Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Lees ook op
Dani

Dani

01-11-2012 om 14:01

Niet willen knutselen of kleuren

In her kader van moet ik hier weer een probleem van maken de volgende vraag: peuterzooon van drie en een half wil nooit knutselen. Hij pakt uit zichzelf geen potlood, en doet op de creche alleen mee als de juf hem met al haar charmes ompraat en helpt (maar vaak ook niet of geeft het na twee krassen weer op). Hij kan het (dus) ook niet, kleuren, knippen, plakken en heeft er een gloeiende hekel aan.

Is dat erg? Moet ik hem alvast ergens aanmelden met fijn motorische of andere problemen (grapje) of kunnen we dat ook nog op een andere manier trainen?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Hanne.

Hanne.

01-11-2012 om 14:19

Niet willen of niet kunnen

Is het niet willen of echt niet kunnen? Mijn oudste heeft ook nooit vrijwillig geknutseld. Niet omdat hij niet kon maar omdat hij het niet leuk vond.

Motorisch is er niets met hem aan de hand. Er zijn veel meer fijn motorische dingen. Denk aan lego, playmobile, ministeck, strijkkralen.

Op de kleuterschool was het soms wel onhandig. Wilde juf dat hij iets uit ging prikken, terwijl hij vond dat knippen zo veel sneller ging....

Inmiddels (8) knutselt hij wel, maar nooit voorgekauwde 'werkjes'. Ik lever papier, kleurtjes, lijm en ander materiaal en dan gaat hij er mee aan de slag. Dan komen er de leukste dingen uit.

Iets zoeken wat hij leuk vindt?

Vindt hij bijvoorbeeld kleien wel leuk? Of vingerverven, hamertje tik, stempelen... probeer eens wat dingen uit en kijk of er wat bij zit wat hij leuk vindt. Op zich hoeft niet van knutselen houden geen probleem te zijn, ware het niet dat er in de meeste kleuterklassen nogal nadruk wordt gelegd op knutselen. En sommige leerkrachten er zomaar een vreselijk punt van maken als een kind niet kan knippen ofzo. En ooit zal hij natuurlijk wel moeten gaan schrijven... Heb je enig idee waar zijn "weerzin" in zit? Is dat in het verplicht iets moeten doen, of kan hij het slecht en begint er dan liever helemaal niet aan?

Is dit een jongetjesding?

Hier heb ik ooit eens een draadje geopend over mijn niet-tekenende zoon. Hij zal toen ook 3,5 geweest zijn denk ik, misschien zelfs wel 4.

Zoon is fijnmotorisch geen wonder (grofmotorisch ook niet trouwens), heeft ook nog op school therapie gehad (ik betwijfelde de noodzaak, maar kwaad kon het niet - zijn pengreep is overigens daadwerkelijk verbeterd). Schrijven gaat ok. En laatst heeft hij een Lego Ninjago-auto in elkaar gezet die officieel voor kinderen van een jaar ouder was - dat lukt ook niet echt als je motoriek hopeloos is, lijkt me.

Tekenen doet zoon nu daadwerkelijk vrijwillig. Sinds hij 5 is ongeveer. Echt fanatiek is hij er niet in. Knutselen is ook niet echt zijn ding, al doet hij op school wel mee. Als ik zo in de klas eens wat zie hangen is het qua niveau zo'n beetje lage middenmoot.

Kortom: dit kan nog helemaal goedkomen. Vraag me wel af of het een jongetjesding is, ik hoor dit vooral van jongetjes.

Groeten,

Temet

liora

liora

01-11-2012 om 15:46

Volgens mij wel

En je merkt het zo in de peuterleeftijd waar er soms ergens een knutselhoek is, waar dan meisjes keurig zitten en de jongetjes hooguit wat scharen op de grond pleuren.

Ik moet nog wachten op de eerste meisjesmoeder die zegt: mijn dochter sloopt nog steeds niks.

