Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op

Schoolarts in groep 2, wel of niet gaan?

Ik kreeg vandaag een brief met daarbij een toestemmingsformulier voor een onderzoek door de GGD op de school van mijn dochter. Ze is 5 jaar.
Er stond in dat er op lengte en gewicht wordt gecontroleerd en de ouders daar niet bij aanwezig zijn.
Toen mijn oudste in groep 2 zat, moesten wij op het ggd kantoor zelf komen voor deze onderzoeken en een lichamelijke check. Ik vraag me af of er dus nog meer wordt gecontroleerd dan alleen gewicht en lengte en ben er niet blij mee dat dit gebeurt zonder dat de ouders erbij mogen zijn. Gewoon, niet omdat we iets te verbergen hebben, maar omdat ik er graag bij ben als mijn kind wordt onderzocht.
Ik denk er dan ook over om geen toestemming te verlenen.
Wie laat nog meer zijn kind niet naar de schoolarts gaan?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Hier wel ouders erbij

Bij onze schoolarts is het juist wel de bedoeling dat één van de ouders/verzorgers aanwezig is. Verder vind ik het opzich niet zoveel inhouden dat schoolarts gebeuren. Ik lees het hier vaker dat ouders er niet bij aanwezig mogen (of is het hoeven) te zijn. Gewoon navragen of je erbij mag zijn en zo niet dan je gevoel laten spreken en in jou geval je kind dan dus niet laten gaan.

Jacoline29

Jacoline29

02-10-2009 om 14:18

Wel ouders

Alleen meten en wegen niet,de andere testen van motoriek ed wel,mogen we bij zijn.
Alleen moet ik nu weer bellen met ze,want ze heeft als enige van haar klasgenoten van groep 2 geen oproep gehad en had afgelopen maandag heen gemoeten.Erover gebeld vorige week vrijdag,zouden een uitnodiging sturen en nog steeds heb ik die niet binnen.kleuterjuf kwam alweer naar me toe.

Hier ook schoolarts groep 2, maar met ouders(s)

Hier vind ook controle plaats (duurt totaal 1 uur), dus niet alleen gewicht en lengte, maar ook ogen, algehele situatie (zoals eten, slapen etc).

Anders maar eens goed navraag doen Fairy, misschien mag je er wel gewoon bij zijn.

Linda99

Linda99

02-10-2009 om 19:07

Erbij

Zelf vond ik de controle onzin dus ben niet gegaan (papa wel, die vond het niet erg) maar ik zou kindlief nooit zonder ouder laten gaan.
Men heeft -bij ons in elk geval- "truucjes" om info uit een kind te krijgen wat ze me ook gewoon kunnen vragen (wat kind te eten krijgt, moest ze tekenen. Vind het dus echt niet prettig om een medisch onderzoek plaats te laten vinden zonder dat ik of papa er bij is.

lukke

lukke

03-10-2009 om 00:07

Ouders opdraven

Ik zou niet blij zijn als ik op moest draven voor een lengte/gewicht onderzoekje. Je kunt wel navragen of dit echt alles is bij de organisatie die het onderzoek houdt.

Wat is je vrees?

Op school van mijn kinderen ...

gebeurt het wegen en meten tijdens schooltijd waar ouders inderdaad niet bij zijn. Kinderen worden omdebeurt uit de klas geplukt en alleen gewogen en gemeten. Dit gebeurt door een schoolartsassistente. Een week of wat later is er dan een afspraak bij de schoolarts zelf waar de meet - en weegresultaten worden besproken en er nog andere onderzoekjes plaatsvinden (motoriek, lichamelijk). Hier zijn de ouders dan wél bij.
Ik heb er absoluut geen probleem mee dat het 1e (wegen en meten alleen) zonder ouders wordt gedaan. Zou ook niet weten waarom ik daar problemen mee zou moeten hebben. De kinderen krijgen hier trouwens ook nog een mooie kaart mee nadat ze gewogen en gemeten zijn.
groetjes, Sonja

Sascha2

Sascha2

03-10-2009 om 11:04

Dezelfde vraag

Nu hoeft mijn zoontje nog niet, maar volgend jaar wel. Ik zag de lijsten al hangen in zijn klas, voor klasgenootjes die wel opgeroepen zijn, en zat met dezelfde vraag. Natuurlijk, als het alleen om meten en wegen gaat, hoef ik er niet bij te zijn. Maar hoe weet je dat het alleen om meten en wegen zal gaan? Ik hoor en lees (zeker hier op ool) regelmatig verhalen, dat er tussen de regels door veel informatie 'ontfutseld' wordt, terwijl de opdracht alleen meten en wegen zou zijn. Daar ben ik het dan niet mee eens en dat maakt, dat ik ernaar neig om erbij te zijn of geen toestemming te geven. Ik weet niet hoe het bij onze schoolarts zal zijn hoor, heb me er nog niet in verdiept. Maar zo te lezen verschilt het per regio en zou ik het, als ik jou was, eerst goed navragen (evt. bij ouders van oudere kinderen). Zelf ben ik er achterdochtig in, terwijl ik niets te verbergen heb.

