Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op

(in)slaapproblemen

Hoi,

Onze zoon van 8 jaar heeft forse (in)slaapproblemen. Hij is altijd al een slechte slaper geweest en we zijn eraan gewend dat hij nog niet doorslaapt, maar nu komen er inslaapproblemen bij. Soms slaapt hij om 23.00 uur nog niet. Hebben jullie misschien tips voor ons?
Onze trucendoos is leeg: warme melk, schaapjes tellen in alle varianten, radio luisteren in bed, even lezen, noem maar op. Het probleem ligt echt bij inslapen; hij blijft (bijna altijd) keurig in bed. Hij heeft niet meer stress dan anders en hij kan zelf ook geen mogelijke piekerproblemen benoemen. Hij slaapt gewoon niet in. Het lijkt ook geen fase te zijn: het duurt namelijk al maanden. Inmiddels is hij heel erg moe door het chronische slaaptekort.

Wie heeft tips?
Klaartje

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Caillic

Caillic

19-11-2009 om 12:37

Melatonine

Ik was er zelf heel huiverig voor, maar ik ben om: melatonine is hier het wondermiddel. Ik kocht een potje bij de drogist voor ongeveer een tientje, met heel veel, heel kleine pilletjes van 0,1 mg. Met vier van die pilletjes, slaapt mijn kind heerlijk. Het doet ons allemaal erg goed. En de huisarts vond het ook een strak plan.

PDD-ertje

PDD-ertje

19-11-2009 om 12:43

Inderdaad

Ook hier zo'n dochter. Heeft de eerste jaren van haar leven nauwelijks een nacht doorgeslapen. En nadat ze haar speen niet meer had werd ook het inslapen een probleem. Sinds ze melatonine krijgt gaat het stukken beter. Ze krijgt 3 tabletjes een half uur voor ze gaat slapen en slaapt zo makkelijk in. Heel af en toe wordt ze nog wakker 's nachts en kan dan erg moeilijk de slaap weer vatten. Dan helpt melatonine niet meer maar dat is maar heel af en toe dus dat laat ik maar zo. Maar ik vind het echt super zo.

Liedewij

Liedewij

19-11-2009 om 13:39

Goudpapaver

Onze zoon heeft ook van jongsafaan inslaapproblemen. Vanaf een jaar of 7 sliep hij niet voor 1/2 11. Het werd vanaf het voorjaar vaak tegen twaalver voor hij in slaap viel.
Ik ben geen tegenstander van melatonine maar vind het onverstandig om op eigen houtje dit middel toe te gaan dienen. Ik zou willen dat eerst getest wordt of het kind echt een late melatonineaanmaak heeft(of een tekort aanmaakt).

Maar wij waren ook wanhopig. Ik sta sceptisch tegenover homeopathie maar dacht nu; ik probeer het en heeft het binnen 2 weken geen effect dan maar naar de huisarts voor een melatoninetest. Ik heb goudpapaver gekocht van Arkocaps. En het resultaat is verbluffend! Vanaf dag 1 sliep onze zoon binnen 20 minuten! 1 capsule tijdens het eten en voor het slapen gaan nog 1. Na het eten wordt hij al wat gaperig. Hij gebruikt het nu 10 weken en het werkt nog steeds. (nu binnen een half uur in slaap) Of het een placebo is of niet weet ik niet. Gezien z'n gaperigheid denk ik van niet. Toen wij net begonnen waren stond hier op OOL een artikel over angstig slapen/slaapwandelen ofzo. Daarin werd in het naschrift door OOL van goudpapaver melding gemaakt. Normaal gesproken deden ze dat niet(homeopathie aanraden) maar ze wilden goudpapaver wel noemen omdat er veel resultaat beschreven was.

Ik wil je aanraden het eerst te proberen voor je naar melatonine grijpt. Dat kan altijd nog. Die goudpapaver is plantaardig, ik heb het opgezocht en ik kan niets schadelijks vinden. Melatonine is een lichaamseigen stof waar je niet zelf mee moet gaan dokteren.

