Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
lies

lies

13-01-2009 om 18:54

Avondeten: ik weet het niet meer...

hoi

ik heb een dochter van 4 die vanaf dat ze geboren is al slecht eet en drinkt. Destijds flessen maar half leeg, en daarna bleef het doormodderen.

Ze is nu 4,5 jaar. 's ochtends eet ze een klein beetje cornflakes (zonder melk oid) of een rijstewafel en een glas yoghurtdrink. Op school eet ze een appel of een banaan, tussen de middag 2 bruine broodjes, 1 met ham en 1 met hagelslag, en als ze thuis komt om half vier een snoepje of klein koekje.

Avondeten deed ze heel slecht en we deden zoals altijd wordt gezegd: negeren. ze is erg koppig, en het werkt bij haar niet. ze gaat de laatste tijd zo vaak zonder eten naar bed! ze wil echt niet eten, tenzij het pannenkoeken ed is. broccoli wil ze ook nog wel eten maar verder niet. ondanks het negeren wordt het alleen maar erger.

Ik heb van alles geprobeerd, het eten leuker maken door het leuk te serveren, niet te laat gaan eten, en nu ben ik toch maar weer begonnen met straffen. niet eten betekent vanaf dat moment 1 dag niet op de computer, en een dag geen snoepjes/koekjes (maar die krijgt ze toch al nauwelijks). ook dat helpt niet!
we eten echt geen rare dingen, vanavond was het een schotel van gehakt, rode kool en aardappelpuree, nauwelijks gekruid. Vaak macaroni, bami, etc.

Ik wil aan de ene kant volhouden zoals we het deden, dus gewoon negeren en haar laten mee eten: er is niets anders. Aan de andere kant zit ze op de grens van ondergewicht en krijg ik langzamerhand de neiging om haar dan toch maar een rijstewafel, toetje oid te geven zodat er maar iets binnenkomt.

kortom... ik weet het niet meer. Wie herkent dit en/of weet raad?

Lies

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Moeilijk zeg

ik ken een jongetje wat nog nooit een bord warm heeft gegeten. Zij zijn bij verschillende adviseurs langs gegaan, gek werden ze er van. Ik geloof dat ze het volgende doen:

Biedt het haar aan, doe iets op het bordje, geen aandacht besteden, niet aanmoedigen gewoon gezellig verder gaan. Als ze niets eet ook prima, als ze een toetje wil (dat wat jullie ook nemen) dan is dat mooi meegenomen.

Guinevere

Guinevere

13-01-2009 om 20:48

Probeer...

Probeer haar anders elke avond één muizehap te laten proeven. Pas daarna geef je haar het eten dat ze wel lust, dus bijvoorbeeld een broodje of broccoli. En op die manier probeer je het op te bouwen.
Ik zou haar zeker niet gaan uithongeren 's avonds, het lijkt erop dat jij deze strijd niet van haar gaat winnen en gezellig en gezonder wordt het er zo ook niet van. Persoonlijk zou ik geen probleem maken van een avondmaaltijd van broccoli en een broodje ham, reuze gezond! Maar wel prettig als ze iets meer dan dat leert eten.
Kijk even in het recente archief, er zijn de laatste tijd al een paar eetdraadjes geweest, in kleutertijd en in basisschooltijd. Momenteel staat er ook een bij zorgenkinderen. Er zijn veel manieren, meningen en ideeën, maar het gaat er natuurlijk om wat bij jouw kind past. En probeer ook na te gaan of er een medische oorzaak is, wie weet heeft ze wel ergens last van in haar mond, bijvoorbeeld amandelen of iets anders.

Moeilijk hoor

Hier ook een slechte eter. Wat het beste helpt is toch altijd de positieve insteek (al lukt het mij ook wel eens niet en word ik gewoon boos van al dat gezeur...). Maar stickers plakken. Klein beginnen: misschien eerst van alles wat proeven, daarna van alles 4 happen (4 jaar = 4 happen bij ons). Een vel met vakjes, bij 10 vakjes met sticker een kleine beloning. Of na elke keer goed eten een kleine beloning. Bv. een spelletje samen doen.

