Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
Greetje

Greetje

06-05-2009 om 18:01

Zeer slecht gebit, wat te doen?

Beste forummers,

Graag zou ik jullie het volgende voor willen leggen:
Onze zoon van bijna vijf heeft helaas een enorm slecht gebit. Hij is met diverse allergieën geboren en zodoende heb ik hem gedurende twee jaar borstvoeding gegeven met een streng dieet. Wij denken dat dit dieet mede de oorzaak is van zijn zeer slechte melkgebit. Ik schrok me echt wezenloos bij het doorkomen van zijn eerste tandjes. Er kwam eerst een normaal stukje tand, de rest van de voortandjes hadden geen glazuur. Hij heeft nu dus zeer slechte, kleine voortandjes.
Onze tandarts wil er niets aan doen, pas als hij er last van gaat krijgen wil hij ze evt. gaan trekken.
Het is zo dat onze zoon op school wel eens gepest word om zijn tandjes en ik weet niet wat te doen…de tandjes laten trekken? Of gewoon nog een dik jaar wachten tot hij vanzelf gaat wisselen? Wat zouden jullie doen in dit geval? Ik heb er al heel wat tranen om gelaten en ik weet het simpelweg niet…

Alvast bedankt voor het lezen!

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
dani

dani

06-05-2009 om 18:35

Kindertandarts

Naar he, als je kind "iets" heeft, die traantjes snap ik dus best.

Waarom ga je niet naar een gespecialiseerde kindertandarts? Ik weet van andere moeders/kinderen die daar wel prettige ervaringen hebben. Ten eerste de benadering, maar ook behandeling (bijv. sealen van de tanden zodat ze niet verder kunnen beschadigen?!)

De vraag is ook of de kiezen en tanden eronder wel goed zijn. Wat zegt jouw tandarts daarvan?

Greetje

Greetje

06-05-2009 om 20:02

Dank

Bedankt voor je reactie!
Dat is i.d.d ook een idee, een gespecialiseerde kindertandarts. Ik zal eens kijken of die hier eentje in de buurt is...
Ja, het is echt balen, vooral omdat andere kindjes zeggen dat hij zijn tandjes niet poetst enzo, zo sneu is dat!
Ik heb ook wel eens gelezen dat de tandjes onder het melkgebit scheef kunnen doorkomen als de melktandjes eerder dan de bedoeling getrokken worden. Ik ga heel hard duimen dat de tandjes onder zijn melkgebit okay zijn. Onze dochter had een meisje in de klas met slechte tandjes en bij haar kwamen de grote-mensen-tanden keurig door. Die moeder was blij dat haar dochter ging wisselen, dat kan ik me nu heel goed voorstellen

ijsvogeltje

ijsvogeltje

06-05-2009 om 20:09

Niet nu al laten trekken

Niet nu al laten trekken hoor! De tandarts laat ze niet voor niets zitten. Gewoon wachten tot hij gaat wisselen. Voor zijn spraakontwikkeling is het niet goed om langere tijd geen voortandjes te hebben. Bovendien schijnen tanden en kiezen te kunnen 'verschuiven' als er elders in de kaak ruimte is.
Ik kan mij vorstellen dat je het niet leuk vindt als je zoontje er wel eens mee wordt gepest. Maar... pesten is op deze leeftijd vaak erg eenvoudig te stoppen! Kleuterpesten is echt van een heel andere orde dan het 'echte pesten' in de bovenbouw. Misschien eens met de juf babbelen? Misschien kan ze in de klas een keer aandacht besteden aan tanden, kiezen, wisselen, tandartsen etc. En haar laten vertellen over dat sommige kinderen een 'ziek gebit' hebben, zoals jouw zoontje.