liora

liora

03-10-2009 om 15:24

Nou ja

Hoi,

Ik zal wel sterk afwijken maar ik zie het als een enorme luxe dat de gezondheid van kinderen zo goed wordt gecontroleerd.

Gratis en voor niks!

Liora

marie

marie

03-10-2009 om 21:30

Ogentest

Hallo
Het is al even geleden toen onze kinderen in groep 2 naar de schoolarts gingen. Die controle was trouwens op school met een ouder erbij. Er werd meer gedaan dan wegen en meten. Ook een ogentest. kleurenblindtest en de motoriek werd onderzocht.
Of er ondertussen wat veranderd is weet ik niet.
Zelf was ik wel blij met de mogelijkheid dat deze controles er zijn.

ayla

ayla

04-10-2009 om 07:40

Afgelopen week geweest

toevallig ben ik met oudste afgelopen week geweest. er wordt gemeten en gegewogen, gekeken waar ze qua lengte als volwassene ongeveer zullen uutkomen. Dan een oogtest en een gehoortest. poppetje tekenen. kleuren zeggen, potloden tellen, wat op en aftrekken. wat huppelen, tenen lopen, hinkelen. Verder nog wat oefeningetjes met een rood/groene bril, lichamelijk onderzoek en klaar is het.

100%mama

100%mama

04-10-2009 om 16:48

Zie het ook niet zo

Ik begrijp dat je als ouder bij onderzoeken wilt zijn die je kind aan gaan. Echter vind ik dit soort onderzoeken nou niet echt onder de noemer belangrijk vallen. Daarmee bedoel ik dat het onderzoek wel belangrijk is, maar het onderzoek op zich niet vervelend zal zijn voor je kind. Er is tenslotte een arts bij, schoolleiding en andere kinderen. Wat voor een gevoel geeft het jou om daardoor te zeggen "ik geef geen toestemming"?

Hanne.

Hanne.

04-10-2009 om 20:40

Ik twijfel toch ook

Ik twijfel toch ook of ik het leuk vind dat mijn kind alleen gaat. Zelfs als het alleen om meten/wegen gaat.

Kind is al jaren te zwaar volgens de statistieken (maar je kan z'n ribben tellen), bij het CB was dat toch altijd weer reden om opmerkingen te gaan maken. Zo erg dat de laatste keer (kind was toen 4) werd gevraagd of we hem niet wilden aanmelden voor de club voor te dikke kinderen. Let wel, het kind stond hier dus bij! Onderweg naar huis vroeg het 'mamma ben ik dik?'

Omdat ik er bij was heb ik tegengas kunnen geven, maar ik zou het absoluut niet waarderen als dergelijke opmerkingen worden gemaakt richting mijn kind zonder dat ik er bij ben. En helaas heb ik door de ervaringen bij het CB niet het vertrouwen dat het meten/wegen zonder op en aanmerkingen zal worden.

Annet

Annet

04-10-2009 om 23:38

Het wordt pas belangrijk

als er iets speelt. Dat kan kind zijn dat te dik lijkt (zie verhaal Hanne) maar ook een kind van gescheiden ouders wordt al anders bekeken. GGD-artsen zijn gemiddeld genomen ook niet zo goed met kinderen met gedragsproblemen. Dus daar zou ik zeker wegblijven als mijn kind die verdenking had. Voor de 'niets aan de hand' kinderen is het schoolonderzoek geen probleem.
Mijn oudste werd juist te dun gevonden en het feit dat ze 'snachts niet zindelijk was (net 5 jaar!) was toch problematisch! En ik heb nog wel een 'niets aan de hand kind'.
De tweede is nog wel geweest maar de vragenlijsten heb ik alleen maar ingevuld als het over medische dingen ging. Vragen over gedrag, zindelijkheid, eten, etc. heb ik niet ingevuld. Bij het onderzoek heb ik aangegeven dat het mij alleen ging om de medische zaken. Daar hebben ze zich keurig aan gehouden.
Als een kind (of kind nou groep 2 of groep 7 is) alleen naar een arts zou moeten gaan, dan zeg ik gelijk het hele onderzoek af. Dat heb ik met oudste in groep 7 ook gedaan. Ouders mochten daar niet bij zijn. Dat betekende gelijk dat mijn kind niet meedeed.