Succes gewenst!
Liedewij

Guinevere

Guinevere

19-11-2009 om 13:50

Liedewij, plantaardig/homeopatisch

Liedewij, goudpapaver is natuurlijk niet homeopatisch, maar plantaardig. En dat is een heel verschil. Melatonine kun je naar ik heb gehoord ook uit tomaten halen, dus dat is ook plantaardig als je het op die manier inneemt. Of de melatonine uit de potjes uit tomaten komt weet ik eigenlijk niet. Mijn advies zou dus zijn: ga ik elk geval met dergelijke slaapproblemen langs een arts. Om op eigen houtje langdurig goudpapaver te nemen valt voor mij in dezelfde categorie als op eigen houtje langdurig melatonine nemen.
Overigens wel goed om te horen dat die goudpapaver zo goed werkt. Het is echt lastig, een kind dat zo slecht in slaap valt, hier ook zo'n geval. Onze zoon van 7 heeft melatonine op doktersvoorschrift trouwens.

liedewij

liedewij

19-11-2009 om 14:05

Ja, guinevere

Ja, Guinevere je hebt gelijk. Het is mij inderdaad ook niet aangeraden en verkocht als homeopatisch maar als "plantaardig" middel. En als onderdeel van fytotherapie. Nu ben ik niet zo heel erg thuis in de alternatieve geneeskunde maar ik heb verschillende sites bezocht en kwam tot de conclusie dat het zuiver plantaardig is en dat er geen afhankelijkheid optreedt.

Je zet mij wel aan het denken. Ik zal de huisarts binnenkort(moet toch nog et zoon erheen) vragen wat hij ervan vindt. Maar vraag mij dan gelijk weer af of een gewone huisdarts wel verstand heeft van zo'n kruidenmiddel, of het maar gelijk op 1 hoop gooit met alle alternatief gedoe.

Toch nog even over melatonine.Lees de site van de slaapploi van het ziekenhuis "de Gelderse Vallei"eens door. Zij leggen de nadruk op dat melatonine voorgeschreven moet worden door een huisarts die er verstand van heeft. Ik zou niet op eigen houtje gaan dokteren met melatonine. Nu iki erover nadenk heb ik geloof ik niet op al die goudpapversites gelezen dat ik het in overleg met een huisarts moet doen. Maar ik zal het in elk geval binnenkort vragen.
Dank je voor je reaktie. Het is inderdaad heel fijn dat hij op tijd inslaapt. Het doet hem en ons zichtbaar goed!

Liedewij

liedewij

liedewij

19-11-2009 om 14:08

Guinevere

nu ik m'n reaktie van net doorlees lijkt het net of ik zeg dat jij niet zelf moet gaan dokteren. Dat bedoel ik natuurlijk niet omdat je al aangaf dat je kind het op doktersrecept krijgt. Dit was in het algemeen bedoel.

Guinevere

Guinevere

19-11-2009 om 14:18

Arts

Dat had ik al begrepen hoor Liedewij!
Wat ik eigenlijk bedoel met het artsenbezoek: een arts is de enige die goed kan beoordelen wat de achtergrond is van de inslaapproblematiek. Er kan bv. ook sprake zijn van stress of wat dan ook. Voor het vaststellen van een verschoven melatonineaanmaak schijn je ook ergens op een slaappoli terecht te kunnen, daar kunnen ze dat meten. Overigens zijn wij daar niet geweest, de inslaapproblemen pasten in het patroon van de aandoening van onze zoon (ADHD).

Tihama

Tihama

19-11-2009 om 21:32

Papaver = plantaardig= opiaat

Kernachtiger kan ik het niet zeggen. Ik sta perplex dat dit middel zo maar op de markt is. Ik heb net even gegoogled op Arkocaps. Er staat weer zo fraai bij dat het 100% plantaardig is. Dat is zo'n mooi toverwoord. Als het plantaardig is dan is het veilig, of zo.