En wat bij onze dochter ook werkt is een bord met vakjes, waardoor de groente niet bij de aardappels komt. Saus apart van de pasta enz. Vaak eet ze wel heel goed de "droge" pasta of rijst.

Succes!!!!

lies

lies

14-01-2009 om 07:47

Moeilijk

hoi

bedankt voor jullie reacties! ik heb gister eerst heel gefrustreerd dit berichtje geschreven, daarna een vriendin gebeld die ook een dochter heeft in dezelfde leeftijd met vergelijkbare eetproblemen en daarna nog in het forum archief gezocht.

de tips die jullie geven om haar toch wat te laten proberen (1 - 4 hapjes) werken niet bij haar. Als zij beslist dat ze iets niet wil eten dan eet ze geen enkele hap. ik krijg haar niet zover om te proeven, ze staat liever op de gang en gaat liever zonder eten naar bed.

Ze is dol op toetje, maar ook dat blijkt (al een hele tijd) geen dwang/motivatie om haar aan het eten te krijgen. we geven nu geen toetje als ze niet eet, want als we dat wel doen dan eet ze binnen no time alleen maar toetje en helemaal geen avondeten meer. Het gaat mij echt er om dat ze groente binnen krijgt, want ook rauwkost wil ze niet.

Ik vind het vakjes bord ook wel een goed plan, denk dat ze dat wel fijn zou vinden...maar hoe krijg ik haar dan zover dat ze van het groente vakje ook iets eet en niet alleen de droge rijst?

wat ik nu van plan ben is terug naar het negeren. Geen straffen meer want het helpt toch niet. Als ze niets heeft gegeten dan mag ze als toetje een stuk fruit, en als ze wel heeft gegeten (4 hapjes) dan mag ze een lekker toetje.

zo motiveer ik haar toch een beetje om te eten maar als ze niet eet krijgt ze toch gezond fruit binnen en gaat ze niet met lege maag naar bed.

denk ik
... maar het blijft lastig.
Het vreemde is dat grote zus echt heel goed eet, het verschil is zo groot!

Groetjes
Lies

Jesse_1

Jesse_1

14-01-2009 om 09:27

Hier met 6

Pas met 6 jaar hebben wij bij oudste besloten dat hij altijd Moet proeven. Toen was hij op een leeftijd dat het ook geen probleem was (wel al een paar maanden van te voren aangekondigd).
Wel altijd een toetje, en daar eten we allemaal fruit bij.
Zo te lezen krijgt je dochter in ieder geval brood/zuivel/fruit binnen op een dag en zolang ze niet de buik verder vult met "leeg" voedsel zou ik me geen zorgen maken, maar idd negeren.
Oudste (nu 8) eet trouwens nog steeds niet graag aardappels (met appelmoes) of groenten, maar eet keurig zonder protest altijd een beetje.
Jesse

Iets heel anders

Als je nou eens een stukje komkommer, paprika, wortel of iets dergelijks meegeeft naar school, zou ze het dan ook niet opeten? kan ze thuis altijd nog haar appeltje of banaan eten.
Ik weet wel dat je hier het echte probleem niet mee oplost maar wie weet eet ze onder toezicht van de juf/meester wel beter.
krik

Waarom eet ze niet?

Wat zit er achter bij dochter, dat ze niet wil eten? Is het omdat ze zo bang is dat het heel erg vies smaakt, of dat ze het ook echt zo vies vindt dat ze simpelweg niet durft? Ik weet nog wel hoe ik vroeger naar mijn bord zat te kijken. In mijn beleving was het net zo erg, mijn walging net zo groot als bijv. een bord vol levende maden. Ik ging ook kokhalzen als ik toch een hapje nam. Waarschijnlijk zou jij ook liever op de gang staan of zonder eten naar bed, dan dat je levende maden gaat eten!
Als het dat is, dan is het niet zo heel gemakkelijk op te lossen, maar je zou kunnen proberen in overleg met je dochter om de aarzeling iets kleiner te maken. Door bijvoorbeeld uit te leggen dat kinderen iets 15 keer moeten proeven voordat ze het lekker vinden (is ook zo). En je kunt het misschien lekkerder maken door bijvoorbeeld dochter eerst met heel veel mayonaise of appelmoes aan de smaak te laten wennen. En dat later natuurlijk afbouwen. En beginnen met nieuwe dingen waarvan je verwacht dat dochter ze wel lekker zal vinden. Zo doet ze succeservaringen op met het proeven van iets nieuws.
Of is het een sterk karakter, koppigheid, het willen doordrijven van haar eigen zin? In dat geval zal haar dwingen zeker niets opleveren, behalve dan een fikse machtsstrijd en ruzie aan tafel. Je kunt wel haar ook een deel van de controle geven, bijvoorbeeld door haar zelf te laten opscheppen of inspraak te geven in wat je gaat eten (laten kiezen tussen 2 dingen) of haar laten helpen met koken. Dan is ze trots op wat ze heeft gemaakt en zal ze het ook gemakkelijker willen proeven.
Succes!

