Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
Ilse Mulder

Ilse Mulder

09-07-2010 om 09:13

Luier om tijdens vliegreis


Het lijkt mij ook heel vreemd dat tieners 's nachts een luier dragen. Omdat ik er niks van weet ben ik dus maar gaan googelen op Enuresis nocturna

En daar vindt ik dus dit citaat:

"Geen luiers: een kind van 6 jaar of ouder kan ’s nachts beter geen luiers meer dragen. Het kind met luier zal bedplassen als iets vanzelfsprekends ervaren en komt er moeilijker van af. Het kind moet zich bewust worden van het plassen.21)"

Dat is de laatste in het rijtje waarvan een andere is dat de verantwoordelijkheid bij het kind gelegd moet worden.

Bron: http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_richtlijnen/k_nhgstandaarden/NHGStandaard/M59_std.htm

Volgens artsennet kan het kind er dus wel degelijk wat aan doen.

Een ander citaat:

"Naar het idee dat kinderen te diep slapen om wakker te worden van een volle blaas is onderzoek gedaan. De slaapdiepte van mensen varieert van lichte slaap tot diepe slaap en via gevoelige apparatuur is dit ook vast te leggen. Ook het moment waarop kinderen in bed plassen is met apparatuur vast te leggen. Uit de meeste onderzoeken komt dat kinderen wakker zijn op het moment dat ze in bed plassen.

Dus de idee dat kinderen te diep slapen om wakker te worden van een volle blaas is niet juist. Het tegenovergestelde is waar. De meeste kinderen zijn, volgens hun EEG, wakker.
"

En ook hier:

"Bij de meeste kinderen is een behandeling om van het in bed plassen af te komen mogelijk en de kans op succes om binnen 3 maanden van het bedplassen af te komen is hoog (voor de Wek-training 98%)"

Deze bron is http://www.fss.uu.nl/ped/enuresis/ De gespecialiseerde site van de Universiteit van Utrecht.

Het spijt me erg voor jullie, maar ik kan niet anders concluderen dat Els volkomen gelijk heeft en dat als tiener in bed plassen echt niet nodig is.

Gerry

Gerry

15-07-2010 om 18:50

Ouders Online

http://www.ouders.nl/trouw/t1999038.htm

Met als citaat:

"Zijn ouders te lief voor broek- en bedplassende kinderen? Het lijkt er inderdaad op. Jacqueline: "We noemen die nachtbroekjes heel nadrukkelijk geen 'luiers' om het zelfvertrouwen van mijn zoon niet aan te tasten." Ouders voelen plaatsvervangende schaamte en doen er alles aan om ervoor te zorgen dat hun kind het luiergebruik kan verbergen voor de buitenwereld. Je kind zal er maar mee gepest worden. Ook straffen is taboe: de beschamende ongelukjes hoeven je kind niet ook nog eens te traumatiseren. "

Wat ik aan deze discussie dus heel vervelend vindt, is dat een aantal mensen Els ervan beschuldigt een trol te zijn. Dat is ze niet, sterker als ik als leek deskundigheid op internet raadpleeg heeft ze gelijk.

Wat ik nog erger vindt is dat de houding hier is dat de kinderen om wie het gaat er niks aan kunnen doen. Terwijl als ik de deskundige sites lees, er daar heel anders gedacht wordt. Het kind kan er wel wat aan doen, kan het gewoon leren. Aangezien kinderen reageren op de houding van de ouders denk ik dat een ouder met de houding van 'het kind kan er niks aan doen,' dat idee bij het kind bevestigt en daarmee het probleem mede in stand houdt.

Als jullie het hier niet mee eens zijn, zou ik graag onderbouwde verwijzingen willen zien waarom niet. Dit om te voorkomen dat het vat vuil dat over Els uitgestort is ook over mij heen komt. Dat risico loop ik toch, gezien de gevoeligheid van het onderwerp, maar goed. Een mens moet soms wat risico's nemen .

