Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
Vrek :-)

Vrek :-)

26-03-2009 om 22:29

Zakgeld 9-jarige

Volgens dochterlief (9 jaar, groep 6) krijgen ALLE kinderen in haar klas 5 euro zakgeld per week. Ik neem dat met een kilo zout natuurlijk. Het kind gelooft haar klasgenootjes blindelings, maar ik niet. En ik heb gezegd dat ik eens onder ouders zou informeren wat er gemiddeld gegeven wordt. Dus... Hoeveel zakgeld krijgen jullie 6e groepers?
Mijn dochter krijgt van ons 1 euro per week en van opa 5 euro per maand. Gemiddeld 2.25 per week dus. En er zijn geen verplichtingen aan verbonden.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Vrek

Neem het maar met een pallet zout, maar ja het valt te proberen, hier krijgt dochter twee euro, 1 in de spaarpot en 1 voor de portemonai.

gr krulleke

MaximeM

MaximeM

26-03-2009 om 22:53

Hier met 10 jaar

Hoi,

Hier een zoon van 10 jaar, hij krijgt 5 euro per MAAND

Maxime

Fraz

Fraz

26-03-2009 om 22:56

Hier

90 cent per week (wordt vaak 1 euro ) en 1 x per jaar 25 euro van opa

jow

jow

26-03-2009 om 23:04

50 ct

krijgen onze 9 jarigen per week en ze kunnen nog 20 ct extra verdienen met een klusje.

Hier

zijn 8 en 11 jaar en krijgen 5 euro per week, gaat bijna altijd in spaarpot en heb nu rekening voor ze geopend kan t op de bank.
ze heven er geen kadootjes voor vriendinnen of andere verplichtingen mee te betalen

Yvonne

Yvonne

27-03-2009 om 07:48

Hier

Mijn 10 jarige (groep 6) en mijn 7 jarige (groep 3) krijgen beiden een zelfde bedrag van 5 euro zakgeld per maand op hun rekening gestort.

Minka

Minka

27-03-2009 om 08:37

Hier

Ik heb ook een 9-jarige in groep 6. Zij krijgt 2 euro per week. Ze krijgt dat net als jij schrijft, zonder verplichtingen. Soms haalt ze wat uit haar spaarpot om te kopen (stiften of een sieraadje of zo) maar ze spaart het meeste op totdat ze er iets grootst van kan kopen.
Minka

Goh weinig zeg

mijn dochter is 6 jaar en krijgt 50 cent per week. Ze hoeft zelf niets te betalen en koopt er af en toe iets van ze heeft ook sindskort een spaarrekening waar ze vorige keer E 50 op heeft gestort bij het openen van de rekening, zodra ze weer genoeg heeft kan ze weer een tientje storten.

Ik ben van plan zodra ze in groep 3 zit er E 1 per week van te maken en dan het 50/50 sparen/uitgeven te introduceren. Dan heeft ze nog steeds die 50 cent per week maar dan wordt sparen verplicht.

Ik geef geloof ik te veel

Dochter van bijna 7 krijgt 2 euro per week. Gevoelsmatig vind ik 1 euro wel erg weinig, zeker voor een 9 jarige.

Marith

Pelle

Ben het eens met Manda. Ook hier mag het zakgeld niet "over de balk gegooid worden". Ik kreeg als kind vroeger mijn zakgeld en mocht het ongelimiteerd uitgeven. Ik rende dus op vrijdag (was zakgeld dag) naar de snoepwinkel en kocht er o.a. snoep van of een hitkrant of iets dergelijks. zelfinzicht waar jij aan refereert (twee weken sparen is een leuk playmobil dingetje), kwam als kind niet bij mij op in ieder geval. Het geld brandde gewoon in mijn hand. Dat Als jong volwassene deed ik dus hetzelfde (net op mezelf wonend). Dat heeft toen wel tot wat probleempjes geleid die uiteindelijk door zelfinzicht wel zijn opgelost. Kortom, dochter mag zeker haar geld niet besteden zoals ze zelf wil. Ze had laatst 50 euro gespaard en zo heeft ze haar o zo gewenste Nintendo meebetaald. Ze was best trots op haar zelf en zag op deze manier in dat als je lang spaart voor iets, dat ook iets moois kan opleveren.

Gedachtengang

die van mij weet inmiddels dat je met E 5 verrekte weinig leuks kan kopen dus op zich is dat al ok met dat zakgeld van d'r.

