Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
Gerdien

Gerdien

03-02-2010 om 19:20

Droogbed training

Hallo,

Vorige week is mijn zoontje begonnen met de droogbed training. In het ziekenhuis was hij 2 nachten droog maar sindsdien elke nacht weer nat. De training duurt maximaal 3 maanden dus eigenlijk is het veel te vroeg om nu al twijfels te hebben over de slagingskans. Wie heeft hier ervaring mee?
Mijn zoontje is 8 en plast elke nacht in bed.

Bedankt
Gerdien


vlinder72

vlinder72

04-02-2010 om 10:31

Plaswekker

Mijn neefje heeft een plaswekker gebruikt. Ook hij plaste iedere dag in zijn bed. De plaswekker werkte bij hem fantastisch. Hij was binnen een paar weken helemaal droog. En trots dat hij was toen hij de eerste keer gewekt werd door de plaswekker en zelf naar de w.c. ging. Hij ging het gelijk aan zijn ouders vertellen (midden in de nacht . Hij is trouwens 8 jaar.

Maxime.M

Maxime.M

04-02-2010 om 12:13

Onze ervaring

Hoi,

Het is inderdaad zeer goed mogelijk dat je zoontje met behulp van een plaswekker nu snel droog zal gaan worden, maar het hoeft ook niet. (misschien kan je een plaswekker huren bij de thuiszorgwinkel) Helaas werkte het bij ons niet, mijn zoon sliep aldoor door de plaswekker heen, tja, en dan helpt het niet hé. Mijn zoon is inmiddels 11 en nu doen we het als volgt, hij draagt geen drynites meer en zorgt zelf voor alles rondom het bedplassen. (dus bed afhalen en opnieuw opmaken) beddengoed in de wasmachine doen,waspoeder erbij en daarna in de droger en zooi weer mee naar boven. (meestal doe ik het halverwege de dag wel even voor hem in de droger, want dan zit hij nog op school) en nu hopen we dat dit werkt (in overleg met de ggd-schoolarts is ons dit aangeraden) ik weet niet of het goed werkt, soms is ie een week iedere nacht nat en dan gaat het weer een paar dagen goed. (maar goed, mijn zoon is al 11 jaar, met 8 is het daar misschien nog wat te vroeg voor) (te jong)

Maar ik zou dus wel nog een plaswekker proberen, wie weet,

Groetjes
Maxime

Bastet

Bastet

04-02-2010 om 13:02

Wakker worden

Het kan soms helpen om je kind zelf even te wekken,als ie door de wekker heenslaapt,is mijn ervaring,dan lukt het later vanzelf.
bastet

Maxime.M

Maxime.M

04-02-2010 om 13:56

Lukte echt niet

Hoi,

Nee helaas lukte het hier écht niet met de plaswekker (heb hier al eens een draadje over gestart) werkelijk alles geprobeerd maar na een aantal weken (wel 6 of 8) en hem telkens zelf wakker te hebben gemaakt als de plaswekker ging (op een gegeven moment sliep ik naast hem) ben ik daarmee gestopt. Hij werd gewoon NIET wakker van de plaswekker. Maar hopelijk werkt het bij Gerdiens zoon wel. (bij mijn dochter werkte het ook trouwens)

Maxime

Gerdien Wenting

Gerdien Wenting

04-02-2010 om 17:53

Reactie

Hallo,

Goh, wat veel reacties in zo'n korte tijd. Voor wie niet weet wat de droogbedtraining inhoudt; het is een training die in het ziekenhuis begint. Het kind slaapt 4 nachten in het ziekenhuis. De eerste nacht wordt het elk uur gewekt en de volgende nachten krijgt het kind een plaswekker. Er volgt een schema van beloningen voor als het goed gaat en positieve oefeningen als het fout is gegaan. De ouder moet dan de volgende avond 20 x de plaswekker af laten gaan met tussenpozen van zo'n halve minuut. Het kind moet dan het bed uit, plaswekker uitzetten, gaan plassen en weer in bed. Na 4 nachten ziekenhuis, gaat de training nog maximaal 3 maanden thuis door. Het slagingspercentage ligt boven de 95% (zegt men)
Mijn zoontje wordt inmiddels wel wakker van de plaswekker maar heeft dan alles al (ik zou haast zeggen zeik....)nat. We geven de hoop nog maar niet op, we hebben nog een hele tijd te gaan en kleine vorderingen zijn al gemaakt. Hij plast nu nog maar 1x per nacht de boel nat

