Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op

Verschil maken

Mijn zoon en dochter schelen 1,5 jaar. Ze gingen daardoor op dezelfde tijd naar bed, krijgen hetzelfde zakgeld etc.
De oudste vindt dat niet leuk. Hij wil graag wat "groter" zijn dan zijn kleine zusje. We hebben de bedtijden nu veranderd, maar wat kunnen we verder nog doen?
Hem opeens zakgeld verhoging geven en haar niet is ook lastig.
Wie heeft er een tip?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Uhm

Zelfde speelde hier. Zonen schelen 16 maanden. eigenlijk liep dat vanzelf anders toen oudste naar VO ging. Bedtijden werden automatisch anders, zakgeld ook (vanwege andere uitgaven). Verder vind ik best dat je de oudste zakgeldverhoging kan geven. Doe dat bv bij een verjaardag, dan weet jongste ook dat dat voor haar nog in het verschiet ligt. Om de verschillen wat te benadrukken kun je ook iets apart met één van de kinderen doen. Iets wat ze echt leuk vinden. Ga bv eens met dochter overdag shoppen of met zoon 's avonds naar de bios oid.

Tineke

Tineke

13-01-2009 om 17:21

Verschil benadrukken

Pelle: "Verder loop ik niet zo warm om al die verschillen te benadrukken hoor, ze hebben al competitie en ruzie genoeg en schelen ietsje meer dan 2,5 jaar."
Dat zeg je nu wel, maar van altijd beide hetzelfde krijg je veel meer competitie, ze moeten immers iets doen om zich te onderscheiden, om hun persoontje te doen gelden.
Het gaat bij verschil benadrukken niet om meer, langer, beter, hoger, maar om ánders. En dat is alleen maar gezond, want geen kind is hetzelfde. Ook niet als er maar 18 maanden tussen zitten, of, zoals hier, 16 minuten.

Karin*

Karin*

13-01-2009 om 20:46 Topicstarter

Leeftijd

Ze zijn bijna 12 en 10.5

Marmar

Marmar

13-01-2009 om 23:28

Wel verschil maken!

Zelf ben ik de oudste van vier kinderen en ik scheel anderhalf jaar met mijn broer. Dus eigen alles 'kreeg' ik hetzelfde als mijn broertje. En met de (stuk jongere) andere twee was dan wel wat verschil qua bedtijden, maar dat kan ook haast niet anders (de jongste en ik schelen 10 jaar). Wel kregen we hetzelfde eten, drinken, snoep, koek etc.
Natuurlijk eet een 10-jarige wel wat anders dan een baby, maar dit zette zich ook door naar latere jaren. Kom je als pubermeisje voor het eerst thuis met een jongen, staat er alleen een kan aangemaakte roosvicee in de koelkast en zijn er Liga-koeken en lange vingers... Studeer je aan een universiteit, varegn jenouders naar je 'rapport oid'. Kreun.
Begin dus je oudste als oudste te benaderen. Zeker nu hij/zij gaat puberen.
Verder had ik de ervaring/het gevoel dat ik als oudste/eerste alles bij mijn ouders moest vragen. Of uitleggen. Van hun ervaringen met mij leerden ze hoe ze eea moesten aanpakken met de nog komende pubers. Dus mijn iets jongere broertje had het een stuk makkelijker. Ik kon hemel en aarde bewegen om zakgeldverhoging te krijgen - als ik dat kreeg kreeg hij dat automatisch óók. Ik werkte in de zomervakantie als 14 jarige eventjes (bollenpellen) en kocht van dat zelf verdiende geld mijn eerste bureautje - mijn broertje kréég dat gewoon. Oh, ik kreeg toen ook iets voor mijn kamer van mijn ouders, maar iets waar ik niet om gevraagd had en ook niet kon gebruiken.
Gevolg is eigenlijk dat ik een doorzetter en vechter ben geworden en mijn broertje dat een stuk minder heeft. Niet dat hij dat gemiddeld nodig heeft: hij lijkt wel met een gouden lepeltje in de mond geboren te zijn. Er gebeuren hem plotseling heel leuke en fijne dingen die zelden of nooit bij andere mensen gebeuren. Geweldig voor hem, ik gun het hem echt ('t is een leuke vent hoor). Maar ook hij heeft wel eens tegenslag. En daar kan hij maar heel moeilijk mee omgaan. Niet geleerd, denk ik. Vind dat moeilijk om aan te zien.
Dus gun je beide kinderen de 'strijd' om een paar minuten later naar bed, of een kleine zakgeldverhoging, of... Behandel ze naar hun leeftijd, niet gelijk. Maar zie ze natuurlijk wel alletwee als volwaardige mensen die alletwee evenveel liefde en aandacht van je verdienen.
Veel succes!

