Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
calien

calien

07-12-2009 om 09:46

Welke afspraken hebben jullie over mobieltje kind?

Dochter van 11 heeft van Sinterklaas een mobieltje gekregen met prepaid kaart. Vraag van dochter was: moet ik steeds zelf een nieuwe prepaid kaart kopen?
Tja......wat doen we daar nu mee? Ze krijgt 2 euro zakgeld per week. En hoe lang doet ze met zo'n kaart. Ze stelde zelf voor om de helft te betalen en wij dan de andere helft. Op zich prima, maar natuurlijk niet als ze elke week een nieuwe kaart nodig heeft.
Wie kan mij vertellen hoe het bij jullie kinderen gaat? Wat hebben jullie voor afspraken en hoe lang doen ze met ze een kaart.
En gaat die telefoon ook echt overal mee naar toe? Dochter heeft hem nu mee naar school, maar echt gerust ben ik daar niet op. Moet ze hem in haar jaszak laten, broekzak waar hij uit kan vallen of ergens anders. Of gewoon verbieden mee te nemen? Maar ja dat is na school weer niet handig als ze eens ergens heen gaat. Zo zie je maar. Deze moeder heeft nog veel te leren!

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Maxime.M

Maxime.M

07-12-2009 om 10:25

Hier

Hoi,

Mijn dochter (inmiddels 14) maar deze regel geldt vanaf dat ze naar de middelbare school ging is dat ze 10 euro per maand van ons krijgt. Ik waardeer haar prepaidkaartje gewoon online op. Met die 10 euro moet ze het doen, ze mag natuurlijk best van haar eigen geld meer opwaarderen maar dat hoeft eigenlijk nooit. Ze mag het ook niet zo opmaken dat ze halverwege de maand niet meer kan bellen. Is hier ook alleen de eerste maand gebeurd, daarna had ze het in de gaten.
Zoon van 11 heeft een oude mobiel van ons, hij neemt deze alleen mee als hij naar het voetbalveld gaat (ver weg) en verder praktisch nooit. Het beltegoed wat er ooit opstond was 40 euro en dat is ongeveer in 1,5 jaar opgegaan, bij hem leeft het dus nog niet zo. Wel moet ie in een zak waar het niet zomaar uit kan vallen, broekzak met knoop of jaszak met rits.

Maxime

Puck2

Puck2

07-12-2009 om 11:58

Afspraken hier

Mobieltjes mogen hiet niet eens mee naar school genomen worden. In een jas laten zitten is vragen om kwijt raken. School verbiedt het gewoon. Als ze na school ergens heen gaat kan ze toch vanaf het adres waar ze naar toe gaat even bellen? Daarvoor heb je geen mobieltje nodig. M.i. is dat ze op de basisschool in de meeste gevallen nog helemaal geen mobieltje nodig hebben, ik vind dat meer iets voor het VO als ze hier 9 km naar school moeten fietsen. Naar de sporttrainingen en wedstrijden gaat het mobieltje ook niet mee. Ze gaan vaak samen en op de sportvelden is geen veilige mogelijkheid om kostare spullen op te bergen. Mobieltje gaat wel mee als hij bijv. op zaterdagmiddag zelf naar een wedstrijd op de velden gaat kijken of als hij met een vriendje naar het trap- of panna-veldje gaat.
En wat betreft beltegoed: geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om voor 10 euro per maand te gaan sponsoren. Mobieltje heeft hij voor noodgevallen en om bereikbaar te zijn, maar dat kan ook voor 10 euro per half jaar. Ik heb zelf een abo bvan 2,50 per maand (75 minuten bellen of 75 sms of een combi) en ik krijg het never op. Een bedrag weten wij nog niet, ik denk dat we eerst eens even afwachten hoe hij op de middelbare school omgaat met zijn beltegoed. Is het opgegaan aan goede redenen dan krijgt hij nieuw beltegoed, maar is het in mijn ogen redelijk nutteloos dan gaat hij het zlef betalen.

Rosalinde

Rosalinde

07-12-2009 om 12:07

Hier....

Moeten ze het zelf betalen,jongste 10,krijgt 10 euro zakgeld in de maand.Hij heeft hem altijd bij zich,tenminste dat is de bedoeling.Het gaat er juist om dat hij bereikbaar is,of kan bellen als er onderweg iets gebeurd.

