Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
margje van dijk

margje van dijk

25-06-2009 om 16:51

Regels opvolgen versus zelf nadenken


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Monique D*

Monique D*

08-07-2009 om 14:34

Op de stoep fietsen en stoppen voor een rood stoplicht

Auto's zijn verplicht om te stoppen voor een rood stoplicht. Zij moeten ook stoppen als er helemaal geen verkeer op de weg is. En dat geldt dus ook voor fietsers. Alleen wordt er bij fietsers minder streng gecontroleerd, waardoor zij die verboden aan hun laars lappen. Dat is jammer, want een fietser behoort tot de zwakke verkeersdeelnemers en als hij aangereden wordt is de kans groot dat hij zwaar in de kreukels ligt. En al is die fietser zo fout als maar zijn kan, de automobilist heeft het altijd gedaan!
Ook vind ik het vervelend als fietsers de stoep gebruiken als fietspad. Jij als voetganger schrikt je wezenloos als ze rakelings langs je heen sjezen. Het lijkt wel alsof ik als voetganger moet uitkijken voor die snel voorbij scherende tweewielers, terwijl zij zelf daar niet horen te zijn.
Elke dag erger ik mij aan die fietsers als ik van Haarlem CS naar de binnenstad loop en op de stoep de fietsers die met grote snelheid in tegenovergestelde richting mij tegemoet komen. Dit doen zij omdat die weg richting station geen fietspad heeft en alleen verkeer richting het centrum daarop past. Daarom zit er maar één ding op en dat is de stoep als fietspad gebruiken richting het station. Jammer voor de voetgangers die het risico lopen een aanrijding te maken met een fiets. Omrijden willen ze niet, ze kiezen voor de kortste weg, dus... Ik ben daarom blij dat er op sommige momenten politie is die ze op de bon slingert. Ik vind het vervelend om op de stoep op te moeten passen dat ik niet tegen een langscheurende fiets aanloop die daar niet hoort te zijn.

reina

reina

08-07-2009 om 16:34

Margje

Ik heb lang niet alles gelezen, maar ik ben het helemaal niet met je eens wb het rood licht. De regel is dat je moet stoppen, hoe kun je je kinderen aanleren dat dat de regel is als jijzelf bepaalt wanneer de regel wel en wanneer die niet geldt? Ik kan me de ergernis van de man voorstellen, je hebt zoveel last van mensen die hun eigen regels maken. Mijn dochter deed ooit het ongekeerd, zij was nog een peuter, wj stonden voor rood licht te wchten, een oude man stak over en zei vraagt hard : "mama, heeft die meneer nog niet van zijn mama geleerd dat hij moet stoppen als het poppetje rood is?" Je moet je kinderen leren hoe de regels zijn en hen leren die na te leven én daarbij moet je hen leren altijd op te letten omdat er altijd eigenwijze mensen zijn die denken dat de regels niet voor hen gelden.

Kaaskopje

Kaaskopje

09-07-2009 om 00:06

Stoep

Ik fiets de paar meter die ik dan wel eens over de stoep bij ons in de buurt afleg ook alleen als er niemand loopt. Als er wel mensen lopen rij ik een stukje door over het fietspad. Mensen moeten geen last van me hebben.
Een ergernis die ik in de buurt heb is dat auto´s geen voorrang geven daar waar het hoort. Het klopt toch dat een auto een fietser die van rechts komt voorrang moet geven en dat het niet meer gaat om snelverkeer en langzaam verkeer? Nou mooi niet dat dat wordt gedaan. Als ik niet stop zul je zien dat ik nog een kwaaie kop krijg ook uit die auto's. Ik kan er zo nijdig over worden (wel 5 tellen, dan ben ik het alweer kwijt).