Liora

Rafelkap

Rafelkap

01-11-2012 om 19:31

Magisch tekenbord of app

Tekenen deed oudste veel op zo'n magisch tekenbord daar je het weer kon wissen (bij elke speelgoedwinkel).
Je zou het ook kunnen stimuleren met programma's op de ipad (als je die hebt)
Verder zou ik er niets aan doen. Straks in groep 1 en 2 zal hij nog volop gestimuleerd worden. Je hoeft nu niet meteen in paniek te raken dat hij motorisch achterloopt omdat hij hier geen zin in heeft.
Knutselen vond ik ook nooit zo leuk.

Valkyre

Valkyre

01-11-2012 om 19:40

Mijn zoon

Vindt knutselen op school vre-se-lijk. Want daar moeten ze altijd iets voorgekauwds doen, zodat de juf kan zien dat hij kan knippen, plakken, prikken, enz. (Superouderwetse methode natuurlijk; volgt totaal niet de interesse van het kind. De klas hangt vol met reeksen vrijwel identieke werkjes...). Maar die verplichte onderdelen, kan hij allemaal al. Hij heeft een voor zijn leeftijd zeer goede fijne motoriek; had met 4,5 een prima pennegreep en kon al redelijk langs lijntjes knippen toen hij op de kleuterschool kwam.

Thuis knutselt en tekent hij juist heel graag - maar hij houdt er niet van een van tevoren bedacht ding te maken. Hij plakt gewoon papiertjes en veertjes op een stuk keukenrol en noemt dat dan een "kunstwerk," haha. Hier ligt het dus aan de methode die wordt aangeboden - van die doelen als "plak een zwarte pietengezicht met deze onderdelen," daar wordt hij gefrustreerd van, want het wordt nooit zo perfect als hij in zijn hoofd heeft natuurlijk... Zou zoiets ook mee kunnen spelen? Mijn zoon is het gelukkigst als hij lekker aan mag klooien en een halve rol plakband op een stuk karton mag plakken. Het gaat niet om het resultaat, maar om het proces, en dat hij er lol in heeft.

Maar het kan natuurlijk ook dat jouw zoon het gewoon niet leuk vindt. Dan kun je wat andere dingen aanbieden die de fijne motoriek trainen inderdaad - ministeck, hamertje tik, lego, kleien, pim pam pet, knikkerbaan bouwen, weetikveel. Die pennegreep komt vast wel in de kleuterjaren - er komt nog zoveel "moeten" aan voor zo'n peuter.

Valkyre

Jongetjes

Oh nee, het is toch ook aanleg!

Hier oudste die van kleins f aan al heel precies met die vingertjes aan het friemelen was en een teken/knutsel freak is.. Hij wil ook borduren en kleren naaien..
Tegelijkertijd ook gek op lego en cars en verzint liefst alles zelf- ook met knutselen. Kleurboek = saai.

Zijn kleine broertje is van de treinen en auto's en iets minder knutselig.

Nooit gedacht dat 2 broers zo verschillend konden zijn !

Dani, ik denk dat het mischien vanzelf komt, eerst maar eens naar de kleuterschool toch? Als alle andere kinderen het doen, doet hij misschien vanzelf mee.

Marjanne

Marjanne

01-11-2012 om 20:27

Haha

Haha Ik knutselde met de oudste elke dag, de jongste vond er niks aan. op zijn best stond hij te kijken wat ik maakte. Maar het is goed gekomen, hij versiert kadootjes voor zijn vriendinnen en maakt de leukste surprises
Er is dus nog hoop , knutsel zelf maar gewoon door

Dendy Pearson

Dendy Pearson

01-11-2012 om 21:28

Hier ook hoor

Mijn zoon van bijna 4 knutselt ook niet. Alleen plakwerkjes op de psz vindt hij leuk, maar dan gaat het hem vooral om de lijm. Want dat kun je zo leuk smeren. Hij wil trouwens ook niet puzzelen. Hij vindt het niet leuk. Ben benieuwd wat dat wordt in groep 1.