Maxime.M

Maxime.M

15-07-2010 om 19:00

Okee

Je wilt dus beweren dat mijn zoon (toen 11, nu 12) voor de lol iedere nacht zijn bed nat plast (hij wilde geen luier meer) en dan in de ochtend alle zooi moest wassen? Hij heeft het 10 maanden volgehouden en het werd geen moment beter of minder.
Plaswekker hebben we ook geprobeerd, vorig jaar, maar ook al jaren eerder. Met enige regelmaat vanaf ongeveer 7 jaar. Maar daar sliep hij doorheen. Laatste poging ben ik 3 weken naast hem gaan slapen om hem wakker te schudden zodra de wekker afging. Van hevig schudden werd mij zoon dan wakker, maar ja, nat was hij dan al en de dag erop (en drie weken later nog) gebeurde precies hetzelfde. Het was niet zo dat dit ritueel ervoor zorgde dat hij niet meer ging plassen in zijn bed.

Hebben jullie nog tips Els en Gerry of is dit allemaal onze eigen schuld dat het niet lukt?

Maxime

Gerry

Gerry

15-07-2010 om 19:21

Maxime

Maxime, ik beweer nik. Maar ik citeer wel wat ik gevonden heb in de literatuur, onder andere van de gespecialiseerde site van de universiteit van Utrecht. 98% heeft geen somatische afwijkingen kan ik daar lezen. Ik weet niet of jouw kind daaronder valt, maar dat weet jij vast wel. Als jouw kind bij de 98% zonder somatische afwijkingen hoort, dan lijkt me dat je bij de gespecialiseerden moet zijn. Zoals ik al schreef, ik ben een leek. Mijn tip is dan ook om gespecialiseerde hulp te zoeken. De link die ik gaf is gespecialiseerd.

O ja, zelf de lakens wassen is de tip van het OOL artikel. Als je vindt dat wat daar staat of wat op de site van de uni staat niets is, zou ik zeggen, schrijf een tegenartikel waarom je kind er niks aan had kunnen doen en zij het zo fout zien.

Juist

en alsof die 120.000 volwassenen waar ik het eerder over had, het uit gemakzucht doen. Laat die zoon van Ilse bou net bij die 2% horen...

Maxime.M

Maxime.M

15-07-2010 om 19:32

Belachelijk gemaakt

je voelt je als ouder min of meer belachelijk gemaakt als je kind nog niet zindelijk is 's nachts terwijl je alles geprobeerd hebt. Mijn kinderen waren allbei met 2,5 zindelijk overdag. De ene was 's nachts met 6 jaar zindelijk en de andere dus nu nog steeds niet. Ze hebben dezelfde opvoeding gehad.
Ik vind het erg vervelend als je dan als ouder gemakzuchtig gevonden wordt of dat mensen het raar vinden dat je bij een nachtvlucht in een vliegtuig of op schoolkamp je toevlucht zoekt naar een luier. Ik vind het raar dat jullie daar geen begrip voor hebben en het eigenlijk nog veroordelen ook. Dat vind ik echt raar en getuigen van weinig inlevingsvermogen in je medemens. Zeker nadat er hier de laatste dagen al heel veel keren is uitgelegd hoe vervelend deze ouders en kinderen dit vinden en dat je dan nog steeds stoicijns blijft beweren dat dat allemaal maar raar en opmerkelijk is.
Ik vind dit echt niet bijdragen eigenlijk. Wat moeten we met deze mening? Thuisblijven met onze kinderen ofzo? Nooit meer op kamp of mee met een nachtvlucht in het vliegtuig?

Maxime

Maxime.M

Maxime.M

15-07-2010 om 19:40

Ja drommels

Je schrijft het goed op. Ik voel me inderdaad op het hart getrapt... We zijn al jaren aan het proberen ons kind droog te krijgen. Het laatste jaar dus ZONDER LUIER. 5 keer in de week zeiknat beddengoed, pyama's en inderdaad het dekbed vaak ook nog. Dat moet voor een bedplassend kind vervelend voelen, net als die katoenen luiers waar men over begint. Maar nee... ook dat heeft niet geholpen.

