Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op

Strenge zwemheks, euh pardon, zwemjuf

Hoi!
(sorry, beetje lang)
Sinds augustus 2007 zit zoonlief op zwemles (zwem abc) verdeeld over 5 badjes. Aanvankelijk vond hij het leuk en ging het ook best vlot, maar in bad 3 ging het mis. Ik zag (we mogen alleen via een videoscherm kijken en er niet bij zitten) dat hij erg afgeleid was en niet meer zijn best deed.
Bij een kijkles constateerde ik dat de juf tegen hem liep te kijven en heel negatief tegen hem deed. Ik ben toen gewisseld van juf. Inmiddels is zijn gedrag verbeterd en zit hij nu in bad 4 sinds december 2008. Daar zit hij nu nog steeds met 0,0 vordering! Tot overmaat van ramp heeft hij nu ook zijn oude juf uit bad 3 weer! Hij krijgt van haar regelmatig straf en moet dan op de bank zitten: omdat hij niet luistert of met zijn mond water spuit op de kant .... Dit is buiten het bereik van de videocamera. Op het scherm zie ik hem gewoon zwemmen en zijn best doen (volgens mij). Niet alleen het strafregime, maar ook het feit dat hij nog steeds niet van de kant kan duiken en nog precies hetzelfde duikt als de eerste les in bad 4 zit me erg dwars. Hij zit al 5 maanden in bad 4! Bovendien heeft hij al twee dagen voor de les dikke tegenzin en is het huilen vlak voor we naar zwemles vertrekken.
Voordat ik op hoge poten naar de directie stap en/of een andere zwemschool zoek wil ik eens wat reacties horen van anderen. Is dit nu normaal? Of zouden jullie al veel eerder zijn opgestapt?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Eerder

Ik was al VEEl eerder opgestapt.

maan.

maan.

29-04-2009 om 13:01

Problemen

Lijkt me twee problemen:
1- je bent niet tevreden met het lesgeven.
2- je bent niet tevreden met de vorderingen.
Zit hier een verband tussen dat is de vraag.

Hier een ontzettend goede zwemploeg maar ondanks dat toch drie jaar over eerste diploma gedaan en duiken gaat ook nog steeds erg slecht.

Ik zie trouwens een derde probleem: zoontje gaat met tegenzin en niet zo'n beetje ook.. dat lijkt me toch de doorslag geven om rond te kijken naar andere zwemlessen. Wachten op schoolzwemmen lijkt me trouwens niet echt een goede optie de kwaliteit daarvan beviel mij persoonlijk niet echt (maar dat kan elders anders zijn).

Jesse_1

Jesse_1

29-04-2009 om 14:48

Heksenjuf

Hmmm, als ik de concentratie van de kinderen op zwemles zie, kan ik me wel voorstellen dat een juf in een heks verandert (Niet alle kinderen hoor, maar soms is het een zootje ongeregeld. Brrr!).
Denk je dat het onterecht is dat hij straf krijgt, of ben je het in principe oneens met het straffen?
Ik zou sowieso niet meteen op hoge poten naar de directie stappen, met stroop....
Gebrek aan vorderingen: heb je dit al eens overlegd met de zwemjuf, waarom hij geen vorderingen maakt?
Tegenzin naar zwemles: omkopen? (Iedere les dat hij zonder huilen gaat een sticker en met X stickers een kadootje.) En hou hem voor dat als hij zijn best doet, dat hij dan eerder zijn diploma haalt en dus eerder van zwemles af is.
Succes, Jesse

