Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
liora

liora

07-03-2010 om 10:48

Naar bed (bijna 7 jaar)

Hallo allemaal,

Ben heel benieuwd wat jullie allemaal doen in het hele naar bed gaan proces. Mijn zoon wordt in juni 7 jaar. We eten meestal rond half zeven, dan rond 7 uur pyjama aan (soms heeft hij die al aan), dan lees ik hem voor, dan tanden poetsen, dan naar bed. Daar mag hij dan zelf nog even lezen tot ik het boek weghaal en het licht uitdoe.

Probleem is dat het allemaal lang duurt. Voor mijn gevoel ben ik hem heel lang naar bed aan het brengen. Ik vraag me ook af of het niet wat teveel is allemaal. Ik zou willen dat hij er om half acht in ligt, kwart voor acht licht uit. Maar het wordt vaak net ietsje later en eerder lukt gewoon nooit.

Hoe ziet het bij jullie eruit?

Liora


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Nasha 1st

Nasha 1st

07-03-2010 om 10:52

Eerder eten?

Ik vind half 7 eten ook wel aan de late kant....ik eet meestal rond 6 uur.....

Guinevere

Guinevere

07-03-2010 om 10:58

Hier zoon 7 jaar

Ah, ik heb wel eens een vergelijkbaar draadje gehad. Want het schóóót maar niet op met meneer (7).
Hoe gaat het hier: eten kwart voor 7 tot ongeveer 10 over 7. Spelen, computeren. Om 8 uur de Simpsons kijken, om half 9 naar boven om de tanden te poetsen en naar de wc. Als hij daarmee klaar is kom ik ook naar boven, om hem een béétje vlot in zijn pyama te krijgen. Uiteindelijk beginnen we dan om tien voor 9 met het leesgebeuren. Hij leest mij eerst voor, daarna ben ik aan de beurt. Als het meezit ben ik dan om 10 over 9 weer beneden. Alles bij elkaar kost het hier dus 40 minuten, waar ik trouwens niet de hele tijd bij ben.

Guinevere

Guinevere

07-03-2010 om 10:59

Aanvulling

En daarna leest hij zelf nog een boekje, tot ongeveer half 10 of kwart voor 10.

liora

liora

07-03-2010 om 11:03

Eerder eten

Hoi,

Eerder eten lukt helaas niet omdat de baby eerst nog eet en naar bed gaat. Die ligt er meestal om half zeven in, dan moet ik nog met oudste eten. Over pakweg een half jaar tot een jaar verwacht ik wel dat de kinderen vaak samen kunnen eten, en ik daarna, dan ligt oudste er misschien weer wat eerder in.

Ik vind hem ook best wel te moe, hij zou net iets meer moeten slapen..

Liora

vlinder72

vlinder72

07-03-2010 om 11:07

Tjonge

en ik vind half 9 in het weekend al laat. Wij eten tussen 5 uur en 6 uur daarna in bad of nog even t.v. kijken. Pyama's aan en dan lees ik nummer 2 en 3 voor. Die zijn 4 en bijna 6. Daarna eerst die van 4 naar bed, daarna die van 6. Met hem doe ik in bed nog zijn logopedie oefeningen. Dan is het iets over zevenen. Dan haal ik de oudste op (hij is ruim 7,5 jaar). Die gaat dan naar bed. Kletsen met hem of boek lezen etc. Dan slapen. Om half 8 ligt iedereen erin. Nou ja, de baby van 10 maanden meestal nog niet. Maar die scharrelt rond en gaat meestal rond 8 uur naar bed. Alleen als de oudste voetbaltrainen heeft tot 7 uur wordt het later voor hem want dan moet hij na het trainen eerst nog douchen maar ook dan ligt hij voor 8 uur in bed. Wij zijn meestal minstens een uur bezig met het avondprogramma. Bad, lezen, kletsen, knuffelen, tandenpoetsen etc. Iedereen wil natuurlijk even veel aandacht dus ik ben wel even bezig.

