Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op

Vraag voor een bevriende ouder: wat doen jullie met een kind van 12 wat geld pikt?

Een bevriende ouder vroeg mij of ik nog tips had hoe hier mee om te gaan. Het gaat om een kind van 12, wat op heterdaad betrapt is toen ie 50 (!!) euro uit de portemonnee van papa wilde pikken. Ouders zijn zeer teleurgesteld. Kind heeft al een flinke preek gehad, maar leek daar maar matig van onder de indruk. Ze balen ook als een stekker dat het vertrouwen dat ze in kind hadden weg is, temeer daar kind wegens grote hekel aan BSO en overblijf het laatste jaar vrij regelmatig alleen thuis is. Hebben jullie wel eens met dit bijltje gehakt? Nog praktische tips voor de ouders in kwestie?

Ingrid

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
mijk

mijk

10-10-2008 om 21:37

Was ook mijn eerste gedachte

vertrouwen is weg dus moet weer terugverdiend worden. Dus niet alleen thuis. Kind heeft er een hekel aan dus dat is mooi.

Tweede gedachte: Hebben ze enig idee waar het voor was en hoe weerbaar is het kind. Is er een kans dat ze door de een of andere pestkop onder druk gezet is om thuis wat te pikken. Toevallig met onze 6 jarige net aan de hand gehad (met snoepjes) en vroeger hadden we zo'n zaak op school. Groepje etters liet bruggers thuis dingen stelen..

Wellicht helemaal niet aan de hand maar als het echt onverwacht komt misschien iets om over na te denken..

Mijk

koentje

koentje

11-10-2008 om 12:47

Opvang is niet het probleem,

Mij lijkt het niet zo'n geweldig idee om weer opvang in te schakelen en ik zie ook niet het verband tussen deze straf en het vergrijp wat eraan vooraf ging. Tenslotte is zoonlief betrapt dus waren ouders thuis toen het gebeurde. Er lijkt dus geen verband te zijn tussen het vergrijp en wel of niet alleen thuis zijn.

Afgezien daarvan is opvang waarschijnlijk helemaal niet praktisch gezien haalbaar op korte termijn; hier althans zijn er wachtlijsten en kan het niet meteen geregeld.

Wat ik wel zou doen is naar zoon toe duidelijk laten blijken dat het vertrouwen weg is. Dat betekent alle portemonnee's en andere creatieve manieren om aan geld te komen af te vangen en het probleem dus voorkomen. Vertrouwen zal hij moeten terugverdienen.
Ook zou ik duidelijk zijn inkomsten en uitgave patroon in de gaten gaan houden. Je weet tenslotte nooit of je zoon misschien ook al bij andere pikt of rotzooit op welke manier dan ook en dat is niet wat je wil... dus hou je het in de gaten. Hij zal over al die dingen verantwoording moeten gaan afleggen. Er is geen andere manier om hem duidelijk te maken dat je zeker niet wil dat hij het criminele pad op gaat.

Preken is in een stadium als dit misschien wel helemaal niet zo handig. Heeft er ook een open gesprek plaats gevonden waarin deze jongen zijn hoe en waarom heeft kunnen toelichten?

Wat betreft het stelen omdat het gezegd wordt door leeftijdsgenootjes: dit lijkt me niet ter zake doen, Mijke. Ieder kind moet goed weten dat het verantwoordelijk is voor eigen daden en dat het geen pestkoppen verantwoordelijk kan stellen. Het kind moet dan leren dat het andere volwassenen in moet schakelen en niet stomweg moet doen wat er gezegd wordt.

Als dat overigens het geval is, kun je je ook afvragen hoe het gesteld is met het vertrouwen tussen ouders en kind. Want waarom klopt een kind met zo'n probleem niet bij ouders aan?