Geen raad, wel herkenning

Hoi Lies,
Jouw verhaal zou het mijne kunnen zijn, ergens in het archief is mijn draadje hierover nog wel te vinden.
Zoontje van ruim 4 eet 's avonds ook niks. Ook alle manier geprobeerd (net als jullie) zonder resultaat. Hij gaat gewoon echt liever met een lege maag naar bed dan dat hij een hapje van het eten neemt...
Ik lees zeer geinteresseerd mee!

Hanne.

Hanne.

14-01-2009 om 14:11

Niet echt een tip maar wel een vraag

Ik ben helemaal van het 'negeren' (zolang een kind het verder goed doet) dus ik heb niet echt tips, maar wat me opvalt is dat je schrijft:

"Als ze niets heeft gegeten dan mag ze als toetje een stuk fruit, en als ze wel heeft gegeten (4 hapjes) dan mag ze een lekker toetje. "

Fruit is toch ook lekker? Ik hoop niet dat je het zo naar haar brengt want ik kan me voorstellen dat ze binnen no time fruit ook niet meer lekker vindt (dat geeft mamma (indirect) toch ook aan. Fruit is zo de straf voor niet eten. Als je het negeert betekent dat volgens mij dat je ook als je niet eet gewoon het toetje krijgt wat op het menu stond

lies

lies

14-01-2009 om 20:00

Fruit

hoi

fruit eet ze ook met moeite, dat was voor ze naar school was ook al zo'n drama. ze eet het op school, omdat daar alle kinderen het eten. Maar als ik haar 's avonds een banaan als toetje zou geven als ze niet wil eten, dan denk ik dat ze die nu wel op zou eten.

rauwkost eet ze ook niet, kan me niet voorstellen dat ze dat op school wel zou doen. ik zet wel vaker een bakje rauwkost zomaar hier op tafel, maar ze eet er tot nu toe geen hap van.

wat er achter zit is een combinatie van niet zoveel lusten, en een enorme koppigheid. ze is niet makkelijk tot een andere gedachte te brengen als ze eenmaal iets bedacht heeft. die combinatie werkt niet echt goed, de juf heeft die enorme koppigheid ook al opgemerkt.

haar laten helpen met koken heb ik een paar keer gedaan maar dan merkte ze wat er allemaal in ging (met name groente) en als er dan ook maar een ding in zat wat ze niet wilde (ui, kruiden, eigenlijk met name groente) dan at ze geen hap meer. dat werkte dus ook al niet helaas.

groetjes
Lies

Mayte*

Mayte*

14-01-2009 om 21:00

Hier ook zo'n koppige tante

Broccoli, boontjes, boerenkool is wat ze lust aan groente. Dus maak ik heel vaak een stronkje broccoli of een handje boontjes als extra groente bij wat wij eten en eten we regelmatig boerenkool.

Maar sinds ze 5 is begint er een beetje beweging in te komen. Er wordt warempel af en toe iets nieuws geproefd! Zo heeft ze ontdekt dat ze gehaktballetjes lekker vindt en zuurkool met rozijnen lukt ook al een paar hapjes. Mijn tactiek is om er niet teveel aandacht aan te schenken. Alleen heel veel positieve aandacht aan de pogingen om nieuwe dingen te proberen. Ik geloof echt dat het vanzelf wel komt. Zo is het ook bij mezelf gegaan.