Monique D*

Monique D*

29-04-2009 om 22:17

Kijvende juf

Inderdaad, BizzyB, je bent niet tevreden over de manier van lesgeven en over de vorderingen van jouw zoon. Dat zijn twee dingen.
Wat de manier van lesgeven betreft: ik zou naar die kijvende juf toe zijn gestapt met de vraag wat er precies verkeerd gaat. En ook met het verzoek of ze niet zo wil kijven, aangezien jouw kind hiervan angstig zal worden en dit zeker invloed zal hebben op zijn zwemprestaties. Wat zij weer ziet als niet zijn best doen en hem dan straf geeft.. probeer haar duidelijk te maken dat dit wel aan dat schreeuwen ligt. Niet iedereen kan daar tegen. Mocht dit niet helpen dan stap je naar de directie. En aan de hand daarvan kan je je stappen ondernemen.
Wat ik ook mij afvraag is waarom de zwemprestaties niet verbeteren als hij les krijgt van een andere juf. Probeer na te gaan wàt hij fout doet.
Mijn dochter heeft ook 3 jaar over haar A-diploma gedaan(zij had alleen geen last van kijvende juffen). Iedereen ging haar voorbij. De juf deed echt haar best. Het lang maken en de kikkervoeten lukten niet echt. Nadat ik met de juf en met mijn dochter had gesproken (het bleek dat mijn dochter geen zin meer had in die eeuwige zwemles en deed daardoor niet meer haar best) lukte het beter. Ik besprak met haar dat ik heel veel geld heb uitgegeven aan de zwemles en het zou ook daarom prettig zijn dat zij, net als die andere kinderen die haar voorbij zijn gegaan, ook haar diploma zou halen. Dat zou voor ons heel fijn zijn! Probeer maar eens aan die kikkervoeten, e.e.a. te werken. Ook heb ik een vriendin, die zelf zweminstructrice was, gevraagd om samen met haar tijdens het vrijzwemmen te laten zien wat ze fout doet en goed te oefenen.
Het ging vervolgens zienderogen beter! Binnen no-time ging ze over naar het volgende bad en daarna mocht ze proef- en later afzwemmen voor haar A. Haar B-diploma haalde ze ongeveer 3 maanden later.
Ga dus eerst naar die kijvende juf toe, aangezien jouw zoon al enorm tegen die zwemlessen tegenop ziet, ga na wat hij precies verkeerd doet en mocht het verder niet meer lukken dan kan je uitkijken naar een andere zwemschool. Ga bij andere moeders na bij welke zwemschool hun kinderen succes boeken, wil je niet daar tegen hetzelfde aanlopen.

BizzyB

BizzyB

30-04-2009 om 01:07 Topicstarter

Zelf leren?

Bedankt voor de reacties en het meedenken! Klopt wel, er zijn eigenlijk twee/drie kanten: de akelige juf/zwemschool, de vorderingen, of het eigenlijk het gebrek daarvan en zijn tegenzin (en inmiddels ook de mijne!).

Ik vind het goed dat een zwemjuf strak en duidelijk is, de juf moet overzicht kunnen houden want veiligheid van de kinderen staat voorop. Maar strak en duidelijk kun je ook zijn zonder kijven. En waarom straffen als het kind de les niet verstoort, zichzelf of anderen niet in gevaar brengt en andere kinderen niet pest? Het is geen tuchtschool, hij moet leren zwemmen, daar betaal ik voor.

Monique: Toch gek dat je dochter geholpen moest worden door jouw vriendin/zweminstructrice. Fijn natuurlijk, maar waarom konden ze haar niet helpen op haar zwemles zelf, vraag ik me dan af?

Mijn zoon 'duikt' na bijna een half jaar nog steeds met een sprong, dus plat op zijn buik. Soms zie ik dat juf hem apart neemt en dan moet hij een paar keer extra duiken: van het startblok af, het water in. Verder gebeurt er niets: er wordt niet voorgedaan, of geholpen met de houding, of gewoon van de kant gedoken ipv startblok ... Natuurlijk kan ik zelf met hem naar het zwembad gaan en hem leren duiken. Maar dat is toch eigenlijk vreemd? Waarom kan een zwemschool dat niet zelf? Monique, kan ik jouw vriendin niet eventjes lenen

Bij voortgangsgesprekken geeft de juf altijd aan dat het ligt aan mijn zoon zelf en niet aan haar of haar lesmethode. Het lijkt me niet het typ om open te staan voor suggesties, maar ik ga het zeker proberen!

