Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
margje van dijk

margje van dijk

25-06-2009 om 16:51

Regels opvolgen versus zelf nadenken


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

En..

bedenk ik me nu: geen vergunning aanvragen voor kappen van bomen of plaatsen van dakkapel of tuinhuisje. Te veel risico dat het niet mag, terwijl jij last hebt van die regels.
Kortom allemaal voorbeelden waarbij je persoonlijk last hebt van de regels, en er dan maar omheen probeert te komen.
Op een ander vlak: een paar jaar geleden waren er een aantal gemeentes en kerken die regels mbt uitgeprocedeerde asielzoeker overtraden en ze onderdak boden. Of de Rotterdamse dominee die zich het lot van zwaarverslaafden aantrok en daarbij regels overtrad.

Misschien is het toch tekenend dat wij hier op OO zo weinig voorbeelden kunnen vinden. We zijn bevoorrecht denk ik. Ik zie toch met enig regelmaat op tv onrecht voorbijkomen, waarbij regels boven menselijkheid gaan. Denk bv aan gehandicaptenvervoer, aanpassingen voor gehandicapten waarbij het verkrijgen van stempels zo veel tijd in beslag neemt. En er zijn vast meer schrijnende voorbeelden.

Kiki

Kiki

01-07-2009 om 09:08

Ik denk echt niet dat margje weerloze peuters omver rijdt hoor

Je kan ook overdrijven.
Ik rijd eigenlijk zelden op de stoep, maar daar is het bij mij gewoon te druk voor.

Ik rijd wel iedere ochtend 50 meter tegen het verkeer in (is een fietspad) omdat ik anders het hele blok om moet fietsen. Dat is pure luiheid, want het blok omfietsen kost me 2 minuten. Toen ik daar een bekeuring voor kreeg dacht ik ook 'heb je niets beters te doen' maar ik had de bekeuring verdiend en heb hem gewoon betaald.
In mijn eentje rijd ik ook weleens door rood, ook weer niet vaak maar de meeste kruispunten laten dat bij ons niet toe.

Hebben wij je nu overtuigd met dit draadje Margje? Blijf je nu met je kinderen voor dat stoplicht staan?

Overigens moest ik laatst wel lachen, hoewel het eigenlijk treurig was.
Moeder staat met kindje bij het stoplicht. Kindje wil stoppen, want het verkeerslicht staat op rood. Moeder trekt het kindje echter mee de oversteekplaats over. Echt luid schreeuwend wordt dat kind meegetrokken 'Nee mamma, het stoplicht is rood dan moeten we wachten'
Een kind die zijn moeder opvoedt.

En wij ons maar afvragen waarom iedereen de verkeerslichten negeert

Ellen Wouters

Ellen Wouters

01-07-2009 om 10:49

Ik denk het ook niet

Niemand zal hier peuters omver willen rijden of bewust andere verkeersdeelnemers de stuipen op het lijf willen jagen.

De meesten van ons, inclusief ikzelf, overtreden de regels wel eens als het ons goed uitkomt. Ik rijd ook wel eens door rood, en ik ben ook weleens ingestapt als het fluitsignaal al geklonken heeft.

En dat alles onder de vlag "het komt me nu beter uit". Dat kan soms een heel dwingend argument zijn. Buiten je schuld om te laat bij het station, en naar een sollicitatiegesprek moeten of zo. Allemaal heel menselijk en begrijpelijk.
Het maakt me alleen geen beter nadenkend mens, of een zelfstandiger oordelend mens, of een minder blindelings mens, dan degene die op dat moment netjes wacht.

tonny

tonny

01-07-2009 om 10:57

Vooral verantwoordelijkheidsgevoel

Ik heb best begrip voor allerlei 'dit komt me even beter uit-gedrag' want zo is een mens nu eenmaal. Het is daarbij wel van belang vanaf de vroege kindertijd te werken aan verantwoordelijkheidsgevoel... Oog krijgen voor wat jouw gedrag voor een ander betekent.