Gerdien

Bastet

Bastet

04-02-2010 om 18:54

Dat is normaal gerdien

Het is volkomen normaal dat je kind al nat is als het de wekker hoort.Het is niet voor niks dat je gerust een paar maanden uittrekt voor een plaswekkertraining.Het woord zegt het al:training.Echt,het moment dat hij wakker vlak voor hij plast,komt vanzelf.
Groetjes,Bastet

Gerdien

Gerdien

04-02-2010 om 19:23

Bastet

Hoi Bastet,

Ik hoop dat je gelijk hebt en we gaan ook echt stug door met de training maar het is soms moeilijk voor te stellen dat het echt een keer zover komt dat hij droog blijft. We hadden best tegen de ziekenhuisopname op gezien en toen hij er 2 nachten was geweest werd hij ziek en kon de training niet afmaken. Men verzekerde ons dat dit geen probleem hoefde te zijn, we moesten gewoon de training thuis vervolgen. Dat doen we nu dus ook. We gaan in elk geval nooit meer terug naar luiers. Zelfs met een luier had hij bijna altijd zijn bed nat, het verschil met nu is dat hij minder vaak (per nacht) in bed plast en dat we nu werken aan verbetering.
Over 3 weken hebben we weer een afspraak in het ziekenhuis, ik hoop dat we dan toch wat meer vooruitgang geboekt hebben. Voor de duidelijkheid, als mijn zoontje dit niet echt helemaal zelf gewild had, waren we er niet aan begonnen. Het is niet zo dat hij nu opeens droog moet worden omdat ik er zo genoeg van heb ofzo.

Zus

Zus

05-02-2010 om 10:09

Hier ook plaswekker en heeeeel raar advies van de dokterassisten

En excuses voor de lang uitgevallen titel. Mijn dochter van net 7 jaar heeft sinds 2 nachten een plaswekker. Overigens werd ze gisteravond om 10 uur niet wakker van die enorme herrie, vreemd. En ergens in de nacht heeft ze hem zelf uitgezet zonder haar broekje uit te doen of te gaan plassen. Tja.
Toen ik van de week de huisarts wilde bellen voor het verwijsbriefje, zei de assistente dat ze een hele goede tip had, die ze ook op haar eigen kind met succes had toegepast: neem het kind elke 3 uur(!!) op om te laten plassen op de wc, binnen een jaar is het dan droog 's nachts. NOU JAAAAAAAAAA! Ben ik nou gek of is zij het?

vlinder72

vlinder72

05-02-2010 om 12:26

Gek?

Ik vind het helemaal niet zo gek klinken. Een plaswekker lijkt mij handiger maar als niets werkt. Misschien eerst om de drie uur daarna steeds meer rekken. wij laten onze 4 jarige nu ook altijd plassen voordat wij zelf gaan slapen. Gelukkig slaapt zij daarna tot de volgende morgen maar als zij 's nachts in bed zou plassen dan zou ik dat misschien wel doen. Ik moet zelf vaak ook een keer plassen. Kleine moeite om haar dan ook te laten plassen. Maar nogmaals een plaswekker is handiger.

Puck

Puck

05-02-2010 om 12:38

Is wel een raar advies

een kind is pas 's nachts zindelijk als het vanzelf wakker wordt van een seintje van zijn blaas naar zijn hersenen dat de blaas vol is en dat het wakker moet worden om naar de w.c. te gaan. Een kind 's avonds voor je zelf naar bed gaat half suffend te laten plassen of 's nachts ook nog eens een keer met een slaaphoofd op de w.c. te zetten zal best een droog bed opleveren, maar daarmee is je kind nog steeds niet zindelijk want het wordt nog steeds niet wakker van zijn eigen volle blaas.

Hanne.

Hanne.

05-02-2010 om 14:16

Wordt zelfs afgeraden!

Het wordt zelfs afgeraden om je kind meer dan 1x op te nemen om te plassen.

Of hij plast slapend waardoor ze leren slapend te plassen, of ze worden iedere 3 uur wakker, wat de nachtrust niet bevordert.

Kijk ook eens op www.bedplassen.org

Tirza G.

Tirza G.

07-02-2010 om 12:37

Een jaar lang?

Elke drie uur opnemen 's nachts? Goeie genachte. En dan mopperen over een baby met nachtvoedingen op zo'n CB, daar snap ik dus echt helemaal niks van.