Het spreekwoord klopt maar weer " de beste stuurlui staan aan wal "
Bedankt Els db en Gerry.

Maxime

n.b. zoon is nu kunstmatig droog met Minrin ("citaat": dit is desmopressine en lijkt sterk op een hormoon dat in de hersenen wordt gemaakt en een rol speelt bij de waterhuishouding van het lichaam.)

Gerry

Gerry

15-07-2010 om 20:11

Drommels

Drommels, ja, ik heb me inderdaad gerealiseerd dat ouders dat geen fijne opmerking zullen vinden. Maar ik denk nog steeds dat het waar is.

Ja, ik weet dat men denkt aan een zwak of ontbrekend signaal. Maar ook dan kunnen kinderen dus leren om daarmee om te gaan, als ik de site van het kenniscentrum bedplassen geloof, en ik zie geen reden om die niet te geloven.

Ik zie de eerste argressieve mails overigens al komen. Voor de dames die zich zo kwaad maken: Ouders te lief voor bedplassers is de kop boven het OOL artikel van Justine Pardoes. Ik stel voor dat jullie je boze mails daarheen sturen.

Maxine, als je iemand wilt bedanken, bedank dan Justine, Het kenniscentrum bedpassen en de enuresis site van de Uni van Utrecht. Daar heb ik mijn kennis vandaan. Jammer dat hun boodschap je zo slecht bevalt, maar ik kan daar niks aan doen.

Carmen

Carmen

15-07-2010 om 20:26

Hé, liora!

Dat grapje had IK al gemaakt!

Guinevere

Guinevere

15-07-2010 om 20:42

Sowieso

Ik vind het sowieso belachelijk, dat iemand een ander mens belachelijk maakt vanwege het feit dat die een vliegtuigstoel en het erop zittende kind droog wil houden.
En dit nog geheel los van de discussie of het te voorkomen was geweest. Dat is volledig mosterd na de maaltijd, Ilsezoon zit er NU mee.

Maxime.M

Maxime.M

15-07-2010 om 21:04

Gerry

ik lees niets kwetsends in het stukje van Justine Pardoen.
Wel dat het soms voor kan komen dat er kinderen zijn die wellicht niet sneller zindelijk zullen worden door het gebruik van luiers. De toon in haar stuk is ook heel anders.

maxime

Els db

Els db

16-07-2010 om 08:19

Het heeft geen zin gerry

Het heeft geen nut Gerry. ik weet niet wat deze ouders bezielt maar ze vinden het kennelijk de normaalste zaak van de wereld dat tieners een luier om krijgen. ook lezen ze maar half en draaien het om naar hun eigen gelijk. je kunt met duizenden onderzoeken en deskundigen aankomen, je praat toch tegen een muur. heeft weinig nut om op dit forum te discussieren.

Nu zeggen ze dat het om iets incidenteels gaat maar Ilse Mulder schrijft toch echt zelf: Hij is gewend in een luier te slapen en vind dit niet erg [eerste bericht]
het gaat niet om een maar twee kinderen met een luier in het vliegtuig, ook de oudste van veertien [zie Ilse's post 'Hij pakt het goed' op en later in de draad]

Ik vraag mij ook af in hoeverre het hier gaat om echte ouders of adultbabies die hier actief zijn [Pelle citeert bijv. van de site diaperdudes.nl] want oudere kinderen in luiers stoppen heeft volgens mij niets met verantwoord ouderschap te maken.

Massi Nissa

Massi Nissa

16-07-2010 om 10:19

Lol

Els db: "...ook lezen ze maar half en draaien het om naar hun eigen gelijk. je kunt met duizenden onderzoeken en deskundigen aankomen, je praat toch tegen een muur." Dank je Els, nu zit er koffie op mijn beeldscherm.
Groetjes
Massi