Sjillie

Sjillie

15-01-2009 om 09:23

Rust

hoe moeilijk het ook is probeer onder alles rustig en nuchter te blijven.

Mijn zoon is nu ruim 6 en heeft zo'n 5 jaar geen warm gegeten en begint nu pas sinds kort.Ik heb een tip van hier op het forum gevolgd 9weet niet meer wie die gaf)Als zoon weer eens riep/ roept dat "lust ik niet" is mijn antwoord: "je hoeft het ook niet te lusten, je moet het eten." en verder negeer ik het.

We hebben wel gemerkt dat zoon een ondergevoeligheid in zijn mond heeft en daardoor wat hardere smaken/ producten moet hebben. We zijn daarom begonnen om korrels rijst op een kroepoekje te leggen, zoon mocht dat een dekseltje erop leggen (een ander kroepoekje erop)
Zoon vond het een leuk spelletje en zowaar at hij het. nu eet hij al een redelijk portie (kale)rijst, een normaal portie kale macaroni met geraspte kaas erop en een normaal portie aardappelen in alle soorten. nu gaan we voorzichtig op dezelfde manier met groente beginnen. Van vlees lust mijn zoon kipsnitzel en hamburger en dat proberen we nu ook langzaam uit te bouwen.

We hebben ook gemerkt dat mijn zoon de temperatuur anders waarneemt, wat wij als lauw ervaren ervaart zoon als heet!!!! Dat vraagt dus aandacht in het aanbieden!!!

Ik hoop dat je snel net zo'n succesverhaal hebt als wij!