Fairy1973

Fairy1973

05-10-2009 om 10:23 Topicstarter

Duidelijkheid

Nou,ik heb gebeld met de GGD hier en ze zeiden dat het alleen controle op lengte en gewicht betreft omdat ze bezig waren met een inhaalslag...dus verder geen andere onderzoeken. Dat kon wel als je dat zelf wilde, als er iets aan de hand is. Maar dat moest dan apart worden doorgegeven.
Ik denk dus dat ik hiervoor wel mijn toestemming geef. Of zouden jullie het niet doen? Er mogen geen ouders bij zijn (en dat vind ik altijd een beetje vervelend, heb ik van thuis uit meegekregen).

Annet

Annet

05-10-2009 om 18:15

Ik zou het niet doen

Een meting waar geen ouders bij mogen zijn, zou ik niet vertrouwen. Ik denk dat ze altijd de mogelijkheid moeten bieden dat de ouder erbij is. Vervolgens kan de ouder zelf kiezen of ze dat nodig vindt.
Je kunt natuurlijk ook gewoonte de lengte en gewicht doorgeven.

Fairy1973

Fairy1973

05-10-2009 om 21:55 Topicstarter

Nu twijfel ik weer

Nu begin ik toch weer te twijfelen. Je hebt wel gelijk eigenlijk.
Er staat in de brief:
"Alle kinderen worden door de assistente jeugdgezondheidszorg op lengte en gewicht gecontroleerd. Dit gebeurt klassikaal. U bent hierbij als ouder niet aanwezig. Voord dit onderzoek vragen wij uw toestemming.
Naast de controle van lengte en gewicht verzamelt het team jeugdgezondheidszorg van uw school ook informatie over uw kind via school en via de overdracht van het CB."
Tja, ik weet het niet.

Fairy1973

Fairy1973

05-10-2009 om 21:57 Topicstarter

...

Ik neig nu weer naar geen toestemming geven eerlijk gezegd.

Fairy1973

Fairy1973

05-10-2009 om 22:01 Topicstarter

Ik vond dit nog

Op internet vond ik het volgende stuk tekst uit 2007. Het komt van de Jeugdzorg startpagina.
"Maar het wordt nog erger, want er is een organisatie in Nederland – Bureau Jeugdzorg genaamd – die tegen schoolartsen (GGD) aanschurken om ‘klanten’ te werven. Die weigering van de schoolarts kan je zomaar een officiële gele kaart opleveren, waardoor er op een goede dag een brief in de bus kan vallen van Bureau Jeugdzorg die volledig onschuldige burgers in een verplicht traject duwt waar ze hun vrije ‘keuzes’ moeten gaan verantwoorden. Een andere manier voor ‘slimme en snelle casuïstiek’, zoals ze het zelf noemen, zijn zogenaamde stemmingsmeters op de middelbare scholen. Bureau Jeugdzorg legt tieners van 14 jaar zonder medeweten van hun ouders op school een vragenlijst voor over hun ‘stemmingen’. Als ze het foute antwoord geven, grijpt Bureau Jeugdzorg ze bij de kraag".
Bah, wat een gestapo beweging als dat waar is...

Annet

Annet

05-10-2009 om 22:05

Precies!

Jij hebt dus geen inzage in de informatie die ze verzamelen op school, lees: school, vertel mij op welke kinderen we extra alert moeten zijn. Dus geef jij je kind een zak chips mee met de overblijf, dan word je aangegeven.
De info van het CB kun je zelf redelijk inschatten. Zelf heb ik nadrukkelijk gezegd (er werd niet naar gevraagd) dat ik geen informatie doorgegeven wil hebben van CB naar GGD. Gezien de verbaasde reactie van schoolarts, hebben ze zich hieraan gehouden.
Vraag je af wat de toegevoegde waarde voor jou en je kind is van het meten en wegen van je kind? Dan kom je er volgens mij snel uit.
Daarna kun je je nog aanvragen of je een stukje confrontatie zoekt: geef de gegevens door en geef geen toestemming voor het onderzoek. (tenzij je kind boven een gezond bmi zit)

Fairy1973

Fairy1973

05-10-2009 om 23:09 Topicstarter

Hoe bedoel je een stukje confrontatie zoeken?
Ik wil best lengte en gewicht zelf doorgeven. Maar onderzoek alleen als ik erbij mag zijn.