MaximeM

MaximeM

09-07-2009 om 09:58

Dat geloof ik zeker balletmama76

Hoi

Mijn schoonvader woont dus nu een aantal jaren in Duitsland en het is echt heel anders. Hij is op zich nog steeds gewoon een Hollander en ziet de verschillen natuurlijk heel goed. Ik herken dat wel van die regeltjes. Zo komen zijn buurtbewoners bij een afspraak die aanvangt om 20.00 uur, het liefst al om 19.50 uur. Of overal hangen bordjes verboden toegang, zelfs op mensen hun eigen tuin (voor het geval daar iets gebeurd en de aansprakelijkheid) ook MOET je stoep om 7.00 schoongeveegd zijn als het sneeuwt, en ga zo maar door. (moet er niet aan denken zeg) dat is dus weer de keerzijde. Dan is nederland veel vrijer.
Maar goed, bij bepaalde regels zou het handig zijn als iedereen zich er aan hield (daar zijn ze ook voor verzonnen uiteraard) rood licht, maximumsnelheid enz. Want daar kan je een ander mee hinderen. Als het regels zijn waarvan niemand last heeft dat je ze overtreedt, tja..dan zie ik het nut ook niet zo van in. (mijn dochter gaat altijd roepen dat ik de doorgetrokken lijn op de snelweg overga, als ik zo'n grote bocht inga naar een andere snelweg (eenbaaans weg is dat in de rondte en dan vind ik het nogal lastig om precies binnen de lijn te blijven in de bocht...en ach niemand heeft daar last van natuurlijk) (alleen mijn dochter heeft er blijkbaar last van

Maxime

margje van dijk

margje van dijk

09-07-2009 om 12:38

Nog eens een reactie

Ik heb al veel gereageerd in het begin van het draadje, maar omdat er reacties blijven komen zal ik ook maar weer eens reageren.

Het valt me op dat sommigen heel stellig zijn (zoals Reina): dat doé je gewoon niet, je kinderen leren dat je soms een rood licht kunt negeren. De meeste anderen vinden dat ook maar nuanceren meteen: ja, ik doe ook wel eens iets wat eigenlijk niet mag.

Over dat rode licht blijf ik me verbazen over de kloof die er bestaat tussen (1) het mág niet en je moet je kinderen dat rücksichtslos leren, en (2) het gegeven dat mensen (fietsers) om je heen nu eenmaal om de haverklap door het rode licht rijden. Ik kan me - zoals eerder gezegd - best goed vinden in het idee dat je het automatisme (stoppen) moet aanleren bij kinderen. Maar ik blijf het doodeng vinden dat je niet weet wanneer een kind zelfstandig besluit dat je ook kan doen wat "iedereen" doet en gewoon zelf kijken of je kunt oversteken of niet, met of zonder groen licht. Ik ben daar liever zelf bij, als het gaat om het verkeer. Juist óm ze beter beslagen ten ijs te laten komen wil ik best af en toe met ze door rood fietsen. Natuurlijk alleen in situaties waarin dat echt kan.

Mensen die hier nu van gaan steigeren mogen dat van mij gerust doen, net als de bejaarde meneer, maar ik ben niet overtuigd van hun gelijk.

Ik vind het dus geen uitgemaakte zaak.

Ik ben blij dat er enkele mensen reageren (bijvoorbeeld liat) die nuanceren dat het niet overal is als in Nederland. Daar heb ik zelf ook voldoende ervaring mee. Ook in omgekeerde zin (dat mensen de regels nóg sterker volgen dan wij in Nederland, bijvoorbeeld in rotten van vier opstellen voor de metro-uitgangen in Beijing).

En dat ik zelf ook gebaat ben bij het volgen van regels (en er van uit kunnen gaan dat anderen ze ook volgen): mee eens. Maar dat neemt niet weg dat ik soms meer gebaat ben bij het niet volgen van regels.

Dat ik daarmee mezelf wel erg belangrijk vind (ben vergeten wie dat suggereerde): het zal wel. Ik fraudeer niet met de belasting en ik gooi mijn afval extreem gescheiden weg, maakt dat het al weer wat beter? Oftewel: ik vind het een beetje een kul-argument. Mijn uigangspunt is altijd dat je niemand moet benadelen (en dat kan soms heel goed in combinatie met door rood rijden), maar zolang je dat niet doet mag je jezelf wat mij betreft de belangrijkste van het universum vinden.

Margje

Monique D*

Monique D*

09-07-2009 om 13:32

Maximem, doorgetrokken streep op de snelweg

MaximeM:
"Als het regels zijn waarvan niemand last heeft dat je ze overtreedt, tja..dan zie ik het nut ook niet zo van in. (mijn dochter gaat altijd roepen dat ik de doorgetrokken lijn op de snelweg overga, als ik zo'n grote bocht inga naar een andere snelweg (eenbaaans weg is dat in de rondte en dan vind ik het nogal lastig om precies binnen de lijn te blijven in de bocht...en ach niemand heeft daar last van natuurlijk) (alleen mijn dochter heeft er blijkbaar last van "
Jouw dochter heeft gelijk. Een doorgetrokken streep op de snelweg is er niet voor niets. In een bocht kan je niet zien of er een tegenligger aankomt. En als je over die streep heengaat dan is het einde oefening... dus voorzichtigheid is geboden!
Je zei dat je het lastig vindt om binnen de lijn te blijven in de bocht? Misschien moet je een kleine cursus volgen om jouw stuurmanskunst te verbeteren?

