Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
Jacobien

Jacobien

07-05-2010 om 11:04

Bloed prikken gaat lastig bij zoon

Onze zoon van 4 jaar moet bloedprikken ivm onderzoek naar schildklier. Vandaag moest hij voor de tweede keer, maar het was weer een drama. Ze hebben hem vier keer geprikt en de naald flink moeten rondraaien om voldoende bloed te krijgen. Zijn armen worden waarschijnlijk weer helemaal blauw. Hij was erg dapper, maar uiteindelijk toch tranem. Zo sneu!

Waarschijnlijk zal hij vaker bloed moeten laten prikken en ik vroeg mij af of jullie voor mij goede tips hebben hoe dit voor hem (maar ook voor ons) draaglijker te maken.

Groetjes Jacobien

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Yta Chalne

Yta Chalne

07-05-2010 om 13:28

Tips

In elk geval kun je de volgende keren vertellen dat hij lastig te prikken is en vragen of ze een vlindernaaldje gebruiken (dunner en flexibel, scheelt gedoe en blauwe plekken). Standaard doen ze dat niet, want duurder, maar als je er naar vraagt kan het altijd. Verder: afleiden. Gewoon snoep geven ofzo, iets wat hij graag wil hebben maar anders nooit krijgt. Niet verantwoord proberen te doen met rozijntjes enzo En zelf ontspannen blijven, samen de andere kant opkijken, en heel, heel veel complimentjes na afloop. En een ijsje. Zodat het al met al toch meer positieve dan negatieve dingen oplevert.

liora

liora

07-05-2010 om 13:55

Zelf en knuffels

Hoi,

Ik zou zelf meteen bloeddonor worden en hem meenemen naar de afname. Dan kan je voordoen hoe jij zelf ermee omgaat (rustig, doet geen pijn en daarna lekker koekjes eten).

En ik zou meteen wat naalden kopen en verband en pleisters en hem lekker zijn knuffels laten prikken. Kan hij zich een beetje afreageren.

Liora

#~ TESS ~#

#~ TESS ~#

07-05-2010 om 15:34

Verdovingszalf

misschien kun je via de huisarts vragen om wat verdovingszalf (emla) je kunt dit dan ruim van te voren op de te prikken plek smeren en met een bijgeleverde pleister afplakken, zo is in ieder geval de bovenste huidlaag al behoorlijk verdoofd en zal het absoluut minder pijn doen,en zal hij daardoor ook veel makkelijker te prikken zijn. in ziekenhuizen gebruiken ze deze zalf ook vaak bij kindjes die een infuus in hun hand moeten krijgen...

succes Tess

Jacobien

Jacobien

07-05-2010 om 15:47

Liora

misschien had ik mijn vraag niet goed gesteld maar zoonlief is echt een held als het om het prikken gaat: hij is niet bang en laat het rustig gebeuren. Maar na 45 minuten prikken en met een naald in zijn arm roeren is hij natuurlijk niet meer rustig. En dat lijkt mij terecht.En ik kan wel zeggen dat het geen pijn doet, maar het doet wel pijn om het dan nog maar niet te hebben over de enorme blauwe plekken die hij heeft.

Ik vraag dan ook vooral tips om het prikken iets aangenamer te maken.

Mama van Jesse

Mama van Jesse

07-05-2010 om 21:51

Tja....

Sneu voor je zoontje en wat een held dat 'ie dat allemaal zo rustig ondergaat.

Ik ben zelf ook moeilijk aan te prikken en wordt ook meestal blauw. Ik ben overigens wel bloeddonor.
Echte tips heb ik helaas niet. De één is er gevoeliger voor dan de ander.
Ik geef van te voren altijd aan dat het lastig is, en vraag om een ervaren prikker. Dit lijkt een open deur, maar de één of de ander kan een heel eind schelen.
Trouwens, wel raar dat ze gaan "roeren". Dit helpt niet, en geeft alleen maar meer pijn en blauwe plekken.

Sterkte voor je zoontje!

Groet,
MamavanJesse.

liora

liora

07-05-2010 om 23:53

Ach

Hoi Jacobien,

Ik had het inderdaad verkeerd begrepen, naar zeg. Mijn vader heeft ook zeer moeilijke aderen, maar ik heb ook van hem begrepen dat een echt goede prikker toch veel sneller 'beet' heeft. Hopelijk is dat voor jullie een optie, zoals ook mama van Jesse al schreef.

Sterkte!

Liora

Vic

Vic

08-05-2010 om 10:44

Andere plek?