Dat verplicht sparen is idd met het idee dat ze gerichter leert sparen, dus de frequentie van storten op de bank verhogen en het zien groeien.
Het is voor grote dingen en voor later, het geld is haar geld maar ze heeft onze toestemming nodig om er iets van te kopen, dus een stapel barbietroep kan ze er niet van kopen omdat ik dat zonde vind, een notebook of stereo voor op haar kamer vind ik tzt wel ok.

Dat geld beheren wij namelijk. Wat ze verder met die andere 50% doet in haar portemonnee moet ze zelf weten, kan ze ook sparen en besteden aan troepjes maar dat moet ze lekker zelf weten.

En...

...let niet op de fouten, heb wat raar genknipt en geplakt...

Rina

Rina

27-03-2009 om 10:19

Hier

Oudste 10 jaar, groep 6, mocht op zijn 10e verjaardag kiezen: 1 euro per week (wij hanteren 10ct per levensjaar tot de middelbare school) of 4,50 per maand. Hij koos, na uitgebreid te hebben nagerekend waar hij het meeste aan overhoudt, voor 4,50 euro per maand. Hij geeft af en toe iets uit aan een leuk speeltje of een spannend leesboek van de Slegte. Hij kan goed sparen voor iets duurders.

Jongste van 7, groep 2, krijgt 70ct per week. Ook hij kan goed sparen en hij koopt zo nu en dan een leuk speeltje. Jongste koopt soms ook iets lekkers en deelt dat dan heel gul met ons

Als ze half-jarig zijn dan krijgen ze hun leeftijd in euro's! (Jongste kreeg toen hij 7,5 was geworden dus 7,50 euro en wilde dat graag in zoveel mogelijk muntgeld krijgen. Hij voelde zich zooo rijk toen hij een tijdje later zelf zijn playmobil twv 8,90 euro afrekende met een wagonlading muntjes!

Kadootjes voor vriendjes (max 5 euro) betalen wij voor ze.

Oh ja, wij hebben een jampot met muntgeld thuis, waar we regelmatig kleingeld in stoppen. Dat gebruiken we voor het uitbetalen van het zakgeld van de jongste en voor collectanten aan de deur. Zo hoeven we nooit naar muntjes te zoeken.

Yak!

die van mij weet inmiddels dat je met E 5 verrekte weinig leuks kan kopen

Pardón? We hebben het hier over een 6-jarige?? Daar zakt me de broek van af.

On topic. Ik begin pas vanaf 10 jaar met 1 euro per week. Aan te vullen door klussen of lege flessen wegbrengen.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

27-03-2009 om 10:33

Silone

Mijn 6-jarige weet ook al uit ervaring dat je van 5 euro weinig leuks kan kopen. Zij krijgt 2 euro per maand en in het begin ging ze dan met haar opgespaarde 6 euro naar de winkel om er dan achter te komen dat alles wat ze wilde (barbies, my little pony's en andere roze spul) duurder is. Dat goedkope dingetjes zo stuk zijn weet ze inmiddels ook. Gewoon uit ervaring. Ik begrijp niet dat jous broek hiervan afzakt eigenlijk.

Dendy

Yak?

je bent zelf Yak met je Yakkerige opmerking. Waar doel je nou op, leg dat eens in normale woorden uit.

Voor E 5 kan je weinig leuks kopen, ja stoepkrijt kost E 1, bellenblaas E 0,50 maar voor de rest kan je voor E 5 weinig leuke dingen kopen. Playmobile en legosetjes liggen rond de E 10 per doosje maar dat zal jij dan wel een godsvermogen vinden gezien je reactie.

Oh ik zie dat dendy

ook al reageerde.

Hier

De oudste is 6 en krijgt 1,50 per week. Hier van mag hij doen wat hij wil (nou ja, binnen de perken dan) maar tot nu toe heeft hij het alleen nog maar opgepot.

Verschil per kind

ik heb nogal wat nichtjes en neefjes, de een spaart jarenlang koopt zeer zelden iets en kan dan een notebook kopen, de ander loopt met onzinnige mobiele telefoontasjes, makeupjes en heeft altijd geld tekort.

