Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
iemand3

iemand3

03-03-2009 om 12:46

PSP kopen van zakgeld

Mijn zoon van 9 jaar krijgt zakgeld en wil hier een psp voor kopen. Maar vorig week heeft hij van zijn zakgeld een spelletje gekocht voor op de computer (wat ik niet wist, maar ben er van het weekend achter gekomen, omdat ik af en toe zijn zakgeld nakijk). Ik heb tegen hem gezegd dat hij de 1e 5 maanden (5 euro per maand) geen zakgeld krijgt, maar dat maakt hem niks uit. Hij heeft al een nintendo maar zeurt en vraagt elke dag om een psp. Nou hebben wij een spaarboekje met zegels waar ook een psp in staat. Maar zijn vader zei mama krijgt eerst een vaatwasser en dan krijg jij misschien wel een psp. Wat vinden jullie daarvan.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Waarom krijgt hij zakgeld?

tsja ik vindt dat zakgeld, leergeld is. dus mogen ze ervan kopen wat ze willen en ook wanneer ze willen (dus zonder overleg). ze krijgen hier ook zakgeld per week, jongste tenminste (10), per maand duurt zo lang, dat overzien ze niet. sparen mag en dan help ik ook wel een beetje (herinneren en vragen of ze zeker weet dat...) en als ze dan anders beslissen en het uitgeven dan moeten ze dat zelf weten. zelfs als ze er onzin van zou kopen zou ik dat goed vinden. dus ja ook als ze een spelletje voor de p.c. kopen.
misschien moet je eerst duidelijk hebben waarom hij zakgeld krijgt? en wat hij er dan van 'mag' of zou mogen kopen?
dan is dat duidelijk voor hem en voor jullie.
groeten albana

Tango

Tango

03-03-2009 om 14:17

Ik vind dat ook raar

Dat een kind 5 maanden geen zakgeld krijgt omdat hij 1 keer een computerspelletje heeft gekocht. Het is toch zijn geld. Je kunt hem natuurlijk wel vertellen dat het dan langer duurt tot hij het geld bij elkaar heeft voor zijn psp.
Dat hij er elke dag over zeurt is natuurlijk niet de bedoeling. Misschien kun je met hem een sommetje maken om hem in te laten zien hoe lang het duurt tot hij het geld bij elkaar heeft en hoeveel hij per week opzij moet leggen. Evt. geld voor zijn verjaardag kun je erbij incalculeren. Dan kan hij beter overzien hoe lang het nog duurt voor hij zijn psp heeft.
Ik weet niet wat voor spaaractie het is waar papa het over heeft, maar meestal duren dat soort acties heel lang, dus leg hem ook dan uit hoe lang het nog duurt voordat eerst die vaatwasser en dan nog die psp bij elkaar gespaard is.

Maylise

Maylise

03-03-2009 om 16:56

Vreemd

Mijn zoontje (9) besteed zijn zakgeld aan allerlei onzin dingen maar dat mag want het is zijn zakgeld ook al vind ik het vaak zo zonde als er een weer een pakje pokemon plaatjes in huis komt .
Als hij een PSP zou willen en na een paar maanden fanatiek sparen het geld toch aan iets anders uitgeeft dan is dat zijn keuze. Dan komt die PSP er dus niet of pas veel later. Ik denk dat dit soort keuzes best leerzaam kunnen zijn. Voor de vlugge bevrediging gaan of uitstellen en dan later iets echt moois hebben. De keuze is aan mijn kind.

Wat opa doet staat er buiten vind ik. Als opa een vaatwasser en dan een PSP wil sparen (gaat inderdaad vast lang duren) dan mag opa dat zelf weten.

Niemand is verplicht een PSP te kopen, niet je zoontje van zijn zakgeld, niet jullie van jullie salaris en niet opa van de spaarkaart.

Er de hele dag over zeuren mag natuurlijk niet. Ik zou ook de regel maken dat hij een keer per dag mag zeggen hoe graag hij een PSP wil en de rest van de dag niet meer. Dat soort (eenzijdige) afspraken werken hier altijd goed. Kan hij zich toch uiten maar is het niet zo langdraadig.