ishtar

ishtar

16-07-2010 om 10:39

Els

over goed lezen gesproken: men vindt het niet de normaalste zaak van de wereld om tieners in luiers te stoppen, men vindt het wel gewoon (of eigenlijk 'een oplossing') om tieners die anders in hun bed plassen een luier om te doen. En ik lees dat dat pas gebeurt NADAT er allerlei andere middelen (plaswekkers, wakker maken, wakker SCHUDDEN (even om aan te geven hoe diep het kind slaapt)nat laten worden, bed zelf laten verschonen etc)niet werken.
Persoonlijk heb ik liever dat Ilse haar zoon een luier aandoet, dan dat haar zoon de stoel natplast. Hoezeer het kind er ook niks aan kan doen, dat is wel vervelend voor andere passagiers (stank) en personeel (schoonmaken)
Mijn jongste van 6 lukt het ook nog niet om wakker te worden van een plasprikkel. Plus dat zijn nieren niet in de 'slaapstand' staan (hij plast 's nachts bijna nog meer dan overdag)na een paar keer een paar weken kind wakker maken (eh, schudden dus) (sh*t, alweer nat, en dat al na 2 uur slapen) nog een keer naar de wc laten gaan (zelf laten lopen zodat hij ook echt wakker is) en 's morgens weer een nat bed (en dat weken achter elkaar bijna elke nacht!) hebben wij gekozen voor weer de luier. En nee, dat vindt hij niet ok. Hij is zelf erg gemotiveerd om droog te worden. Alleen snapt hij wel dat als dat niet lukt, het beter is om even een tijdje weer een luier aan te doen. Binnenkort gaan we met de plaswekker beginnen. Ik hoop dat hij droog is voor het kamp volgend jaar. Anders krijgt hij een luier mee. Ik heb nl liever dat hij plezier heeft op dat kamp en zich niet al bij voorbaat nerveus hoeft te maken of hij wel wakker wordt van moeten plassen.
(overigens kan ik uit eigen ervaring vertellen dat Pelle een echte ouder is, en heeft verantwoord ouderschap mi meer te maken met uitzoeken hoe je je kind het beste kan helpen, dan hem maar elke nacht nat te laten worden want dan 'leren ze het wel af')

Sonj@

Sonj@

16-07-2010 om 11:24

't is bijna knap

Fantastisch Els en Gerry, hoe jullie dat voor elkaar krijgen. Zo ongeveer iedereen hier meldt dat het in hun geval om die 2% uitzonderingsvallen gaat en jullie blijven denken dat wij het de normaalste zaak van de wereld vinden.
Ach, gelukkig voor jullie kinderen horen zij bij de normale meerderheid.

Lieve help

Ik snap werkelijk de kortzichtigheid van Gerry en Els niet.

We hebben het hier niet over luie ouders en kinderen, maar over mensen met een probleem waar ze zich erg voor schamen. En als juf kan ik je vertellen: HEEL veel bijna-pubers schamen zich suf. Opluchting als je dan zegt dat het niet erg is en vaker voorkomt, maar ook verzoeken om het alsjeblieft tegen NIEMAND te vertellen.

Mijn kinderen waren allebei vanaf een maand of 11 elke nacht droog. Ze plasten pas NA de ochtendborst.
Ik had ze vanaf die tijd luierloos in bed kunnen leggen zonder de lakens vaker dan ik deed te moeten wassen.
Is dat dan te danken aan mijn superieure zindelijkheidstrainingstechieken?

Bastet

Bastet

16-07-2010 om 15:51

Els en gerry

LEES nu eens goed.De ouders vinden het niet de normaalste zaak van de wereld,en hebben alles al geprobeerd.Een kind voor schut laten gaan lost het probleem niet op,integendeel zelfs.Als het allemaal zo simpel zou zijn als jullie denken,dan zouden speciale poli's toch niet bestaan.
Ik snap niet waarom je zo aanmatigend kunt reageren op een probleem waar je zelf volstrekt geen ervaring mee hebt.
Bastet

Bibi72

Bibi72

16-07-2010 om 19:00

Leg eens uit els

Mijn ouders dachten er ongeveer hetzelfde over als jou. Ik mocht vanaf mijn 6e geen luier meer om. Volgens jou zou het dus dan vanzelf over moeten gaan. Kan jij mij dan uitleggen waarom ik ELKE nacht tot mijn 14e een nat bed had? En daarna ook nog regelmatig? Of zou ik het leuk hebben gevonden ofzo?