Niet sponseren

Hier heb ik nog nooit geld uitgegeven voor de mobieltjes van mijn zoons. Niet voor ze gekocht en geen bel tegoed gegeven.
Je had natuurlijk kunnen bedenken dat het niet blijft bij het geven van een mobieltje, daar had je van te voren al rekening mee kunnen houden.
Oudste twee kochten een mobieltje toen ze naar de middelbare school gingen, zelf voor gespaart van zak-en verjaardags geld.
Jongste kocht er al eerder een in groep 7, ook zelf bij elkaar gespaart.
Soms krijgen ze van oma bel tegoed, maar meestal kopen ze het zelf.
In jou geval zou ik haar 1 malig bel tegoed geven van bv 10 euro om mee te beginnen (meestal zit dit al bij de telefoon)en dan evt haar zakgeld verhogen tot 3 of 4 euro, dan leert ze er zelf voor sparen, maar mijn ervaring is dat ze mobieltjes nog weinig gebruiken als ze nog op de basis school zitten.

Gewoon zelf betalen...

jongste (11) heeft een oude mobiel van haar zus. Die belt nooit. Had ooit 10 euro beltegoed (euh jaartje of 1,5 geleden) en dat is nog niet op en nog geldig (wel belangrijk om rekening mee te houden, niet bij alle providers blijft beltegoed zo lang staan). Nu staat er nog rond de 2,5 euro. Met kerst krijgen ze hier nog kadootjes (omdat we sint niet vieren) en dan krijgen beiden nog een 10 euro aan 'tegoed'. Oudste (16) betaald het helemaal zelf. Van d'r zakgeld (60 euro incl. kleedgeld) of d'r loon (verdient zelf bijbaantje van 5 uur p.w.). Dat is altijd al zo.
Ga er maar vanuit dat ze vanaf een jaartje of 14/15 meer verbrassen met hun mobiel. En jij ook...ik bel zeer regelmatig naar oudste...waar ze is, wanneer ze thuis komt, etc. etc. en verdoe daar ook het e.a. mee. Buiten dat heeft ze een heleboel vriendinnen die niet eens een vaste telefoon meer hebben thuis. Als ze die wil bellen om b.v. wat af te spreken...moet dat dus op die mobieltjes. Dan belt oudste meestal van de mijne of de hare. (niet van vast naar mobiel, is erg duur).
Ik zie die trent nu ook bij jongere kinderen. Jongste (basisschool) zit in een klas met 28 kinderen en daarvan hebben een stuk of 10 gezinnen alleen een mobiel tel. nr. (zie je op klasselijst).
Er is bij oudste ook een telefooncircel bij uitval van lesuren. Dan moeten ze (verplicht) een sms-je doorsturen naar de volgende.
Oudste heeft nu een abbonement 6,50 en heeft dan 300 sms-jes en 100 belminuten (volgens mij) dat zoekt ze zelf uit. Die pubers weten precies wat goedkoop en handig is.
Over het algemeen schijnt ze daar genoeg aan te hebben. Het zal wel, ik bemoei me zelden nog met zulk soort dingen, dat kan oudste ondertussen prima zelf.
Jongste heeft nog pre-paid.
Die neemt zelden te telefoon mee...hoogstens als ze een keer ver weg moet alleen ofzo en dan moet ik het nog tegen d'r zeggen...
Op school is een verbod op mobieltjes. Als ze er 1 zien pakken ze'm af tot het einde van de week. Bij beiden dus.
groeten albana

Fatima

Fatima

07-12-2009 om 14:43

Dat begrijp ik niet

Heb je er nu vantevoren geen tel over nagedacht? Je geeft je kind zomaar iets en als het kind er blij mee is ga je pas regeltjes verzinnen?

En elke week een nieuwe prepaidkaart wil je niet betalen, maar dat kan ze toch ook niet met haar zakgeld van 2 euro per week? Of heeft ze zoveel gespaard?

Hier wel een mobiel

dat ding was felbegeerd en ook al eerder door hemzelf aangeschaft dan dat hij er één van ons zou krijgen. Resultaat, hij gebruikt het ding nooit, ligt bijna altijd thuis en er zit geen beltegoed meer op (hoogst waarschijnlijk in zijn broekzak gestopt zonder toetsvergrendeling). Zoon heeft geld zat op zijn rekening staan maar is te knieperig om het daaraan uit te geven want hij vindt het zonde van zijn geld zegt hij en ik dus ook (was nl. niet de eerste keer dat beltegoed spoorloos verdween), dan maar geen mobiel bij zich. In geval van nood zijn er zat mobieltjes voorhanden.

En de afspraak (sorry vergeten in eerder bericht)

dat hij zelf beltegoed moet betalen, tenzij hij aan zou kunnen tonen dat hij veel nuttige belminuten kwijt is door bijvoorbeeld een probleem onderweg waar hij mij of zijn vader voor moest bellen. Hebben tot op heden nog geen nuttig telefoontje of sms-je ontvangen dus mag hij er zelf voor betalen, dan leren ze het snelst om er zorgvuldig mee om te gaan denk ik.

calien

calien

07-12-2009 om 15:57

Nou ja

Goh....jullie gaan er van uit dat ik het mobieltje zelf heb gekocht en er niet over na heb gedacht. Dat is niet juist.
Dochter heeft het niet van ons gekregen en wij zijn dus ook nogal overvallen. Daarom heb ik geen idee hoe hiermee om te gaan qua meenemen en beltegoed.
Maar goed, ik heb toch een beetje een idee gekregen hoe jullie dat doen. Dank je wel voor de reacties die normaal van toon waren.