Is het niet mogelijk om bloed af te nemen via een andere plek dan de arm? En er is inderdaad verschil tussen de verschillende prikkers in het ziekenhuis. Bij mij kan een stagiaire nog raak prikken, dus als er eens iemand verkeerd prikt kan hij er echt niets van.

ayla

ayla

09-05-2010 om 07:16

Ik weet niet

hoe vaak hij moet prikken en in welk tijdsbestek maar is het geen optie om tijdelijk een infuusje te laten zetten. dan hoeft hij maar 1 keer te prikken, verband er om heen en als ze opnieuw bloed nodig hebben dan hoeven ze maar aan te sluiten. Dat infuusje zou zelfs onder een roesje kunnen als het echt een drama wordt.

ik begrijp trouwens goed dat het hier niet om een angstig verzettend kind maar maar om een heel slecht te prikken kind?

Jacobien

Jacobien

09-05-2010 om 11:27

Over 6 weken weer

Klopt dat het gaat om een slecht te prikken kind.

Tja, hij moet over een week of 6 weer bloedprikken dus dat lijkt mij te weinig voor een een infuusje. Het vlindernaaldje gebruiken ze al. Ik zal volgende keer om de verdovingscreme vragen en een goede prikker! Hopen dat dat een beetje helpt.

Het is zo sneu, maar goed hij heeft er al geen last meer van. Gister een beetje huilerig van de indrukken die dag ervoor, maar vandaag weer helemaal de oude.

Bedankt voor de adviezen!

groetjes Jacobien

Carmen

Carmen

09-05-2010 om 14:21

Alles staat en valt met de prikker

Een goede prikker kan zonder problemen prikken met een gewone naald. En een slechte prikker veroorzaakt blauwe armen met een vlindernaaldje. Vraag maar aan mijn dochter, die is tot nu toe twee keer geprikt, twee totaal verschillende ervaringen. Nog een leuk detail: De ene prikker was een schattige slanke blonde jonge dame. Heel lief met kinderen. De andere prikker was een forse en norse man van middelbare leeftijd. Jullie mogen raden wie het best kon prikken

Carmen.

Minet

Minet

09-05-2010 om 21:28

Eens met yta en carmen, en....

De tips van Yta zijn prima, en inderdaad, de handigheid, of juist onhandigheid zijn het allervoornaamste.
Mijn zoons moesten op peuter/kleuterleeftijd ook vaak bloed laten prikken, vele keren geweest zonder 1 kik, geen houdgreep nodig, gewoon ontspannen sessies.
Tot 1 zuster voorstelde het kind bij voorbaat in de houdgreep te nemen, en ik dat weigerde omdat dat echt niet nodig was. Ze deed de knelband om de arm, en zoonlief zet het op een krijsen! Had ze zijn vel ertussen getrokken............nog jarenlang had dit voor beide zoons gevolgen op de bloedpriksessies!!!!

Moeilijk te prikken

ik ken het van mezelf: de meeste prikkers kunnen bij mij moeilijk bloed afnemen. Totdat 1 collega (niets medisch, maar ze was ooit laborant geweest) zei nadat ze m'n arm had gezien en bevoeld: maar jouw aderen lopen heel anders! Dus bij mij moeten ze niet standaard midden in het zachte gedeelte van m'n elleboog proberen te prikken - daar loopt alleen een heel dus adertje - dat slaat meteen dicht als er in wordt geprikt. Maar wel een beetje aan de buitenkant van m'n elleboog (als ik m'n arm met m'n handpalm naar boven hou). Dus als ik geprikt moet worden, zeg ik meestal dat ze daar de ader moeten zoeken. Bij een volgende keer zou ik het uitleggen, en vragen of ze even goed willen zoeken naar een goede ader. En dat vlindernaaldje - eerder genoemd - is ook een goede tip.
Sterkte met zoon!

Carmen: forse norse man?

De forse norse man?

In ieder geval bij mij prikken de mensen van weinig woorden het beste. Wie eerst een praatje maakt daarna gaat kloppen en armen gaat vergelijken. Dan weet ik het al....

Maar jenzen ze hem er direct in zonder dat ik ook maar een aanwijzing kan geven gaat het meestal goed.

Regenbogie

Tips?

Geen idee of het je helpt.

Ik zorg dat ik zelf warm ben. Ik denk dan dat door de warmte mijn dunne aderen ruimer zijn dan dat ik blauw van de kou van de fiets kom.

Wanneer ze eenmaal lopen te klungelen verwijs ik ze vrij snel naar de andere arm voor nog een prikpoging ipv "roeren".

Bij mijn zoon vraag ik altijd om een slangetje tussen de naald en het buisje zodat bij het verwisselen van de buisjes het niet alsnog mis gaat. Maar misschien is dat wel het vlindernaaldje waar al over gesproken is.

Stekte ermee.
Regenbogie

Henriette123

Henriette123

12-05-2010 om 10:20

Kinderlaborante

Vraag of hij geprikt kan worden door een ervaren laborante die geregeld kinderen prikt; eventueel op de kinderafdeling zelf. Die hebben de meeste ervaring, met dunne kinderarmpjes en aders.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.