Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
Machteld

Machteld

26-06-2010 om 20:22

Zoon van 7 heeft geld gestolen

Onze lieve druktemaker van 7 en half heeft sinds kort duidelijk de waarde van geld ontdekt. Steeds als hij zakgeld kreeg wilde hij naar de speelgoedwinkel, hij heeft veel pokemonkaarten gekocht het laatste half jaar dat is natuurlijk prima. (hij krijgt 2 euro per week)
Nu had ik gezegd dat hij maar eens een tijdje moest sparen, je rapport komt eraan (krijgen ze ook altijd wat voor). vanmorgen wilde hij weer naar de winkel; ik vroeg hem hoeveel hij had. maar ik had het in de gaten gehouden hoeveel het ongeveer kon zijn nou het was ruim 5 euro meer dan mogelijk was.

Hij zette het op een huilen: mama ik heb echt niks gestolen (dat had ik nog niet eens gezegd) en bleef maar ontkennen.
Ik ben rustig met hem gaan zitten, wat te drinken erbij om te praten. Verteld dat mama vroeger dat ook wel eens gadaan had, maar dat je beter eerlijk kan zijn etc.

Er kwamen toen wisselende verhalen van "misschien ergens gevonden"en op het laatst "misschien wel gestolen maar hij was het dan vergeten". duidelijk was dat hij vooral hoopte dat we nog naar de speelgoed winkel gingen, maar helaas....

Ik heb op een gegeven moment besloten de boel even te laten rusten. We hebben er verder een gewone dag van gemaakt en de spaarpot is even mijn bezit. Hij heeft er geen woord meer over gezegd.

Ik weet dat veel kinderen dit doen, leuk is anders maar hoe leid je het in goede banen? Ik ben vrij makkelijk, er ligt af en toe ergens wel eens wat geld na boodschappen en wat er precies in mijn portemonnee zit weet ik niet.

Ik ben bang dat streng straffen hem niet eerlijker maakt.Ik heb niet het idee dat er problemen zijn of zo, maar hij heeft gewoon gemerkt dat (meer) geld betekent dat je wat (meer) kan kopen.
Mijn houding is met de meeste dingen wes maar eerlijk dan word ik minder boos. (indien mogelijk)

Ik zoek herkenning en tips.

groet Machteld

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Niny

Niny

26-06-2010 om 22:10

Tip

Hoi Machteld,

Volgens mij heb je het prima aangepakt! Je bent niet boos geworden maar hebt wel duidelijk laten merken dat hij iets gedaan had wat niet mag.
Ik heb eigenlijk maar een tip: zorg er - voorlopig in elk geval - voor dat er geen geld rondslingert, dus ook niet je portemonnee. Op deze leeftijd is de verleiding dan al snel te groot.
Groet,
Niny

Guinevere

Guinevere

26-06-2010 om 23:04

Vraagje

Gaat hij dan zelfstandig naar de speelgoedwinkel? Mijn zoon van 8 vraagt altijd toestemming om iets te kopen. En in veel gevallen vraag ik hem er nog een nachtje (of wat) over te slapen, als hij het dan nog steeds wil mag hij het kopen. Dit geeft toch wat controle over de uitgavedrift.
Ik denk eigenlijk dat je zoon er nog geen grens aan kan stellen, aan die uitgavedrift. Wellicht ook ingegeven door het forse bedrag dat hij wekelijks krijgt (maar dat hoeft niet, ik vind het in elk geval een boel geld).
In elk geval geen geld meer laten slingeren totdat je zoon bewezen heeft verantwoord met zijn geld om te gaan, om over jouw geld maar niet te spreken.

Pippin

Pippin

26-06-2010 om 23:55

Veel geld

Ik vind het ook een hoog bedrag. Onze dochter van 9 krijgt vijftig cent per week. Onze zoon van 11 krijgt 1.60. (ja, ik weet het, een raar bedrag, maar dat is vanwege omstandigheden... )

marit

marit

27-06-2010 om 08:54

Zakgeld en stelen

Prima aangepakt, en idd geen geld meer laten rondslingeren. Op de site van het Nibud staan overigens richtlijnen voor zakgeld.
Groet,
Marit

Wel boos

Oudste dochter heeft pas nog ook (voor het eerst in d'r leven) iets uitgehaald met wisselgeld na een boodschap. Ik ben toen wel boos geworden, maar niet zo lang. Het had duidelijk effect en ik geloof dat ze voortaan wel uit d'r hoofd laat om aan geld te zitten wat niet van haar is. Uitgelegd dat daar nou dat zakgeld voor is.