Monique D*

Monique D*

09-07-2009 om 13:37

O, een eenbaansweg in de rondte

En zelfs op een eenbaansweg de streep overschrijden is gevaarlijk (is het de lijn van de vluchtstrook?), want in de bocht kan je niet zien of er een auto met pech daar staat. Je knalt er zo tegenaan en dan is de pech nog veel en veel groter.
Oppassen dus!

Kaaskopje

Kaaskopje

09-07-2009 om 14:06

Margje

Ik vind dat je de boel een beetje door elkaar gooit
Je moet kinderen leren om uit te kijken bij het oversteken. Dat is 1. Je moet kinderen leren dat rood betekent 'stoppen'. Dat is 2.
Manlief en ik hebben er ook wel eens een discussietje over. Als ik in de stad ben in Amsterdam bijvoorbeeld pas ik me toch een beetje aan. Als het even kan steek ik bij een zebrapad met stoplicht over. Ongeacht of die rood is. Dat komt meen ik op 1 of 2 plaatsen voor, ik ben al heel lang niet meer geweest... Met kinderen erbij zou ik dat nooit doen. Dat mogen ze doen als ze groot zijn (wat bij mij nu het geval is). Mijn man trekt mij dan aan mijn jasje en zegt 'Hij is rood, je moet blijven staan.' Hij heeft gelijk. Als ik te snel weer opstap als de trein voorbij is is hij het daar ook niet zo mee eens en ook daar heeft hij gelijk in. Je kunt wel met allerlei argumenten komen waarom het in jóuw geval wel goed is om het rode licht te negeren, maar het slaat allemaal nergens op als ik zo vrij mag zijn Rood is rood. Je krijgt niet voor niets een boete als je betrapt wordt. Het mág niet. Dat heeft niets te maken met slaafs of volgzaam gedrag.
Dat je voor rood blijft staan wil niet zeggen dat je daardoor gemakzuchtig wordt bij kruispunten/oversteekplaatsen zonder stoplicht. Bij dat soort plaatsen leer je je kinderen om van links naar rechts en nog een keer van rechts naar links bij wijze van spreken te kijken en de situatie dan goed in te schatten zonder blind achter anderen aan te rennen, want dat die ander kan oversteken wil niet zeggen dat die gelegenheid er voor jou ook nog is.
Ik heb nog nooit auto gereden en ben nog helemaal niet in buitenlandse steden geweest per auto. Maar is het in het buitenland ook niet regelmatig zo dat wij dat als Nederlanders als zooitje ervaren?
In Engeland zijn er amper voorzieningen voor fietsers, net als in meer landen. Dan lijkt het soms meer op een kamikaze actie als je er toch aan waagt. Ik leer mijn kinderen hier in Nederland toch ook niet om langs de autoweg te fietsen zodat ze leren uit te kijken op een autoweg? Fijn dus dat ze er in het buitenland anders mee omgaan, maar wat heb ik daaraan hier in Nederland?

Monique D*

Monique D*

09-07-2009 om 14:53

Margje, die bejaarde man had gewoon gelijk

Die oude man die jou terechtwees had gewoon gelijk, hoe je het wendt of keert. Voor het rode licht moet je stoppen en dat geldt ook voor fietsers. Je geeft het slechte voorbeeld aan jouw kinderen. Zij kunnen niet inschatten of het wel zo veilig is om over te steken (iedereen doet het toch, zelfs mama), met alle gevolgen van dien. Als automobilist moet je donders goed uitkijken voor fietsers, zeker voor diegenen die door het rode licht rijden. Eigenlijk geldt dit ook voor voetgangers die het rode voetgangerslicht negeren..

margje van dijk

margje van dijk

09-07-2009 om 14:53

Monique

Ik ben blij dat jij daar zo overtuigd van bent.