Els db

Els db

17-07-2010 om 12:04

Bibi (en de rest)

beste bibi. ik vind het erg vervelend voor je dat je tot je 14e in bed hebt geplast. maar had je dat minder erg gevonden als je een luier om had gehad. nee toch, het gaat toch om het probleem van het plassen.

wat ik zou doen als ik een bedplassend kind had was een plastic onderlaken kopen. dan maar iedere dag wasgoed, dat heb ik voor beide kinderen over. ik ben er echt van overtuigd dat kinderen dan sneller zindelijk zijn en zoals eerder aangehaald vinden wetenschappers dat ook.

wat mijn probleem ten aanzien van de luiers voor de kinderen van Ilse is, is dat deze kinderen al op Schiphol met een luier om lopen. en of mensen het nou zien of niet de kinderen voelen het en ik denk dat de schaamte net zo erg kan zijn als een ongelukje in een vliegtuig stoel. ik denk trouwens dat ook stewards en stewardessen raad weten in dit mogelijke geval van bedplassen en dat er vast ook iets als plasticcovers voor vliegtuigstoelen bestaan.

Fraz

Fraz

17-07-2010 om 12:58

Zelf

zou ik ze in een vliegtuig of op kamp wel een luier laten dragen maar thuis niet meer. Thuis zou ik inderdaad onderlakens met plastic gebruiken zodat het matras niet nat wordt en dan maar elke dag wassen. Denk inderdaad dat een luier om 's nachts in ieder geval niet helpt met zindelijk worden.

Echter op reis en op kamp wil je niet andere lastig vallen met het probleem van je kind en wil je niet dat je kind zich gaat schamen en daardoor niet meer op kamp durft of niet meer op vakantie wilt gaan.

Dus thuis verder gaan met zindelijkheids training dus zonder luier slapen maar ook geen punt van de was etc maken maar op vakantie/kamp even rust en wel een luier aan voor de nacht.

Fatima

Fatima

17-07-2010 om 13:14

Bedplassen

Mijn neefje heeft tot zijn achtste in bed geplast en dan was je er niet met een onderlaken. Hij plaste bijna elke nacht zijn laken, het onderlaken waar geen plas doorheen kan en zijn dekbedovertrek en zijn dekbed nat. Erg fijn als mijn schoonzus zijn luier had uitgelaten. Onderlakens met plastic is ook niet fijn ademend voor je kind.

Uiteindelijk is hij met een plaswekker droog geworden maar dat wordt niet elk kind.

Tevens staat duidelijk in dat artikel wat Gerrie aanhaalde en Pelle citeerde dat bedplassen niet eerder ophoudt als je een luier gebruikt maar daar lezen Els en Fraz en Gerrie blijkbaar volledig overheen.

Fraz

Fraz

17-07-2010 om 16:37

Fatima

Ik denk dat je bedoelt dat bedplassen niet eerder stopt als je geen luier gebruikt ?

Zou best kunnen maar het stopt zeker niet eerder als je wel een luier gebruikt. Ik zou tot een jaar of 7 regelmatig zonder luier proberen, lukt dat niet dan zou ik met 7 jaar beginnen met de plaswekker. Lukt dat na lange tijd niet dan zou ik misschien over gaan op de droogbed methode zie http://www.bedplassen.org/docs/?nav=17. Maar een luier omdoen helpt het problemen (bedplassen) niet verhelpen. Misschien zou ik op een gegeven moment doordeweeks wel een luier omdoen maar in het weekend en vakanties toch verder gaan met training dus zonder luier. Training dus met plastic onderlaken (luier is ook broeierig), 's avonds waker maken en eventueel 's ochtends vroeg om een uur of vijf en dan veel complimenten geven mocht hij nog droog zijn etc. Ik denk trouwens dat er niet veel pubers zijn die elke nacht nog in hun bed plassen.