Fietsen op de stoep is voor kleine kinderen vaak veiliger, zoals betoogd. Maar als ze eenmaal gewend zijn dat dit mag, blijven ze het lang doen, ook als ze inmiddels zeer snel en handig op hun vervoermiddel zijn. Voor bejaarden met rollators die steeds minder stevig op hun benen staan, zijn zulke voorbijschietende fietsertjes erg eng.

Tonny

groene specht

groene specht

01-07-2009 om 11:33

Geweten

Ik vind het niet erg als men door rood of op een lege stoep fietst, mits men zich maar heel schuldig voelt en zich realiseert eigenlijk heel erg fout te zitten. En liefst een beetje zondig ook.
En als dat niet het geval is en de winkelstraat vol is of het verkeer druk, dan wil ik graag schuldgevoel aankweken door u ernstig in de oogkens te kijken en zachtjes te fluisteren: "Fout... slecht... en zondig, gij overtreder". Opdat u zelfinzicht krijgt en nederig uw plaats kent - namelijk daar waar de verkeerswet u een plekje heeft toebedeeld.
Ik zie echt geen enkele OO-bezoeker peuters omver rijden, stel je voor! Er is ook nogal een verschil tussen zich niet houden aan verkeersregels of niet handhaven van wetten waaraan hierboven werd gerefereerd, zoals gemeenten die weigerden uitgeprocedeerde asielzoekers uit te zetten. Maar zelfs daarbij is het belangrijk zich terdege te realiseren dat de wet in feite wordt overtreden en dat dit in principe onwenselijk, willekeurig en onveilig is.

Fraz

Fraz

01-07-2009 om 18:45

Nou tonny

ik denk eerlijk gezegd dat oudjes op scootmobielen op de stoel gevaarlijker zijn voor oudjes met een rollator (en voor peuters). Maar goed dat is weer een heel ander verhaal en is volgens de regels (alleen rijden ze vaak te hard met die dingen)

Tirza G.

Tirza G.

01-07-2009 om 20:03

Vandaag

dacht ik nog aan dit draadje. Toen ik uit-ge-breid over de stoep fietste. Kan niet anders in dat stuk van deze wijk, de huizen staan daar met de voorzijdes naar elkaar toe zónder straat. Wel een school, een supermarkt en een grasveld er tussen. Maar verder alleen maar stoep. Dat vind ik dan ook wel weer suf gebouwd.

Tirza

Maylise

Maylise

01-07-2009 om 21:08

Op de stoep fiets ik nooit...

Serieus, ik fiets nooit op de stoep. Maar ja, ik fiets ook maar een paar keer per jaar dus dat is wel logisch
Door het rode licht ga ik wel soms als ik alleen ben maar niet als ik de jongste kinderen bij me heb. Goede voorbeeld geven enzo

Overigens vind ik bureaucratische pennenlikkers die geen millimeter meegeven ook uiterst irritant. Verstandelijk gezien weet ik wel dat het verstandig is dat er regels zijn en dat mensen zich daar voor een groot deel aan houden. De meeste landen waar dat anders ligt is het vaak ook een zooitje. Maar irritant is het wel.

Maylise

Hahaha...

Ik fietste vanmiddag ook over de stoep, terwijl ik aan dit draadje dacht.

En ik voelde me helemaal niet illegaal.

Ingrid (50 meter stoep scheelt 2 keer de relatief drukke dorpsstraat oversteken, en ik ben geen voetganger tegengekomen.)

Ilva

Ilva

02-07-2009 om 14:59

Fietsen op de stoep, grrrr

Nijdig kan ik er van worden als mensen voor mijn deur over de stoep fietsen. Levensgevaarlijk. Je kan namelijk niet zien of iemand uit z'n voortuin komt vanwege de schuurtjes aan de voorkant. Gelukkig heeft de gemeente er eindelijk (na 8 jaar!) iets aangedaan en de stoep weer gewoon met een stoeprand gemaakt. Het is nu eindelijk met, denk ik, 80% afgenomen. Ik durfde mijn kinderen niet op de stoep te laten spelen, want er gingen zelfs brommers overheen. Nee, fietsen op de stoep is absoluut not done. Niet bij mij voor de deur en eigelijk helemaal nergens! Stoep is niet voor fietsen maar voor voetgangers.

