Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
Esther Plomp

Esther Plomp

01-02-2009 om 21:07

Boosheid en voeding

Wij hebben een zoon (bijna 7) die de laatste 2 jaar veel boos en geirriteerd is, om de kleinste (onbenullige) dingen. Hij zit niet lekker in zijn vel en weet dan geen raad met zichzelf. Op school gaat het gelukkig wel goed en herkennen ze dit ook niet.
In mei vorig jaar ben ik met hem naar een homeopaat geweest en na wat metingen zei hij dat het aan bepaalde toevoegingen in voedingsmiddelen ligt die hij binnenkrijgt (met name suiker, geur-, kleur- en smaakstoffen). We hebben zijn eetpatroon aangepast (zoveel mogelijk suikervrij of van de natuurwinkel) en met druppels Myrteoli (bloem) en tabletjes chroom hadden wij na een aantal weken inderdaad het idee dat hij veranderde.
Maar ja, een kind van 6 wil natuurlijk ook wel eens een snoepje en in de decembermaand is het helemaal moeilijk vol te houden.
We willen er nu toch maar weer goed mee gaan beginnen, maar weten natuurlijk niet zeker of dit ook echt de oorzaak is.
Wie heeft hier ervaring mee en tips of ideeen?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Linda99

Linda99

01-02-2009 om 21:31

Hulp

Esther, je zou ook eens een afspraak kunnen maken bij een pedagoog. Bij mij in de stad zit bijvoorbeeld een kinderpraktijk met deze tekst op de site:

Voor welke kinderen is de praktijk?

Voor kinderen van 0-16 jaar die:

• Vaak bang zijn.

• Veel huilen en/of driftig zijn.

• Niet in hun eigen bed durven slapen.

• Niet vanzelf zindelijk worden.

• Niet lekker in hun vel zitten en last hebben van hoofdpijn of buikpijn.

• Vaak ruzie krijgen met hun ouders of anderen.

• Erg druk en onrustig zijn.

• Erg stil en gesloten zijn.

• ’s Nachts lang wakker zijn en veel piekeren.

• Die te veel of te weinig eten.

• Zich langzamer of anders ontwikkelen dan andere kinderen.

• Hulp nodig hebben !

Wellicht heb je er iets aan zo'n praktijk. Want als ie dit gedrag sinds twee jaar heeft dan is er wellicht een andere reden dan z'n voeding voor te vinden.

Esther

Wij hebben ook heel lang met name bepaalde kleurstoffen en suikers weggelaten uit de voeding van onze zoon. In eerste instantie dachten wij ook dat dit de oplossing was. Hoewel niet altijd makkelijk is er goed mee te leven tenslotte, zeker als het kind na enige tijd bijna niet meer beter weet. Maar bij het ouder worden kwam het onrustige gevoel in zijn hoofd (met name voor hemzelf erg vervelend) en het niet lekker in zijn vel zitten weer terug en het was niet meer tegen te houden met weglaten van toevoegingen of een ander dieet. Het was de homeopaat die ons adviseerde hier verdere stappen mee te gaan ondernemen omdat hij het niet op kon lossen. Uiteindelijk is er na een onderzoeks- en behandelingstraject de diagnose adhd uitgekomen. Hiermee wil ik niet zeggen dat dit bij jullie zoon ook zo is hoor. Sterkte.

Ik geloof er niet zo in

dat een probleem puur en alleen met een dieet kan veranderen. Wel vind ik het een kwelling voor een kind als hij van alles niet mag hebben. Natuurlijk let je op dat je kind gezond eet en niet teveel snoept, maar die dieeten... ik zou eens verder kijken....

Tirza G.

Tirza G.

03-02-2009 om 19:20

Onzin

Afgelopen winter was er een Engels programma (een serie documentaires) op TV over voeding. En over alle fabeltjes. Deze (hyper worden van suiker/kleurstoffen)werd genadeloos doorgeprikt. Er is geen enkel wetenschappelijk onderzoek wat dit aantoont. Wat wél wordt aangetoond, is dat het zoeken naar een oplossing van bepaalde gedragsproblemen, het bezoeken van artsen, het er veel over praten, voedingsmaatregelen nemen enzovoort op zích al een positief effect hebben. Alle aandacht gaat naar het kind, er wordt veel op hem/haar gelet, overlegd, structuur aangebracht. En dát werkt.

Tirza

amk

amk

03-02-2009 om 22:57

Programma

was: the Truth about Food. Uitgezonden door de VPRO als: de Waarheid over Eten, en van oorsprong van de BBC.
http://www.bbc.co.uk/sn/humanbody/truthaboutfood/kids/hyperactivity.shtml

Het was erg vermakelijk om de reactie te zien van de ouders die vonden dat hun kinderen zo heerlijk rustig waren om vervolgens geconfronteerd te worden met het feit dat hun kinderen die middag 47 suikerklontjes aan suiker hadden gegeten. De dag er voor waren ze zo heerlijk druk, alleen hadden ze toen wilde spelletjes gedaan en geen suiker gegeten.
ER is ook een leuk item te vinden over portiegroottes
groet,
Angela

Pippie

Pippie

04-02-2009 om 21:22

Placebo

Zoals Esther het omschrijft lijkt het wel een beetje op een placebo-effect. Ook ik geloof er niet echt in. Maar ik vind het wel interessant dat het effect heeft. Dit moet dan wel bij de ouders liggen. Tenminste, zo denk ik er over, want het kind van 7 zal er echt niet zo mee bezig zijn.

Voor Esther: wel interessant om eens bij je zelf te zoeken wat het nu bij jullie als ouders deed, het dieet. Werd je meer relaxed, was je focus op iets anders, ging je er weer positiever tegen aan etc. Blijkbaar is dat wat je nodig hebt om je kind die steun te kunnen geven bij boosheid.

Pippie

Kan wel degelijk verschil maken

Wel of geen (met name azo-)kleurstoffen maakte bij onze zoon wel degelijk verschil. Op een keer had hij ergens een smartiesijsje gekregen (wat wij in eerste instantie niet wisten) en bij thuiskomst stuiterde hij alle kanten op, hij werd helemaal gek van zichzelf. Toen kwam de buurvrouw de tuin in, hij mocht toch wel een ijsje?? Ja hoor, hij mocht best een ijsje maar smarties staan helaas bol van azo-kleurstoffen dus dat was niet de handigste keuze. Maar wel/niet adhd valt of staat niet met kleurstoffen en suikers naar mijn mening.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.