Maylise

Jade

Jade

03-03-2009 om 20:16

Ik begrijp het niet helemaal. Hij krijgt zakgeld, maar hij mag niet zelf beslissen wat hij daarmee gaat doen? Zakgeld is in mijn ogen geld, waarvan ze zelf mogen weten wat ze willen kopen.

"Nou hebben wij een spaarboekje met zegels waar ook een psp in staat. Maar zijn vader zei mama krijgt eerst een vaatwasser en dan krijg jij misschien wel een psp."

´misschien´, daar heeft hij niks aan. Krijgt hij het nu wel of niet via dat spaarboekje??

Laat hem sparen voor een psp (en dan gelijk zeggen dat ie er niet elke dag om moet gaan zeuren) en dat als hij iets anders koopt het dan nog langer gaat duren voordat hij het geld bij elkaar heeft. Maar zijn zakgeld controleren zou ik nooit doen.

Hier een zoon en dochter die zakgeld krijgen. Bij mijn zoon vliegt het uit de zak (maar hij hoeft niet bij mij aan te komen als hij iets wil en zijn geld is op. Weg is pech) en mijn dochter heeft een bult geld in de beurs, zij is namelijk aan het sparen ("voor als ik uit huis ga"

Vic

Vic

04-03-2009 om 15:28

Zakgeld vrij besteedbaar?

Mijn dochter mag in principe kopen wat ze wil voor haar zakgeld, met uitzondering van snoep. Ik ontmoedig haar echter wel regelmatig als ze weer eens iets (in mijn ogen) onzinnigs wil kopen. Ik vind het best lastig, die financiële opvoeding. Mijn dochter wil het liefst zo snel mogelijk haar geld uitgeven en probeert ook regelmatig alvast haar zakgeld van volgende maand te lenen. Dat doe ik nooit en in plaats van dan een maand te wachten koopt ze liever iets kleins voor het geld dat ze al heeft.

Dan is het geen 'leergeld' vic

hier mogen ze zelf weten wat ze met hun zakgeld doen. ik zie het als 'leergeld' en tsja dat het zonde is daar snoep voor te kopen ben ik helemaal met je eens, maar het gaat erom dat mijn kinderen dat ook in gaan zien. en dat zien ze niet/nooit als ik het ze 'verbied', ze kunnen het beter 'ondervinden' dan gaat het besef dat het zonde is van je geld veel sneller.
hier wordt er dus regelmatig snoep gekocht. en ja ooit 'brandde' het hun ook in de zak......maar op een gegeven moment willen ze ook wel eens alleen naar het centrum of iets 'extra's ' kopen als ze gaan zwemmen of een ijsje op die warme dag halen bij de patatzaak of pokemonkaarten want ze moeten toch ook kunnen ruilen?...en dan is helaas pindakaas dat niet mogelijk, want tsja hun zakgeld is op. en dáárvoor was het nu net bedoeld.
voor 'grote dingen' sparen vindt ik onzin voor kleine kinderen die 1 euro per week ofzo krijgen. dat duurt eeuwig voor hun voordat ze effect zien van hun gespaar. of het moet zijn van geld dat ze voor een verjaardag ofzo krijgen, dan is het tenminste te overzien voor ze. wij sparen toch zelf ook niet voor een jaguar als we weten dat we die w.s. ook wel zo zullen krijgen (zoals kinderen kado's krijgen op verjaardagen en van de sint) en dat het anders 10 jaar zou kunnen duren? dan gokken wij ook op het 'krijgen' en leven we die 10 jaar wat zorgelozer/makkelijker.kleinere dingen (knikkers, pokemonkaarten etc.) zijn de enige dingen waar ze hier voor sparen, dat is tenminste te overzien en haalbaar binnen afzienbare tijd.
de leergeld periode heeft hier tenminste wel het effect gehad dat ze door kregen dat het handig is wat achter de hand te hebben....oudste (15) krijgt 1 keer per maand zak en kleedgeld en red zich daar na in het begin wat probleempjes goed mee. meestal houd ze aan het eind van de maand zelfs nog wat over. die weet dat ze bij mij niet hoeft aan te kloppen als ze even vergeten is dat er aan het eind van de maand nog een verjaardag is waar ze ook nog met de trein naartoe moet....(dus treinkosten+kadokosten) dus houd ze nu rekening met dit soort onvoorziene posten.ze neemt zelfs braaf elke dag brood van huis mee omdat dat (natuurlijk) goedkoper is dan de broodjes van de bakker of een patatje. jongste (10) is nu tenminste al zo ver dat ze d'r zakgeld op zaterdag vaak bij mij laat want ze heeft misschien wat plannen voor de woensdagmiddag...of ze neemt het wel aan en stopt het in d'r spaarpot om het er dan die woensdag uit te halen. en inderdaad in het begin kocht ze er a lá minuut snoep van, maar ondertussen beseft ze zelf ook dat dat eigenlijk gewoon zonde van het geld is omdat ze een snoepje hier ook wel gratis kan krijgen (en het is ook nog helemaal geen grote snoeperd! dus hoe ze op dat idee komen is mij een raadsel..).
soms zit er , o wonder, zomaar ineens 5 euro in de spaarpot (geld erin gestopt voor andere dag en erna vergeten) en dan koopt ze er wel echt 'iets' voor hoewel ik dat vaak ook nog 'onzinkopen' vindt....(de 12-de etui ofzo), maar daar zeg ik niks van, als zij er blij mee is. oudste heeft ook meer tassen dan me lief is, maar 't is haar geld dus ze doet maar als ze verder wel verstandig met d'r geld omgaat.
binnenkort is jongste jarig en ze heeft het geld dat ze eventueel krijgt in gedachten al 10 keer besteed. grootse plannen heeft ze. en als het niet genoeg is gaat ze misschien wel werken...(hahaha) en dan wil ze ook zo'n pasje als d'r zus en wij en dan haalt ze gewoon geld uit de automaat.
bij d'r verjaardagsgeld houd ik wel enigzins de vinger aan de pols. daar moet echt iets voor 'gekocht' worden vindt ik. je kan het niet maken om ooms en tantes, mochten ze later nog 's informeren, te zeggen dat je voor hun geld snoep hebt gekocht. maar eigenlijk is dat nooit een probleem. dat willen ze zelf ook.
dus ja zakgeld is hier vrij besteedbaar.
groeten albana