vlinder72

vlinder72

07-03-2010 om 11:09

Misschien saai

maar waarom laat je je kind dan niet eten voordat de baby eet? Doen wij ook. Eerst de oudste kinderen eten (dus vaak al om 5 uur) en daarna de baby. Bij ons komen de oudste kinderen voor de baby. En toch komt ons kleintje echt niets te kort hoor.

liora

liora

07-03-2010 om 11:37

Vlinder

Hoi Vlinder,

Ik heb een baan en ben dus vier dagen per week niet voor zessen thuis. Dan snel baby, baby naar bed, dan ik en oudste eten.

Op de dagen dat ik thuis ben, lukt het inderdaad vaak wel om oudste iets vroeger in bed te hebben, maar op de een of andere manier verloopt het dan ook behoorlijk volgens hetzelfde stramien.

Oudste nog eerder laten eten, zie ik niet zitten. Dan krijg ik drie sessies: maaltijd oudste, maaltijd baby, maaltijd ik. Dat ben ik dus van 17 tot 21 uur bezig met eten maken en alles weer opruimen tussendoor (muizen). Dat gaat me echt te ver.

Liora

Waarom

Waarom kunnen oudste en baby niet tegelijk eten?

liora

liora

07-03-2010 om 12:29

Ehh

Hoi Pelle,

Jouw vraag snap ik even niet. sharon: de baby eet een potje, oudste eet vaak hetzelfde als ik, dus dan is het handig als ik ook meteen eet. Stel mijn oudste en ik eten pasta: dan vind ik het niet handig als hij eerst eet en ik daarna de pasta voor mij weer moet opwarmen.
En ik kan niet meteen meeeten omdat ik de baby moet voeren. Het is dus wel een tijdelijk probleem, zodra de baby zelf eet, kunnen we vaker allemaal tegelijk eten of in ieder geval de kinderen tegelijk.

Heb ik het nu duidelijker gemaakt, of zie ik zelf iets over het hoofd?

Liora

vlinder72

vlinder72

07-03-2010 om 12:37

Liora

Ik begrijp je wel hoor. Volgens mij sta je er alleen voor dus moet je ook alles zelf rond zien te krijgen. Ik werk zelf ook 4 dagen in de week maar ik ben gelukkig wel eerder thuis. Mijn man is nooit voor 8 uur 's avonds thuis dus het avondprogramma is voor mij alleen. Ik kook altijd de avond van te voren. Doe ik het een keer niet dan loopt alles in het honderd of wij eten die avond kant en klare pannenkoeken. Ik eet heel vaak apart van de kinderen. Ik warm het eten voor de kinderen op en zet ze aan tafel. Ondertussen voer ik de baby. Heb ik daarna nog tijd dan eet ik zelf terwijl de kinderen yoghurt naar binnen lepelen. Zo niet dan eet ik als iedereen in bed ligt. Maar ik heb wel met ze aan tafel gezeten want terwijl zij eten en kletsen, voer ik de baby die in de kinderstoel naast de tafel zit. Saai misschien maar ik wil graag dat de kinderen op tijd in bed liggen. En inderdaad het ergste komt als iedereen in bed ligt. Opruimen, opruimen en schoonmaken. Daarna eten koken voor de volgende dag. Broodtrommels voor school klaar maken. Kleren klaar leggen etc. etc. Meestal ben ik niet voor 9 uur klaar.

Liora

Maar als je later toch van plan bent om baby en zoon samen te laten eten en jij later kun je dat nu toch al doen? Kun je bijv niet op het kdv vragen of ze baby iets te eten geven op het eind zodat baby niet meteen hoeft te eten thuis. Of baby even op een halve liga of broodkorst laten knauwen?

Jolanda123

Jolanda123

07-03-2010 om 13:25

En toch, ik snap het niet.

je kunt toch gewoon allemaal samen aan tafel zitten en eten?