Tirza

Zus

Zus

07-02-2010 om 15:06

Dat is het eerste wat ik dacht: lekker voor je nachtrust, pfff. En ik dacht ook meteen dat de dochter van de tandartsassistente hoogstwaarschijnlijk ook binnen het jaar uit zichzelf zindelijk was geworden.

Puck

Puck

07-02-2010 om 16:51

Huh zus

Eerst was het een doktersassistente, nu een tandartsassistente????

Zus

Zus

08-02-2010 om 19:32

Pfffffffff

Haha, doktersassistente natuurlijk, ik ga geen tandarts bellen voor een plaswekker!

Gerdien

Gerdien

08-02-2010 om 19:33

Maxime

Hallo Maxime,

Je vertelde dat je zoon van 11 ook nog steeds niet helemaal droog blijft en niet wakker wordt van de plaswekker. Dat was bij mijn zoontje ook het geval maar de droogbedtraining heeft hier verandering in gebracht.
Die training combineert eigenlijk alle methonden die er zijn op het gebied van bedplassen. Tijdens de ziekenhuisopname en daarna wordt met gedragstraining geleerd om wakker te worden van de plaswekker. Als mijn zoontje 's nachts nat is geweest, moeten we de volgende avond voordat hij gaat slapen 'de 20 x 50 oefening' doen. Ik laat dan met tussenpozen van ongeveer 50 tellen, 20x de plaswekker af gaan. Mijn zoontje doet dan de plaswekker uit, zegt een wachtwoord (1 en niet elke avond een andere...) gaat naar de w.c. en komt weer terug in bed. Dit doe je 20x. Alleen de eerste en de laatste keer moet hij echt gaan plassen.
Het is een hele intensieve training maar het slagingspercentage is groot. Die trainingen worden overal in Nederland gedaan maar niet allemaal gecombineerd met een ziekenhuishuisopname. Je kunt eens informeren bij de huisarts of bij MEE, die weten er vast meer van.
Aangezien mijn zoontje elke nacht minstens 1x nat was (zelfs mét luier werd het bed ook nat) is het al een hele vooruitgang dat hij wakker wordt van de wekker en maar 1x plast. De laatste tijd is dan zijn pyjama wel nat maar het bed nog droog. Hij reageert nu dus nog vrij laat op het gepiep, we hopen dat dat steeds beter zal gaan totdat hij voor het plassen wakker wordt.

Groeten
Gerdien

Maxime.M

Maxime.M

09-02-2010 om 23:48

Bedankt gerdien

Tja, zo'n droogbed training vind ik best wel heftig (tenminste; zo'n ziekenhis opname), ik geloof niet dat ik (en mijn zoon) daar al aan toe zijn. Nu is gaat het met vlagen goed en slecht, dus soms een week nat en dan weer 2 tot 3 dagen droog en dan weer dagen achtereen nat. Ondertussen kan hij dus zelfs zijn bed afhalen, wasje draaien, in de droger doen (alhoewel ik dat meestal even voor hem doe zodat het sneller droog is) en dan haalt hij het in de middag weer uit de droger en maakt zelf zijn bed op. Hij lijkt er zo geen problemen mee te hebben.
Zo'n oefening als jij beschrijft hebben we wel eens gedaan (een simpeler versie die bij de plaswekker geleverd werd) maar dus ook voor het slapen gaan de wekker regelmatig af laten gaan en het wachtwoord zeggen enz. Maar wat ik al schreef, hij werd gewoon echt niet wakker van de wekker, ik kreeg wel een tip van een andere plaswekker (duur) met een trillend kussen, maar tja... ik ben bang dat zoon daar ook niet wakker van wordt. Als ik hem namelijk ging halen als zijn plaswekker afging, dan reageerde hij ook heel erg traag op wakkerschudden, dus eigenlijk hebben wij dat hoofdstuk afgesloten en hopen we dat het misschien 'gewoon' beter gaat omdat hij ouder wordt. Onze doktersassistente heeft een zoon die ook pas met 12 's nachts zindelijk was geworden, dus er is nog hoop (en zij is er dus ook redelijk laconiek in, met een instelling van 'komt echt wel goed hoor' )

Maxime

Puck

Puck

10-02-2010 om 09:35

Maxime, bed opmaken

Maxime, ik denk dat jij het prima aanpaakt, het komt vanzelf wel en je zoon is er laconiek onder. Fijn voor hem dat hij er niet echt een probleem in ziet. In de meeste gevallen komt het ook echt ooit goed. Misschien nog een tip voor het opmaken van het bed: ik maakte het bed van mijn kinderen vaak dubbel op. Dus op de matras een matrasbeschermer, (hoes)laken, weer een matrasbeschermer en weer een (hoes)laken. Als het bed dan 's nachts nat is heb je na het afhalen van de natte lakens direct weer een slaapklaar bed. Dan kan je kind weer snel verder slapen zonder midden in de nacht nog eens een bed op te gaan staan maken en hoeft het pas 's morgens de natte boel op te ruimen.