Ellen Wouters

Ellen Wouters

02-07-2009 om 23:18

Nederlanders vaak in de problemen

Ik weet niet meer waar ik het las, het was een tijd geleden en de bron is vaag, sorry.
Maar de strekking van het artikel was dat Zwitserse en Oostenrijkse berggidsen constateerden dat als er een bergwandelaar/-klimmer in de problemen kwam, het onevenredig vaak een Nederlander was.
Hun verklaring: Nederlanders luisteren nooit naar de berggidsen of de voorschriften, ze denken altijd dat ze zelf wel kunnen uitmaken of een tocht verantwoord is.
Kledingadviezen, veiligheidsadviezen, klimregels, allemaal aan de Nederlander niet besteed. Die weet het zelf veel beter.

MaximeM

MaximeM

03-07-2009 om 09:31

Ook gehoord ja

Hoi,

Mijn schoonvader die al jaren in Duitsland woont heeft dezelfde mening. In Duitsland heb je veel regeltjes waar Duitsers zich over het algemeen netjes aan houden, Hollanders menen (volgens mijn schoonvader) het altijd beter te weten en hebben zo'n houding van" JIJ zegt dat ik dat moet doen?? Dat bepaal ik altijd zélf nog...." (uitzonderingen daar gelaten natuurlijk)

Maxime

krin

krin

03-07-2009 om 11:50

Ongenuanceerd

is het woord niet, anders.

krin

krin

03-07-2009 om 11:56

Pardon

Dat was wat erg kort door de bocht. Als je dan oneigenlijke vergelijkingen wilt maken, bedenk dan dat in Nederland ook het een en ander veel te soepel is gelopen zestig jaar geleden. Ik blijf steigeren bij de eerder in dit draadje geponeerde tegenstelling tussen "zij die regels zo opvolgen" (dat zijn meelopers en dus gevaarlijke befehl ist befehl-types) en "zij die bij elke regel zelf besluiten of het de moeite waard is om ze op te volgen" (zijn weldenkende, zelfstandig denkende types (die vast een kelder vol onderduikers zouden hebben in oorlogstijd).
Kom op zeg. Er zit nog zo veel tussen.

marie

marie

03-07-2009 om 11:58

1949?

Anders, ben benieuwd, wat is er gebeurd tussen NL en Duitsland in 1949? Het enige wat ik kan ontdekken dat Duitsland toen verdeeld is in de BRD en de DDR, maar kan me niet voorstellen dat je dat bedoeld. Oh ja, en dat NL de (economische) banden met Duitsland aan het herstellen was, dat bedoel je natuurlijk )

Ellen Wouters

Ellen Wouters

03-07-2009 om 14:03

Anders

Jeeminee, ik heb het over bergklimmers die door eigenwijsheid in de problemen raken en dan middels een peperdure en gevaarlijke reddingsoperatie gered moeten worden, en jij haalt er de nazi's bij?
Wat ontzettend onfris en kleuterachtig. Je hebt echt totaal geen gevoel voor proportie en je snapt niet eens waar het werkelijk over gaat. Ga ergens anders domme blabla uitslaan.

Ellen Wouters

Ellen Wouters

03-07-2009 om 14:05

Trouwens (ook aan anders)

Er staat in het draadje van Brutaal tegen de meester ook nog een vraag aan jou open.

Daar begon je ook al "Befehl ist Befehl" te balken, en je hebt op mijn vraag daar nog niet uitgelegd waarom je dat in die situatie van toepassing vond.

