Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
Jolande

Jolande

09-08-2009 om 23:10

Vanaf wanneer naar logopedie?

Hallo,

Vanaf wanneer word een kind naar een logopedist gestuurd?
Onze zoon is nu 4 van in mei en kan bv. geen -g zeggen bv. geel is iets als "zeel" of "seel". En groen wordt dan "zoen". En zo zijn er nog een paar letters...
Vanaf wanneer wordt dit problematisch want kind en gezin zeiden dat ze het in het oog zouden houden maar je kind wordt intussentijd toch meer en meer gewend aan die foutieve uitspraak, niet?
Of kunnen ze tegen hun 5 jaar toch nog vanzelf hun uitspraak verbeteren?

Graag jullie ideeën waarvoor alvast bedankt,
groetjes,
Jolande

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Nasha 1st

Nasha 1st

09-08-2009 om 23:39

Hier

werden de kinderen gewoon gescreend op school en als er bijzonderheden waren dan hoorde je dat. Als er bijzonderheden zijn doen ze soms nog wat aanvullende testen en ze houden kontakt met school. Voor dochter is het traject nu gestopt maar zoon blijft nog even in het volgtraject vanwege zijn geduim....verder hoor ik geen gekke dingen....

Christientje

Christientje

09-08-2009 om 23:43

5 en 2

Aan het eind van groep 1 kreeg ik een gesprek met de juffen van mijn dochter en zij wezen mij er toen op dat mijn dochter erg onduidelijk sprak. Op dat moment werd ik dus (via de tip van de juf) doorverwezen naar de logopediste.
Bij mijn zoontje was ik er wat allerter op (ervaring maakt rijker ) en toen hij met 2 jaar alleen nog maar mama kon zeggen tegen alles en iedereen ben ik met hem naar de logopediste gegaan.
Christientje

Tango

Tango

10-08-2009 om 15:47

Bijna 4

Tangozoon startte met logopedie toen hij bijna 4 was (3 jaar en 11 mnd). Dit ging toen via een logopediste verbonden aan het CB die hem eenmalig heeft gezien en acuut een motivatie schreef t.b.v. doorverwijzing van de huisarts. Hij had voor zover ik kan zien hetzelfde probleem als jouw zoon, Jolande. Ook veel beginklanken van woorden niet goed uit kunnen spreken.
Inmiddels zijn we een jaar verder en gaat het met veel klanken wel beter, maar we zijn er echt nog niet. Vooral dubbele medeklinkers als pl, bl etc. lukken nog niet. Ook de r kan hij nog niet goed uitspreken, maar ik heb begrepen dat dat nog niet erg is op deze leeftijd.
Misschien kun je gewoon een keer een logopedist bellen om hem 1 keer te zien en dan advies te geven of telefonisch vragen wat hij of zij adviseert.

Tango

Tango

10-08-2009 om 15:50

Christientje

Even uit nieuwsgierigheid, maar wat kan een logopediste bereiken met een kindje van 2 dat nog niet of nauwelijks praat? Is dat een heel lang traject of valt dat mee?
Ik begeleid nl. voor mijn werk een gezin met een meisje van 2 dat misschien in totaal 10 woordjes zegt. Deze moeder twijfelt of logopedie al een optie is of dat ze beter nog een jaartje kan wachten. Het kindje begrijpt wel alles, is verstandelijk niet achter.

Sassie

Sassie

10-08-2009 om 15:52

Vraagje...

waarom worden jullie eigenlijk doorverwezen naar een logopedist? is dat omdat er echt fysieke problemen zijn?

Tango

Tango

10-08-2009 om 21:26

Bij mijn zoon

Zijn er geen fysieke problemen. Hij heeft zichzelf bepaalde klanken gewoon verkeerd aangeleerd en hoorde ook zelf niet dat hij het verkeerd zei. Als wij het fout zeiden hoorde hij het wel. Verstandelijk is er ook niets met hem aan de hand.