Een luier omdoen tijdens kamperenn en vliegreizen zou ik zeker wel doen omdat het schaamte en ongemak helpt voorkomen. op dat moment neem je even een time-out van de training.

Ik vind bedplassen niets om je voor te schamen maar zou er wel alles aan doen om ervoor te zorgen dat kind niet elke nacht in zijn bed plast. Ongelukjes kunnen gebeuren en tot op volwassen leeftijd zelfs (spanning, stress, keer erg diep slapen, dronken etc) en is ook helemaal niet erg.

Fraz

Fraz

17-07-2010 om 17:26

P.s.

http://www.bedplassen.org/docs/?nav=11

gaat dus over bedplassen en daar lees ik:

Een aantal algemene therapeutische principes van iedere therapie zijn daarnaast:

regelmatige begeleiding
stimuleer actieve participatie en de verantwoordelijkheid van het kind
maak een behandelplan
prijs het kind bij resultaat, straf niet
verwacht niet te veel en te snel. Help het kind met succes en met teleurstellingen.
Maak het daarnaast ook weer niet te 'gemakkelijk' voor het kind. Moeder hoeft niet zelf het bed te verschonen. Laat het kind na bedplassen niet bij de ouders in bed kruipen (positieve stimulatie) en stop het kind niet vol met luiers (op beperkte indicatie door ziektekosten verzekeraar vergoed) etc.

Dus elke nacht een luier omdoen raden zij ook echt af. Maak het je kind niet te gemakkelijk.

Nogmaals ik zeg helemaal niet dat de ouders van een bedplasser lui zijn of dat een kind zelf niet wilt etc. Echter ik denk wel dat je na een bepaalde leeftijd actief moet omgaan met het probleem. Als een kind elke nacht een luier om krijgt geef je mijns inziens aan dat je het hebt opgegeven en het hebt geaccepteerd i.p.v. dat je laat zien dat je denkt dat hij/zij er van af kan komen. Als er een lichamelijke reden is dan is medicatie natuurlijk een juiste methode. maar ook dan raden zij aan om regelmatig met medicatie te stoppen om te kijken of het lichaam zelf het hormoon is gaan aanmaken.

Fraz

Fraz

17-07-2010 om 19:31

Nog eens

ik zeg niet dat het simpel is (nergens) maar dat een luier elke nacht aantrekken niet helpt met het oplossen van een probleem. Dat je een luier bij een puber aantrekt omdat hij op kamp gaat of in een vliegtuig zit kan ik wel volgen. Dat zou ik ook doen of misschien medicijnen geven.

Als je kind bij de 2% hoort die nooit van het bedplassen afkomt zou ik echt wel gaan kijken naar die medicijnen.

Maar goed lees deze site maar en ook alle vragen en antwoorden die gegeven worden op de forum daar. In ieder geval negeren en verwachten dat ie er ooit wel overheen groeit is ook geen oplossing.

http://www.bedplassen.org/index.asp

Fraz

Fraz

17-07-2010 om 19:59

Oja pelle

droogbedtraining is vooral bedoeld voor kinderen van 12 jaar en ouder. Kinderen van 10 hebben dit dus nog niet gevolgd. Kinderen van 10 kunnen wel andere trainingen volgen in plaspolis etc. Met de droogbedtraining worden er zelfs volwassen geholpen van het bedplasprobleem. En verder heb ik nooit gezegd dat het simpel zou moeten zijn. Alleen ik ben niet van de simpele oplossingen als die niet werken zoek ik verder. Juist om te voorkomen dat mijn kind zich sociaal onzeker voelt als tiener en volwassene omdat hij/zij nog in zijn bed plast. Een luier omdoen omdat je kind het wel best vindt lost het probleem niet op. Als noodoplossing is het natuurlijk wel te verkiezen boven een natte vliegtuigstoel en schaamte over geur etc.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

