zoontje groot bij de geboorte? Mijn jongste was bij haar geboorte 54 cm en 4 kg. Helemaal bovenin de curve dus. Inmiddels, 5 jaar later, is ze langzaam afgezakt naar de P0. Het zou mij niet verbazen als ze daar nog verder op gaat zakken, aangezien haar ouders ondergemiddeld qua lengte en gewicht zijn. Overigens heb ik met beide kinderen al alle variaties op de curve meegemaakt. Te dik, te dun, wel in lengte gegroeid maar niet in gewicht en vv. Ik heb daar nooit de voeding op aangepast omdat het uiteindelijk wel goed komt (over het algemeen).

Liora

Rendementen uit de creche bieden geen garantie voor de thuissituatie. Mijn zoon had en heeft tenminste de hinderlijke gewoonte om op de opvang beter te eten dan thuis (ook op andere punten verschilt zijn gedrag trouwens).

Maar goed, aanbieden kan altijd natuurlijk!

Groeten,

Temet

liora

liora

13-08-2010 om 14:54

Klopt

Hoi Temet,

Dat klopt weer helemaal inderdaad. Bovendien ben ik erg benieuwd welk deel van de twee boterhammen ook echt in zijn mond komen.

Manda, gewicht is 8930, lengte bijna 80 cm. Met de verhouding is niks mis, al is hij dan dus slank, maar hij was relatief iets minder slank drie maanden geleden.

Liora

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

liora

liora

13-08-2010 om 14:55

En oh ja

Bij de geboorte woog hij 2850 gram, hij is met 36w5d geboren.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Liora

ik heb hier alleen de groeicurve voor meisjes dus de getallen van de lijnen zullen anders zijn maar dan zou hij als ik deze curve aan hou dus 2 lijnen verschillen (gewicht -1, lengte +1). En dat verschil vind ik best groot, dus wel goed dat je er alert op bent.

liora

liora

13-08-2010 om 17:13

Verschil

Hoi Manda,

Volgens mij is het verschil tussen de lijntjes geen issue, maar wel dat het verschil in drie maanden groter is geworden.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

En hier

wordt er voor mijn gevoel door onze jongens wel meer gegeten dan wat jouw zoontje nu eet.
Met 1 jaar was Pim 11,1 kg bij 80 cm en Pietje 10,3 kg bij 77,5 cm lengte. 's Morgens is het meestal vooral melk, wat pap en wat baby-ontbijtgranen (cereals). Soms brood of zelfgemaakte wafels. Dan als tussendoortje fruit, ik denk dat ze elk wel (minstens) 1 stuk fruit eten (banaan, nectarine oid). Laatst hebben ze met z'n 2-en bijna een halve honingmeloen als tussendoortje gegeten. Tussen de middag krijgen ze warm eten, de hoeveelheid hangt af van of het hun aanstaat. Valt het in de smaak dan zijn dat behoorlijke porties. Soms eten ze brood, zo'n 1 a 2 sneetjes pp. En dan als toetje iets van yoghurt. Dan nog wat melk voor ze naar bed gaan voor hun middagslaapje (ze krijgen water bij het eten).'s Middags weer fruit, afgewisseld met kaasblokjes/soepstengels oid. Avondeten is opnieuw warm. Ze krijgen er geregeld kaas bij (gouda of ricotta). Soms 's avonds nog een toetje (vruchtenmoes, fruit of yoghurt), maar geregeld vergeet ik dat. En dan weer melk voor het slapen gaan. Afgelopen week was het 's nachts bal en dronken beiden nog zo'n 120-150 cc in de nacht, maar in goede tijden slapen ze van circa 8 tot half zeven.
De melk is half kunstvoeding aangevuld met volle melk.
En net als Temet zijn we redelijk scheutig met boter (roomboter) in het eten van de kinderen, afgewisseld met wat olijfolie.
Ik snap de hele discussie over volproppen niet zo. Op deze leeftijd geeft een kind toch prima aan of het nog trek heeft in het aangebodene of niet? Als ze geen zin (meer) hebben, krijg ik er echt niks in.
Ik bied gezond eten aan en laat de hoeveelheden aan de kinderen over. Gaat het snel op, dan bied ik meer aan en eten ze weinig dan bied ik het soms na een (korte) speelpauze nog eens aan. En als er dan geen interesse is dan zijn ze klaar.
De hoeveelheden die ze eten en drinken kunnen trouwens ook sterk verschillen tussen de ene dag en de andere. En dat zie ik als normaal.
Liora, het lijkt me een prima idee om thuis ook een 2e boterham bij de lunch te proberen. En wat boter door het eten en/of ricotta erbij zijn makkelijk te realiseren manieren om wat meer calorieen aan te bieden. Hier vinden ze trouwens avocado ook heel lekker als tussendoortje of bij de maaltijd.
Succes en hopelijk is je ventje bij de volgende controle goed gegroeid!

Amaryllis

liora

liora

13-08-2010 om 22:12

Sharon

Jij hebt wel een punt dat je niet alleen naar curves moet kijken maar ook naar het kind. Vanavond zat hij in bad en heb ik weer eens goed gekeken en hij heeft echt vlees op zijn botten hoor, is in de verste verte niet mager.

Hij slaapt ook supergoed en is zeer actief en vrolijk.