Vic

Vic

27-03-2009 om 11:24

9-jarige

Mijn dochter krijgt 5 euro per maand. Vanaf haar 10e verjaardag gaat het zakgeld naar 6 euro per maand. Ze hoeft er eigenlijk niet zoveel van te doen. Ik denk dat ik t.z.t. eens een berekening maak van wat ik kwijt ben aan verjaardagscadeautjes e.d., en aan de hand daarvan bepaal wat het zakgeld zou moeten zijn als ze alles zelf betaalt. Wanneer zou je daarmee moeten beginnen?

Zomersproet

Zomersproet

27-03-2009 om 11:48

Hier

Leuk al die verschillende bedragen en bestedingen. Hier krijgt dochter van 7 1 euro zakgeld per week. Hier koopt ze dan een cadeautje van voor papa, mama, zusje en opa en oma. Het gaat me er niet om hoe duur. (reep chocola kan je al voor 80 eurocent kopen) maar gewoon het besef om ook iets voor een ander te kopen. Mijn dochter is toch wel een spaarder terwijl ze dat niet echt hoeft te doen, alleen zorgen dat ze wel wat geld heeft als ze dus een verjaardagscadeautje voor bovengenoemde personen moet kopen. Verder spaart ze ook het geld dat ze krijgt voor haar rapport e.d.. Over 2 maanden wordt ze 8 jaar en dan krijgt ze 2 euro per week. De cadeautjes blijven hetzelfde. Daar komt niks bij. Wel wil ik met haar afspreken dat ze vaste huishoudelijke klusjes gaat doen. Bijvoorbeeld op een vaste dag in de week de tafel dekken of de vaatwasser inruimen. Ik laat haar zelf uit een paar huishoudelijk taken kiezen. Nu helpt ze ook wel eens mee maar dan krijgt ze dus 1 taak in de week ofzo. Daarom krijgt ze ook 2 euro zakgeld want anders was ik 50 eurocent omhoog gegaan en was het 1.50 euro geworden.

Zomersproet

Zomersproet

27-03-2009 om 11:53

Nu ik zo

het berichtje van Manda lees over de ene helft sparen en de andere helft voor de fun brengt me dat wel op een idee. Zou ook wel iets voor mijn dochter zijn. Het lijkt me ook een heel duidelijke regel. Dat ga ik denk ik invoeren als ze 8 jaar wordt. 1 euro sparen en de andere mag ze helemaal zelf weten, sparen of uitgeven.

*Lotus*

*Lotus*

27-03-2009 om 12:02

Ook goed idee idd

Ik vind het ook wel een goed idee van Manda,
Zo leren ze te sparen, maar ook over het uitgeven moeten ze gaan nadenken.
Ik zat zelf te denken aan 1 euro om mee te starten en dan per jaar het te verhogen met €0,20. Ik zie alleen dat ik dan veel hoger zit dan hier word geschreven, dus dit is dan teveel.
Ik vind het ook wel lastig te bepalen wat en wanneer ze met hun geld verder moeten doen. Kadootjes kopen voor vrienden, evt make-up ooit..
Hmm ik lees nog even mee..

Martien

Martien

27-03-2009 om 12:36

5eu per maand voor 10 en 11j

Ze moeten er niks van betalen (behalve 1x per jaar de kermis, ze krijgen die week wel wat extra centen).
Ze kopen af en toe eens iets wat ze van mij niet zouden krijgen (ik koop regelmatig eens wat strips die dan als cadeautje voor goed gedrag etz uitgedeeld wordt of eens een leuk stel potloden, stuk speelgoed,...)
groetjes
Martien

Rina

Rina

27-03-2009 om 12:58

Creatief zijn

Mijn kinderen kunnen van 5 euro echt de mooiste dingen kopen...
Ze gaan bijvoorbeeld regelmatig langs de kringloopwinkel. Daar vond zoon pas geleden een bionicle (lego) voor 1 euro. Helemaal compleet in verpakking. Jongste zoon is gek op lezen en zoekt er wel eens een leesboekje uit (rond 1 euro). Oudste heeft daar ooit een heel bouwpakket voor een houten fort gevonden voor 3,50 euro. Hij speelt er nog steeds mee.

Verder hebben ze zelf ontdekt dat het goedkope spul vaak snel stuk is inderdaad, dus dat kopen ze allang niet meer.

Ze sparen wel eens voor een playmobil doosje van 2,50, die soms in de aanbieding zijn voor 1,50. Daar hoeven ze niet lang voor te sparen. Laatst kwam oudste trots thuis met 3 van die doosjes. "Voor de prijs van 2 mam" zei hij trots. Het was een aktie bij een speelgoedwinkel.