Tegen de tijd dat mijn jongste vast voedsel kreeg, zat hij gewoon bij mij op schoot, at ik zelf en at mijn jongste mee .
Later zat hij in de kinderstoel aan tafel, maar nog altijd tegelijkertijd met de rest van het gezin.

En voordat er aannames komen over het aanwezig zijn van een vader: Die was regelmatig maanden van huis ivm zijn werkzaamheden.

Guinevere

Guinevere

07-03-2010 om 13:31

Tijdsbestek

Ja, maar hoe kun je nu om 6 uur binnen komen rennen en allemaal om 5 over 6 aan de maaltijd zitten? Ik kan me voorstellen dat de baby eerst te eten krijgt, want die moet gewoon NU te eten hebben en dan slapen. Zo'n potje is in 2 tellen klaar. Je kunt onmogelijk tegelijkertijd met het potje van de baby, je eigen en je zoons eten klaar hebben, tenzij je elke dag uit de magnetron eet (vooraf klaar gemaakt eten).

Yta Chalne

Yta Chalne

07-03-2010 om 13:32

't is even oefenen...

..maar dan lukt het: samen eten én de baby voeren. Lijkt me alleen dat jouw probleem zich dan verschuift, want dan is baby waarschijnlijk weer te moe/ te hongerig. Maar straks met z'n drietjes eten als baby het een klein beetje meer zelf kan, dat moet lukken.

Inderdaad tijdelijk

ik denk inderdaad dat dit een tijdelijk probleem is. Wat ik nu kan bedenken is. Oudste laten douchen en pyjama aantrekken terwijl jij kookt en baby eten geeft. Dan zit hij al fris gewassen aan tafel. Dan kan hij zeg maar om half acht naar bed, even lezen en dan kwart voor acht licht uit.

Verder zou ik doordeweeks niet te ingewikkeld doen. B.v. pastasaus avond van te voren maken. Hoe je alleen pasta te koken bij binnenkomst. Dan zou je volgens mij met z'n allen aan tafel kunnen zitten. Een avondje brood is ook een oplossing. Heb je al twee maaltijden in de week geregeld.
Een keertje een ovenschotel die je de avond van te voren hebt gemaakt. Hoeft alleen aan bij binnenkomst. Dan rustig baby eten geven en zoonlief laten badderen. Kan je samen met zoonlief om kwart voor zeven eten. Kan zeg maar om half acht het licht uit.

Goed, dit is allemaal theorie. Ik weet nog wel toen jongste de leeftijd van jouw baby had en ik vaak alleen was rond etenstijd het soms best een gepuzzel was.

groetjes van Purk

liora

liora

07-03-2010 om 14:05

Purk en tops

Dank voor jullie tips, de anderen zeker ook!!

Probleem is dat de baby om half zeven echt in slaap stort, dus ik kan hem niet goed een half uurtje langer oplaten zodat ik kan koken of zo, misschien wel over een jaartje maar nu echt nog niet.

Ik vind het inderdaad briljant gevonden om de oudste zelf te laten douchen en pyjama aan te laten doen, terwijl ik bezig ben de baby eten te geven, te wassen etc.

Dat van dat eten al van tevoren en ovenschotels en zo, dat doe ik al. Er staat vaak al iets in de oven terwijl de baby eet. Ik koop ook wel kant en klaar ovenschotels van AH, een andere avond heb ik iets al vooruit gekookt, en de volgende avond eten we bijvoorbeeld iets wat heel snel klaar is zoals rijst uit de magnetron en een tartaartje of zo, met wat groente.

Ik ga het toch voorlopig proberen met zoon fris gewassen en in pyjama aan tafel.

Ik vind het ook een hele slimme om een soort ultieme eindtijd te hebben, kwart voor acht, en al het tijd rekken etc. gaat dan van zijn tijd af. Erg slim, dank!