Maxime.M

Maxime.M

10-02-2010 om 10:06

Puck

Hoi Puck,

Dat is inderdaad een goed idee, maar zoon slaapt zo vast, dat hij dus ook niet wakker wordt van een nat bed. Hij slaapt dus gewoon door tot 7 uur en gaat dan uit bed en haalt zijn bed af, doet alles in de wasmachine en gaat douchen. Het gaat inmiddels zo gesmeerd dat ik er bijna niet meer aan te pas hoef te komen.

Maxime

Plasmoeder

Plasmoeder

10-02-2010 om 18:35

Hier hetzelfde gehad

Mijn dochter van bijna 10 plaste elke nacht in haar bed. Onze insteek was anders aangezien mijn moeder (60 jaar) en mijn zus (30 jaar) ook nog steeds niet zindelijk zijn 's nachts. Wij hebben haar dus steeds een luier aan gedaan want haar nachtrust was voor ons erg belangrijk.

Nu ineens is het over. Wij zijn begonnen met laten plassen om 23:00 en het is klaar. Zomaar ineens. Geen training, geen plaswekker... als een wonder. Wij hebben haar ook nooit haar eigen bed laten verschonen, want we wilden haar zeker niet het gevoel geven dat ze straf kreeg. Mijn moeder moest elke ochtend onder de koude douche.. heeft nogal indruk gemaakt.

Kortom, het kan dus een leven lang duren, en dan is acceptatie belangrijker dan oplossen. Wij hebben nooit druk opgevoerd maar zijn meteen begonnen met het acceptatieproces voor haar. En nu is het dus klaar.. We wisten niet wat ons overkwam.

Ik denk ook niet dat wij voorlopig met een training waren begonnen aangezien ik alles voorbij heb zien komen vroeger. Mijn zus heeft nog 6 weken in het Wilhemina Kinderziekenhuis gelegen met allerlei onderzoeken en trainingen. Niets hielp. En nu dus nog niet. Wel vervelend maar accepteren is alles in deze.

Onze dochter van bijna 6 plast ook nog elke avond in haar bed, maar voordat zij 9 of 10 is ga ik me er geen "zorgen" over maken.
Tja, hier dus eigenlijk een andere kant.

Succes, want het is en blijft een lastig probleem.

Gerdien

Gerdien

10-02-2010 om 19:17

Maxime

Hallo Maxime,

Ik kan me voorstellen dat jij en je zoon niet erg gemotiveerd zijn om het bedplassen op een intensieve manier aan te pakken. Ik weet uit ervaring dat de natte bedden op een bepaalde manier wennen.
Toch wordt het afgeraden het er op aan te laten komen en af te wachten tot het vanzelf goed komt.
Maar goed, tegenover elke mening van een deskundige staan weer 10 andere....
Veel informatie over bedplassen vind je op

http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_richtlijnen/k_nhgstandaarden/NHGStandaard/M59_std.htm

Groeten
Gerdien

Gerdien

Gerdien

10-02-2010 om 19:21

Puck

Hallo Puck,

Begrijpelijk dat je het nachtelijk verschonen snel wilt laten verlopen maar uit de informatie die ik inmiddels over bedplassen heb gelezen heb ik begrepen dat je het de bedplassers juist niet te makkelijk moet maken. Er moet een stimulans zijn om droog te willen worden en als je het zo regelt dat hij bij wijze van spreken slapend zijn bed op kan maken, is er nauwelijks een prikkel om het bedplassen af te leren.

Groeten
Gerdien

Tango

Tango

10-02-2010 om 20:53

Pfff

Het zal misschien wel werken, al begrijp ik echt niet hoe, dat 20x uit bed moeten na de wekker om naar de wc te gaan. Maar het lijkt me helemaal niets. Ik ben eerlijk gezegd al blij als ze gewoon slapen. Ik kan me niet voorstellen dat je je kind al gemotiveerd krijgt om dit te doen. En ik ben bang dat ik mezelf al helemaal niet gemotiveerd krijg.
Maar goed, gelukkig is Tangozoon pas 5 (en dus ook niet zindelijk 's nachts). Meer dan een keer laten plassen om 23.00 u. doen we niet (en dit puur om het bed droog te houden, want anders houdt de luier het dus vaak niet). Een plaswekker wil ik nog overwegen als het lang gaat duren. Zonder luier slapen voorlopig dus echt niet, want ik hecht erg aan mijn nachtrust. Je kunt me echt opvegen als ik er 's nachts uit moet om bedden te verschonen.

