Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op

Niks lusten/na twee happen vol zitten

Hallo,
ik heb een zoon van 6 die eigenlijk al van kleins af aan niks lust en overal maar zeer weinig van eet.
Brood en fruit gaat goed (maar meer dan 1 boterham gaat er niet in), maar vooral avondeten is een drama.
Aardappels, vlees en groente geven de minste problemen. Tenminste, aardappels lust hij ook niet, met vlees is hij nogal kieskeurig (moeten vooral geen kruiden of sausjes bij zitten), en qua groenten hebben we de keus uit sperziebonen, doperwten en broccoli.
Pasta, nasi, stoofschotels...alles wat er anders uitziet of ruikt, dan is zijn standaardreactie (nog voordat hij geproefd heeft) Lust ik niet, of, Ieeuw, of Dat is vies.
Daar zijn wij het dan niet mee eens. Eten is niet vies...je lust het misschien niet, maar dat kun je niet weten als je niet geproefd hebt. Hij oet dus altijd proeven van ons, maar zelfs van 1 proefhapje maakt hij een drama.
En de dingen die hij dus wel lust, daar eet hij dus twee happen van 'ik zit vol'. Zelfs bij dingen als pannenkoeken of patat presteert hij dat.
De sfeer aan tafel is dus al jaren onder nul, bijna elke dag is er gedoe over eten.
Ik lustte vroeger zelf ook weinig en denk dus eigenlijk dat het op een gegeven moment bijdraait (net zoals vanzelf bij mij gebeurde), maar mijn man hamert erop dat hij moet proeven, zijn bord moet leegeten (als hij het wel lust), door moet eten (hij is ook erg traag) etc.
Ik denk dat mijn zoontje steeds minder zin in gezellig eten krijgt, nu er zo vaak ruzie over is.

Wat vinden jullie en hebben jullie nog een gouden tip over eten?

(wat we zoal al gedaan hebben:
- helpen met koken
- zelf avondeten uitkiezen
- zelf bepalen hoeveel hij opschept
- het slechte eten gewoon negeren
- eventueel goed eten de hemel inprijzen)

Naar mijn idee werkte het negeren nog het beste, al was het maar omdat de sfeer daar enorm van verbeterde.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Talia

Talia

03-05-2010 om 20:46

Bord leegeten

Zou ik niet doen en wordt ook niet geadviseerd bij slechte eters. Dan gaat het een kind vaak nog meer tegenstaan. Ik heb zelf niet echt tips voor je verder, maar er komen vast ouders met ervaring die dat wel hebben. Er is hier al erg veel geschreven over slecht etende kinderen, zoek het archief er eens op na.
Oh ja, toch 1 tip: zorg dat jij en je man op 1 lijn zitten, anders blijft het een probleem!!

Nasha 1st

Nasha 1st

03-05-2010 om 21:59

Stella?

heb je het over mijn 6 jarige soms??? Hier ook diezelfde termen voor onbekend voedsel....dan wil zoon ook nog dat voedingswaren elkaar niet raken, en raakt dus helemaal over de zeik als er een aardappel tegen de ketchup ligt....Pasta, Pizza, pannenkoeken en patat gaat er hier prima in....pasta vooral met smaakloze structuurloze saus er over....

Ik hou me dus ook aanbevolen voor tips

Vic

Vic

03-05-2010 om 22:39

Gaat weer over

Vandaag ergerde mijn oudste (bijna 11) zich weer eens aan haar zus, die geen paëlla wilde en in plaats daarvan een banaan kreeg. Die biedt ik overigens aan voordat ze zeurt, dus het is geen beloning voor niet eten. Ik heb oudste er even aan herinnerd dat zij op die leeftijd, tot zeker een jaar of 8, ook alle groenten weigerde, m.u.v. sperziebonen, doppers/wortels en spinazie. Op een gegeven moment is dat over gegaan, maar die fase heeft zeker 6 jaar geduurd. Inmiddels durft ze van alles te proberen, en vraagt zelfs of ik paëlla wil maken Wel blijven aanbieden dus, maar als ze niet willen dan niet. Jongste wordt ook groot van pasta zonder saus en lege wraps. Als compensatie krijgt ze extra fruit en ik heb meestal wel stukjes komkommer op tafel staan die ze ook eet.

Emmawee

Emmawee

03-05-2010 om 23:08

Hier

De regel hier is: niet zeuren over eten, aan tafel is het gezellig. Daar zetten we hoog op in. Een leeg bord, niet meer dan twee happen eten, champignons eruit peuteren, het mag allemaal, maar ieuw of vies willen we niet horen. Ik zeg niet dat dat lukt, maar dat is dus het doel.
Dus inderdaad, het 'niet eten' en 'niks lusten' negeren omwille van de sfeer en 'belonen' op gezelligheid, niet op 'goed eten' (dat is nl. van zichzelf al belonend), maar wel op 'iets proeven' en 'op een goede manier zeggen dat je iets niet lust'.
Verder... zelf het goede voorbeeld geven door gevarieerd te eten en bij een tegenvallende maaltijd hierover op een opgewekte wijze met elkaar te communiceren. "deze aardappelen zijn niet zo lekker als die van gisteren, vind jij ook niet? Gelukkig smaakt de rode kool echt lekker." En wees eerlijk: ik vertel vaak wat ik zelf allemaal niet lustte vroeger en waarom (raar gevoel in mijn mond, rare geur etc.) en dat ik dat na een tijdje toch wel lekker vond. Kortom, hou het luchtig, vrolijk en gezellig.
Bij echt weinig eten kun je altijd nog eens kritisch kijken naar snaai en snoep. Zit hij al te vol? En misschien is je zoon 's avonds te moe om te eten? Wij hebben hier nog wel eens tijdelijk de warme middagmaaltijd ingevoerd.
Succes! Maw.