Greetje

Greetje

06-05-2009 om 20:19

Praten met juf

Hallo ijsvogeltje,

Dank je wel voor je reactie, daar kan ik zeker wat mee.
Dat is ook een goed idee, er met de juf over praten. Zelf heb ik ook wel eens aan een briefje op de deur over zijn tandjes gedacht, maar dat vond ik weer zo de aandacht erop vestigen...

chantal roos

chantal roos

06-05-2009 om 20:30

Hier ook

dochter van 5 met heel slecht gebitje!! Met ongeveer een jaar viel ze op dr mondje en braken wat stukjes af. Ook heeft ze heel lang de fles gehad en mee in haar bedje heel slecht pfffff.Op gegeven moment kreeg ze zwarte tandje en rond dr 2de jaar heeft de tandarts al een tandje getrokken dit omdat er een ontsteking boven zat.Ander had hij niet getrokken.Nu een half jaar geleden weer 2 voor tandjes getrokken weer een ontsteking. gelukkig word ze in augustus 6 en hopelijk komen er dan gauw nieuwe tandjes. Zij word niet veel gepest gelukkig maar wel hoop mensen die vragen stellen erover.Maar denk ze beter kunnen blijven zitten was echt een drama voor me dochter.Sucses ermee

Rembrand

Rembrand

06-05-2009 om 23:28

Greetje.

Ik kan je geen advies geven over hoe je dit probleem moet aanpakken. Ik wil wel even reageren op je gedachte dat het lang voeden ( met hypo-allergeen dieet ) de oorzaak zou kunnen zijn van het slechte gebit van je zoontje. Er zijn namelijk geen aanwijzingen dat lang voeden slechte tanden kan veroorzaken. Als je meer wilt lezen over dit onderwerp kan je dit terug vinden op http://www.borstvoeding.ecoparents.com/cariesnl.html
Hartelijke groet,
M ( lactatiekundige ).

Greetje

Greetje

07-05-2009 om 08:53

Chantal en rembrand

Hallo Greetje, wat sneu wat er met de tandjes van je meisje is gebeurd, hopelijk komen er snel nieuwe, mooie tandjes. Zelf vind ik het wel fijn als mensen/kinderen vragen wat er met zijn tandjes aan de hand is, beter dan speculeren over niet poetsen etc.

Hallo Rembrand,
Zelf denk ik wel dat hij te korten heeft gehad aan voedingsstoffen, en bovendien dronk hij ook snachts heel veel bij me, ook dat kan een oorzaak zijn. Onze dochter heb ik echter ook op deze manier gevoed zonder problemen. Het is ook zeker niet zo dat ik borstvoeding de ''schuld'' wil geven.

Primavera

Primavera

08-05-2009 om 12:35

Niet door borstvoeding

Ook bij vaak s'nachts voeden geeft borstvoeding geen verhoogde kans op gaatjes. Moedermelk is namelijk niet cariogeen in tegenstelling tot koemelk en bovendien komt het echterin de mond terecht ipv op de tanden. Er zijn plenty onderzoeken over gweest en allemaal hebben ze de conclusie dat borstvoeding op wat voor manier ook niet de schuldige is.
http://pediatrics.aappublications.org/cgi/content/abstract/120/4/e944
http://www.scielo.br/pdf/jped/v80n5s0/en_v80n5s0a12.pdf
http://www.kellymom.com/bf/older-baby/tooth-decay.html
Mijn derde had ook van die slecht tandjes die al heel snal aangetast waren. De tandarts heeft gezegd dat hij waarschijnlijk aangeboren zwakke plekken op zijn glazuur had. Zelf denk ik dat het ook kan liggen aan het vele overgeven wat hij vanaf ongeveer 6 maanden tot een jaar deed.
De tandarts heeft de voortanden die echt zwart zagen een heel klein beetje schoongemaakt en met een soort witte pasta weer gevuld. Het was zeker niet prefect, maar op die manier was de glimlach tenminste weer wit ipv zwart. Hij was toen iets van 4. Nu twee jaar later is hij aan het wisselen en de blijvende tanden zien er wel goed uit.
Groetjes Primavera

duifje

duifje

08-05-2009 om 20:14

Kindertandarts

hoi,

Hier ook ervaring met jong slechte tanden. Voor haar derde waren er al 2 kiezen getrokken. Wij hebben het daar heel taai mee gehad. Vanaf dat moment zijn we naar een jeugdtandarts gegaan en hebben we ons eet en drinkpatroon drastisch aangepast. En electrisch gaan poetsen. Ze is nu 7 en het gaat heel goed. Geen gaatjes meer e.d.
Hier maar 1 keer per dag vruchtensap of andere zoete drank samen met het fruit en een snoepje. Dat heeft veel leed gescheeld. In het begin gingen we 3 keer per jaar voor controle naar de tandarts. Omdat het de laatste tijd goed gaat is dat 2 keer geworden!