Monique D*

Monique D*

30-04-2009 om 14:09

Na het praten ging het beter

"Ik vind het goed dat een zwemjuf strak en duidelijk is, de juf moet overzicht kunnen houden want veiligheid van de kinderen staat voorop. Maar strak en duidelijk kun je ook zijn zonder kijven. En waarom straffen als het kind de les niet verstoort, zichzelf of anderen niet in gevaar brengt en andere kinderen niet pest? Het is geen tuchtschool, hij moet leren zwemmen, daar betaal ik voor."
Heb je dit ook medegedeeld aan die kijvende juf? En heb je ook besproken wàt hij precies fout doet, behalve het duiken? Jammer dat het niet werd voorgedaan. Mijn dochter dook in het begin precies zo als jouw zoon, eerst plat op het water en dan als een halve maan in het water. Ze redde de afstand door het zeil altijd. Red jouw zoon die afstand wel? De juf deed ook de kikkervoeten voor, maar mijn dochter had er geen zin meer in, waardoor dit langer duurde. Nadat ze een stevig gesprek met mij heeft gehad en met de juf met haar ging het stukken beter. Mijn vriendin zorgde tijdens het vrijzwemmen ervoor dat het nog beter ging.
Je mag haar wel lenen, zij woont in de buurt van Amsterdam.. jij ook?
Ik weet ook dat mijn dochter voor haar B ook moeite had met de borstcrawl. Wij gingen naar het vrijzwemmen, mijn zoon deed het voor en ze liet aan de juf zien of ze het goed deed. Zij gaven haar aanwijzingen. Die hebben haar geholpen om het B-diploma te halen. Mijn vriendin was er toen niet bij.
Inmiddels heeft mijn dochter haar C-diploma in haar bezit. Het komt wel goed.

BizzyB

BizzyB

30-04-2009 om 16:29 Topicstarter

Toch wel kantduik voor a

Bij deze zwemschool hoort bij diploma A een kantduik van een startblok en enkele meters (7?) onderwater zwemmen door een gat in een zeil, evenals een 'baantje' borst- en rugcrawl (dwars over het bad, niet een hele wedstrijdbaan hoor!).

Helaas woon ik niet in de buurt van Amsterdam, maar bedankt voor het genereuze aanbod, Monique! Ik zal het zelf moeten doen
Hij komt niet door dat gat heen: doordat hij zo beroerd in het water komt, komt hij helemaal niet toe aan onderwaterzwemmen, laat staan door dat gat.

BizzyB

BizzyB

30-04-2009 om 16:49 Topicstarter

Pelle

Naar aanleiding van je reactie heb ik het nog even nagezocht op internet. Officieel is een kantduik (of kopsprong) idd geen vereiste voor diploma A! (wel de voorkeur)

Vic

Vic

30-04-2009 om 20:01

Die duik

Mijn dochter heeft toevallig anderhalve maand geleden afgezwommen, dus ik ken die kantduik wel. De meeste kinderen stonden op de kant met gebogen rug en handen in een puntje, en lieten zich vervolgens op die manier in het water vallen. Er was niemand die een beetje behoorlijke duik maakte, dus ze moesten ook echt naar beneden zwemmen om door het gat te komen.

Monique D*

Monique D*

30-04-2009 om 23:19

Podloodsprong bij a-diploma

Pelle:
"Voor A mag je met een potloodsprong ter water."
Dat klopt inderdaad, maar dan wordt het wel moeilijk gemaakt voor de kinderen om dan onder water te zwemmen en door het gat heen te gaan. Daarom geeft men hen het advies om die kantduik te maken.. als je eerst met het hoofd het water bereikt dan kan je makkelijker dieper zwemmen om door het gat te gaan.
Voor het B-diploma is die duik wel vereist.
Ik denk dat de zoon van BizzyB juist de kantduik moet doen omdat hij moeite heeft om het gat te bereiken..

BizzyB

BizzyB

30-04-2009 om 23:53 Topicstarter

Bel

Bij de duik komt hij plat op zijn buik op het wateroppervlak en krijgt hij geen diepte. Met een goede potloodsprong komt hij wel onder water. Met een kantduik lig je natuurlijk veel beter in het water om verder te zwemmen dan met een potloodsprong, dat lijkt me evident, maar je moet wel onderwater komen en als dat beter gaat met een potloodsprong ....
Hier moeten alle kinderen gewoon een kantduik maken, het is een punt op de vorderingenlijstje, dus ze behandelen het hier wel als een vereiste.