Maylise

Maylise

14-01-2009 om 02:04

Onderscheid maken

Ik maak wel onderscheid naar leeftijd maar niet met alles.

Mijn twee jongsten verschillen drie jaar (12 en 9 jaar). Ze krijgen evenveel zakgeld. Ik hanteer de regel dat ze op de basisschool ongeveer hetzelfde bedrag krijgen. Als dochter volgend jaar naar de brugklas gaat dan krijgt ze wel meer maar moet ze er ook meer mee doen en zal ze vaker zelfstandig dingen ondernemen. Op de basisschool hebben ze dezelfde uitgaven min of meer dus ik maak dan geen onderscheid naar leeftijd want inderdaad lego is even duur of je 7 of 10 jaar bent bij wijze van spreken.

Wat bedtijden betreft gaan ze ook meestal tegelijk naar bed. Nu ben ik enorm soepel met bedtijden en ze gaan vergeleken met de meeste klasgenoten sowieso laat naar bed. Alleen zoon heeft veel minder slaap nodig dan zijn oudere zusje. Hij is 's ochtends ook veel eerder wakker. Haar later naar bed doen is dus in dit geval een contra productieve maatregel. Overigens vind ze het ook niet erg. Ik denk echter dat als zoon ouder was geweest hij het absoluut niet leuk had gevonden om tegelijk met een jonger zusje naar bed te gaan. Maar goed in dit geval is het gewoon niet handig vanwege verschillende slaapbehoeftes.

In andere dingen maak ik wel onderscheid. Dochter mag bijvoorbeeld wel eens alleen thuis blijven een uurtje, zoon nog niet. Dochter mag al naar het winkelcentrum en en de bibliotheek in de wijk alleen, zoon nog niet. Alleen overal zit wel een practische reden achter. Het is niet zo dat dochter dingen alleen mag omdat ze ouder is.

Persoonlijk zou ik het in jullie geval echter vooral zoeken in positief individuele aandacht geven. Niet persé naar leeftijd verdeeld maar gewoon leuk met elk kind regelmatig wat aparts doen wat kind leuk vind en wat iets speciaals is tussen dat kind en jou. Jaren geleden hoorde ik dr Phil een keer in een uitzending zeggen dat je als ouder moet zorgen dat je met elk kind iets unieks deelt, iets wat alleen tussen jullie is. Daar zit denk ik wel wat in. Zeker als je meerdere kinderen hebt die weinig in leeftijd verschillen krijg je erg de neiging soms om ze als eenheid te behandelen. Althans ik wel, dan krijg je echt 'de kinderen' ipv 'x,y en z'

Ik probeer daarom regelmatig met een kind wat te doen zonder de anderen erbij en met elk kind heb ik wel dingen die echt tussen mij en dat kind zijn.

Verder kan je natuurlijk best het oudste zijn af en toe wat benadrukken als kind daar behoefte aan lijkt te hebben door hem inderdaad een paar aparte privileges te geven. Je kan best bepaalde dingen aan leeftijd verbinden: als je x jaren bent mag dat maar persoonlijk zou ik dat alleen doen als het echt productief is.

Maylise

Polly Shearman

Polly Shearman

14-01-2009 om 11:42

Duidelijk onderscheid

Mijn zoons zijn bijna 10 7,5 jaar en 2,5 jaar.
Duidelijk is er veel onderscheid,
maar bij zakgeld niet, nou ja de jongste krijgt het nog niet maar de oudste 2 krijgen hetzelfde.
Oudste heeft echter meer rechten maar ook meer plichten, we verwachten meer van hem en daar staat tegenover dat hij meer mag, Langer op blijven, meer tv programma's zien. Middelste kan erg slecht tegen laat naar bed gaan dus middelste en jongste gaan tegelijk naar bed, ze schelen dan wel 5 jaar maar jongste doet natuurlijk nog een middag dut.
Ze hebben alle 3 andere rechten en plichten, maar dat heeft meer te maken met wat ze aankunnen dan hun leeftijd, oudste ging bv later naar bed op de leeftijd van middelste nu.. Maar die kon daar nou eenmaal beter tegen.

groet, polly

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.