gr Sjillie

billie

billie

15-01-2009 om 10:58

Hier

Hier zijn wel regels maar net zo let ik erop dat zoon ook veel in te brengen heeft. Het is voor hem heel belangrijk om ook de regie te hebben, zeker hierover.
Maatwerk dus, het is helemaal op hem afgestemd. Geen sprake van hem zich gewoon laten aanpassen aan ons gezin, werkt hier niet.
Ik heb er, ik geloof iit de meeste ouders zoals ik hier lees enz, wel altijd voor gekozen hem alternatief te laten eten. Omdat ik het gewoon niet vind kunnen om mijn zoon met een lege maag naar bed te sturen. (en we hebben het hier ook niet over zomaar een dwarse peuter oid die een keertje wil kijken hoe ver hij kan gaan) Ik heb ook altijd wel gevoeld bij zoon dat we dan echt een probleem zouden krijgen. Dat hebben we nu ook wel enigzins maar hij komt voedingstechnisch niets tekort, al eet hij zeer eenzijdig. Ook is hij zeker niet te mager of ongezond.
Maar ook omdat mijn prioriteit meer ligt bij de emotionele aspecten rondom de voeding. De maaltijd moet gezellig zijn. (niet altijd, maar toch) Hij moet plezier in de maaltijd hebben, ervan genieten. Dit soort zaken heb ik niet in de hand, maar ik doe er iig mijn ding voor. Voor mij betekent dat iig dat hij eten te eten krijgt dat hij lekker vindt, tijdens iedere maaltijd. Dus niet alleen tijdens ontbijt en lunch, hier geen probleem. Maar ook tijdens avondeten, hetgeen voor hem dus wel een probleem is. Maar het probleem zit ´m vooral in het zich aanpassen, hij heeft een andere beleving dan wij over een lekkere maaltijd. En daarin passen wij ons weer aan hem aan (ook al vinden veel mensen me daar helemaal idioot in!)
De regels verschillen hier, afhankelijk in wat soort fase hij zit. Waar we nu zo ongeveer op uit gekomen zijn, zoon is nu 7, heeft zich in de loop van de jaren ontwikkeld, en het is dus helemaal aangepast op hem. Ik stel eisen aan hem waarvan ik denk dat hij er niet mee overvraagd wordt. Maar het blijft aanzien en aanpassen, ondervragen schieten we ook niets mee op.(gebeurt natuurlijk soms wel)
Ik maak zo`n beetje onderscheid tussen wat hij echt niet durft te proeven (want dat is het vooral hier) en wat hij wel lust maar niet graag eet. Inmiddels is hij zover (maar zover waren we niet toen hij 4 was) dat hij van de meeste maaltijden wel iets kan opscheppen. En dan bedoel ik dat als we rijst eten, dat we zorgen dat er iig ook droge rijst is, want alleen dat eet hij dan. (maar ik zorg wel altijd voor zilvervliesrijst bijv, steeds volwaardige zaken juist omdat hij zo weinig eet, witte rijst komt er hier dus niet meer in) Grappig, hij eet dat tegenwoordig ook met kroepoek, rijst ertussen. Is al heel wat omdat hij doorgaans niet graag combineert, maar soms begint hij dus wat te experimenteren. En dat vind ik dus belangrijk, dat die sfeer er voor hem naar is. En onder teveel druk lukt hem dat nooit, hij moet dat zelf doen, ik laat hem.
Regels hier zijn dat hij dus, mits we iets eten waarvan hij iets ´lust´, zelf opschept. Ik negeer het volkomen als hij twee rijstkorrels opschept, dat mag hij dus. Als hij dat maar opeet en zijn groentebakje, (gelukkig eet hij wel rauwe groente maar niet veel soorten, hij krijgt een apart bakje en dat moet op) dan mag hij iets anders pakken. Zijn groentebakje hoeft dus niet op maar dan mag hij niets anders pakken. En iets anders is dan iets gezonds dat niet op tafel staat, meestal een boterham oid, maar ook fruit eet hij gelukkig graag. Ook eet hij nu graag kaas en dat mag dan ook.
Los daarvan is er iedere dag een kans om iets dat ik aangeef te proeven. Daar kan hij een sticker voor verdienen. Het is bij ons van het grootste belang dta hij zich door dit soort acties niet onder druk gezet voelt. (want dan werkt het weer compleet averechts) Blijft wat laveren maar gaat redelijk. Op jongere leeftijd ging dit bij hem niet zo goed. Ik pas ook aan wat ik aangeef om te proeven, weet wat hij moeilijk en minder moeilijk vind en leg de lat niet te hoog. Heb de hoop dat dit tzt verlegd kan worden, maar vooral rustig aan.
Buitenstaanders denken vermoed ik dat hier praktisch geen regels zijn en dat zoon heel veel kan maken. Maar voor hem is dit allemaal op ´t randje, kan hij maar net aan.
Succes ik weet hoe moeilijk het is! Maar ik weet inmiddels ook dat het veel minder een ´probleem`hoeft te zijn dan we denken, het is ook een bepaalde manier van ertegen aan kijken.

lies

lies

16-01-2009 om 08:12

Gelukt

Hoi

Gister hebben we voor het eerst de nieuwe aanpak geprobeerd. Rust aan tafel, niet meer reageren, eigenlijk zoals we het afgelopen jaren continu hebben gedaan. We aten lasagna en het was echt heerlijk. Oudste at haar bordje helemaal leeg, en jongste had met drie kruimels (als je het al zo mag noemen) gehakt zitten spelen, ze opgegeten en dat was het. Toen het tijd was voor het toetje heb ik tegen haar gezegd dat zij nog geen vitamientjes had gegeten en dat zij daaorm als toetje misschien maar fruit moest pakken om zo toch vitamines binnen te krijgen. Ze heeft eerst een banaan gepakt en daarna is er een hele peer naar binnen gegaan. Ze heeft dus duidelijk wel trek maar wil gewoon echt niet eten. Oudste houdt wel erg van fruit dus die ging ook een peer eten, en zo was de sfeer weer prima aan tafel en heeft ze toch wat gezonds binnen gekregen.

Helaas geen groente, dat lijkt er voorlopig niet in te zitten. Wie weet komt het inderdaad vanzelf, zoals jullie schrijven. We blijven haar avondeten aanbieden, maar deze oplossing met fruit daar heb ik een erg

Groetjes
Suus

Sjillie

Sjillie

17-01-2009 om 18:21

Goed

een (hernieuwd) begin is er. Probeer vol te houden ook als het eenpaar avonden achter elkaar minder verloopt, of juist dan want ook dat hoort erbij!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.