Liora

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Bastet

Bastet

14-08-2010 om 15:10

Liora

Dan zou ik me geen zorgen maken,hoor.Een vriendin van mij moest om de haverklap terug met haar kleine,een paar maanden na de geboorte.Op gegeven moment zelfs elke twee weken.Dan was hij te lang,dan te mager,dan te dik,ze werd er gek van.Mar ja,zijn vader was erg lang,en de broer van zijn vader erg lang en dun.Was gewoon zijn bouw.Ze is er op gegeven momnet dan ook mee gestopt.Het was toch nooit goed of het deugde niet.
Groetjes,bastet

liora

liora

14-08-2010 om 18:45

Extra eten

Ik merk ook dat als ik hem extra brood geef hij dat maar mondjesmaat eet en het gaat ten koste van de melk. Dus dat proppen lijkt niet zoveel zin te hebben. Denk dat ik terugga naar oude schema, volgens mij lees ik hem goed als ik denk dat hij verzadigd is. Ik ga alleen wel over op volle melk en blijf dat scheutje olijfolie door zijn eten gooien.

Liora

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Ander eten

Ik zou niet zozeer aan "meer" maar aan ander eten denken. In pap zit bijv. niet zoveel voeding. Als hij te kennen geeft dat hij er niet genoeg aan heeft, dan zou ik hem zeker meer (of iets anders) geven. Je zou bij het ontbijt ook bijv. een boterham met boter en appelstroop kunnen geven. En de lunch wat uitgebreider maken (als je daar tijd voor hebt), bijv. ei bakken met champignons, tomaat, en/of courgette en ev. wat kaas, en/of ev. ham. Of af en toe een tosti van bruin brood, tomaat of champignons, kaas en ev. ham; of restjes "warm" eten van de vorige dag. Gestoomde makreel. Komkommer. Avocado. Pindakaas, sesampasta of notenpasta. Een scheutje olijfolie om het brood in te dopen is hier ook een succes.

Ook bij het "vieruurtje" zou ik meer aanbieden, bijv. een boterham met of zonder beleg, fruit, tomaat, komkommer of paprika, of iets dat is overgebleven van de lunch (maar ons avondeten is later). In een rijstewafel of biscuitje zit niet veel voeding. Het hangt natuurlijk ook van je kind af: onze zoon wil soms om die tijd niets eten.

Het is ook goed om door groente een scheutje olie of een klontje boter te doen. 300 ml melkproducten zijn vanaf 1 jaar genoeg per etmaal, bij voorkeur vollle melk/yoghurt.

Vanaf 1 jaar kan en mag een kind al heel veel verschillende dingen eten. "Babypotjes" zou ik echt alleen bij uitzondering geven. "Babypotjes" vond ik in die periode trouwens wel handig om bij de lunch te geven of als broodbeleg. Wij hadden en hebben de regel: als we met onze zoon lunchen zorgen we zoveel mogelijk voor groente bij de lunch (als dat praktisch haalbaar is).

Dus: meer en gevarieerder aanbieden, maar natuurlijk nooit opdringen. Je kind bepaalt hoeveel hij eet. Jij moet zorgen voor een goed aanbod, meer kun je niet doen.

Sascha2

Sascha2

17-08-2010 om 07:19

Tja

Zelf zou ik kijken naar je kind en hoe hij zich ontwikkelt. De hoeveelheid voeding die je aangeeft lijkt mij prima. Meer gaan 'proppen' zou mij tegenstaan als dat betekent dat je zoon meer moet aan eten dan waar hij zelf behoefte naar heeft. Ik zou inderdaad volle melkproducten geven (ik heb begrepen dat dat sowieso beter is dan halfvolle ivm nodige vetten voor opbouw lichaam bij kleine kinderen), een banaan extra en inderdaad wat hierboven is beschreven over broodbeleg etc.
Overigens herken ik het wel dat een baby/dreumes tijdelijk niet aankomt in gewicht. Mijn twee oudsten hadden beiden dat ze rond de negende maand wel zwaarder waren geworden maar niet in de lengte waren gegroeid. Bij de 11e maand was het precies andersom. De energie was dus geconcentreerd op een onderdeel van de groei. Bij mijn tweede kreeg ik te horen dat ik haar lengtegroei in de gaten moest houden omdat die bij de negende maand was achtergebleven. Geen idee hoe dat me gelukt is, maar ze meet nu bovengemiddeld terwijl ze dat in het eerste jaar niet was
Hoe gaat het trouwens met zijn ontwikkeling, is hij meer gaan staan/kruipen/lopen? Dat kost ook energe en kan ertoe leiden dat een kind wat minder aankomt in gewicht.

liora

liora

17-08-2010 om 11:40

Sascha

Hoi Sascha,

Hoe is het ermee? Dank voor je bericht. Inmiddels is de volle melk in huis en verder ben ik terug naar dezelfde hoeveelheden voeding als hiervoor. Het wordt anders inderdaad zo proppen!
Olijfolie krijgt hij diarree van (kan dat?) dus hij krijgt nu wat extra boter door het warme eten en dat is het.

Hij is inderdaad sinds een opat weken gaan staan en daar heel druk mee bezig. Ook klimmen is een hobby geworden.

Belangrijkste: hij slaapt goed, is heel vrolijk en superactief.

Liora

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Sascha2

Sascha2

18-08-2010 om 23:10

Liora

Dank je voor je belangstelling. Het gaat op en af maar het op-gedeelte heeft gelukkig weer de overhand . Ik erger me groen en geel op werkgebied maar bwgin weer meer plezier in alle kinderen en prive-leven te krijgen.
Mooi dat je een weg hebt gevonden voor het eetpatroon van je jongste telg. Ik hoop dat het vruchten gaat afwerpen.
Mijn jongste is trouwens heel klein van formaat. Als ze haar curves blijft volgen zal ze om en nabij de 1.60 meten als ze volgroeid is. Kun je je vast wel voorstellen wat voor discussies wij voeren op het cb, nu ik 1.76 meet en mijn man 1.92 . Ach, ik ben niet echt gevoelig voor lijstjes met gemiddelden. Ik kijk liever naar mijn kind zelf en de ontwikkelingen.
Leuk dat je zoon steeds meer staat, kruipt etc.!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.