Succes!

groeten Duifje

Janeway

Janeway

08-05-2009 om 21:51

Greetje

Mijn dochter van 4,5 heeft ook 2 slechte voortandjes, en ook kreeg ze tot 1,5 jaar zo ongeveer, 's nachts borstvoeding. En ook een hypoallergeen dieet bij mij. Volgens mijn tandarts zijn die tandjes slecht omdat mijn dochter in haar vroege babytijd al antibiotica en medicijnen had tegen reflux. En misschien was het al fout gegaan tijdens de zwangerschap. Voel je ajb niet schuldig over die slechte tandjes, tja ik krijg ook vragen, en dan leg ik uit dat het een aanleg foutje is. Trekken enz enz is nog niet aan de orde maar mooi is het ook niet. Niks aan te doen, ik hoop dat ze nog goed blijven totdat ze gaat wisselen. En tot die tijd wel advies om 3x per dag te poetsen.

Rembrand

Rembrand

10-05-2009 om 00:37

Lezing van brian palmer over borstvoeding en cariës.

Vanavond heb ik een live online lezing gehoord van Brian Palmer over dit onderwerp ! ( op het Gold09 congres van Health E-learning ).
Hij maakt zich al jaren sterk om alle misvattingen van gezondheidswerkers over dit onderwerp te ontkrachten.
Tandbederf komt niet door borstvoeding ! Er treed pas tandbederf op als het kind suikers en koolhydraten tot zich gaat nemen ! Vaak ligt de oorzaak ergens anders. Bijv. omdat het kind grote amandelen heeft en daardoor met de mond open slaapt, of door medicatie waarin suikers zitten. Zou dit bij jou kind het geval kunnen zijn Greetje ?( ik denk aan allergie en verkoudheden of grote keelamandelen ).
Wetenschappelijk onderzoek over dit onderwerp kan je lezen door te googelen op Erickson en Mazhari 1999
Op de website van Brian Palmer kan je er ook meer over lezen http://www.brianpalmerdds.com/caries.htm
M.

Greetje

Greetje

11-05-2009 om 22:08

Allemaal enorm bedankt...

Allemaal heel erg bedankt voor het reageren, echt super!

Rembrand, het is inderdaad zo dat zijn neus altijd en eeuwig dicht zat/zit, en hij slaapt idd met zijn mondje open. Ooit las ik al zoiets op een cara website (nadat ik had gegoogeld op ''slecht melkgebit'') dus wat je zegt is heel goed mogelijk! Zoete drankjes/hapjes kreeg hij beslist nog niet toen zijn tandprobleem werd ontdekt, hij heeft heel lang enkel bv gehad met wat groentes.
Allemaal bedankt voor het meedenken/meeleven!

Mijn dochter

Hallo, ik heb niet alle reactie's gelezen, maar misschien heb je iets aan mijn verhaal. Mijn dochter, inmiddels een grote meid, had hetzelfde. Een heel slecht gebit. En ze liep dus ook vanaf haar derde jaar met twee verrotte voortandjes rond. Ik vond dat heel erg. Ik zie het nu ook wel bij kinderen en bij een ander kind is het minder erg: maar mooi is anders. Zij kreeg ook regelmatig reacties als: "poets jij nooit je tanden? Bah wat een vieze tanden etc." Ik had niet de indruk dat zij er heel erg onder leed, maar ze vond het wel vervelend. Met een jaar of 4,5 had ze alleen nog maar twee stompjes. In overleg met tandarts en mijn dochter, besloten de voortandjes te trekken. Mijn dochter wilde heel graag van "die vieze dingen" af. Ik heb de tandarts wel moeten overhalen, trouwens. Zo van: dit is wat mijn dochter wil, dus wij willen dat het ook gebeurt!
Het trekken is echt wel heel naar. Verdoving met van die enorme spuiten, getrek aan die tand, bloederige toestanden etc. Ze kwam thuis met een prop watten tegen het tandvlees. Op zo'n moment twijfel je weer of je er goed aan hebt gedaan, want het tandvlees ziet er dan ook heel hobbelig enzo uit.
Die dag is ze verwend. Ze was toen nogal into de knex en iedereen kwam aan met een doosje knex. Dat was erg leuk.
Een paar dagen later, zag het tandvlees er veel rustiger uit en was het net alsof ze aan het wisselen was. Uiteindelijk heeft het tot 7 jaar geduurd voordat ze begon met wisselen (ze was 7 toen de eerste ondertand ging loszitten), en ik moet er niet aan denken dat ze al die tijd met die verrotte tandjes had moeten rondlopen.
Ook had ze nog een verrotte kies, die zag je niet, had ze geen last van en die heeft de tandarts gewoon laten zitten.
Inmiddels heeft ze een prachtig nieuw gebit, wel een beugel. Maar dat had ze toch wel gehad, want ik en haar vader waren ook beugelbekkie's.
Succes Greetje