Puck

Puck

10-02-2010 om 22:35

Gerdien

Er is bij bedplassen helemaal geen sprake van een stimulans die nodig zou zijn om het "af te leren". Het is namelijk iets dat niet bewust afgeleerd kan worden door er een soort van straf tegenover te zeggen. Je lichaam moet alleen leren om het seintje van je blaas naar je hersenen te leren herkennen. Zoals Pelle al zegt: dat is het systeem waarmee een plaswekker werkt. Is het bed eenmaal nat dan maakt het helemaal niet meer uit of er nu een beloning of een straf tegenover staat. Misschien toch nog eens verdiepen in informatie, want dit heb je duidelijk verkeerd begrepen.

Puck

Puck

10-02-2010 om 22:46

Gerdien, over reaktie aan maxime

Gerdien, wie zegt dat het afgeraden wordt om het op zijn beloop te laten. Uit de link waar je aan refereert haal ik eerder het omgekeerde: "Het natuurlijk beloop van enuresis nocturna is bij kinderen in het algemeen gunstig." en "Enuresis nocturna bij kinderen heeft onbehandeld een goede prognose. De aanpak wordt daarom gekenmerkt door geduld en terughoudendheid. Langdurig afwachten heeft echter als nadeel dat het kind zijn zelfvertrouwen verliest. Zindelijk worden is immers een mijlpaal in de ontwikkeling."
Verder staat er ook dat motivatie van kind als ouder erg belangrijk is dus in het geval van MAxime met een ongeïnteresseerde zoon heeft training geen zin.
Sorry Gerdien, ik vind dat je hier verkeerde informatie rondstrooit en vraag me af waarop je die baseert, in ieder geval niet op de link die je noemt, die vind ik namelijk heel goed en geeft veel inzicht in bedplassen.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

10-02-2010 om 22:57

Geen verkeerde informatie

Ik vind niet dat Gerdien zomaar verkeerde informatie rondstrooit. Wat zij vertelt, komt namelijk overeen met wat in de gebruiksaanwijzing van onze plaswekker stond: laat kinderen 's nachts alles zelf doen. Zélf wassen, schone pyama aan, schone lakens etc.
Neemt niet weg dat ik er zelf wel mijn bedenkingen bij heb en wij ook wat minder 'hard' daarin waren.
Waarschijnlijk zijn er dus verschillende theorieën of opvattingen over de juiste weg.

Kari1

Kari1

11-02-2010 om 08:17

Eens met ijsvogeltje

Je hoeft je kind niet te straffen uiteraard maar "het maakt niet uit wat je doet als het bed eenmaal nat is", dat is het andere uiterste.
Conditionering is deels onbewust (dat moet ook wel want plaswekkerconditionering gebeurt in de slaap) maar een bewuste component in het proces helpt wel. Ik heb al eerder beschreven dat destijds in onze methode in het begin tokens een rol speelden, en dat moest lik op stuk dus niet de ochtend erna nog even regelen maar meteen 's nachts. Het begin-doel was: wakker worden van de wekker. Afkappunt: zelf de wekker uitzetten voordat mama uit haar bed was gespurt om dat te doen. Wedstrijdje dus. Tokens (bij ons dubbeltjes) op een schaaltje naast bed. "Wint" kind: 2 tokens erbij. "Win" mama: 1 token inleveren. Kind geeft, niet mama pakt).
Ook het zelf uit bed gaan om te gaan plassen (ook als er niks meer te plassen is), zelf wekker weer in onrde maken, zelf droge luier omdoen (want ook hier geen natte bedden, onnodig en frustrerend) helpt mee bij de conditionering. Dat is geen straf. Dat hoort bij het droog leren worden, en dat is iets wat het kind ZELF wil (anders moet je er niet mee beginnen) en dat heb je vantevoren allemaal doorgesproken en uitgelegd.
Kari