17-07-2010 om 20:21

Zindelijk

Ik denk dat veel mensen werkelijk geloven dat je een kind zindelijk kunt maken net als jonge hondjes. Gewoon een kwestie van veel trainen en belonen en dan komt het wel goed. Helaas, was dat maar waar... Kinderen kun je niet zindelijk maken. Kinderen kunnen zindelijk worden mits 1. lichamelijk alles naar behoren functioneert 2. ze er geestelijk aan toe zijn en ook daadwerkelijk snappen hoe het hele proces werkt 3. ze er zelf emotioneel aan toe zijn en het zelf ook echt willen en niet omdat de omgeving/ouders vinden dat ze zindelijk moeten zijn. Als aan een of meer van die randvoorwaarden niet voldaan wordt kun je als ouder alles uit de kast trekken totdat je er een punthoofd van krijgt maar dan zal een kind niet spontaan uit zichzelf zindelijk worden. Als je gelukt hebt kan het proces versneld/vergemakkelijkt worden met enige aansporing, oefening en positieve stimulans maar beslist niet als er lichamelijk een oorzaak is en/of het kind het zelf niet wilt. Medicijnen en hulpmiddelen kunnen werkzaam zijn maar dan nog. Het is geen onwil, maar onmacht. Wellicht bijzonder moeilijk voor te stellen voor ouders wier kinderen spontaan uit zichzelf makkelijk en snel zindelijk werden maar dat is dus niet de verdienste van de ouders maar van het kind. Zo heb ik het tenminste geleerd van deskundigen toen zoonlief moeite had met zindelijk worden. Lichamelijk was er niets aan de hand maar hij begreep gewoon het proces niet en hij wilde niet. Dan kan je als ouder op je kop gaan staan en er heel veel energie en tijd insteken maar dan raak je alleen maar gefrustreerd. Zowel ouder als kind. Bij zoonlief viel het kwartje een paar weken nadat hij naar school ging en vanaf dat moment wilde hij ook zindelijk zijn. Vanaf dat moment was hij dag en nacht zindelijk en heeft hij ook nooit ongelukjes gehad. Nou goed, een keer toen hij 's nachts nog halfsliep en in bed plaste. Ik prijs me bijzonder gelukkig dat het bij ons nog zo snel en relatief makkelijk ging maar geloof me, ik had voor die tijd alles al geprobeerd; luiers, geen luiers, beloningssysteem, boeken voorgelezen over zindelijk worden, wakker maken, niks meer drinken voor bedtijd, leuke onderbroekjes kopen, boos worden (ik ben ook maar een mens etc etc. Uiteraard zonder succes. Ik kan me zo goed voorstellen hoe beschamend en frustrerend het is voor een ouder kind om nog niet (volledig) zindelijk te zijn... En hoe moeilijk voor de ouders... Maar in ieder geval staan ze niet alleen en ze zijn zeker geen uitzonderingsgevallen, gezien de plas- en poeppoli's en de vele gespecialiseerde deskundigen en de onderzoeken op dit gebied. Het is net zo idioot en ongevoelig om hier snerend en denigrerend over te doen als over vrouwen die blaasincontinentie hebben of ouderen die een luier dragen. Of mensen met een dwarslaesie. Alsof iemand uit zichzelf graag een luier zou willen dragen (nu heb je wel van dat soort mensen, maar die bedoel ik dus niet) en zijn urine/ontlasting laat lopen. Tjee. ophouden.

Tihama

Tihama

17-07-2010 om 20:25

Els

"beste bibi. ik vind het erg vervelend voor je dat je tot je 14e in bed hebt geplast. maar had je dat minder erg gevonden als je een luier om had gehad. nee toch, het gaat toch om het probleem van het plassen. "

Denk jij nu echt dat het wakker worden in een doorweekt bed net zo erg is als een natte luier? Een doorweekt bed betekent dat je van top tot teen nat bent. Dat je in de winter rillend naast je bed staat. Je plukt de kleverige kleren van je lijf. Het enige deel van je lichaam dat niet nat is,is je hoofd. Maar daar moet die natte pyjama nog overheen.....Je griezelt van de urine langs je jaren, maar er is geen keus.
Dan moet je midden in de nacht onder de douche moet. En als je daar te moe voor bent en de urine is alweer opgedroogd, dan jeukt je huid als een gek. En dan ga je je bed afhalen. Maar het zeiltje heeft het niet gered. Natuurlijk niet. Dus je draait je matras om. Maar ook die kant is nat.
Dus over de natte plek heen doen je het nieuwe laken. Je pakt nog een handdoek om de rest van de urine te absorberen.