tineke

tineke

10-03-2009 om 21:09

Hoeveel zakgeld en waar aan uitgeven?

Hoeveel zakgeld geven jullie je kinderen? En moeten ze daarvan sparen (voor later of voor cadeautjes voor vriendjes, papa/mama) of mogen ze alles verbrassen?
Onze dochter is 7 en krijgt sinds dit schooljaar zakgeld, 50 cent per week. 25 cent gaat in de spaarpot voor later en met de andere 25 cent mag ze doen wat ze wil. Verder 'vangt' ze nog wel 't een en ander van opa of oma of krijgt ze wat extra's als ze zomaar iets uit zich zelf gaat doen (afgelopen zaterdag ging ze spontaan haar schoenen poetsen,wist niet dat ze dat kon!. We hebben afgesproken dat de helft van al het gekregen geld, zakgeld, opa/oma geld, of wat dan ook, in de spaarpot voor later gaat en dat de rest voor nu is. En het gaat heel goed, zo goed dat we overwegen om haar met ingang van groep 5 genoeg zakgeld gaan geven om ook de cadeautjes voor de verjaardagen van vriendjes te kunnen kopen.
We hebben voor haar 7e verjaarjdag het zakgeldspel gegegeven en dat was een goeie zet. Ze snapt nu veel beter wat de waarde van geld is. En: we doen samen vaak de boodschappen en dan leg ik haar uit waarom ik niet de merkkoekjes koop, maar de merkloze: meer koekjes voor minder geld.
Wat en hoe doen jullie het?

Hier

Hoi,
hier krijgen de jongens van bijna 9 en ruim 7 1.50 euro per week. mogen ze mee doen wat ze willen.
ze doen het in de portemonnee. de ene keer kopen ze pokemon kaarten, de andere keer sparen ze voor iets groters. eigenlijk nooit snoep,dat krijgen ze van mij als het nodig is.
als ik eens nee zeg tegen snoep en ze willen het zelf betalen mag het niet, ik vind dat ze dan al genoeg gesnoept hebben bijv.

