Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
amar

amar

14-06-2009 om 13:30

Snoep kopen met groep uit de klas (11 jaar)

Hoi medeouders,
onze zoon (11) blijkt regelmatig na schooltijd, hoe regelmatig weet ik niet precies, de plaatselijke supermarkten te bezoeken met een (vaak) grote groep jongens uit zijn klas.Dan kopen ze met zijn allen van alles aan snoep. De een koopt een rol koekjes, de ander zakken chips, de ander schuimpjes, de ander van die zoete drankjes die iets met 'energy' heten,echt van alles gaat er door heen.
Onze zoon koopt dan dingen van zijn eigen zakgeld en plundert daarvoor zijn spaarpot.Veel spaargeld van hem staat op zijn bankrekening, maar ik heb niet precies zicht op wat er in zijn spaarpot zit.En weet niet precies wat hij eraan uitgeeft.
Ik baal er persoonlijk van dat die jongens dat met elkaar doen.Eens een keertje doen okee, maar ik heb nu de indruk gekregen dat het veel vaker voorkomt dan mijn zoon zegt.Ook is het zo dat soms maar een paar jongens iets kopen, en dan verdelen ze de buit met elkaar.Sommige kinderen hebben meer geld dan mijn zoon om te besteden. Maar ook onder de 1 euro kan je een behoorlijk grote zak vette chips kopen.
Het is allemaal begonnen toen een jongen uit zijn klas, samen met zijn broer en diens vriend die beiden al op de middelbare school zitten, mijn zoon ook meevroegen. Het was eigenlijk niet 'stoer' om niet mee te doen.
Maar nu lopen er al bijna 8 jongens allemaal uit de klas van mijn zoon regelmatig dus 'stoer' te shoppen en daarna te snaaien.
En jullie begrijpen dat zijn eetlust de laatste tijd te wensen overlaat.
Hebben jullie ook dergelijke ervaringen en hoe gaan jullie daarmee om?
amar

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
bertje1

bertje1

14-06-2009 om 20:43

Hoi

Ik heb hier gelukkig nog geen last van; waar ik wel 'last' van heb ik dat ik regelmatig kinderen op mijn spreekuur krijg (ik ben dietist) waar exakt hetzelfde probleem is. Ik zie het zelf gebeuren, ook bij ons bij de supermarkt: wat er allemaal door gaat! gruwel... Sommigen kunnen het hebben denk je, maar het blijft ongezond. (zout, acrylamide in chips en verzadigd vet, suikers, etc).
Wat kun je er aan doen..tja, das moeilijk denk ik en staat met dat je zoon het probleem ook zelf in ziet. Dan kun je er iets voor bedenken. Wat (soms) helpt is hem ZELF laten bedenken hoe hij minder kan gaan snaaien. Hij verzint ongetwijfeld wat! Steun hem daarin. Je kunt altijd later nog een stapje verder gaan.
(ideeen: andere dingen laten kopen, minder geld meenemen, nee leren zeggen, etc)

Bedrag afspreken

Je hebt geen idee wat zoon in zijn spaarpot heeft en wat hij uitgeeft. Ik kan dat vreemd vinden, je zoon is pas 11, maar blijkbaar is de situatie zo.
Ik zou er een afspraak over maken. Bijvoorbeeld: "Je krijgt nu iedere week 2 euro zakgeld en je mag 1 euro per week uitgeven aan snoep."
Net wat je zelf al zegt:"Eens een keertje doen okee, maar ik heb nu de indruk gekregen dat het veel vaker voorkomt dan mijn zoon zegt."
Dus afspreken met hem wat je goed vindt en wat niet. Hoe vaak mag er snoep gekocht worden en hoeveel geld mag er uitgegeven worden.

Nog niet

aan de orde hier, volgend jaar gaat hij naar het vo en we zullen zien wat hij dan gaat doen. Hier wordt er van zakgeld eigenlijk helemaal geen snoep gekocht en onder normale omstandigheden heeft hij nooit geld mee naar school. Helemaal verbieden heeft geen zin denk ik, tenminste dan zie ik zo voor me dat het risico op iets stelen groter wordt om toch nog mee te kunnen doen. Maar in samenspraak met hem regels opstellen lijkt me wel een goed idee en zorgen dat je wat meer inzicht krijgt in zijn zakgeld/spaarpot.

Tirza G.

Tirza G.

15-06-2009 om 15:15

Tja

Wat wíl je? Als je écht niet wilt dat hij het doet, ga je hem voortaan lekker om 3 uur weer uit school ophalen. Klaar.
Blijkbaar kan hij dit nog niet aan: de groepsdruk van de klas, het bezit van geld en het aanbod in een supermarkt. Nou, dan is het jouw taak als opvoeder om hem daartegen te beschermen totdat hij het wél aankan.