Maxime.M

Maxime.M

08-12-2009 om 18:19

Herken ik wel

Hoi,

Oh ja hoor, misschien is het inderdaad typisch vrouwelijk, maar bij mij overschaduwt het negatieve toch meer dan het positieve. Hoe goed ik ook mijn best doe om de positieve opmerkingen ook te onthouden, vergeet ik die vaak snel terwijl ik de negatieve opmerkingen nog letterlijk kan herinneren. Vreemd hé eigenlijk.

Maxime

Carolien

Carolien

08-12-2009 om 21:16

Beemer,

je hebt op zich wel gelijk dat het aantal reacties dat 'gewoon' informatie gaf in de meerderheid was, maar de toon van de andere twee was wel dermate beschuldigend van toon, dat het mij niet verbaast dat dit calien bleef hangen. Ik vroeg me hetzelfde af als de twee die vroegen of hier van te voren niet over nagedacht was. Maar voor ik dat op die toon zou melden... Bovendien, je kunt ook te snel zijn in je conclusies, dat blijkt bmaar weer.
Groetjes,
Carolien

tonny

tonny

09-12-2009 om 19:36

Zelf laten betalen

Kom op zeg, anders leert ze nooit dat bellen geld kost. Gebeld worden kan ze altijd. Sms-sen kost niet veel als je het goed aanpakt.

Kwijtraken, hm, tja, dat is het risico, maar daar moet ze sowieso mee leren omgaan. Hoort erbij.

Eventueel kun je haar zakgeld een beetje verhogen, als je het huidige bedrag niet realistisch vindt. Of haar een keer wat beltegoed geven als ze wegens een lekke band jou heeft moeten bellen op een duur moment (een duidelijke reden dus!)

tonny

Paal

Paal

15-12-2009 om 15:08

Beltegoed

Hier krijgen ze ieder 10 euro beltegoed per maand. Daarvan kopen ze 1000 smsjes, en wat binnen een maand op is is op.
Vraag me af waarom de telefoon mee moet naar school. Tot nu toe heeft ze zich heel goed gered zonder dat ding.
Ben leerkracht in groep 8 en ik verbaas me werkelijk over die dingen, die dan ook nog weer in mijn la liggen.
Verbieden kan niet, er wonen echt kinderen verder van school, maar ik zou het heel graag doen.

Puck2

Puck2

16-12-2009 om 11:46

Paal

Eigenlijk geef jij er dus goedkeuring aan dat je kinderen per maand 1000 sms-jes versturen, want je sponsort het. Wat is de reden om dat goed te vinden want persoonlijk krijgt mijn kind daar nooit geld van mij voor. Een nuttig sms-je af en toe of een nuttig belletje wil ik best een bijdrage in leveren maar 1000 sms-jes per maand is voor het grootste deel natuurlijk volstrekt overbodig. Dat is 30 sms-jes per dag! Alleen al voor het gevaar van rsi-klachten zou ik daar niet mee accoord gaan.

Paal

Paal

18-12-2009 om 14:51

Iets ouder

Dag, ik heb per ongeluk de verkeerde leeftijd aangeklikt. Hier zijn de kinderen iets ouder, 13 en 15. Die van 13 gebruikt de smsjes lang niet op. Maar zo gauw je boven de 110 komt ben je goedkoper uit. Zelf heb ik dit ook. Misschien houden wij wel veel contact via sms ipv bellen? Ik vind dit een gemakkelijk iets, kan ik beantwoorden als ik daar aan toe ben.
Oudste heeft ze wel eens op, als ze weer helemaal in love is, of als ze veel moet bespreken met vriendinnen.
Dat kan ook per telefoon, maar ook per sms.

Wasmachine

Oudste (groep 8) heeft begin dit schooljaar een mobiel van mij gekregen voor noodgevallen. Hij is na school soms alleen thuis - ik werk fulltime, en als voorbereiding op volgend jaar zijn we de BSO langzaam aan het afbouwen.
Na 3 weken heeft ie 'm in z'n broekzak laten zitten. Meegewassen en ondanks zorgvuldig drogen heeft het ding helaas het leven gelaten...
Nu wil hij natuurlijk een nieuwe, "moet wel een camera hebben mam, anders is het niet cool". Geen haar op mijn hoofd die daar aan denkt. Hij mag er zelf voor gaan sparen. Volgend schooljaar krijgt hij op zijn vroegst een nieuwe van mij, en dan de goedkoopste prepaid variant die er te vinden is.
Kortom, voor noodgevallen vind ik het heel prettig als hij er een heeft, maar ik ga het verder niet sponseren. Bovendien zijn er in noodgevallen over het algemeen ook wel anderen in je omgeving met telefoon.