Dendy

Dani

Dani

01-11-2012 om 22:01

Reactie

Dank voor jullie berichtjes! Leuk om te horen. Een paar antwoordjes: Vertigo dacht dat als iedereen het doet hij vanzelf mee zou gaan doen. Dat denk ik dus juist niet, daar is hij heel stellig in. Tien kindjes op een rij die iets doen wat moet, hij wil de andere kant op. (Misschien kunnen we hem daar mee lokken bedenk ik nu (-; )
Iemand anders vroeg zich af of het komt door het "voorgekauwde". Denk niet dat dat het (alleen) is, hij gaat echt alles uit de weg wat ook maar op knutselen lijkt. Klei en lijm vindt hij vies, een potlood, daar lijkt hij bijna bang van. Tenzij we het sámen vasthouden en er een cijfer of letter gemaakt mag worden. NIET kleuren of tekenen.

Ik ga eens kijken naar andere dingen. Ministeck en strijkkralen, rijgen, dat is te hoog gegrepen denk ik. Met een potlood kan hij ook niks, soms tekent hij een 1 (streepje) als hij een goede bui heeft. Maar dat is het dan ook. Lego/duplo/blokken vindt hij ook niks. De ipad, daar is hij dan wel weer handig mee en met knikkers kan hij ook goed uit de voeten... Vroeger was hij altijd bezig stokjes in stopcontacten te prikken, dat vond hij dan wel weer leuk qua fijne motoriek...

Geen zorgen dus?

Streepjes

"Met een potlood kan hij ook niks, soms tekent hij een 1 (streepje) als hij een goede bui heeft. Maar dat is het dan ook. "

Zo was bij mijn zoon een tijd lang "gras in de regen" het enige dat hij tekende - op zijn schoolbord. Hij begon tegen de 3 jaar denk ik. Serie verticale streepjes - gras. Puntjes erboven - regen.

Groot was mijn verbazing toen hij aankondigde dat hij een tyrannosaurus ging tekenen. Dat leek mij wat hoog gegrepen.

Een serie verticale streepjes - 'dit zijn de boventanden' - weer een paar verticale streepjes 'dit zijn de ondertanden' ...
'Jij moet de rest tekenen'

Overigens: dat vies zijn van lijm en klei dat had zoon ook. Niet perse met lijm en klei op zich trouwens - gekleid heeft hij wel - maar wel met verf etc. Veel kinderen hebben een hekel aan vingerverf, ook zoiets waarvan volwassenen vinden dat je dat leuk moet vinden als peuter.

Het zal wel goedkomen. Overigens, als er fijnmotorisch daadwerkelijk iets aan de hand zou zijn is de kans groot dat men op school aan de bel gaat trekken. Tot die tijd zou ik het lekker laten gaan. En plaatjes in de je stopcontacten doen

Groeten,

Temet

dc

dc

02-11-2012 om 09:53

Hier ook

Maar dat was ik (meisje). Het is nooit een probleem geweest in mijn leven, maar op de basisschool mocht ik rekenen in plaats van tekenen, want ik vond het echt vreeeeselijk! En nu is het mijn man die knutselt en tekent met de kinderen. Ik doe de puzzels en K'nex.

Vaje

Vaje

02-11-2012 om 11:41

Kan ineens omslaan

Ook ik heb/had een exemplaar die in alle toonaarden weigerde te tekenen/knutselen of iets anders creatiefs te doen. Op de peuterschool moest de juf bij hem blijven zitten en hem praktisch dwingen om de 'verplichte' werkjes te maken (denk aan pasen, kerst enz.). En dan nog was het echt de moeite van het bewaren niet waard. Een kerstboom die ingekleurd moest worden en versiering op geplakt moest worden was een kale dennenboom met 2 groene krassen erop en een klodder lijm met een stukje aluminium folie erop bijvoorbeeld.
Voor verjaardagen kregen wij van zoonlief ook praktisch nooit een tekening. Met als toppunt mijn verjaardag vorig jaar (zoonlief was toen net 4). "Je raadt het al he mam, ik heb geen tekening. Van mij krijg je gewoon een dikke kus!"