Leeftijd logopedie

De leeftijd waarop een kind baat heeft bij logopedie hangt volgens mij nogal af van het probleem dat hij/zij heeft. Mijn zoon van 5,5 gebruikt zijn stem verkeerd en is daardoor schor (knobbeltjes op stembanden). De KNO-arts adviseerde om pas over een jaar of 2 naar logopedie te gaan (als hij dan nog schor is) omdat de oefeningen die bij dit verkeerde stemgebruik moeten worden gedaan nogal abstract zijn. Met een leeftijd van 5 jaar is het moeilijk om deze oefeningen uit te leggen en uit te voeren.
Oefenen met het uitspreken van bepaalde klanken of het vergroten van een woordenschat kan al op veel jongere leeftijd.

Christientje

Christientje

10-08-2009 om 23:39

Tango

Het lag in de verwachting van de logopediste om aan de slag te gaan, spelenderwijs woordjes voorzeggen die hij dan na moest zeggen. Echter, na 3 jaar oefenen kreeg mijn zoontje de diagnose klassiek autisme met taalstoornis. Dit bleek de reden te zijn dat hij op z'n 2e alleen nog maar 'mama' kon zeggen

Ik heb dus geen flauw idee hoe lang er voor staat, wanneer een kindje van 2 jaar oud met logopedie start.
Christientje

juidth70

juidth70

11-08-2009 om 11:24

Met 2 naar logopedie

Ik heb het al eens vaker hier op het forum gezegd, maar bij ons zoontje begon de logopedie al met zeven maanden. Op dat moment was het meer om zoon te leren kauwen maar de logopediste nam gelijk de spraak/taalontwikkelng mee. Nu is mijn zoontje verstandelijk gehandicapt dus de verwachting was toch wel dat hij logopedie voor spraak en taal nodig zou hebben. De behandeling bestond vooral uit het geven van advies over hoe hem uit te lokken. Ongeveer rond zijn tweede verjaardag is mijn zoontje met de echte logopedie gestart, hij was toen verstandelijk denk ik rond de 12 maanden. Logopedie ging en gaat nog steeds heel spelenderwijs, met boekjes lezen, spelletjes doen etc. Dus ik denk dat 2 jaar zeker niet te jong is om eens een logopedist te bezoeken. Als die vindt dat het kindje er nog niet aan toe is, kan altijd even gewacht worden.

Primavera

Primavera

11-08-2009 om 13:35

Lengte traject hang af van oorzaak

Tango:"Even uit nieuwsgierigheid, maar wat kan een logopediste bereiken met een kindje van 2 dat nog niet of nauwelijks praat? Is dat een heel lang traject of valt dat mee?"
De lengte van het logopedie-traject hangt af van de oorzaak waarom het kind nauwelijks praat. Als die oorzaak een taalstoornis is dan is het traject lang, maar de resultaten zijn wel beter naarmate je er eerder mee begint.
Wij hebben er achteraf verkeerd aan gedaan om bij onze zoon te wachten tot 3, want 'hij begreep wel alles'. Met 3 zij hij namelijk nog steeds hoogstens 10 woordjes in het totaal. En toen werd hij depressief omdat hij zich uitgesloten voelde door de talige wereld, trok zich in zichzelf terug en stond stil in de ontwikkeling. Er werd in eens gedacht aan autisme of algehele ontwikkelingsachterstand, wat we niet konden rijmen met zijn ontwikkeling voor die tijd. Maar ja, je bent zo snel de ouder die dingen niet wil accepteren. Zijn redding is de logopediste geweest, waarmee het in tegenstelling tot de rest van het behandeltafel gelijk mee klikte.
De logopediste heeft hem in een paar sessies geleerd om enkele klanken meer uit te kunnen spreken. Toen onze zoon daardoor begreep dat hij er iets aan kon doen, was zijn depressieve en terugtrekkende gedrag over en begon hij zich weer te ontwikkelen en zijn achterstand daarin in te halen. Verandering van kleuterschool heeft daarin ook erg geholpen.
Hij gaat nu 5 jaar later nog steeds naar logopedie. Niet mee vanwege de spraak,dat gaat nu prima. Maar vanwege de taalstoornis (disfasie) blijft hij moeite te hebben om begrippen en gedachten in de goede taalstructuur om te zetten en leert daar nu schema's voor aan. Ook van figuurlijke gezegswijzen moet hem de betekenis specefiek worden aangeleerd. Op school gaat het goed.
Vanuit mijn ervaring kan ik dus absoluut aanraden om niet te wachten en alvast met 2 jaar het kind laten screenen door een logopediste.
Verder heb ik in Italië een mailinglist opgericht voor kinderen die (nog) niet o moeilijk praten en ook vanuit die ervaringen kan ik bevestigen dat als er iets aan de hand is, hoe eerder je begint des te beter en sneller zijn de resultaten.
Groetjes Primavera