100%mama

100%mama

06-10-2009 om 10:03

Maar nu

komen er meer dingen aan het licht qua onderzoek...even mijn mening bijstellen.

Omdat het in eerst instantie alleen overf een onderzoek voor lengte en gewicht ging heb ik gezegt dat ik het probleem niet zo zie om mijn kind niet te laten gaan (even in mijn hoofd dat we het hebben over een niets aan de hand kind he). Nu je vermeld dat er meer onderzoeken dan wel vragen komen, heb ik een andere mening en verleen ik dus geen toestemming. Alle vragen die er gesteld moeten worden zullen aan mij gesteld worden eventueel in samenwerking met de juf. Ik kan namelijk niet zien hoe hij op school is en de juf dus niet thuis. Daarbij vind ik dit dan ook meer belastend voor het kind en dan wil ik er dus absoluut bij zijn, ik maak dus zelf wel een afspraak bij de GGD!

Heu?

Het gaat toch alleen om megen en weten tijdens het onderzoek zonder de ouders. De andere onderzoeken zijn toch met ouders? Of lees ik nu iets over het hoofd.
Zoals ik al eerder schreef (en meerderen met mij) zou IK dat megen en weten gewoon laten doen. Ik heb het nog niet meegemaakt dat er "misbruik" van wordt gemaakt dat de ouder er niet bij is of dat mijn kinderen "uitgehoord" of vervelende opmerkingen kregen. Dat andere onderzoek van de schoolarts zelf was ik wel gewoon bij
Succes met je beslissing
groetjes, Sonja

lukke

lukke

08-10-2009 om 20:43

Informatie 'ontfutselen'?

Wat voor informatie zou je mijn kind in vredesnaam kunnen 'ontfutselen' dat een arts niet zou mogen weten?

Ik snap het hele probleem niet geloof ik.

amk

amk

08-10-2009 om 21:39

Er bij zijn

ik wil bij elk onderzoek van mijn kind er bij zijn. ook als het zo iets simpels is als wegen en meten.

En ja ze kunnen dingen ontfutselen die een kind niet helemaal juist interpreteert. Zeker in het geval van gescheiden ouders proberen ze veel dingen uit te zoeken.
Want kinderen van gescheiden ouders lopen 'grote' risico's. Als alleenstaande ouder heb je het zwaar. Ik merk er weinig van, maar ben schijnbaar toch een risico groep die extra opgeroepen moet worden en in de gaten gehouden.

Hier begon dat al bij het cb. Dochterlief was iets zwaarder als gemiddeld, (maar lichter als mij bij die lengte) nou dat was toch een groot risico. Let wel ik had toen een bmi van net 18! Dus om nou te zeggen dat overgewicht een groot risico is.

Daarom wil ik dus bij elk onderzoek er bij zijn. Dan maar niet naar de schoolarts. Voor medische zaken ga ik wel naar de huisarts.

angel3

angel3

09-10-2009 om 08:47

Lukke simpel

ik was er wel bij maar arts deed gesprek met mijn zoon. Dat is ook prima. Ze vroeg bijv: hoe vaak poets jij je tanden? niet.... zegt hij.
Oh? poets je s avonds voor het slapen gaan? nee.

Zoon antwoordde correct. HIJ poetst niet zijn tanden. Dat doe IK namelijk.
Kinderen nemen vragen heel letterlijk. Nu is dat redelijk onmschuldig maar kan ook over andere onderwerpen gaan.

Amk

Hier heb ik dat ook gehoord hoor op het cb dat zoon te zwaar is (mijn middelste zoon vorige maand), en dat dat een risico is (heb zelf maat 36). Hier geen gescheiden ouders.
Ik probeerde nog uit te leggen dat hij altijd eerst wat molliger wordt en dan de lengte in gaat, maar de cb arts keek mij heel sceptisch aan. Ze geloofde me niet en dacht dat ik een smoes verzon en begon mij meteen uit te horen over wat hij allemaal eet.
Ik werd echt op mijn vingers getikt
Voor mij hoeft dit gezeur allemaal niet meer en neem ik me voor om alleen nog maar te gaan voor inentingen en straks als ik weer een babietje om in het begin de groei bij te houden. Hoewel dat wrs niet eens nodig is.
Als ik echt hulp nodig heb voor mijn kinderen ga ik wel naar de huisarts.
Overigens vind ik mijn zoon niet eens te dik, en vaak zitten broeken hem zelfs te ruim om zijn middel.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.