Ik heb er nooit een punt van gemaakt. Zijn grote zus is wel een echt knutselkind, dus de spullen en de gelegenheid waren er. Toch ging hij altijd liever buitenspelen als de knutselspullen op tafel kwamen.

Maar toen.... een maandje geleden, vlak na zijn 5e verjaardag, zag hij ineens het licht. Hij is aan het leren schrijven en lezen, wil in de weekenden aan de grote tafel knippen en plakken, oude dozen worden omgebouwd tot boten, overal vind ik kleine frutselwerkjes van meneer. Zomaar, ineens. Nooit had ik het verwacht van hem, maar het is toch gekomen.

Lang verhaal kort: het kan ook vanzelf goedkomen! Af en toe aanbieden, en wil hij het niet, dan niet. Het moet wel leuk blijven, toch?

Groetjes, Vaje

krin

krin

02-11-2012 om 11:44

Hier ook

Het wordt saai, maar hier ook een jongen die er het nut nooit van heeft ingezien. Hij deed op het kdv nog wel een beetje mee, maar thuis gebeurde het zelden uit zichzelf. Knippen nog wel, soms, tekenen niet. Wat Jippox zei, herken ik wel: in groep 1 en 2 willen juffen zich nog wel eens blindstaren op knutselwerken als bewijs voor motorische vaardigheden, dus het kan geen kwaad toch manieren te zoeken om hem te inspireren.
Zoon kreeg door de jaren heen alleen maar een grotere hekel aan tekenen omdat het verschil in kwaliteit tussen hem en klasgenoten steeds zichtbaarder wordt, en het verschil tussen wat hij in zijn hoofd heeft en wat er op papier komt.
Wat hier nog wel aansprak was in het groot werken. Een enorme lap papier op de muur en dan loos gaan met dikke stiften of verf. Of een behangrol op de grond en dan eindeloos robotfabrieken met lange lopende banden tekenen, of stripverhalen. En (nep-)schrijven.

Hombre

Hombre

02-11-2012 om 22:17

Omslaan en leuk (hanne & vaje)

Dat is hier de ervaring ook. De oudste taalde nooit naar tekenen. Tot hij bij 4 1/2 jaar auto's begon te tekenen. En dat steeds verder perfectioneerde. Vervolgens kwamen de vliegtuigen wat ie nu beter kan dan ikzelf. Mooi in perspectief met details en cockpits met echte knoppen en instrumenten. Hartstikke leuk, zij het een beetje eenzijdig. Tegenwoordig tekent ie ook stormen (tornado's) en landkaarten (wat hem interesseert). Dus er komt wat variatie in.

Tango

Tango

03-11-2012 om 14:18

Jongensding

Volgens mij is het vaak wel een jongensding hoor, hoewel er ook jongens zijn die knutselen wel leuk vinden.
Hier ook een jongen van inmiddels 8 die nooit erg van knutselen heeft gehouden. Zijn zus was op de peuterspeelzaal altijd bezig met plakken, stempelen, verven etc. Hij speelde liever met de auto's. Gelukkig mocht dat daar ook. Bij hem speelde ook wel mee dat hij fijn motorisch niet zo handig is, maar het is absoluut ook dat hij geen interesse heeft. Nu nog is hij zo klaar als hij voor iemand een tekening moet maken o.i.d. Hij tekent snel iets en plakt er dan het liefst vervolgens zoveel mogelijk stickers etc. bij. Het schrijven gaat inmiddels met de nodige fysio heel aardig, dus ik maak me er maar geen zorgen meer over.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.