ik vind 50 cent vrij weinig, zeker omdat ze dan ook de helft nog moet sparen

Annet

Annet

10-03-2009 om 22:00

Ook weinig

Hier krijgen ze 10 cent per levensjaar, voor jouw dochter zou dat 70 cent zijn per week. Wij sparen niet voor later. Zakgeld is leergeld. Ik stimuleer de kinderen om te sparen. Niet voor later maar om iets 'groots' te kopen. Later vind ik wel erg vaag voor een kind. Het 'grote' ding is bijvoorbeeld een legodoos, mobieltje, etc. Voor mijn gevoel is dat voor deze leeftijd al moeilijk genoeg. Later is voor kinderen een half jaar later. En hier leren ze al heel veel van: geef niet al je geld direct uit maar bewaar iets voor 'later'.
Rapportgeld en ander geld dat ze krijgen is een welkome aanvulling op het spaargeld. Jongste krijgt alleen nog rapportgeld van de opa's/oma's. Oudste (11) krijgt al wel eens geld voor verjaardag.
Soms komt er een schenking van opa/oma. Dat geld beheer ik. Daarvan krijgen ze een bepaald bedrag vrij te besteden, afhankelijk van hun leeftijd.

En hier

dochter van 11 krijgt 1 euro per week zakgeld,rapportgeld van oma en opa,dit is haar geld,ze mag er mee doen wat zij wil( met uitzondering; geen snoep van kopen)soms koopt ze een pen of een gummetje,vaker spaart ze het op om iets groters te kopen.

Iemand3

Huh, vijf maanden geen zakgeld...dat vind ik wel een hele lange straf!

Mijn zoontje is ook 9 en mag op zich van zijn geld kopen wat hij wil, maar wel graag na overleg (duurdere dingen dan).

Dus ik snap prima dat je het niet leuk vindt dat hij het zonder overleg heeft gedaan, maar ik zou er een goed gesprek aan besteden en geen straf geven.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

13-03-2009 om 15:15

Maar wanneer is dan 'later'?

Een vraag aan de ouders van wie het kind moet 'sparen voor later'. Wat houdt dat 'sparen voor later' in, en wanneer is 'later'?
Hier 10 cent per leeftijdsjaar, en de oudste (11) krijgt extra geld zodat hij ook zelf kadootjes kan kopen. En zo nu en dan komt er nog eens wat extra's bij, rondom een verjaardag, van oma oid. Twee regels rondom zakgeld hier: geen snoep, en als je iets koopt: graag even melden.
Maar ze kopen zelden iets, ze sparen altijd voor grotere dingen.

picobello

picobello

19-03-2009 om 13:09

Kinderen

krijgen sinds dit jaar zakgeld, oudste 2 euro per week en sinds kort beschikt ze over een eigen jeugdspaar rekening met pinpas en daar zetten we 10 euro per maand op, dit is voor telefoongeld iod. De jongste krijgt alleen 2 euro per week. Ze mogen dit vrij besteden, ik vind met 0.50 ct kunnen ze nooit wat sparen, duurt een eeuwigheid.

tineke

tineke

19-03-2009 om 15:34

Zakgeld

Sparen voor later is voor de auto-met-zonder-dak die ze helemaal geweldig vind of voor het mooie huis van de buren of, nou ja, iedere keer wel weer wat anders.

Kijk, dochter snoept niet en geeft haar zakgeld daar dus niet aan uit. Bovendien wil ze graag speelgoed en omdat ze her en der nog al wat krijgt, lukt het haar toch een keer of drie/vier per jaar iets te kopen. Zo heeft ze laatst nog wat gekocht van Littlest Petshop.

Sommigen vinden de vrij te besteden 25 cent erg weinig, maar het is leergeld en het is bedoeld om de waarde van geld te leren kennen en vooral dat je jezelf moet kunnen inhouden om alles zo maar te kunnen of willen kopen. Als ik haar elke week een euro zou geven, plus hetgeen ze extra krijgt, dan staat ze om paar weken bij Bart Smit en dan wordt 't zo gewoon. Als wij iets extra's willen, moeten we er ook voor sparen, zo breed hebben wij het niet.
Want dàt wil ik haar bijbrengen: als je iets wilt, moet je daar moeite voor doen. Het is niet vanzelfsprekend. Met vooral in het achterhoofd dat blijkbaar veel jongeren al hun geld er diect doorheen jagen en tegen de tijd dat ze op zichzelf willen gaan wonen of een auto/brommer oid willen kopen, ze geen geld hebben en dan maar een lening aangaan. En dat wil ik voorkomen. En jong geleerd, is oud gedaan. Ik ben erg blij dat mijn ouders me hebben leren sparen, daar heb ik nog elke dag plezier van! Als morgen mijn wasmachine kapot gaat, kan ik een nieuwe kopen, gewoon van het spaargeld.