Liora

Nasha 1st

Nasha 1st

07-03-2010 om 14:46

Op kdv al potje laten geven?

aan baby? hoe oud is baby eigenlijk?

Als die al heeft gegeten, kun jij rustig met je oudste eten en dan aan het bedritueel beginnen.....

liora

liora

07-03-2010 om 15:03

Helaas

Nasha, dat kan helaas niet. Vanaf 16.30 uur staat er maar 1 leidster en die kan dan geen potje geven. Dat zou natuurlijk ideaal zijn voorlopig, maar helaas.

Terpi

Terpi

07-03-2010 om 16:16

Wat is eigenlijk het probleem?

Ik heb de beginposting nog eens doorgelezen maar ik geloof dat ik het probleem niet helemaal snap? Daarnaast valt me 1 ding op en dat is dat je kind voorgelezen wordt en daarna ook nog zelf moet lezen. Kan het niet het een of het ander zijn?
Oh nee, er valt me nog iets op... Er zijn kennelijk veel onmogelijkheden. Op het moment dat jouw situatie zo is lijkt het me buigen of barsten, je accepteert de situatie zoals hij is (kind gaat uiterlijk om 20:00 uur slapen) of je verandert iets aan je eigen planning (komt eerder thuis, zorgt ervoor dat het eten klaar en opwarmbaar is voor die avond, laat de kinderen wel tegelijk eten, accepteert dat er niet elke avond voorgelezen wordt of iets dergelijks)
Wat wil je eigenlijk zelf veranderen? Wanneer is de situatie zoals jij wil en wat moet daarvoor anders gaan dan nu?

2 dingen

Je kan hem terwijl jij aan het koken bent al zijn pyjama laten aantrekken en als jij voorleest kan hij tegelijkertijd wat poetsen, na het verhaaltje poets jezelf dan nog even kort na en dan naar bed. Dat kan je binnen een half uur wel halen. Ik zelf lees niet langer dan een minuut of 10 voor, dan nog even praten en dit binnen een kwartier ongeveer.

liora

liora

07-03-2010 om 18:19

Terpi

probleem is dat ik vind dat hij te laat in bed ligt. Maar ik zie al wat tijdwinst door hem inderdaad zijn pyjama aan te laten en eventueel douchen tijdens eten baby.

Er zijn inderdaad veel onmogelijkheden, maar gelukkig waren hier enkelen die nog wat goede ideeen hadden.

Tandenpoetsen tijdens voorlezen vind ik niet zo goed, voorlezen is echt lekker op de bank relaxen en alleen voorlezen. Ik lees trouwens nooit 10 minuten voor, meestal een minuut of 5.

Liora

Sera

Sera

07-03-2010 om 21:11

Juist vlug

Ik vind het best vlug dat je in minder dan twee uur eten kookt, eet en twee kinderen naar bed brengt.

Ik ben veel langer bezig met alles. Wij eten meestal ook pas ergens tussen 18:00 en 18:30. Soms wat eerder maar meestal lukt dat ook niet. Koken ben ik meestal 20 minuten aan kwijt. Eten duurt vaak ook minstens 30 minuten. Mijn kinderen eten vrij langzaam dus we zijn wel even bezig. Naar bed brengen duurt ook vrij lang. De jongste twee gaan meestal onder de douche, de een na oudste soms maar doucht meestal 's ochtends dus dat valt ook wel mee. Ik lees de twee middelste kinderen elke avond voor. Meestal lees ik ze rond de 20 minuten à een half uur voor. Ik probeer boeken uit te vinden die ze allebei leuk vinden zodat ik ze samen kan voorlezen. De jongste lees ik apart voor maar korter want hij is echt nog heel klein. In elk geval is het meestal 21:00 voordat de jongste drie in bed liggen.

Eigenlijk vind ik dus dat je het allemaal al erg vlug voor elkaar krijgt.