Tango

Tango

11-08-2009 om 20:59

Primavera

Bedankt voor je zeer duidelijke verhaal. Daar kan ik iets mee. Wist de logopediste direct dat het om een taalstoornis ging? Je hoort ook weleens dat kinderen met 3 jaar nog bijna niets zeggen en een half jaar later volzinnen spreken.
Een keer een logopediste raadplegen is natuurlijk altijd beter dan een kindje dat zich terug gaat trekken en depressief wordt doordat het zich niet goed kan uiten. Dat moet je zeker voor zijn.

Jolande

Jolande

11-08-2009 om 22:37

Logo

Bedankt allemaal voor de reacties hoor.
Ik ga zeker eens kennis maken met een logopedist om te zien wat die er van denkt. Nochtans denk ik dat deze al snel zal zeggen dat hij mag komen want wie verdiend er niet graag wat extra. Dus daarom had ik graag wat meer zekerheid dat het niet vanzelf goed komt. Maar ja, die zal ik pas hebben als het hoogdringend is misschien en daar wil ik dan ook weer niet op wachten.

ja, je wil het beste voor je kind maar je wil ook niet onnodig je kind overal mee naartoe nemen...

Alvast bedankt nog eens.

Vic

Vic

12-08-2009 om 10:27

Niet mijn ervaring

"Nochtans denk ik dat deze al snel zal zeggen dat hij mag komen want wie verdiend er niet graag wat extra."
Mijn jongste heb ik al meegenomen naar de logopediste toen ze nog geen 2 jaar was omdat ze een woordenschat had van 2 woordjes. Er zijn geen afwijkingen gevonden, het taalbegrip was goed, dus we konden het aankijken. Toen ze net op school zat is ze nog eens door de schoollogopediste gezien. Er zit wel ontwikkeling in de spreekvaardigheid maar het gaat allemaal erg langzaam, en dochter loopt net achter de normen aan. Vooralsnog heb ik nog niet gehoord dat logopedie nodig is, hoewel ik merk dat ze beduidend slechter praat dan leeftijdsgenootjes.

Ook met 2

Wij zijn met ons zoontje van toen 2 (nu 4) ook naar de logopdiste (na bezoek audiologisch centrum en KNO) geweest ivm taalachterstand. Hij had vocht achter zn oren en hoorde dus slecht en sprak een beperkt aantal woorden en voornamelijk fonetische brabbeltaal.

Ons zoontje kreeg vrij snel buisjes en dat versnelde zijn taalontwikkeling enorm (binnen een half jaar viel ie binnen de gewenste norm). Daarbij heeft de logopediste 1x gekeken of er geen andere problemen waren in zijn spraak. Maar niet 'behandeld" ofzo.

Wat voor ons vooral wel heel leerzaam was was de cursus die je als ouders bij de logopedist kon volgen om zodanig tegen je kind te praten dat dat zijn taalontikkeling stimuleert. Met een paar inzichten en handvaten werd je bewust hoe en wat je tegen een kind kunt zeggen zodat hij of zij je goed kan verstaan, geprikkeld wordt om wat terug te zeggen en in alle gesprekjes nieuwe woorden krijgt aangereikt.

Zou ik zeker aanraden!

Met zoonlief is alles goedgekomen, heeft een pracht van een vocabulair en verwoord alles prima.

gr jopi

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.