Pelle, ik weet niet of ik het met je eens kan zijn dat ik niet genoeg aan de bel heb getrokken. Na les mogen we niet met de juffen spreken, er is 1x in de 2 maanden een kijkles, waar we vragen mogen stellen aan de coordinator. Dat doe ik elke keer. De laatste keren werd me verstaan gegeven dat er van alles mankeerde aan mijn zoon en dat ik het beste maar kon stoppen met lessen.
Hij zou er nog niet aan toe zijn (hij is trouwens 7). Wat haar betreft was daarmee de kous af. Ik verdenk hen er van dat ze van me af willen omdat ik een van de laatste klanten ben met een garantieregeling (alle lessen afbetaald zeg maar tot en met diploma C: ik heb net de laatste kaart betaald, dus als A alleen al 3 jaar is, heb ik de komende 3,4 jaren gratis zwemles!)
A.s. maandag is weer eens kijkles, gewapend met de nieuwe kennis, zal ik de aanval openen.

mar-ank

mar-ank

03-05-2009 om 21:30

Ga zelf zwemmen

Bij mijn dochters schoot het ook niet echt op. Tot we zelf met ze gingen zwemmen. Twee, drie keer per maand. Toen ging het opeens heel snel. We gingen steeds een beetje oefenen, de dingen waar ze moeite mee hadden; vooral onder water zwemmen (die billen wilden maar niet onder water blijven ). En verder gewoon veel lol hebben in het water, zodat ze in de gaten krijgen dat zwemmen leuk is, en niet alleen maar iets wat moet. Als je het alleen van de lessen laat afhangen kan het erg lang duren. 1 of 2 keer per week een half uurtje of drie kwartier is volgens mij gewoon niet genoeg. Het is een beetje als met je rijbewijs halen; pas als je het papiertje in handen hebt, en alleen in een auto mag stappen, ga je echt leren rijden!

BizzyB

BizzyB

04-05-2009 om 22:17 Topicstarter

Update

Inmiddels is de kijkles geweest. Coordinator legt opnieuw de schuld helemaal bij zoonlief: zijzelf hebben alles uit de kast gehaald en alles geprobeerd, zoonlief luistert niet, vergeet dingen, volgt dingen niet op enz. en daar kunnen zij niets aan doen.
Toen ik zei dat ik van hun pogingen niets had gezien, herhaalde ze alleen wat ze zei, geen voorbeelden oid. Ik opperde nog (voorzichtig) dat ze in hun lessen niet echt enthousiasmerend zijn (schreeuwen, straffen, streng vwb vorderingen) nou ze maakte me duidelijk dat zij daar niet voor waren. Opnieuw vroeg ze mij of zoonlief soms adhd/autistisch was?! Ze zei zat ze niet meer wist wat ze moesten doen.

Hij zwemt en duikt echt belabberd ik heb het nu van dichtbij kunnen zien. Het lijkt wel of het juist slechter wordt ipv beter. Wat me opviel, waren zijn grote angstogen voordat hij onder de mat door moest duiken. De juf zat alleen maar op hem te foeteren omdat hij halverwege de mat naar boven kwam. De 2e keer zwom hij wel door, maar hield hij kennelijk de kant even vast en dus was het voor juf weer niet goed. Weer alleen maar gefoeter. Waarom dan niet even een pluim dat hij in ieder geval doorzwom? Ik snap zoiets niet. Bovendien zag ik dat de juf al met de uitleg begint, voordat alle kinderen uit het bad zijn en kunnen luisteren. Ook daar heb ik iets over gezegd tegen de coordinator.
In de auto terug vroeg ik hem naar die mat en het bleek idd dat hij bang was dat hij niet boven water zou kunnen onder die mat en dat hij die mat mee zou sleuren door het bad, boven zijn hoofd enz enz. Naar de juf toe is hij heel timide (hij is volgens mij als de dood voor haar) maar zoekt afleiding door niet meer te luisteren/op te letten als hij zijn baantje heeft gedaan en gaat dan met de jongen die naast hem ligt te wachten, babbelen en oefeningetjes te doen (onderwater floepen bijv.) Ze moeten ook wel heel vaak en heel lang op anderen wachten, wel 50% van de les gaat daar aan op.
Ga deze week wisselen van les(juf). En door foto's die ik had gemaakt kon zoonlief zien wat hij fout doet met duiken. Nu wilde hij opeens wel dat ik hem duiken en crawl ga leren. (tsja, iemand moet het doen!)Pfft nou ja, lang verhaal. Ik moest het even kwijt. Bedankt voor alle tips!