MaximeM

MaximeM

03-07-2009 om 14:09

Het verbaasde mij ook al

Hoi,

Ik schreef net over mijn schoonvader die in Duitsland woont. Hem valt het gewoon op (hij komt nog regelmatig in Nederland) dat het er over het algemeen gewoon anders aan toe gaat in Duitsland. Ook al bijvoorbeeld met links rijden op de snelweg. Zie je ze in Duitsland een stuk minder vaak doen in nederland. Hij vindt dat de Duitsers gewoon gediciplineerder zijn en zich wat meer aan de algemene regeltjes houden (nogmaals uitzonderingen daargelaten en de oorlog die inmiddels bijna 70 jaar geleden begon, wil ik er helemaal niet bij betrekken) we zijn inmiddels een generatie verder.

Maxime

Ellen Wouters

Ellen Wouters

03-07-2009 om 15:36

Pff

Je gaat nu werkelijk van alles erbij halen dat er niks mee te maken heeft.
Maar goed, ook het hanteren van zelfs de minimaalste discussietechniek zal op jou wel fascistoide overkomen, dus ik ben er weer even klaar mee.

Ellen Wouters

Ellen Wouters

03-07-2009 om 16:00

Je liegt

"je zegt in duitsland gaat het allemaal goed mensen houden zich aan de regels"

Je liegt. Wijs aan waar ik dat gezegd heb.

Zelfdiscipline

hier wordt al ruim 3 jaar zware actie gevoerd op school tegen te hard rijden in de straat, stoppen voor het zebrapad zodat kinderen kunnen oversteken etc. Alles is al een keer voorbijgekomen, belonen, straffen, politie etc. Groep 8 heeft in het kader van een project 3 dagen gefilmd, wat blijkt, het zijn de ouders die alle overtredingen begaan

en over Duitsers, Zwitsers etc. Ook mijn amerikaanse familie kan maar niet wennen aan de manieren van Nedelanders. Niet rechts staan op een roltrap, proppen voor de trein, door rood rijden, niet stoppen voor een zebra. Vriendin zei ooit eens dat ze er wel aan zouden wennen, waarop mijn moeder haar vernietigend aankeek en zei dat ze er van haar leven niet aan wilde wennen.....

MaximeM

MaximeM

03-07-2009 om 22:15

Anders

Hoi,

Je neemt hetgeen ik schreef aldoor wel heel letterlijk. Nogmaals UITZONDERINGEN daargelaten, zullen er genoeg Duitse mensen (maar het gaat helemaal niet alleen over Duitsland het was even een voorbeeldje) zijn die zich ook niet aan de regels houden, net zoals er genoeg Nederlanders zijn die zich wel gewoon gedragen. In ieder geval viel het hem op (mijn schoonvader dus) dat nederlanders vele malen eigenwijzer en eigengereider overkomen dan, in zijn geval duitsers. Toevallig lees ik nu ook bij Janeausten dat haar Amerikaanse familie zich ook verbaast over de manieren van Nederlanders en had Ellen Wouters het over Zwitsers en Oostenrijkers waarbij het hen is opgevallen dat Nederlanders vaak degenen zijn die zich met het bergbeklimmen nogal eigenwijs zijn, zich niet aan de voorschriften houden.
Jij pakt er nu een woord uit -Duitsers- en gaat een heel ander betoog beginnen. Terwijl ik juist bedoel dat de Nederlanders er vaak op een andere manier uitspringen (nogmaals uitzonderingen daargelaten) maar we blijken toch echt eigenwijs over te komen.