Ze worden er creatief van hoor, en gaan echt op zoek. Ze doen zelfs vergelijkend warenonderzoek! Eerst alle speelgoedwinkels af om te kijken waar dat ene speeltje het minst kost.
En natuurlijk ook nog even op marktplaats kijken of het niet nog goedkoper aangeboden wordt (in dezelfde woonplaats).

angel3

angel3

27-03-2009 om 13:09

Nibud

heeft als richtlijn voor 7-10 jarigen: 1 euro tot 1,85 per week.
Hier een 6 jarige die net sinds een week zakgeld krijgt. Hij krijgt 1 euro per week. We willen dat hij meer het gevoel krijgt dat als hij iets wil hij het zelf kan en mag kopen. Het zegt hem nu nog weinig terweijl leeftijdsgenoten van hem als in de speelgoedwinkel lopen met het spaarvarken. Zoon krijgt NOOIT iets tussen door qua speelgoed dus alleen met sint en verjaardag en soms in de grote vakantie. Verder niet. Ook niet iets kleins. Dus in die zin vind ik 1 euro prima.

angel3

angel3

27-03-2009 om 13:10

Overigens

vind ik 5 eirp per maand voor een 11 jarige best weinig. Ik krreg toen ik 12 was 125 gulden per maand kleedgeld. Ik moest daar ALLEs van kopen. De overgang van 1,25 per week naar een veel groter bedrag kleedgeld lijkt me dan ineens zo groot. Maar goed kleedgeld hoeft natuurlijk niet al met 12, maar wanneer beginnen de meesten daar dan mee?

9 jaar

Mijn dochter van 9 krijgt 1 euro per week. Ze mag daar alles van kopen behalve snoep maar ze koopt bijna nooit iets. We hebben nauwelijks winkels in ons dorp dus de verleiding is ook niet zo groot. Als ze 10 wordt verhogen we het zakgeld naar 2 euro per week maar dan moet ze daar ook cadeautjes voor jarige vriendinnetjes voor kopen.

Maylise

Maylise

27-03-2009 om 13:55

1 euro

Mijn zoon van 9 krijgt 1 euro in de week van mij en 1 euro in de week van mijn moeder. Hij mag het geld vrij besteden maar koopt er wel cadeautjes voor jarige broers en zussen voor.
Goed sparen doet hij nog niet een hij komt meestal thuis met pokemon plaatjes of mini playmobil doosjes of zo. Mij maakt het niks uit. Het fijnst van zakgeld vind ik dat het gezeur vermijd. Als mijn zoontje zeurt dat hij dit of dat wil hebben dan zeg ik altijd dat hij het maar van zijn zakgeld moet doen.
Hij kan trouwens ook wel eens wat extra geld verdienen door flessen weg te brengen of door de auto te wassen. Dan moet dat ook wel goed gebeuren, die auto wassen maar daar heb ik dan wel een paar euro voor over want dat scheelt mij weer een tripje autowasstraat.

Maylise

9-jarige in groep 5

Mijn 9-jarige krijgt 1,20 per week, mijn 6-jarige krijgt 0,50 per week. Dat geld is volledig vrij besteedbaar, alleen mogen er geen huisdieren voor gekocht worden. Het gaat heel goed zo. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ze er hier niet naar talen om hun zakgeld aan snoep te besteden; was dat wel het geval, dan hadden we er wellicht beperkingen aan gesteld.
Zakgeld is blundergeld wat mij betreft. Daarom ga ik ook niet beginnen aan verplicht een deel sparen. Eigenlijk vind ik dat een heel gek principe. Je houdt het kind een euro voor die het niet krijgt "want dat sparen we voor later". Spaar dan gewoon zelf, zou ik zeggen en doe niet net alsof dat kind op die manier leert sparen.
Overigens zie ik ook met verbazing dat er blijkbaar opa's en oma's zijn die zakgeld geven. Daar zou ik niet gelukkig van worden. Maar goed, mijn eigen Beppe was gezegend met meer dan 35 kleinkinderen en nu mijn eigen moeder Beppe is, zou het haar ook behoorlijk was zakgeld gaan kosten. Bovendien wonen we niet erg bij elkaar in de buurt, dus dat zie ik niet gebeuren. De kinderen hebben wel eens een extraatje gehad, bijvoorbeeld "vakantiegeld" van oma. Dat vinden we verder prima.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.