BizzyB

BizzyB

05-05-2009 om 12:38 Topicstarter

Jemig II

Ha Sukran,

Haha, een wet vwb zwemmen, ja dat lijkt er idd op Als hij nu zijn diploma niet haalt, is hij in september toch het haasje, want dan begint schoolzwemmen.

Je hebt eigenlijk helemaal gelijk. Ik was dit draadje ook gestart om eens te horen hoe het bij anderen is. Of ik nou gek was of de zwemschool. Ik zie alleen maar de 'medelessers' om me heen en die blijven gewoon doorgaan ondanks hun geklaag en dan ga je bijna denken dat zoals het hier gaat, normaal is.

Ik heb zoonlief gezegd dat hij nu een andere juf krijgt maar dat als dat niet beter/leuker is, dat hij van zwemmen af mag (mits hij wel zijn best doet). Je had zijn gezicht moeten zien!

mar-ank

mar-ank

05-05-2009 om 21:41

Onder de mat

Mijn dochter had precies hetzelfde met die mat! Bleek dat de badmeester zijn voet er op zette om te zorgen dat hij niet weg zou drijven, maar daardoor had zij het idee dat ze niet omhoog zou kunnen als ze het niet haalde. Dus durfde ze helemaal niet meer! We hebben toen met haar geoefend. Hield ik de mat eerst omhoog zodat ze kon zien dat ze naar boven kon. Nou, ze kon er wel drie keer onderdoor. Toen ze dat doorhad mocht ik voorzichtig de mat op het water laten zakken. En ja hoor, het lukt nog steeds. Twee lessen later mocht ze afzwemmen! We hebben het nog wel aan de badmeester verteld. Die had er nooit bij stilgestaan, maar zou er nu rekening mee houden. En ik heb gezien dat hij dat ook deed. Hij laat nu zien dat ook al houd hij zijn voet erop, je de mat toch weg kan duwen als dat nodig is.

groene specht

groene specht

06-05-2009 om 15:49

Zelf met ze zwemmen

Hier ben ik zelf maar met oudste gaan zwemmen, door de achterlijk lange wachtlijst schoot het al niet op voor ze kon starten, en toen bleek de zwemles vooral uit wachtles (en voor haar dus droomles) te bestaan. Daar betaal ik niet voor! En inderdaad, ze leert 4 x zo snel als we één op één zwemmen. Met zwemles ben ik maar weer gestopt. OOk vond ik het hele systeem zwak, met groepen van 10, 15 kindertjes langs de rand en voornamelijk schreeuwende juffen en meesters zonder geduld.
Volgend jaar gaan ze met groep 4 schoolzwemmen, de meesten hebben dan al een diploma, behalve de buitenlandse kinderen die van huis uit niet naar zwemles worden gestuurd. Ze haalt dan maar via schoolzwemmen haar diploma's. Muziekles is tegenwoordig hartstikke leuk en verantwoord, waarom moet die zwemles dan zo harteloos gaan?

BizzyB

BizzyB

06-05-2009 om 18:17 Topicstarter

Precies: harteloos!

Groene Specht heb jij soms op dezelfde zwemschool rondgelopen?! idd 'harteloos' is het woord waar ik naar zocht dat de lessen in 1 woord omschrijft.