Janna3

Janna3

20-03-2009 om 14:55

Pelle

Ben het wel met je eens, Pelle. Spullen waar kinderen echt iets aan hebben, een boek, spelletje of het betere speelgoed beginnen vaak bij een euro of 10. Met 25 ct per week duurt het bijna een jaar voordat je zoiets kunt kopen, dat is voor een kind niet te overzien.
Bij ons krijgen ze ook een euro per week. De jongste spaart nu voor een pennenset van 14 euro, daar doet hij 3 maanden over. Ik zou het al heel knap van hem vinden als hij het volhoudt!

kaatje43

kaatje43

20-03-2009 om 16:56

Sparen leer je door fouten te maken, iemand3

Waarom zou je 'm straffen omdat hij van zijn eigen zakgeld wat anders heeft gekocht dan hij van plan was? Wees blij dat hij er geen snoep of zo van heeft gekocht. Hij ziet nu zelf dat hij weer opnieuw moet beginnen voor die psp. Mij zoon kondigde toen hij een jaar of 7,8 ook vaak aan dat hij ergens voor ging sparen en een week later had hij weer wat anders gekocht. Nu is hij 11 en nu krijgt hij het regelmatig voor elkaar om zijn doel te halen.

hobbynolly

hobbynolly

24-03-2009 om 11:40

Zelf laten sparen

Dat papa zegt dat hij na mama's vaatwasser MISSCHIEN een psp krijgt, vind ik onzin.
Ten eerste is het met een spaarsysteem dat je zo ontzettend lang moet sparen, dat hij tegen die tijd waarschijnlijk niet eens meer een psp wil. Dan zijn er al weer zoveel andere dingen die hij zou willen hebben.

Ik denk dat het beter is om hem gewoon z'n zakgeld te blijven geven. Het is wel een hele zware straf om een kind 5 maanden geen zakgeld te geven. Vind het niet in verhouding tot z'n "misdaad".
Het was z'n eigen geld. Ik weet natuurlijk niet of jullie afspraken hebben over z'n zakgeld. In sommige gezinnen moeten ze een gedeelte wegzetten. Of mogen ze geen snoep kopen. Of mogen ze kopen wat ze willen als ze het maar wel laten weten... of....
Van z'n zakgeld en evt rapportgeld en verjaardagsgeld kan hij voor een psp sparen.

Hier krijgen ze sinds ze 6 jaar zijn iedere week zakgeld.
In het begin kochten ze allemaal flutspul.
Nu kunnen ze allebei goed sparen.
De oudste is 13 en krijgt 5 euro per week.
De jongste is 10 en krijgt nu nog 1,50 per week.
Opa en oma maken 1x per jaar zo'n 100 euro per kind over.
Dit blijft op onze bank staan, maar de kids weten ervan. Dit geld gebruiken ze vooral om duurdere dingen of onvoorziene dingen te kopen. (nu is bij beide iets van de gameboy DS stuk, een vervangend dingetje kost 20 euro, gevraagd of ze het wilden. Eigenlijk niet, want ze hebben net al iets groots gekocht en het geld is op. Dan zeg ik dat er nog geld op de bank staat, en dan willen ze het toch daarvan laten doen.)
Verder krijgen ze voor een mooi rapport een kadootje of iets geld.

Van het zakgeld kopen ze met verjaardagen van ons gezin een klein kadootje. Verder is het geld van hun.
Willen ze "onzin-dingen" kopen, dan laat ik ze er eerst nog eens goed over na denken. Willen ze het toch, dan doen ze het maar. De oudste koopt soms op school een zakje chips ofzo. Verder spaart hij goed.
de jongste wil nog wel eens iets kleins kopen, leuke etui, leuk notitieblokje, net een andere kleur lippenstift dan die andere 15 die in haar kamer zwerven etc.

Ze hebben echter al een heleboel leuke dingen kunnen kopen.
In het najaar hebben ze samen een wii gekocht.
En nu hebben ze allebei een mp4 speler besteld.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.