Maxime

Kaaskopje

Kaaskopje

04-07-2009 om 01:14

Margje

Het voordeel van een draadje over een paar dagen tegelijk lezen is dat je een mooi totaalbeeld krijgt.
Ik moet zeggen dat ik ook nogal verbaasd was over je houding tov een rood verkeerslicht en ik begrijp de felle reacties toch ook wel. Ik vind dat je als verkeersdeelnemer erop moet kunnen vertrouwen dat andere verkeersdeelnemers zich aan de regels houden. Als je daar niet op kunt vertrouwen wordt je heel onzeker in het verkeer. Ik kijk bijvoorbeeld 10 keer of iemand echt wel stil gaat staan bij een stoplicht of rotonde. Reden: ik ben terwijl ik met de fiets over een zebrapad liep geschept, waardoor ik ongelukkig kwam te vallen en peuterdochter met fiets en al omklapte. Fijn dank je wel. Bij de rotonde kreeg mijn aanrijder plots de zon in zijn ogen. Dat kan gebeuren en ik neem die man ook niets kwalijk, maar ik ben nu dus wel voorzichtig op een rotonde. Ik heb het er wel eens met manlief over. Hij zegt dan 'je neemt geen voorrang, maar je krijgt voorrang'. Je mag er dus nooit vanuit gaan dat iemand wel voor je stopt, maar het zou wel prettig zijn als iedereen dat doet als de verkeersregels dat van ons eisen. En als dat betekent dat je voor Piet Snot bij een lege kruising staat zij dat maar zo.
Nog een goede reden om je kinderen te leren voor rood te stoppen is de rekening die je als ouders moet betalen als ze door rood rijden. Het is ons vorige maand gebeurd, ondanks al mijn wijze lessen, 60 euro boete. Maar wat een geluk, mijn dochter heeft een oppasbaantje... ze heeft de boete zelf betaald.
Ik ben trouwens geen heilig boontje. Ik rij bij ons huis in de buurt zo'n 20 meter over de stoep. Dat is ontstaan doordat ik vroeger op de hoek de stoep op kon wippen met mijn fiets en ietsje verderop niet. Nu kan het wel overal, maar ik doe het nog steeds. De Spoorbrug hier in Alkmaar is officieel bedoeld voor voetgangers. Geen fietser die daar afstapt, ik ook niet. Zolang je voetgangers maar ontziet en voorrang geeft kan het best. Maar het mag niet. Bij een spoorovergang wacht ik niet altijd tot de rode lampen gedoofd zijn. Zodra de bomen omhoog gaan stap ik weer op. Behalve, en dat is echt waar, als ik ouders met kinderen zie. Ik wil niet het verkeerde voorbeeld geven.

Ellen Wouters

Ellen Wouters

04-07-2009 om 16:39

Pelle

Daar heb je een punt. Mensen onderschatten de gevaren die ze niet kennen.

Op een of andere manier heb ik echter bij de NL kust niet het idee dat het vooral buitenlanders zijn die in de problemen komen (http://www.trouw.nl/krantenarchief/1995/08/21/2546233/Reddingsbrigade_Scheveningen_redt_op_een_dag_55_zwemmers.html)

Nederlanders hebben internationaal een reputatie van eigenwijs en zich weinig gelegen laten liggend aan regels, protocollen, en plaatselijke gebruiken. Dat heeft z'n leuke kanten (losjes, vrij, eigenzinnig, vooruitstrevend) en ook z'n vervelende (eigenwijs en onbeleefd). Zo'n reputatie komt toch wel ergens vandaan, ook al is-tie niet voor 100% op elke afzonderlijke inwoner van toepassing.

Tirza G.

Tirza G.

04-07-2009 om 17:35

Het is niet voor niets

Dat je als Nederlander wordt geinstrueerd door je liefdevolle omgeving (hopelijk dan toch) voordat je naar de USA gaat. Géén geintjes maken met de immigration daar. En dan ook echt geen geintjes. Nederlanders zijn berucht vanwege hun laatdunkende manier van omgaan met autoriteit, we denken schijnbaar (ik citeer) overal dat we inspraak hebben, dat we met een goed gesprek, of een grapje ergens wel mee wegkomen. Geintje jongens, moet kunnen.
Ik wens je veel succes bij de Amerikaanse immigratiedienst. Je bent sneller terug in NL dan je denkt