Ook wachtles klopt. Daarom ben ik ook zo verontwaardigd dat ik zou moeten zwemmen met mijn kind. Natuurlijk ga je oefenen en dat doe ik ook heus wel, maar voor mij is dat niet oefenen: in feite moet ik de les geven, want hij leert er eigenlijk niets! Hij wordt alleen maar 'overhoort' zeg maar. Wat jij wachtles noemt: 1 baantje zwemmen en dan toegeroepen krijgen wat niet goed is: nee armen hóger, lánger maken, da's het enige wat ze te horen krijgen. En dan wachten he, op de andere 9 (of 10/12) kids.

Ik heb bijna 1000 euro naar die zwemschool gebracht en a.s. zondag sta ik aan de kant mijn kind te leren om te duiken, te leren hoe hij een rugcrawl doet ... ik vind het eigenlijk schandalig.

Mar Ank: soms hebben ze idd gewoon niet door wat een kind allemaal bedenkt! Goed dat er zo op gereageerd werd en dat ze er rekening mee zijn gaan houden.

Maylise

Maylise

07-05-2009 om 14:04

Diploma hoeft niet

Als de zwemles zo waardeloos is georganiseerd, je er jaren mee bezig bent en je kind alsnog niet goed leert zwemmen zou ik er mee stoppen. Een zwemdiploma halen is geen verplichting. Het is handig om te kunnen zwemmen maar dat kan je ook zonder diploma.
Mijn zoontje zwemt vrij slordig, lette slecht op tijdens de lessen en leerde nou niet echt veel vond ik. Omdat ik de bui al zag hangen en ik geen zin had om jaren in dat zwembad door te brengen heb ik hem toen via een particuliere zwemschool een diploma laten halen. Dit was het oude A en B diploma dus met vrij lage eisen. Dat kon hij zo halen want zwemtechniek was hiervoor veel minder belangrijk. Hij was blij want had toch een diploma.
Ik ben zelf regelmatig met hem gaan zwemmen en het afgelopen jaar heeft hij nog schoolzwemmen gehad. Hij kan zich prima redden in het water, durft alles en zwemt best goed. Alleen technisch lijken zijn slagen nergens naar. Toch weet ik zeker dat hij zich beter zou redden als hij onverwachts in het water zou raken dan zijn oudere zusje die keurig kan zwemmen en een officieel zwem ABC heeft.
In elk geval zou ik zo'n jarenlang drama niet willen en zeker niet laten voortduren. Zwemles hoeft niet persé leuk te zijn maar laat het dan in elk geval wel efficient zijn.
Een zwemdiploma is op zich echt nergens voor nodig.

Maylise

BizzyB

BizzyB

10-05-2009 om 13:21 Topicstarter

Nog even een update

Na de 1e les door mijzelf gegeven: zoon kan duiken, door gat door en 3 meter onderwater zwemmen .... toch een aardig resultaat lijkt mij na 1 les! Nog even zien of hij het van de week ook in de les op de zwemschool laat zien, maar deze moeder is alvast apetrots!

Houd het leuk...

Mijn dochter heeft gelukkig haar diploma A in haar broekzak zitten en is heel duidelijk in het vervolg...niets meer dus!!! Maar het zwemles van nu is niet meer zoals ik het vroeger heb geleerd. Ze moeten veel en veel meer beheersen dan wij...de borst en rugcrawl kregen wij pas bij diploma A. Maar ik heb het gevoel dat de druk heel hoog ligt bij de zwemleerkrachten. Mijn dochter had ook problemen met zwemmen en kreeg de techniek van de benen niet onder de knie. Achteraf kwam dit doordat madam hele zwakke spieren had en hierdoor met haar benen begonnen te swabberen (vastgesteld na onderzoek) Na gesprek hierover is zij met een aantekening afgezwommen. Probeer het gesprek gaande te houden, maar ik blijf er bij dat het plezier in zwemmen veel belangrijker is dan techniek. Ondanks dat het met mijn dochter niets opschoot, bleef ik haar voorhouden dat ze het goed deed. En zo nu en dan moest ik de badmeester dat ook weer eventjes in de oren tetteren. Ben je niet blij, ga dan naar een andere zwemschool of wacht tot het schoolzwemmen er is. Neem een time-out.... en begin opnieuw en met goede moed

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.