Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
Madge

Madge

02-06-2010 om 22:24

Ervaringen met sova training gezocht

Hallo,

dochterlief (11 jaar)komt soms wat moeilijk mee in de groep, de leraar dacht aan sova training. Baat het niet dan schaadt het niet denk ik, ik zie ook wel dat ze niet zo weerbaar is af en toe.
Mijn vraag is, ik wil haar eigenlijk wat ervaringen van kinderen laten lezen die zoiets al eens gedaan hebben. Misschien kunnen ze hier eea opschrijven, of dat de mama's de ervaringen van de kinderen opschrijven? Zodat ze het zelf eens rustig kan lezen?

Bedankt
Madge

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Polly Shearman

Polly Shearman

03-06-2010 om 09:00

Mijn zoon

is ook 11,
Op school werd sova training aangeboden, en leerkrachten droegen daar in overleg met de ouders kinderen voor aan waarvan ze dachten dat ze dat wel konden gebruiken.
Mijn zoon heeft ADHD en door zijn impulsieve gedrag ligt/lag hij regelmatig overhoop met zijn klasgenoten.
Volgens de begleiders van de ggz is er niks mis met zijn sociale vaardigheden maar krijgt hij nauwelijks de kans ze te laten zien omdat hij zijn impulzen niet onder controle had. Ik zeg had omdat hij nu sinds 1,5 maand medicatie slikt en het dus met die impulzen een stuk beter gaat.
Hij is de sova training wel gaan volgen, onder het mom van baadt het niet dan schaadt het niet.
De training word onder schooltijd gegeven door leerkrachten van de eigen school die daar een speciale opleiding voor hebben gedaan.
Zoon leert er geloof ik weinig nieuws, maar is nu wel bevriend geworden met een jongen die ook sova training volgt en waar hij eerst vreselijke ruzie's mee had.
Ze zitten ook in de zelfde klas en werken nu vaak samen.
De jongens slikt trouwens ook sinds een maand medicijnen.... de heren hebben nu dus beide hun impulzen onder controle en blijken elkaar nu wel aardig te vinden.
De training opzich, daar ben ik niet bij, de huiswerk bladen kijk ik in, en ik bespreek met mijn zoon hoe het is gegaan. Maar ik heb niet het idee dat hij door die training nou veel veranderd of leert.

groet, pol

Mijn zoon

mijn zoon volgt sinds ruim een maand een training bij Intraverte. Hij heeft een eigen begeleider en daarmee bespreekt hij van alles. Ze doen vaak spelletjes en ondertussen komen allerlei onderwerpen aan de orde zoals gevoelens herkennen bij de ander, duidelijk hebben voor jezelf wat je wilt, wat je leuk vindt, wat je niet leuk vindt, hoe kan je aangeven dat je iets wil, dat je iets niet wilt.
Mijn zoon heeft elke keer zin om er naar toe te gaan. Hij vindt de spellen die ze doen leuk (bal, hoepels, hockeyen) en volgens mij ook het feit dat hij werkt aan zijn onzekerheid en weerbaarheid. Hij heeft zelf namelijk dondersgoed door dat als hij wat sterker en onafhankelijker in zijn schoenen zou staan, het allemaal net wat makkelijker is voor hem.

Dochter van Madge, ik hoop voor jou dat je net zo'n fijne begeleider vindt als mijn zoon. Dat gun ik je echt van harte.

groetjes van Purk

Annet

Annet

03-06-2010 om 21:47

Nog even geduld

Dochter van 12 is een paar dagen weg met school.
Zij heeft in groep 8 een weerbaarheidstraining gevolgd, eerst individueel, daarna in een groep.
Ik kan alvast verklappen dat dit haar goed op weg geholpen heeft.
Wij hebben niet gekozen voor een sova-training omdat zij sociaal gezien sterk genoeg was. Zij moest juist weerbaarder worden, nee leren zeggen, pesters negeren, etc.

Ervaring

Ook wij hebben ervaring, al heeft onze dochter een weerbaarheidstraining gevolgd icm sociale vaardigheden. Eerst in een groep, daarna nog individueel met een vaste begeleider.

Het heeft haar zichtbaar goed gedaan. Het heeft haar inzicht gegeven hoe een reactie op een actie komt en hoe dat uitpakt. Maar vooral hoe je vooraf al kunt ingrijpen door eerder een andere keuze te maken. Bijvoorbeeld in een spel, als je niet mee mag doen, of wanneer er groepjes zijn in de klas en jij zit niet in dat groepje. Lastige problemen.

Overigens is uiteindelijk gebleken dat een andere school (jawel, zelfs nog in groep 7) de allerbeste keuze bleek. We kregen er een vrolijke meid voor terug die ontzettend lekker in haar vel zit. Op haar eigen verzoek overigens hoor, die switch.

Wat mij wel opvalt is dat de leerkracht een dergelijke training aanraad. Ik ga er even van uit je dochter al een aantal jaren in dezelfde klas zit, met dezelfde klasgenootjes? Wat maakt het dan nu dat zijn voorstel komt, wat is er anders dan bv vorig jaar?

Er bestaan trouwens ook trainingen met deze opzet met het oog op de overstap naar de middelbare school.

Wij hebben destijds een orthopedagoog ingeschakeld voor onze dochter, en via deze dus de training en begeleiding gevolgd. Het heeft mijn dochter veel inzicht en zeker backup gegeven, maar ons ook.

Uiteindelijk zijn we tot de conclusie gekomen dat het met de oude klasgenoten niet goed klikte. Waarom niet, geen idee. Het was geen hechte groep en een zeer onrustige. De klas waar ze nu in zit is veel hechter, een vrolijke juf die het beste naar boven haalt bij onze dochter. Daar klikt het wel. Een hele stap, maar geen moment spijt van.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.