Denk ik. Hier zou overigens dreígen met ophalen om 15 uur voldoende zijn

Tirza

amar

amar

15-06-2009 om 21:04

Inderdaad

...het gaat er vooral om dat het in die groep gebeurt, daarin statusverhogend is en (daarom) echt niet onder de duim te houden valt door te dreigen hem op te halen na schooltijd.
Iets afspreken over hoeveel geld hij uitgeeft van zijn zakgeld zal niet helpen omdat hij inderdaad eindeloos meesnaait van kinderen die veel geld hebben.
Ik begrijp het 'stoere' er ook niet aan.
Misschien voelen ze zich wel groot omdat ze zien dat kinderen op de middelbare school ertegenover dit ook doen,bedenk ik me opeens.
amar

Tineke

Tineke

15-06-2009 om 21:11

Verbod

Wat is er mis met gewoon verbieden en erop toezien dat het niet meer gebeurt?

amar

amar

15-06-2009 om 21:37

Verbieden

heeft geen zin.Dat is m.i. een zogn.'Rouvoet' illusie; denken dat alles/dit onder controle te krijgen is. Dat kan niet omdat dit meteen hele groep gebeurt en hij ook vaak met die kinderen uit die groep apart speelt.Et is altijd kans om te snaaien/snoep te kopen.
Het gaat vooral om die groepsnorm,het gevoel dat hij bij die groep wil horen en hoort.
Maar misschien is het wel een goed idee om het nog een keer te hebben over hoeveel hij precies aan snoep uitgeeft en het daarover te hebben. Aan de andere kant: dan snoept hij gewoon mee met die anderen.
amar

Tineke

Tineke

16-06-2009 om 07:42

Oké

En komend schooljaar wil het groepje een stapje verder met stoer doen: ze leggen het geld bij elkaar, spreken een middelbare scholier aan en laten er sigaretten voor kopen.
Wat dan?
Als je een kind niet verbiedt, hoe moet het dan weten dat het niet mag? Je staat dus toe, omdat jij de groep ook belangrijk vindt voor hem. Je kan een kind ook leren zélf te denken, onafhankelijk van wat de groep doet.
Ik zou doen als Tirza, kind kan blijkbaar niet met de vrijheid omgaan, dus ophalen uit school en dus dan niet meer 'buiten spelen'. Dat is verbieden.

Pippin

Pippin

16-06-2009 om 09:33

Testcase

Ik zou dit zien als een mooie testcase. Jouw zoon laat zich meeslepen door groepsdruk.
Wat ze als groep gaan doen is dan minder relevant. De ene groep gaat snoep kopen, een andere groep gaat kattekwaad uithalen. Het gaat erom dat hij in die groep niet zijn eigen koers durft te varen. Je moet meedoen, anders ben je niet cool. Wat als het volgend jaar om stelen, alcohol drinken of roken gaat. Gaat hij dat dan ook doen omdat hij anders niet cool is? In jou geval zou ik daar toch wel een aantal gesprekken met mijn zoon over hebben.
En dat snoepen, ik zou in ieder geval duidelijk maken dat dit zeer onwenselijk is. Een keer uitleggen wat de nadelige gevolgen van al dat gesnoep kunnen zijn. En dan samen sancties afspreken. (zakgeld inhouden of niet meer met die groep spelen bijvoorbeeld)

amar

amar

16-06-2009 om 10:22

Snoepen

..is iets wat mijn zoon heerlijk vindt.
W.b. roken is hij niet gevoelig.Hij vindt het vies en vertelt vol afschuw over kinderen uit groep 8 die roken en ook dat hij trekjes kreeg aangeboden maar dat niet deed. Waar wij hem zeer voor prezen natuurlijk.
Stelen zou hij nooit doen.Hij voelt wat kan en wat niet kan en zal hierin ook/zelfs niet voor groepsdruk bezwijken,denk ik.
Het gaat erom dat ik toch enigszins een grens wil stellen aan dat gesnoep en gesnaai,zonder dat hij daarmee buiten de groep hoeft te vallen.
Ik wil niet dat hij als enige niet meer mee mag doen.Het is voor hem belangrijk dat hij bij die groep hoort,maar ook dat hij gaat leren daarin niet helemaal mee te laveren. Het gaat om een tussenweg,die zoek ik eigenlijk.
Hij heeft een tijd niet bij een groep gehoord, kwam van een andere school na een verhuizing,en moest erg wennen hier op deze school.Nu zit hij dus wel in een/deze groep, en heeft eindelijk zijn plek gevonden.
M.i. leert hij er ook niet van als ik het hem helemaal verbied. Ik weet zeker dat hij het dan ook stiekum gaat doen en dan ben ik verder van huis. Nu is hij er open over en is het wel bespreekbaar. Dat laatste heb ik liever.
amar

Pippin

Pippin

16-06-2009 om 10:37

Wat ideetjes?