Hier trouwens 1 euro zakgeld per week voor een 8,5 jarige.

vlinder72

vlinder72

27-06-2010 om 10:50

Ik zou

zijn zakgeld gaan splitsen. Je geeft twee euro. Daarvan geef je hem 50 cent om in zijn spaarpot te doen. De andere 1,50 gaat in een andere spaarpot. Met dat geld gaat hij echt ergens voor sparen. Laat hem iets heel leuks uitzoeken. Bijvoorbeeld iets van lego van 40 euro of zo. Mijn kinderen krijgen vanaf 6 jaar 1 euro. De eerste keer komen ze dan iets prullerigs maar ze hebben snel genoeg door dat ze met sparen iets veel groters kunnen kopen. Zeker als ze dan ook nog speelgoed waar ze niet meer mee spelen op Marktplaats zetten. De opbrengst wordt dan verdeeld. Is het iets dat wij als ouders gekocht hebben dan is de opbrengst een derde voor zoon 1, een derde voor zoon 2, een derde voor ons als ouders. Is het iets dat ze ooit zelf gekocht hebben dan mogen ze de volledige opbrengst hebben. Zo spaart onze oudste zoon (net 8 jaar) nu voor de grote nieuwe dierentuin van Playmobil. Oh, en ook mijn oudste kan nog wel eens wat geld in zijn spaarpot laten verdwijnen. Ik haal het er dan direct weer uit en geef het weer terug aan zijn jongere broer. Ook heeft hij pas geleden van zijn eigen zakgeld ijsjes bij de ijscoboer gekocht voor hem en twee vriendjes. Dat was natuurlijk wel heel lief van hem maar dat mag niet van mij. Geld uitgeven mag maar wel, maar in overleg met mij. En bovendien ook niet zo slim, want als hij het gevraagd had dan hij van mij geld gekregen om een ijsje te kopen.

Machteld

Machteld

27-06-2010 om 17:13

Reactie

Bedankt voor jullie reacties.

Gelukkig zijn er meer die het doen.
De hoogte van het zakgeld heeft denk ik weinig met het stelen te maken maar ik ben het met jullie eens. toen mijn oudste die leeftijd had kreeg hij 50 eurocent.
punt is dat de jongste bij alles hypergevoelig is dat zijn oudste broer meer mag wat zo is niet alleen door zijn leeftijd maar ook door zijn veel verantwoordelijker en voorzichtiger karakter. We hebben besloten toen we begonnen de jongste zakgeld te geven het maar gelijk te trekken. is van alles tegen te zeggen maar ja soms neem je van die bokkesprongen.

moet wel zeggen dat ik vind dat je steeds minder voor een klein bedrag kan kopen.laat staan als ze voor een beetje legopakket willen sparen.

Voorlopig heb ik de spaarpot overgenomen en doe ik het geld erin. ik denk dat hij voorlopig even niets mag kopen. voor de toekomst vind ik een deel uitgeven en een deel sparen een goed idee, het boekje bijhouden ook trouwens.

En o ja Guinevere, never laat ik mijn kind alleen ergens heen gaan. is ie veel te impulsief voor. Allebei moeten ze toestemming vragen om iets te kopen, ook de oudste.

Machteld

Hier ook

Hoi,
hier hebben we hetzelfde gehad met mijn zoon. Hij nam een aantal keer wat geld weg, eigenlijk ging het dan soortgelijk als jij het verteld.

Nu is hij 8,5 en lijkt het over te zijn. We zijn elke keer boos geworden en hebben hem duidelijk gemaakt dat we dat niet willen. ook dat hij genoeg krijgt en niet hoeft te stellen.

Volgens hem is het een soort dwang. als hij geld ziet.
Hij krijgt 2,50 euro per week. ik vind dat niet teveel. hij koopt er ook een klein cadeautje voor met verjaardagen van broer,zus en ons.

5 euro

mijn kinderen van 9 en 11 krijgen 5 euro per week. daarvan moeten ze sparen voor dingen. Ze krijgen niks meer tussen door . Ze betalen nu de kadootjes, snoepjes tussendoor en ze moeten hun eigen beltegoed kopen. Ik vind het niks te veel. Uiteindelijk kost alles veel geld tegenwoordig en als zoon een ds of wii spelletje wilt kopen moet hij daar nu al 10 weken voor sparen.
Met 50 ct per week kan hij dat nooit betalen.

Oja

daarnaast hebben we met het zakgeld een beloningssysteem. Onze zoon ( pdd-nos) vloekt nogal. een dag niet gevloekt is 20 ct erbij en als hij wel vloekt gaat er 20 ct vanaf. Daarnaast gaat er 20ct vanaf als ze drie keer gewaarschuwd zijn. Het werkt als een trein en het vloeken is voor 90 % afgenomen. daarbij is het dreigen met de derde waarschuwing al vaak genoeg om te luisteren.
We houden dit bij op een magneetbord zodat ze precies zien waar ze aan toe zijn. en vooral bij zoon is dit een heel goed middel om hem beter onder controle te houden.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.