Puck2

Puck2

19-12-2009 om 17:00

Dan nog, paal

Vanaf 110 sms-jes is het goedkoper zeg je. Maar heb jij echt meer dan 110 sms-jes per maand nodig om met je kinderen te communiceren. Nu zijn mijn kinderen wel iets jonger, maar ik zie mezelf over een paar jaar echt niet 110 sms-jes per maand versturen om contact met mijn kind te hebben. Ook niet om te bellen. Ik heb 75 sms-jes per maand en als ik echt onzindingen ga sms-en (omdat ik ze nu eenmaal op moet maken) kom ik aan hooguit 40 per maand ofzo. En dan sms ik echt de meest onzinnige dingen die ook makkelijk zouden kunnen wachten tot na werktijd (naar Puckman). Belminuten: 10 per maand als ik los ga. Ik snap werkelijk niet wat je dan te bespreken hebt dat zo nodig moet dat het niet even kan wachten tot de kinderen thuis zijn. Begrijp me goed overigens, dit is niet!!! verwijtend bedoeld, maar ik ben eigenlijk wel benieuwd wat je dan te bespreken hebt dat je binnen een maand 1000 sms-jes erdoor gooit. Zelfs als je hoteldebotel bent. Ach, mijn abo heet waarschijnlijk niet voor niets "Ben Ouderwets"

Vera*

Vera*

19-12-2009 om 17:33

Puck ot

Ik Ben Ouderwets net als jij. Meer is niet nodig en ik heb zelfs over. Wat nu wel heel handig is, is dat ik met brugklaszoon veel sms (of beter: hij met mij en dan krijgt hij een antwoord).

Puck2

Puck2

20-12-2009 om 14:01

Vera

Volgens mij is je reactie helemaal niet off topic. Net als jij houd ik er ook aan over en daarom verbaast het me zo dat je 1000 sms-jes stuurt per maand. Jij hebt nu met een brugklaszoon ook nog over. Ik zie ook wel dat ik volgend jaar iets meer ga sms-en met een brugpieper, maar meer dan 110 per maand, ik zie dat echt niet voor me.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

20-12-2009 om 21:56

Kind zelf verantwoordelijk

Waarom ga je als ouder bepalen hoeveel SMS's in de maand 'redelijk' zijn? Geef je kind zelf de keuze, en laat hem/haar zelf bepalen hoeveel geld ze willen besteden aan de mobiele telefoon.
Wij geven onze oudste zoon (12 jaar) een vast bedrag aan zakgeld per maand. Aan hem de keuze hoeveel beltegoed hij hiervan wil kopen. Veel beltegoed, betekent weinig geld over voor andere dingen. Lijkt mij ook veel leerzamer.

Paal

Paal

22-12-2009 om 18:59

100 smsjes

Ja ik kom wel aan 100 smsjes. Zelf nooit aan de 1000! Er worden door dochter hele gesprekken gevoerd met vrienden en vriendinnen. Ja dat kan ook per telefoon, maar zij doet het zo.
Het is ook gegroeid toen ze in de eerste klas van het VO mij ontzettend hard nodig had. (voor degenen die zich dat niet kunnen voorstellen, ook dat kan. Is niet vervelend bedoelt hoor.) Ze smste dan ook overdag regelmatig, als ik aan het werk ben, kan ze me niet telfonisch bereiken. Of het moet heel ernstig zijn.
ik ben er ook een groot voorstander van dat ze zelf moeten weten of ze die 10 euro gebruiken om te smsen of er iets anders mee willen doen. Wij hebben afgesproken: 10 euro beltegoed per maand krijg je van ons.
Zelf vind ik het prettig om niet op te hoeven letten of ik nog beltegoed heb. Ik kan altijd smsen. (en doe dat ook veelvuldig met schoonzus, collega of vriendinnen)

Tree

Tree

24-12-2009 om 18:20

250 sms

Leeftijdscategorie klopt wel niet maar vooruit. Dochter van net 15 heeft 250 sms en heeft deze iedere maand op. Waren het er 500 dan wist ze er waarschijnlijk ook nog wel raad mee.
Veelal onzin misschien maar het is hun manier van socializeren. "ga je zondag mee schaatsen" "Ja, is goed" "hoelaat gaan we dan" "2 uur bij mij" "gezellig, wie gaat er mee" en zo kunnen ze nog wel even doorgaan. Nu kun je daar natuurlijk één verhaal van maken maar zolang ze het zelf betaald zal het mij worst wezen.
Zakgeld per maand en daarvan wordt beltoegoed betaald.

Met mij hetzelfde, 250 sms die ik gemakkelijk opkrijg naar kinderen, man, vrienden.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.