In de pharmaceutische industrie worden papaverbollen gebruikt om de werkzame stof uit de bol om te zetten tot medicinale morfinepreparaten. De werkzaamheid van papaver voor rust en ontspanning komt door de alkaloïde verbinding. Op wikipedia vond ik de toelichtig:
http://en.wikipedia.org/wiki/Protopine

Ik vermoed dat de concentraties die in de Arkocaps-capsules zitten net beneden de wettelijke grenzen blijven waardoor ze vrij verkocht mogen worden.

Tihama

liedewij

liedewij

19-11-2009 om 22:07

Tihama

Oei Tihama

Ik heb veel sites bekeken over goudpapaver en niets verontrustends gevonden. Nu heb ik goudpapaver en opiaat gegoogled en schrik mij rot. Dus stop ik er nu direkt mee en overleg morgen met de huisarts.
Ik voelde mij door het OOL artikel laatst gesteund en vraag mij nu wel af of zij hiervan op de hoogte zijn. Zal nog even zoeken naar het artikel.

Bedankt hiervoor. ik zal nog laten weten wat de huisarts mij adviseert.

Liedewij

Kinderpsycholoog

dochter van een vriendin van mij heeft hetzelfde probleem (ze is 8). Mijn vriendin gaat nu met haar naar een psycholoog en het helpt heel goed. Uiteindelijk gaat het erom dat ze hun gedachten leren te beheersen en niet te gestresst raken dat ze niet kunnen slapen.

liedewij

liedewij

19-11-2009 om 22:24

Grrrrrrrrrrrrrr

Potverdorie. hoe meer ik lees over dat goudpapaver hoe beroerder ik wordt. Ik ga een slapeloze nacht tegemoet en hoop maar de huisarts mij morgen hebben wil. geef ik m'n kind iets plantaardigs om te proberen om allerlei medicatie(melatonine) voor te zijn. heb ik dit. In elk geval een warschuwing vioor een ieder om dus met niks zelf te gaan klooien

Tihama

Tihama

19-11-2009 om 22:54

Rustig

Juist omdat het vrij verkrijgbaar is, moet dit wel betekenen dat het in een lage concentratie aanwezig is. Wel iets om mee te stoppen, maar geen reden om een nacht wakker te liggen. Je gebruikt het nog geen eeuwigheid.

Morgen gewoon een afspraak met de huisarts. Dat zal wel na het weekend worden. Je zou wel eens naar de apotheek kunnen gaan met de capsules. Ik denk dat de apotheker je wat meer info kan geven over de samenstelling en de werking.

Voor melatonine hoef je overigens niet eerst te onderzoeken of er wel vertraagde aanmaak is. Als er geen vertraagde aanmaak is, dan weet je dat binnen een dag. Dan werkt het namelijk niet.

Tihama

amk

amk

19-11-2009 om 23:06

Zuiver plantaardig

is idd erg misleidend: cocaine is ook zuiver plantaardig te verkrijgen.
Moedernatuur is een heel goede gifmengster.

liedewij

liedewij

20-11-2009 om 11:32

Huisarts

Nou, ik ben naar de huisarts geweest. Weinig wijzer geworden. Wilde direct melatonine voorschrijven. Nadat ik aangaf toch enige reserve te hebben gaf zij toe dat melatonine nog geen regulier middel is en dat op lange termijn niet duidelijk is wat het doet. Dat kinderartsen het ook voorschrijven was voor haar voldoende bewijs dat het betrouwbaar is. Eigenlijk vond zij het meest effectieve een psychologische slaaptraining. Ze gaf aan dat in deze maakbare samenleving mensen problemen niet meer accepteren en sneller een tabletje ergens voor hebben willen.Maar ook dat bij bepaalde aandoeningen(ADHD en andere stoornissen) melatonine echt een uitkomst kan zijn. Dat zij niet laagdrempelig is met voorschrijven van melatonine .Vanwege mijn reserve raadde ze mij aan wat homeopatisch te proberen via de apotheek. Bij de apotheek riep het meisje direkt "melatonine".Argument was dat dat een lichaamseigensstof is. Ik gaf voorzichtig aan dat ik daar niet naar op zoek was, wat homeopatisch werd moeilijk. Volgens het meisje gebruikte de hele wijk melatonine dus...Vond ik maar raar; is toch geen argument? Er waren pure melatoninetabletten maar ook merken waar wat andere stoffen(waaronder die goudpapaver) aan toegevoegd waren. Ik zie door de bomen het bos niet meer en heb een afspraak gemaakt met de apotheker. Misschien dat hij mij advies kan geven. Dus wordt voor ons weer vervolgd.