Puck

Puck

11-02-2010 om 08:55

Ijsvogeltje, dat is niet wat ik zeg

IJsvogeltje, ik liet mijn kind het ook allemaal zelf doen als hij 's nachts wakker werd, maar dat is niet waar Gerdien op doelt. Gerdien vindt dat je het een kind "te makkelijk maakt"" Als je alvast het bed dubbel opmaakt. Dat bestrijd ik. Het gaat er namelijk helemaal niet om hoe lang een kind na het nat wakker worden bezig blijft. Dus zelf verschonen is prima, maar om dat ook het bed erbij op te maken als een soort "straf" draagt echt niet bij aan een betere bewustwording. Dat heeft niets met verschillende opvattingen te maken maar met het verkeerd interpreteren van wat er nu eigenlijk staat. En verder vertelt Gerdien wel meer dingen die ze gelezen heeft maar niet goed heeft geinterpreteerd in mijn mening.

Maxime.M

Maxime.M

11-02-2010 om 09:43

Niet eens ongeinteresseerd

Mijn zoon is trouwens niet eens ongeinteressereerd, alleen inmiddels van mening dat het toch allemaal niet werkt. Natuurlijk vind hij het vervelend als hij weer een nat bed heeft maar hij (en ik ook) weet inmiddels niet meer wat te doen. Zijn reaktie is (meestal meteen boos) JA WAT MOET IK ER DAN AAN DOEN? IK WORD TOCH NIET WAKKER?. Tja.. wat moet ik daar dan mee, we hebben de plaswekker training echt heel lang volgehouden, ook met zo'n oefening voor het slapen gaan met plaswekker laten afgaan en dan alle handelingen die je moet doen voor de nacht, en dat meerdere keren achter elkaar. (en ook iedere dag) maar er zat gewoon geen verbetering in, niet eens een klein beetje. Hij werd gewoon NIET wakker van de wekker, ook na 6 weken niet, ook niet als ik naast hem ging liggen en hem wakker schudde. Tokens, hebben we ook gehad (we zijn hier natuurlijk af en aan al vanaf zijn 8e jaar pogingen aan het wagen hé) maar tokens werkte ook niet (hier hadden we een kruisjeslijst en die kwam maar niet vol) maar ik had hem ook echt een schaal met dubbeltjes kunnen geven zoals Kari schrijft, maar de inhoud was dan ook langzamerhand in mijn bezit gekomen, ook lekker fustrerend voor een kind natuurlijk, dus we zijn daar allang mee opgehouden.
Nu hebben we dus (in overleg met de GGD schoolarts) ingevoerd dat hij alles zelf moet doen, hij doet dit braaf, heb niet het idee dat hij dit als een enorme straf ervaart, maar meer als logisch vervolg als je je bed natplast. Nu maar hopen dat het ooit gaat werken, hij was vannacht weer nat, na 2 dagen achter elkaar droog te zijn geweest. Het gaat alleen wat lastiger worden met schoolkamp of voetbaltoernooi ver weg waarbij ze een nachtje mogen slapen, dat durft hij (logisch) niet aan.

Maxime

Puck

Puck

11-02-2010 om 10:36

Maxime, desmopressine

Maxime, voor nachtjes weg kun je misschien je toevlucht nemen tot desmopressine (merknaam Minrin). Dat is de synthetische variant van het hormoon dat ervoor zorgt dat je 's nachts minder urine aanmaakt. Dat kan je via de huisarts krijgen als neusspray of als pillen. In ons geval werkte dat niet, maar er zijn genoeg kinderen die er wel baat bij hebben. Voor 1 nachtje weg deden wij thuis al een drynight in de pyjamabroek zodat het niet opviel dat hij een luier aantrok en die trok hij 's morgens in zijn slaapzak uit. Hij kwam dus gewoon in zijn blote kont zijn slaapzak uit en trok dan zijn kleren aan. HEt is in alle jaren kamp (gaan hier al vanaf groep 3) nooit iemand opgevallen. En is de slaapzak nat? Jammer dan dat wassen we thuis wel weer; hij was altijd gewoon de eerste die zijn spullen weer netjes ingepakt had. Slaapzak gewoon opgerold, vuilniszak eromheen en klaar.... Niemand die ooit wat opgemerkt heeft.

Overigens wordt desmopressine ook wel gebruikt bij zindelijkheidstraining. Soms is het net het steuntje in de rug wat een kind nodig heeft. Het maakt je kind niet zindelijk, maar het geeft een kind wel zelfvertrouwen dat het droog kan blijven. Misschien heeft jouw zoon daar ook wel wat aan als ik jouw verhaal lees. Misschien toch iets om met de huisarts eens te bespreken?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.