Er zitten natuurlijk risico's aan het laten trekken van de voortandjes, maar op een gegeven moet je een afweging maken. Mijn dochter heeft zelf geen nadelige gevolgen ondervonden van het trekken op het gebied van spraak en dergelijke. En ik ken meer kinderen die voortanden missen, één door een valpartij en één door een abces in de mond, en die hebben ook geen spraakproblemen gehad.
Wat is erger? Nu het probleem "verkleinen" met een risico op logopedie (waar je dan ook extra alert op kan zijn) of nog een jaar rondlopen met verrotte tandjes met allerlei bacteriën in je mond.

Elisabeth B.

Elisabeth B.

13-05-2009 om 16:32

Ervaring

Ik heb al mijn drie kinderen lang borstvoeding gegeven, ook ‘s nachts. Uiteraard poetsen we wel zorgvuldig vanaf het eerste tandje. Het resultaat is dat de oudste twee tot nu toe geen spoortje tandbederf hebben. De jongste echter, kreeg kiezen door zonder glazuur en hij heeft op zijn derde al een kroon op en een vulling in twee melkkiezen gekregen. We zitten regelmatig bij de kindertandarts voor controle en behandelingen met een speciale ‘kiezenkauwgum’, een soort fluorpasta. Inmiddels gaat het goed en ik heb goede hoop dat het tandbederf hierbij blijft. Voor mij staat vast dat het gewoon pech is dat hij kiezen door kreeg zonder glazuur en dat heeft niets te maken met het feit dat hij ook ’s nachts borstvoeding kreeg.
Enige tijd geleden lag bij de tandarts lag een tijdschrift voor Mondhygiëne en om de tijd te doden verdiepte me trouw in de adviezen. Ik las een artikel dat claimt dat borstvoeding, met name de nachtvoeding, tot vroegtijdig tandbederf leidt. Dit is een ongefundeerde beweringen die helaas leidt tot slechte adviezen van mondhygiënisten aan voedende moeders.
Moedermelk is cariostatisch, dit in tegenstelling tot kunstmatige zuigelingenvoeding welke (zelfs degene zonder suiker) cariogeen zijn. Bovendien is borstvoeding voor een kind actief en komt de melk achter in de mond terecht en niet in contact met de tanden zoals bij voeding uit een fles of tuitbeker.
Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat borstvoeding cariës in de hand werkt. Een uitgebreid onderzoek uit 2004 concludeert ook dat er geen verband is tussen borstvoeding en de ontwikkeling van cariës: < >
SUMMARY OF THE FINDINGS: Studies associating caries with breastfeeding invariably observe factors associated with how this disease develops, letting aside those associated with breastfeeding. Many of these factors act as confusing variables because in the same way as they interfere in breastfeeding, they also influence the development of caries. Besides, current studies have already demonstrated the cariogenic potential of some types of aliments given to children against the non-cariogenic potential of the human milk. CONCLUSIONS: There is no scientific evidence proving that human milk can be associated with the development of caries. This is a complex relation to be established, as it is often blurred by too many variables.
Elisabeth.

Elisabeth B.

Elisabeth B.

13-05-2009 om 16:35

Link

Ik zag dat de link is weggevallen, het onderzoek is te vinden op jped.com.br/conteudo/04-80-S199/ing.asp

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.