Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
weetutevenniet

weetutevenniet

24-09-2008 om 10:00

Wel/niet naar kinderpsycholoog of orthopedagoog?

Het loopt hier in huis al een tijdje niet echt lekker. Veel strijd onderling tussen de kinderen, veel boosheid en ouders die alles uit de kast halen om het leefbaar en gezellig te houden en steeds weer uitgaan van het positieve. Maar nu weten we het even niet meer. We willen graag eens met iemand praten hierover zonder dat we direct het stempeltje krijgen van probleemgezin, want dat zijn we niet. Jeugdzorg zien we niet zitten, maar wel bijv. een orthopedagoog of kinderpsycholoog. Maar we vinden de stap best groot! Wie heeft hier ervaring mee en wil ons daar wat over vertellen. Hoe was het om alles op tafel te leggen, werd de school er bij betrokken, heeft het zin gehad, hoe heb je het ervaren (voor ons voelt het een beetje als falen als ouders)etc.
Alvast bedankt!

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Guinevere

Guinevere

24-09-2008 om 10:08

Opvoedcursus?

Is een opvoedcursus niet iets voor jullie? Daar krijg je veel handvatten aangereikt denk ik en kun je je ervaringen delen met anderen. En als het dan nog niet beter gaat, weten ze daar vast wel hoe je dit het beste kunt aanpakken!

*Sophie*

*Sophie*

24-09-2008 om 11:34

Ja! goed idee, een opvoedcursus!

Kan ik het helemaal mee eens zijn, wat Guinevere adviseert. Daar kom je vast iedere les heel opgeruimd en met veel goede moed vandaan.

Wij hebben een keer of 3 (kinderen zijn nu 11 en 14) wel aan de bel getrokken bij Jeugdzorg. Voor opvoedondersteuning, zo heet dat daar dan ook. wij hebben er enorm goede ervaringen mee. Ze hebben daar de mogelijkheid om 3 keer per sessie gratis even een onderwerp waar je op vast loopt uit te diepen. Daar zit dan een orthopedagoog bij en die laat je volledig in je waarde! Tenminste, dat is onze ervaring. Wij zijn in 2 verschillende plaatsen geweest (want tussendoor verhuisd). Bij beiden dezelfde prettige ervaring. Je kunt ook 's avonds gaan, maakt het misschien makkelijker met afspraken/werk.

Het is iets anders dan bij Jeugdzorg aangemeld worden. Die opvoedondersteuning is puur anoniem. Ze mogen je gegevens verder niet gebruiken. Het heeft ook geen gevolgen. Het blijft bij die 3 keer. Tenzij je zelf wel verder wil. Dan kom je geloof ik wel in een ander traject, maar daar weet ik niet het fijne van.
Die mogelijkheid die ik hierboven noem is zuiver om even weer op de rit te komen, even praten en horen en samen erachter komen hoe het ook al weer gaat; goed opvoeden. Je krijgt er zoveel goede moed van! Ik vind het echt een aanrader.

http://www.bjaa.nl/index.html?SID=undefined&envelope=36&folder=35

Ik zie in de link trouwens dat ook zij opvoedcursussen geven.

groetjes, Sophie.

*Sophie*

*Sophie*

24-09-2008 om 11:52

O, ik snap het al

Hier, waar wij wonen, zit het 'Opvoedsteunpunt' in hetzelfde gebouw als Bureau Jeugdzorg. Vandaar dat ik altijd heb gedacht dat wij bij Bureau Jeugdzorg waren geweest. Maar als ik goed begrijp is het toch wel enigszins een aparte onderneming. Vandaar ook die andere regels vwb privacy. Bij Jeugdzorg maken ze wel een dossier aan, las ik zojuist op hun site, maar bij 'Opvoedsteunpunt' niet. Mocht je dit in jullie woonplaats niet kunnen vinden dan heet het bij jullie wellicht 'Opvoedwinkel'. Vandaaruit kun je verder vragen, ook voor cursussen.

Succes!

Groetjes, Sophie.

maan.

maan.

24-09-2008 om 12:05

Hier

Hier na wat problemen thuis (driftbuien) die leken samen te hangen met schoolprobleempjes, eens gepraat met de schoolmaatschappelijk werker. Die gaf wat handvatten en het advies om eens bij het Riagg te praten. Advies gevraagd aan de huisarts die vond het een goed idee en zo een verwijzing naar het Riagg gekregen.

Bij het Riagg veel bevestiging gekregen van vermoedens en ook op andere feiten gewezen. In het kort was het grootste probleem dat ze een 'starre denker' is, met name hierdoor haar driftbuien.

Het heeft ons niet veranderd, het heeft haar niet veranderd maar er is wel veel duidelijker geworden.

Jose van Polanen

Jose van Polanen

25-09-2008 om 22:22

Mogelijkheid is ook

videohometraining. Wordt door verschillende instanties gegeven meen ik. Er worden videofragmenten gemaakt bij jullie thuis. Die worden samen met jullie bekeken en daarbij kijk je heel precies naar wat wel werkt en wat niet. Het voordeel is het dat het heel praktisch is: je bent op dat moment niet met het betreffende kind bezig. Maar je hebt als toeschouwer van de film de ruimte om heel precies te zien wanneer je contact hebt met het betreffende kind en wanneer niet. Zodat je veel beter in de smiezen krijgt wanneer het ontspoort richting ruzie, en wanneer het wel goed gaat. En dat laat dan zien hoe je in toekomstige situaties te werk zou kunnen gaan.
Succes,

Dagmar

Dagmar

01-10-2008 om 20:08

Misschien ook iets voor jullie?

http://www.triplep-nederland.nl/

Groeten,
Dagmar

joer

joer

02-10-2008 om 11:47

Opvoedbureau

Hoi,

Ik zou in eerste instantie ook gebruik maken van opvoedondersteuning. Bij ons in de regio zijn opvoedbureau's die je geheel vrijblijvend en kosteloos helpen bij opvoedproblemen.

Persoonlijk vind ik de stap direct naar Jeugdzorg of Riagg erg groot. Zelf ben ik altijd een beetje huiverig voor dit soort instanties.

Succes! Groeten JOER.

Irma

Irma

05-10-2008 om 11:54

Via jeugdzorg

Via jeugdzorg (die ook het consultatieburo doen) heb ik ooit 2 gesprekken gehad met een orthopedagoge. Heel prettig om even met zo iemand te praten. Heel vrij en open. Heb er toen erg veel aan gehad (we hadden geen heel groot probleem, alleen maakte ik het steeds groter terwijl ik dacht dat het een probleem van onze zoon was). Probleem is inmiddels helemaal opgelost.

Irma

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.