Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
*bloempje

*bloempje

07-07-2009 om 09:45

U of jij zeggen


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Zoon wel dochter niet altijd

Hier heeft het tutoyeren en vousvoyeren eigenlijk vanaf het begin doorelkaar gelopen, ik zie dat bij veel jonge kinderen.

Toen Dirk 6 was kondigde hij aan dat hij voortaan U tegen me zou zeggen, 'net als jij tegen oma zegt', de juf had namelijk gezegd dat dat netjes was. Meestal zegt hij u tegen me. Dirkszusje hecht bij mij meer aan jij, vreemde volwassenen zijn altijd u voor haar.
Zal schelen dat alle kinderen op school toch wel meekrijgen dat je in geval van twijfel u zegt tot het tegendeel gevraagd wordt. En zo ga ik eigenlijk ook met u en jij om. Mensen die ouder of hoger geplaatst zijn spreek ik aan met u.

Balletmama76

Balletmama76

11-07-2009 om 00:22

Interessant onderwerp...

...want ik wist echt niet, dat er toch nog zoveel mensen waren die met u opvoeden - in Duitsland is het voor zover ik weet helemaal niet gebruikelijk, in elk geval niet waar ik gewoont heb.

Als kind moest ik wel tegen buren en vrienden van mijn ouders oom/tante zeggen.

Persoonlijk zal ik niet als tante aangepraat willen worden en dochterliefs vriendinnen zeggen ook allemaal "jij" en niet u tegen mij - ik vind het leuker zo, maar het is maar, waar je comfortabel mee voelt.

Dirkje

Dirkje

12-07-2009 om 15:59

Het is volgens mij niet zo moeilijk

om kinderen te leren dat ze in bepaalde situties 'u' zeggen tegen volwassenden. Ik bedoel daarmee dat kinderen het volgens mij niet nodig hebben om altijd tegen alle volwassenen 'u' te zeggen om te begrijpen dat niet tegen iedereen je en jij kunnen zeggen. Onze kinderen zeggen tegen ons en de mensen uit onze naaste omgeving 'je' en 'jij' inclusief grootouders, maar ze weten ook heel goed dat ze tegen sommige mensen meneer/mevrouw en u zeggen, vooral van mensen die ze niet kennen en dat doen ze tot gezegd wordt dat het anders mag. Als dat gezegd wordt tenminste.
Ik moet wel zeggen dat in onze omgeving nauwelijks u wordt gezegd: niet tegen de meesters en de juffen (dat is juf x of meester ij en 'je en jij'), maar ook niet tegen de ouders van vriendjes en vriendinnetjes. Toch weten de kinderen heel goed dat het in een aantal situaties ook niet raar is als er wel 'u' gezegd wordt.
Onze kinderen spreken ook ons aan met 'je' en 'jij' en we zijn zelf ook zo opgevoed.
Groet,
Dirkje

Noelia

Noelia

13-07-2009 om 15:43

Ja afstandelijk

Ik vind het ook zo afstandelijk. Mijn kinderen hoeven ook geen u te zeggen tegen ons. Ik voel het zelfs als een belediging als iemand van ongeveer 25 jaar oud u tegen mij zegt hahaha. Dan voel ik me helemaal oud. Tegen opa en oma zeggen ze ook gewoon je. Maar tegen vreemde mensen zeggen ze gewoon netjes u. Dat onderscheid leren ze wel hoor.

Ellen Wouters

Ellen Wouters

13-07-2009 om 23:49

Afstandelijk of persoonlijk

Net zo goed als beleefdheid en respect niet alleen afhankelijk zijn van het woordje u, zijn warmte en persoonlijk contact niet alleen afhankelijk van het woordje jij.

Respect

Ik lees dit draadje nu pas en wil toch graag reageren. Ik ben vroeger ook zo opgevoed met je en jij tegen familieleden en goede vrienden van mijn ouders werden met tante en oom aangesproken. Andere volwassenen met U. Maar de juffen en meesters weer met je en jij. Het gekke is dat ik nu vaak je zeg uit respect, omdat het lijkt of iemand dan dichter bij je staat. Als ik ruzie krijg met een oude bejaarde die zich onbeschoft gedraagt dan voel ik zo'n afstand en totaal geen respect dat ik juist in zo'n situatie U zeg.
Heel belangrijk vind ik het overigens dat mijn kinderen niet klakkeloos leren respect te hebben voor volwassenen alleen omdat ze volwassen zijn. Dan lopen ze straks met iedere willekeurige pedofiel mee. Een volwassene moet respect verdienen. Wat blijkt nou, dat die volwassenen die dat respect verdienen bij mijn kinderen juist degene zijn die met je aangesproken willen worden ongeacht de leeftijd.

groetjes, Tarole

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.