Je doet alles heel zachtjes want je wil niemand wakker maken.

Je zoekt waar de deken nog het minst nat is en je wurmt je voorzichtig tussen de dekens waar het in elk geval droog en warm is.
Zeker in de winter duurt het dan nog best een tijd voor je voldoende opgewarmd bent om weer in slaap te vallen. En dan hoop je vooral dat het die nacht bij 1 keer blijft, want de tweede keer zit er niets anders meer op dan naast je bed te gaan liggen. Dat is dan namelijk te nat.

En jij denkt ECHT dat dit even erg is als een luier. Droom lekker verder.

Tihama

Elisa Gemani

Elisa Gemani

17-07-2010 om 20:49

Pelle

Ik heb het nu over zindelijk worden in het algemeen. En je kan natuurlijk op alle slakken zout gaan leggen maar het punt is dat het hoe dan ook niet zo simpel ligt als veel mensen denken. Het overdag zindelijk worden niet en het 's nachts zindelijk worden niet. Neem me vooral niet kwalijk dat ik zo meeleef hoor.

Fraz

Fraz

17-07-2010 om 21:02

Nee hoor

niet door de viezigheid kou en weet ik wat. Ik zeg dat een luier niet helpt om zindelijk 's nachts te worden. Dat een luier geven ervoor kan zorgen dat je er niet verder mee aan de slag gaat maar het een behoorlijke tijd op zijn beloop laat tot je kind een tiener is en het probleem nog niet is opgelost.

Ik zeg dat plaswekkers en trainingen (zonder luier) via een methode (zie die site die ik opgaf) meer resultaat boekt dan een luier aandoen. Dat als dat niet mocht helpen er medicijnen zijn, dat als die niet helpen je vanaf een jaar of 12 een zeer intensieve training kunt volgen (vier nachten wordt je dan opgenomen) maar dat elke nacht een luier om doen en verder niet verder zoeken naar een oplossing je kind niet helpt dit probleem te overwinnen.

dus : (van die site) Laat het bedplassen niet te lang op z’n beloop. “Als het te lang doorgaat, dus als een kind in de leeftijd van schoolkamp, logeerpartijtjes komt, kan dat voor je kind veel praktische problemen met zich mee brengen. Vaak is hij dan de enige in zijn omgeving en krijgt hij er steeds meer last van. Het heeft dus vooral psychisch belastende consequenties.

's avonds bedplassen heeft volgens http://www.bedplassen.org/docs/?nav=45 vooral te maken met: Maar het hoofdprobleem is de manier van slapen. En daarmee bedoel ik niet of een kind diep of licht slaapt, maar dat het kind niet wakker wordt doordat het moet plassen. Het vaste slapen op zich is geen oorzaak. Een kind slaapt in verschillende fases en we hebben uit onderzoek gemerkt dat bedplassen in alle fases van de slaap voorkomt.”

Nou en dat blijk je dus te kunnen trainen en mocht die training niet helpen dan heb je nog plaswekkers (doen het zelfde namelijk leren dat je wakker moet worden als je moet plassen) en daarna heb je dus nog medicijnen.

Ik verzin dit niet zelf. Ik snap dat je als ouders al veel zelf hebt geprobeerd maar ik zou het niet opgeven en luiers geven voor de nacht (wel dus voor incidenteel) maar echt naar een plaspoli gaan voor training etc.

Bibi72

Bibi72

17-07-2010 om 21:16

Tihama slaat de spijker op zijn kop!

Het was precies zo zoals Tihama beschrijft! Ik krijg nu nóg de koude rillingen, zo koud en nat... En wat voelde ik me vies! En nog iets... Ouders die boos worden, 's-nachts proberen te redderen met handoeken, zelf bed verschonen en hopen dat ze het niet merken de volgende morgen...

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.