Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
Miep

Miep

10-09-2009 om 17:38

Tics

Zoon is net begonnen in groep 3 en net als veel vriendjes uit zich de spanning toch een beetje... in zijn geval door weer een hele nieuwe tic. In groep 1 had hij ook steeds wat, van nagelbijten of haren trekken tot gekke gebaartjes.. Vandaag komt hij opeens thuis met een "huh" , soort hik/slik geluidje, elke minuut wel 4 keer en ik word er GEK van. En ik denk zijn klasgenootjes/vriendjes ook, dus ik wil het zo snel mogelijk afleren... HOE??

(Het nagelbijten heeft hij zelf afgeleerd, op ons aandringen dat het moest heeft hij zelf iets bedacht, vinger voor vinger, maar dat duurde wel een paar maanden)

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
koentje

koentje

10-09-2009 om 20:54

Beste miep

Dit moet je zien als een oefening van verdraagzaamheid...
Van tics is bekend dat je absoluut niet moet gaan verbieden, corrigeren of zelfs boos worden. Mocht het je op een of andere manier lukken dan komt er een andere tic voor in de plaats.
Wel doen:
probeer er aan te wennen.
Leidt hem eventueel even af, maar spreek hem er niet op aan.
Als het op school ook lastig is: geef ze het advies hem even iets te laten doen buiten de klas. Of op welke manier ook; even afleiden.
Tics komen en gaan, zijn niet echt af te leren! Probeer gewoon eraan te wennen want correctie levert alleen meer stress en dus verergering.
Bij een hik of ander mond geluidje kan het helpen iets te eten of te drinken te geven evne, maar let op dat je niet gaat belonen.
Bij veel kinderen komen tics voor, dit kan gewoon verdwijnen als ze groter worden.
sterkte

Praten

zijn gevoel is overduidelijk en dan zoekt hij in zijn tics wat rust/uitlaatklep.

Ik zie mijn dochter na een stressvolle dag op school anders reageren (bozig maar op een angstige/verdrietige manier) maar volgens mij is het gevoel precies het zelfde. Ik probeer dan te praten met haar, iets van die spanning weg te relativeren en haar gevoel te erkennen "wat vervelend liefje dat het niet zo leuk is, ik kan mij goed voorstellen dat dat verwarrend is" (oid... gewoon luisterend oor zijn en niet meteen alles weg redeneren).

Los van de tics die vast erg irritant zijn en hem ook kwetsbaar maken voor pesten etc is het misschien prettig als hij wat van zijn spanning kwijt kan.

maar goed dat is hoe ik het hier thuis ervaar en doe.

Miep

Miep

11-09-2009 om 22:50

Manda, helemaal gelijik

Je hebt helemaal gelijk hoor. VEel moeders van vriendjes (ook allemaal nieuw in groep 3) klagen. Het ene kind is thuis onhandelbaar druk en luistert slecht, de ander reageert weer anders. En bij mijn zoon dus die tics, verder is hij best aanspreekbaar. En ik weet dat aandacht geven, leuke dingen doen het beste helpt. Ben wel bang dat ze hem om die tics gaan uitlachen of pesten. En het irriteert me stiekum (ik laat het hopelijk niet blijken!) gewoon dat hij niet wat zekerder van zichzelf is (vast herkenning van mijn eigen veel te verlegen gedrag vroeger), maar ja... wat doe je er aan?

Hij praat weinig, wel gewoon over leuke dingen, maar als er iets is wat hem dwars zit hoor ik dat dus pas een paar weken later, tussen neus en lippen door, bij toeval...

Praat

gewoon eens vragen wat hij het leukste en het stomste van school vindt. En dan niet aandringen als hij het niet meteen verteld. Of zelf een aanzet geven "toen ik vroeger op school zat vond ik het soms heel moeilijk... etc, heb jij dat soms ook wel eens ?".

Hier ook

Hier is een goede website (basis informatie) om te lezen:
www.opvoedadvies.nl/tic.htm

Mijn zoon heeft het ook. Hij is nu in groep 4. Maar hij begon deze zomer al met ogen knipperen. Dat werd erger, hij bewoog z'n gezicht erbij. 4 Weken later was hij ontzettend aan het hoesten, dat werd 'keel schrapen', op een vreemde manier, laatst elke 2 seconden, 2 dagen lang. Ik werd er ook gek van, kon soms echt m'n mond niet houden("kan het wat zachter") Hij kijkt me heel verbaasd aan, weet van niks. Je kan er niet zoveel mee, hou alvast een boekje bij hoe het verloop is, mocht je verder hulp moeten zoeken. De hoeveelheid veranderd hier per dag. Ik heb ook op internet opgezocht: "magnesium en tics". Of het helpt weet ik niet, ik ben met de huisarts bezig (niet zomaar supplementen geven). Zij wilde eerst bloed prikken.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.