Liedewij

Tihama

Tihama

20-11-2009 om 12:38

Probleem

Ik vrees dat er geen perfecte oplossing bestaat. Melatonine is op dit moment het enig veilige dat je kunt gebruiken bij een kind. Homeopathisch (klassiek) is volstrekt zinloos, want dat heeft geen werkzame stoffen. Dan moet je vertrouwen op het placebo-effect, dat klassieke homeopathie wel biedt. Maar ja, dan werken zwart-witsnoepjes net zo goed. Het is geen toeval dat je bij fytotherapie uitgekomen is: de werking is te danken aan werkzame stoffen.

Als je per se geen melatonine wil gebruiken, dan zou ik voor die slaaptraining gaan. Op langere termijn is dat trouwens sowieso zinvol. Veel mensen hebben nu eenmaal een biologische klok die niet goed samenvalt met de gebruikelijke starttijd op school en werk.

Ik weet niet hoe oud je zoon is, maar ik zou dat spoor beslist eens bewandelen.

Tihama

Guinevere

Guinevere

20-11-2009 om 13:28

Of...

Of toch een tijdje aan de melatonine, een hele kleine hoeveelheid, bv. 0,2 mg. En dan afbouwen, als je kind weer in het "normale" slaapritme zit. Die minuscule pilletjes zijn met een aardappelmesje goed te halveren, dan kan je dus van 0,2 naar 0,15 gaan bijvoorbeeld. Dit alles dan natuurlijk in combinatie met alle ontspanningstechnieken die je uit de kast kunt halen. Maar het kan ook best een ingesleten patroon zijn, dat doorbroken moet worden.

klaartje

klaartje

24-11-2009 om 09:56 Topicstarter

Huisarts

Bedankt voor alle reacties, het heeft me in ieder geval weer aan het denken gezet.
Inmiddels hebben we het nogmaals aan de huisarts voorgelegd. Hij adviseerde om er niets aan te doen. Van Melatonine is hij geen voorstander en hij schrijft het pas voor als een kind meer dan een jaar inslaapproblemen heeft. Tja, dat jaar halen wij nog niet. Ik heb besloten om het nog tot de kerst aan te zien en als het dan nog niet is opgeknapt, dan vragen we om een verwijzing naar een slaapcentrum. Iemand opperde nog het idee van een kinderpsycholoog: dat was één van de eerste dingen die we hadden gedaan. Er blijkt echter psychisch niets mis te zijn. Kind slaapt gewoon niet en verder niets.
Wordt vervolgd!
klaartje

Caillic

Caillic

24-11-2009 om 11:38

Maar toch

Een huisarts schrijft melatonine voor tussen de 1 en 5 mg. de pilletjes die je zelf kunt kopen, zijn 0,1 mg per stuk. Ik snap werkelijk niet wat er op tegen is om het een weekje te proberen, bijv. met 0,5 mg.
De gevolgen van een oververmoeid kind, die moeten geen maanden duren. Heb je die gevolgen eigenlijk wel verteld aan de huisarts?

Guinevere

Guinevere

24-11-2009 om 11:57

Eens met caillic

Ik vind dat de huisarts er ook wel wat gemakkelijk over denkt. Te weinig slapen kan leer- en gezondheidsproblematiek opleveren. Zeker als de huisarts dat een jaar! lang wil laten duren voordat ie iets doet. Ik vind een goede nachtrust dus erg belangrijk voor een kind. Melatonine kun je kortdurend zelf uitproberen. Valeriaan heeft onze zoon indertijd, voor de melatonine, trouwens ook geholpen om makkelijker in slaap te vallen. Zónder artsadvies trouwens, wij zaten met onze handen in het haar maar we waren nog niet op het idee gekomen hiermee langs de huisarts te gaan.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.