Tirza

Pelle

of die bergbewoners krijgen last van ruimtefobie bij onze vergezichten in de vlakke polders.
Laten we mekaar geen mietje noemen, iedereen piest wel eens naast het potje, maar dan sluit ik me bij pelle aan, niet zeuren als je betrapt word en een bon krijgt. Potje breken is potje betalen. Verkeersregels zijn er nu eenmaal om er voor te zorgen dat iedereen weet waar hij-zij in bepaalde situaties aan toe is en als iedereen zich daar nu aan houd word het een stuk overzichtelijker en veiliger.
Ook ben ik van mening dat je ergeren aan regels die waar dan ook voor zijn opgesteld voortkomt uit je zelf belangrijker vinden dan anderen. Persoonlijk ben ik nogal een aanhanger van het gelijke monniken, gelijke kappen principe.
Wat betreft onze eigenwijsheid of eigengereidheid in de ogen van buitenlanders, die bestaat wel degelijk. Nederlanders willen altijd en overal het hoe en waarom van iets weten. Iets voetstoots aannemen zit blijkbaar niet in onze genen ingebouwd.

Correctie

Ook ben ik van mening dat je ergeren aan regels die waar dan ook voor zijn opgesteld

Deze zin bedoel ik niet zo letterlijk als het er staat. Ik bedoelde te zeggen, `Ook ben ik van mening dat menen dat regels op een bepaald moment niet gelden voor jouw`

Grappig

ik heb niet het hele draadje gelezen. Ik heb wel vrij veel Israelische vrienden die zich ergeren aan al die gezagsgetrouwe Nederlanders. Ik vind het grappig om te lezen dat Nederlanders de naam hebben om relatief gezien helemaal niet zo braaf te zijn.

Balletmama76

Balletmama76

07-07-2009 om 23:37

Stoepfietsers

Hier erger ik me ook geregelt aan. Elke ochtend als ik met dochterlief en hondlief naar school loop, komt ons een mevrouw op de fiets tegen. En mevrouw verwacht natuurlijk, dat ik hondlief aan de korte lijn neem, zodat zij op de stoep kan fietsen...grrrr... Ik neem hondlief ook graag aan de korte lijn, als ik zie, dat iemand bang is voor honden, want hondlief is een grote duitse herder, dus dat mensen die haar niet kennen bang zijn snap ik wel.
Helaas is deze dame niet bang voor haar en fiets zomaar dicht naast haar langs. Ik heb het al probiert met nijdig kijken, maar mevrouw snapt de hint gewoon niet. En hondlief kan het niks schelen, zij is van niks onder de indruk, ook al fiets je met een afstand van 10cm naast haar langs.

Balletmama76

Balletmama76

08-07-2009 om 13:28

Duitsers vs nederlanders

Ik ben van duits komaf en moest toch ff giggelen over de verschillen tussen Duitsers en NLers.
Ik ben in een dorpie opgegroeit, waar je naast de normaale wetten ook nog een miljoen fatsoensregels had, bijvoorbeeld dat meisjes niet op straat mogen roken, je was lid van de kerk enzovoort. Best een strenge boel dus.
Ik heb op straat gerookt, had een buitenlandse vriend (dat was dus echt DE overtreding van de fatsoenregels) en in de kerk ben ik ook niet meer geweest sinds mijn confirmatie.
Ik hou me wel aan wetten, zoals niet door rood rijden etc, maar heb een gezonde hekel aan de strenge fatsoensregels in mijn oud dorpje.
Een van deze regels was ook, dat je op Zondag iets bijzonders aandoet. Mijn ouders vielen bijna flauw, toen ze in mijn begintijd hier op visite kwamen en ik op Zondag niet in een gedegen outfit rondliep (doe ik nog steeds niet), maar gewoon in vestje en spijkerbroek zoals op elke andere dag.
Voor hun is NL nog steeds een tamelijke cultuurschock, ook al komen ze al meer dan 20 jaar op vakantie in NL en geregel gaan ze met mij in discussie hierover, dat ik de normen en waarden uit mijn kindertijd niet meegenomen heb (die veel strenger zijn dan de normen en waarden hier).
Ook kregen ze bijna een hartaanval toen ik dochterlief op een school zonder godsdienstonderwijs ging aanmelden.

Als wij bij hun op visite gaan, mogen hun vrienden en buren nog steeds niet weten, dat wij atheist zijn.

Maar, ik heb het echt lekker naar mijn zin hier in NL, het is veel vrijer dan in Duitsland hier.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.