Jessica O

Jessica O

08-03-2010 om 07:32

Sini

meestal is manlief er tussen 17 en 18 weer. Maar goed, hij rijd `s ochtends ook al om 5 uur weg, zit om 6 uur op de zaak. Dan kan hij `s middags eerder weg om te zorgen dat hij niet in de file staat.

Jessica

*bella*

*bella*

08-03-2010 om 09:35

Knap

Ik vind ook dat je het heel gestroomlijnd doet. Dat lukt hier niet. Ook wel door mijn wisselende werktijden niet, maar dan nog.
Hier twee kinderen maar ben erg blij dat ik er niet alleen voor sta. (al zou er dan wrs meer structuur zijn haha) Nu splitsen we de kinderen vaak op en nog wordt het regelmatig te laat. Maar hier is het dan weer makkelijker om een dagje in te lassen waarin ze weer eerder op bed kunnen liggen.

Roosje Katoen

Roosje Katoen

08-03-2010 om 10:26

Baby

Heb je er al eens aan gedacht om de baby zelf te laten eten? Met de Rapley-methode? Met de oudste was ik ook alleen toen hij een baby was en ik vond het ideaal, konden we gezellig samen eten en hoefde ik niet te voeren.
Dan kan de baby gelijk eten als je thuis komt, terwijl jij er naast eten maakt voor jezelf en de oudste en oudste onder de douche gaat.

Bastet

Bastet

08-03-2010 om 14:19

Loslaten

Liora,ik vind eerlijk gezegd niet dat het lang duurt.Kinderen ruiken het als je haast hebt,en dan duurt het alleen maar langer.Sommige kinderen hebben dat getuttel voor het slapen gaan gewoon nodig,zeker als je ze die dag weinig hebt gezien,is mijn ervaring.Ik zou minder op de klok kijken.Ik doe het al jaren niet meer,en soms wordt het wat later,maar wat is tien minuten minder slaap op een hele nacht?En soms zie ik dat ze er zomaar vroeg inliggen..Minder op de klok leven in de avond bevalt mij beter en zorgt voor minder stress voor beide partijen.
Bastet

liora

liora

08-03-2010 om 14:38

Dank

Dank voor alle tips en leuk om het eens te bekijken als dat het al vlot gaat! Heel ander perspectief ineens.

Bastet, mooi advies van jou, dank je!

Loslaten en ggd

O, wat herkenbaar allemaal. De kinderen (5 en 7) liggen bij ons op werkdagen ook nooit voor 8 uur op bed. Ongeveer 18.15 thuis, koken, eten, tandenpoetsen en pyama's en voorlezen. Ik ben heel blij als ik om 8 uur met ze naar boven kan... En ach, het gaat allemaal prima, dus ik ben het helemaal eens met Bastet: de klok een beetje loslaten scheelt een hoop stress.

Maar ja, vanmorgen was ik met de jongste bij de schoolarts en die begon meteen te mekkeren: 'Als je ze 's ochtends wakker moet maken, slaapt ze niet genoeg. 8 uur is veel te laat voor een meisje van 5. Gaat ze gelijk naar bed met haar grote broer?'

Ik zeg al de hele dag tegen mezelf; 'niet over opwinden', maar eigenlijk wind ik me er al de hele dag over op...

Voegt deze reactie iets toe aan de discussie? Nee, niet echt, maar het is altijd lekker om het even van je af te schrijven....

vlinder72

vlinder72

08-03-2010 om 16:36

Wakker maken

Mijn kinderen gaan tussen 7 uur en half 8 naar bed. Ook wij moeten ze 's morgens vaak nog wakker maken. En dan hebben ze toch al bijna 12 uur geslapen. En ik ga ze echt niet vroeger naar bed brengen.

Nasha 1st

Nasha 1st

08-03-2010 om 21:52

Ook altijd

wakker maken hier hoor!! En ze liggen echt op tijd!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.