En helpt het dan misschien om samen met hem aanvaarbare afspraken te maken. Dus duidelijk afspreken in overleg, wat hij mag snoepen. Bijvoorbeeld snoep indelen in categorieen. Kauwgom is twee keer groen, zoute stokjes zijn een keer groen, dropjes en winegums zijn oranje, zure matten en chocolade koekjes zijn rood en gevulde koeken, cakejes enz. zijn twee keer rood.
Zo'n indeling kun je dan thuis samen met hem maken. Hij heeft zelf waarschijnlijk ook wel ideeen over hoe 'verkeerd' bepaald snoep is. Sommige kinderen denken bijvoorbeeld dat sultana's gezond zijn. Dat kun je dan gelijk ontkrachtigen. Je kunt dan gelijk bespreken waaróm gevulde koeken bij voorbeeld zo ongezond zijn. Hoeveel calorieen erin zitten bijvoorbeeld.
En ik weet niet of hij koek meeneemt naar school, maar dat kun je dan (ook in overleg met hem) vervangen door fruit. 'Als je na school gaat snoepen, wil ik dat je op school alleen gezonde dingen eet'
En je kunt een rollenspel met hem doen. Jij bent een vriendje dat hem een gevulde koek (bijv.) aanbied, en hij weigert en zegt dat hij wel een dropje neemt. (met en zonder argumenten) Zodat hij ook leert dat hij niet hoeft te doen wat zij zeggen.
Je kunt ook met hem afspreken dat hij altijd ..... mag kopen, maar dat je absoluut niet wilt dat hij zijn geld uitgeeft aan .... Ik denk dat het makkelijker voor hem is, om niets van een ander aan te nemen, als hij zelf een pakje bubbelgum heeft gekocht.

amar

amar

16-06-2009 om 10:58

Pippin

....zoiets dergelijks zoek ik dus,jouw 'aanvaardbare afspraken', ik ben heel erg blij met deze suggesties en het idee er achter en ga daar eens goed over nadenken.
Ik ben ook heel blij met de reakties van de anderen trouwens,bedankt daarvoor. Ik vind het ondersteunend te merken dat jullie zo meedenken/je eigen visie geven,dat alleen al lucht op,of ik het er nou wel of niet mee eens ben.Zo vorm ik mijn eigen ideeen verder.
amar

Gallifrey

Gallifrey

16-06-2009 om 12:11

Wat is precies het probleem?

Amar, wat is precies het probleem? Vind je het zonde van het geld? Slecht voor zijn gezondheid? Vervelend dat hij meer naar de groep dan naar jou luistert?
Je kunt natuurlijk van alles proberen om dit tegen te gaan. Hierboven staan allerlei tips die misschien best helpen. Maar ik zou er daarnaast, voor je eigen gemoedsrust, ook een beetje aan proberen te wennen. Hij is 11, hij wordt dus steeds zelfstandiger.
Ik merk bij mezelf dat ik me best vaak erger aan bepaalde gedragingen van mijn zoon. Maar ik probeer wel steeds voor mezelf duidelijk te krijgen waar precies de grenzen liggen. Eén van die dingen waar ik van baal is dat gesnoep. Maar zo lang hij niet steelt, niet te dik wordt en voldoende sport is geen drama. Bovendien hebben ze het erg gezellig als ze met z'n allen die zak chips opeten in het park. En als ik dan hoor dat mijn zoon het schandalig vindt dat een andere groep jongens de chipszak op de grond gooit dan weet ik dat mijn opvoeding niet voor niks is geweest
Overigens ben ik helemaal niet bang om in te grijpen als het wél echt misgaat. Maar dit soort kleine "misdraginkjes" hoort volgens mij gewoon bij de leeftijd.

Ophalen

Ik kies ook voor Tirza's oplossing: ophalen uit school en het vooral ook bespreken, dat 'stoere' aspect vooral.

Nu is het snoep, maar ook kinderen die roken heel vies vinden gaan op een gegeven moment roken als ze niet met groepsdruk om kunnen gaan, en het kan verder gaan naar zuipen en andere dingen die je je kind niet wilt laten doen.

Liever nu even een erg gemene moeder zijn dan straks alles als los zand door je vingers zien glippen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.