Bloem

Bloem

04-05-2010 om 15:04

Oke, dan eet je niet, morgen is de volgende kans......

Werkt echt prima, prima, prima.

Kijk, er zijn dingen die je nu eenmaal niet lust, maar en geen groente en geen vlees en geen aardappels, dikke doei, dan kan ik je ook neit helpen. Dan krijg je een heel klein toetje en verder hoop ik voor je dat er morgen iets is wat je wel lust. Dat is de houding die ik aanneem. Geen gezeur en reken maar dat je kind op een gegeven moment gaat mee-eten. Alternatieven neerzetten werkt averechts. Je bent toch verdorie geen instelling waar je alleen heoft aan te schuiven als het eten je aanstaat?

Mijn kinderen krijgen dus sowieso een heel klein toetje (zo hard ben ik dan ook weer niet), ook als ze niet gegeten hebben. Voor een normaal toetje moeten ze bij aardappel-groente-vlees 'twee van de drie dingen' opeten, 1 ding mogen ze laten staan of vervangen door alternatief. Wat ze pas krijgen als de andere twee dingen op zijn of onder de strikte afspraak dat de andere twee dingen dan wel op gaan. Hoeveelheid even kijken wat je reeel vindt. Beter te weinig dan te veel.

Het is even doorbijten (zeker als je kind anders gewend is), maar hier heeft het gewerkt. En verder gewoon neit druk maken. Als je eens wist wat er eigenlijk maar nodig is om te leven en te groeien.....Het hongergevoel zoals wij dat kennen is slechts onaangenaam en niet meer dan dat....maar een kind blijft daar echt neit lang mee lopen hoor, op een gegeven moment gaan ze toch eten....

Geerdientje

Geerdientje

04-05-2010 om 17:05

Proeven

Mijn zoon is ook beslist geen makkelijke eter. Na een tijd heel slecht te hebben gegeten, eet hij (inmiddels 8) nu wel gewoon aardappels vlees en (beperkt aantal) groenten, maar geen dingen die doorelkaar zitten. Dat is dus vnl lastig als we elders eten, bij vrienden of in een restaurant.
Eten wat de pot schaft, is niet mijn ding. (was zelf vroeger ook heel kieskeurig) Wel zorg ik dat het menu wordt uitgebreid door verplicht proeven (minstens 1 hap). We koken dus regelmatig de dingen die hij lust (aardappels-vlees-lekkere groente) maar ook wat hij niet zo lust: preischotel, asperges (mmmmm!), witlofschotel enz. en dan kook ik vaak los een paar stronkjes broccoli bij. Dat is verder geen moeite. Hij moet dan wel proeven van wat wij eten (1 hap dus). Hij heeft zo aardig wat dingen ontdekt die hij best lekker vindt.
Hij moet wel altijd zijn bord leeg eten (we houden immers genoeg rekening met hem met koken), niet op is geen toetje (want kennelijk geen trek meer).

Tine Winkel

Tine Winkel

04-05-2010 om 19:01

Herkenbaar

Ha, bij ons werkt het inderdaad net zo: 'als je niet zeurt over het eten, mag je ermee doen wat je wilt (nee, niet spelen, maar wel 'viezigheid' eruit peuteren, alles laten staan etc.) Maar als er gezeurd gaat worden, dan moet je je bord leegeten.'
Je weet niet hoe snel ze dat doorhebben...
De oudste (van 9) lust nu ondertussen echt heel veel en durft alles te proeven. De jongste (van 6) is nog wat kieskeurig maar durft sommige dingen nu ook te proeven.

Kortom, ik zou het vooral negeren - maar dan moet je daarover wel met je man op één lijn zitten, anders wordt het niks.

Sterkte ermee!

Tine

Mayte*

Mayte*

06-05-2010 om 15:26

Het tussendoortjes beleid

Bij ons is de regel dat het bord wordt leeggegeten. Ik schep heel weinig op, zodat er soms zelfs een tweede keer kan worden genomen. Ook moeilijke dingen wil ik dat dochter (bijna 7) leert eten (chili con carne ofzo). Daar schep ik dan wel extra weinig van op en serveer ik met iets dat ze wel graag lust.
Als ze niet eet is de afspraak dat ze de dag erna geen tussendoortjes krijgt, zodat ze dan wel avondeten eet. Meestal kiest ze er trouwens voor om dan toch maar even haar bord leeg te eten, gehecht als ze is aan haar tussendoortjes. Tussendoortjes bied ik overigens ook 'gestructureerd' aan 1x een koekje of snoepje en 's middags na schooltijd een paar rijstwafels of crackers en heel af en toe een klein bakje chips.

Sinds we hier heel consequent in zijn is avondeten eigenlijk nooit meer een probleem.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.