Margje

Kaaskopje

Kaaskopje

09-07-2009 om 15:26

Sorry margje

Maar mijn geduld lijkt een beetje op te raken (en dat wil wat zeggen hoor).
Monique heeft gewoon gelijk.
Als je autorijdt, overzie je dan ook de situatie bij een stoplicht en rij je dan ook door als het kan? Zo nee, wat is daar anders aan dan met een fiets? Zo ja... ben ik even blij dat ik niet bij jou in de buurt woon. Doordat mensen zich niet aan de verkeersregels houden ben ik soms onzeker in het verkeer. Dat neem ik die mensen kwalijk. Ik heb er ook zichtbare littekens aan overgehouden.

margje van dijk

margje van dijk

09-07-2009 om 16:02

Kaaskopje

Het gaat me nou juist om het gepolariseer.
Het spitst zich er helemaal op toe dat ik gezegd heb dat ik wel eens door rood rijd (zoals ik al eerder in dit draadje aangegeven: ALS ER GEEN VERKEER IS), maar de meeste mensen springen bovenop dat gegeven en zetten mij weg als een roekeloze weggebruiker, en kijk eens wat voor ellende daar van kan komen.

DAT is het punt waar ik niet van overtuigd ben.

"Je stopt gewoon voor rood" - best, best hoor. Maar het is niet de oplossing. Want in de praktijk stopt men namelijk toch niét altijd voor rood.

En in mijn ogen helpt het niet om heel hard te gaan roepen dat het toch moet. Ja, natuurlijk, wat kan ik daar tegenin brengen.

En Kaaskopje, het spijt me dat "jouw geduld opraakt", maar laat ik dan zeggen dat ik jouw badinerende toon ook wat vermoeiend vind. En dat is overigens verder niet persoonlijk bedoeld.

Margje

Bastet

Bastet

09-07-2009 om 16:05

Het kan beiden

je kunt je aan regels houden met kinderen erbij,en toch beroep doen op gezond verstand.Leer ze dat je bij groen kunt oversteken,maar dat je ook moet opletten of men je láát oversteken,dat geldt helemaal bij rotondes,waar we hier als voetganger voorrang hebben.leer ze dat je soms kunt oversteken bij rood,als er nergens iets te zien is,maar dat ze nooit moeten rennen op een oversteekplaats,en dat ze altijd op hun hoede moeten blijven in het verkeer.Er kan altijd een auto met hoge snelheid de hoek omscheuren,die toch heus doorrijdt als hij groen ziet....
Groetjes,bastet

MaximeM

MaximeM

09-07-2009 om 17:19

Monique

Hoi Monique,

Ik denk dat je niet helemaal begrijpt wat ik bedoel, ik bedoel de grote ruime bocht die je altijd neemt als je van de ene snelweg naar de andere gaat (klaverblad idee) daar ZOU inderdaad een auto op de vluchtstrook kunnen staan maar zo'n bocht is heel overzichtelijk hoor (jij schrijft dat ik in de bocht niet zou kunnen zien of er een auto op de vluchtstrook staat) maar dit zijn van die bochten die je vanaf het begin tot aan het einde kan overzien. En het is niet zo dat ik niet kan sturen ofzo, maar ik neem al gauw de bocht iets strakker dan nodig en dan kom je soms met je wiel op de witte lijn of er net iets over, en dan heb ik dus mijn twee kinderen achterin die gelijk roepen ooooh mama !! Is het zo duidelijk? Of moet ik toch op cursus om mijn stuurmanskunst te verbeteren

Maxime

Monique D*

Monique D*

09-07-2009 om 18:46

Maximem, je kan ervoor aangehouden worden..margje, goed voorbeel

Hoi MaximeM,
Het is dus een bocht waarbij je de hele weg kan zien. Nu snap ik het. Maar let wel, de politie kan je aanhouden als je met jouw wiel over de lijn gaat van de vluchtstrook.. dat heb ik bij het programma Wegmisbruikers gezien.
Je bent echter niet de enige, mijn vader, die zijn rijbewijs ver voor mijn geboorte heeft gehaald (zo'n 55 jaar geleden) overschrijdt in zo'n bocht ook die lijn en dan zodanig dat hij zelfs op de vluchtstrook rijdt.. en daar heb ik hem ook op aangesproken.
Margje, wat jij doet moet je zelf weten (is jouw verantwoordelijkheid), maar het gaat erom dat je je kinderen het goede voorbeeld aanleert. Zij kunnen nog niet inschatten of een auto heel ver is en dat ze toch door kunnen rijden of stil moeten blijven staan.

Kaaskopje

Kaaskopje

09-07-2009 om 20:15

Margje

Volgens mij is dit ook onze eerste echte aanvaring

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.