Wel gehad

Onze oudste zoon was een jaar of 10 toen hij eens geld van het aanrecht had "genomen". Wij zouden een paar dagen later op de rommelmarkt gaan staan om samen met hem zijn speelgoed te verkopen. Als straf (na de hele lange preek!) hebben we afgesproken dat hij al het geld wat daar verdiend zou worden aan een goed doel zou geven. De opbrengst was een dikke E20,-- en dat heeft hij aan st. Kinderhulp gegeven. Anders was het allemaal voor hemzelf geweest. Tot nu toe (hij is nu 13) heeft ie niet weer gestolen.
Groeten Lieuwkje.

mijk

mijk

11-10-2008 om 21:54

Natuurlijk is dat wel relevant koentje

dan is kind namelijk inderdaad niet weerbaar genoeg, en dan moet je daar dus met hem aan werken. Als je het weet kun je dat niet. Het gaat me er niet om een excuus voor hem ventje te vinden. Maar om op een zodanige manier te reageren dat het niet meer gebeurt. De reden kan daarbij relevant zijn.

manderijntje

manderijntje

12-10-2008 om 14:48

Meegemaakt

In de vakantie. Zag kind (12) wat verstoppen in de auto toen we aan het pakken waren voor de terugreis. Was een of ander stuk flutspeelgoed. Kind biechtte op dat het van plan was eenmaal thuis te vertellen iets anders geruild te hebben hiervoor. Het geld wat kind nodig had gehad om flutding (wat ook nog eens duur was) te kopen had kind uit mijn knip genomen!
We hebben geen lange preek gehouden, maar korte metten gemaakt. Flutding in de afvalcontainer gegooid en kind thuis het dubbele van wat het gekost had terug laten betalen.
We hebben overwogen om alles waar geld in bewaard wordt in de kluis te leggen, maar hier niet voor gekozen. Hamer tot op de dag van vandaag op vertrouwen. In wil in mijn eigen huis mijn geld gewoon ergens neer kunnen leggen zonder dat een ander daar aan komt. Net zoals kind zelf verwacht dat wij van zijn zakgeld of andere dingen afblijven.
Wordt het vertrouwen weer geschaad, zal dit eerder gevolgen hebben voor zijn zakgeld en kan hij daar niet meer vrij over beslissen maar zal om alles toestemming moeten vragen.
(wel een tijd lang het bonnetje willen inzien als hij even boodschappen voor mij had gedaan)

IngridT

IngridT

13-10-2008 om 16:29 Topicstarter

Reactie.

De overblijf hebben vader en moeder inmiddels weer ingesteld, BSO lukte niet meer (wachtlijsten!). Ze wilden en duidelijk signaal afgeven dat ze hem voorlopig even niet zo vaak en lang thuis alleen vertrouwen.

Geen gedoe met onder druk gezet door vriendjes trouwens, hij wilde er een duur playstation spel van scoren, dat heeft ie eerlijk opgebiecht.

Ouders (gescheiden) zijn opeens in retrospect ook wat argwanend over de grote hoeveelheden geld waar kind laatste tijd af en toe mee rondliep. Gekregen van oma A (zei ie tegen ouder of andersom. Tja, het zou kunnen, maar met 2 ouderlijk huizen is de overall controle op dit soort dingen natuurlijk wat minder als wanneer je maar 1 huis hebt. Ik heb de ouders in elk geval getipt om kind voorlopig maar een duidelijk 'kasboek' te laten bijhouden, zodat het voor iedereen duidelijk is waar zijn geld vandaan komt (en naartoe gaat). En dat ze voorkomen dat het semi-normaal wordt dat kind met 50 of 60 euro op zak rondloopt 'voor de leuk' (ik vind dat in elk geval niet normaal). Het lijkt er ook een beetje op dat kind erg geobsedeerd is door 'dingen kopen'. Maar dat mag natuurlijk nooit leiden tot illegaal achteroverdrukken van geld. Naief is kind natuurlijk wel. Al was ie niet betrapt, 2 ouders die het niet overdreven breed hebben die missen natuurlijk onmiddellijk een briefje van 50.

Pfff. Het lijkt me knap vervelend...

Ingrid

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.