Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
makakos

makakos

15-10-2008 om 13:17

6-jarige en concentratie

Hallo allemaal,

Zoals sommigen van jullie misschien in een andere posting van mij onder ouders en school hebben kunnen lezen heb ik een nogal moeite met het onderwijssysteem van het land waarin in woon.

Mijn zoontje krijgt in groep 3 al behoorlijk veel huiswerk mee, waaronder veel dictee, dwz per dag zo'n 11 lettergrepen en 3 woordjes uit het hoofd leren schrijven. Hier gaat nogal wat tijd in zitten en ooit heb ik eens gelezen dat de gemiddelde 6-jarige zich niet langer dan 10 minuten achter elkaar kan concentreren. Ik heb het dan niet over het concentreren in klassenverband maar over zeer intensief concentreren in een op een werk.

Mijn eigen ervaring met mijn zoontje is inderdaad dat na zo'n 10 minuten de aandacht weg begint te vallen en ik probeer het huiswerk dan ook zoveel mogelijk op te splitsen en met herhalingen te werken.

Weet hier iemand vanuit liefst zijn of haar professionele achtergrond hoelang een kind van deze leeftijd zich ongeveer kan concentreren? Heeft het inderdaad weinig zin om per keer langer dan 10 minuten aan iets te besteden?

Groeten,

Ellen

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Concentratieboog

Ellen, gewoon nieuwsgierig hoor: maar wat schiet je ermee op te weten wat de 'algemene' concentratieboog van een zesjarige is?
De concentratieboog van jouw eigen kind lijkt me hier het uitgangspunt voor een gesprek met de school. Blijkbaar heeft hij (en ook jijzelf...) moeite met de manier waarop de lesstof aangeboden wordt.
Mijn advies: laat de algemene theorie voor wat hij is en ga aan de slag met de concrete situatie die zich nu voordoet: hoe zorg je ervoor dat je kind zich de lesstof eigenmaakt. Heb je dat al op school aangekaart? En zo ja: wat was de reactie van de juf/meester?? Kan me namelijk niet voorstellen dat zij geen concrete tips hebben!
n@nny

makakos

makakos

15-10-2008 om 18:16

Je hebt helemaal gelijk, maar

Natuurlijk is mijn eigen kind het uitgangspunt van het hele gebeuren maar eigenlijk ben ik, voor mijn eigen gemoedsrust, op zoek naar bevestiging van de theorie dat dit hele huiswerk gebeuren een negatieve uitwerking op de kinderen heeft.

Volgens de juf van de Nederlandse school waar mijn zoontje ook 1x per week naartoe gaat is mijn zoontje erg slim, misschien zelfs ver boven het gemiddelde. Het gaat er dan ook niet over of mijn kind zich de lesstof eigen kan maken, dat lukt wel, het gaat over het prijskaartje wat hier aanhangt. Je wilt niet weten hoeveel kinderen hier s;ochtends met buikpijn of andere klachten naar school gaan die allemaal voortkomen uit nervositeit.

Wat betreft het vragen om tips aan de juf, als je mijn andere posting hebt gelezen heb je misschien al een indruk van wat voor soort iemand dit is. Haar tips zijn in de trant van " wat maakt het uit als ze in tranen uitbarsten, daar krijgen ze niets van.Gewoon een half uur doordouwen en dan leren ze het vanzelf"

Groeten,

Ellen

Aha

Ellen, ik kende je andere postings niet (heb er ook verder niet gericht naar gezocht), maar je liet al wel doorschemeren dat dit incident niet op zichzelf staat.
De situatie die je beschrijft lijkt me inderdaad niet echt ideaal (zacht gezegd). Maar volgens mij schiet je er weinig mee op om deze juf met wetenschappelijke feiten om de oren te gaan slaan. Uit jouw verhaal komt een type naar voren dat al jaren op deze manier werkt en niet echt geneigd is iets aan haar lesmethode te veranderen.
Heeft het duidelijk negatieve gevolgen voor jouw zoon? Hoort hij bij de kinderen die met buikpijn of andere klachten naar school gaan? Dan zou ik hem acuut van school afhalen en een alternatief zoeken voor de dag dat hij naar deze school gaat.
Heeft hij er zelf niet zo'n last van en betreft je zorg vooral de andere kinderen uit de klas, dan zou ik polsen hoe andere ouders hierover denken en proberen gezamenlijk actie te ondernemen.
Nogmaals: met algemene theorieën over concentratiebogeen gaan gooien lijkt mij in elk geval niet de juiste weg. Het is een concrete situatie die een concrete oplossing vraagt.
n@nny

Aarrggghhh

Heb nu pas je verhaal gelezen in Ouders en School. Wat een crime van een juf lijkt me dat zeg!! En zo te horen is het onderwijs over de hele linie zo'n beetje hetzelfde, dus kun je ook niet van school wisselen.
Als ik het goed gelezen heb woon je al geruime tijd in Griekenland. Heb je enig idee hoe zo'n schoolcarrière verder verloopt? Blijven kinderen buikpijn houden of went zoiets? Zijn alle leerkrachten op de school zoals de juf of is er hoop dat hij volgend jaar een betere krijgt? Hoe lopen de oudere kinderen op de school erbij? Is er een systeem van MR of iets dergelijks waar je met je klachten terecht kunt?
Het lijkt me zeer zeer moeilijk om hier in je eentje tegenop te gaan boksen.
n@nny

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.