Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
Ilse Mulder

Ilse Mulder

09-07-2010 om 09:13

Luier om tijdens vliegreis


Maxime.M

Maxime.M

17-07-2010 om 22:47

Fraz

Fraz, met welke leeftijd waren jouw kinderen zindelijk 's nachts?

Maxime

liora

liora

17-07-2010 om 23:02

Vraag aan pelle

Bedplassen op latere leeftijd kan toch ook te maken hebben met emotionele problemen en spanningen? Of niet?

En als je dan een kind hebt dat heel laat 's nachts zindelijk wordt en later gaat bedplassen vanwege spanningen, hoe weet je dan dat er iets anders aan de hand is dan een lichamelijk probleem waar het kind niks aan kan doen?

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Sanne

Sanne

18-07-2010 om 12:02

Bij mij in het ziekenhuis

Als iemand (kind of volwassene) 2 keer achter elkaar in zijn broek doet of in bed plast, dan wordt er wel al met de patient of met de ouders overlegd over het gebruik van incontinentie verbanden, luiers dus. En dat is absoluut niet uit gemakszucht, maar puur uit oogpunt van hygiëne en gezondheid. Urine en ontlasting zijn afvalstoffen, die gewoon zo snel mogelijk van het lichaam afgevoerd dienen te worden en niet de patient er nog een tijd er in laten liggen.
Een paar jaar geleden had mijn dochter (toen 8 jaar) een flinke buikgriep opgelopen, 40 graden koorts en heftige diarree. Kind liep gewoon leeg en die heb ik toen ook maar even een grote luier omgedaan. Ze heeft het mij overigens nooit kwalijk genomen.

Wat ik vind....

"Er zijn hele volksstammen die geloven dat een kind bij de plaswekkermethode elke nacht, of meerdere keren per nacht zelf het bed moet verschonen want dat helpt zo fijn bij het leren zelf wakker worden.

Ik vind dat kindermishandeling want het kind IS allang wakker..."

Exactement.

Sorry, ik kan er niet bij hoe iemand in deze tijd (met dat hele grote assortiment aan drynites voorhanden) het nog voor elkaar krijgt om zijn kind aan te doen wat Tihama net beschreven heeft.

Al lezende geloof ik er ook niets van dat dit een kind sneller gaat helpen bij het 's nachts zindelijk worden en zelfs al zou dat wel zo zijn dan vind ik het een paardenmiddel. Zelf ooit al eens ervaren hoe het is om in je eigen z**k wakker te worden? Ik heb het zelf niet vaak meegemaakt, maar die ene keer toen ik 12 was staat me nog altijd zeer helder voor de geest. Geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om mijn kinderen dat nacht na nacht na nacht aan te doen.

Wat mij betreft dus lang leve de luiers voor grote kinderen. Wat een uitvinding!

En vakantie is een tijd om het leuk te hebben en niet om met samengeknepen billen in een vliegtuig stoel te zitten in afwachting van het grote plasdrama. Dat vind echt geen discussie waard. Hetzelfde geldt voor een evt schoolkamp. Gewoon een goeie luier aan slobberbroek er overheen en geen hond die het ziet of ruikt. Das toch niet te vergelijken met het drama van en plein public veroorzaken van een natte stoel of bed.

Oef, ik kan me hier echt boos om maken...

Vooral vervelend voor kind

Geen idee of het al is genoemd: het lijkt mij voor het kind voornamelijk vervelend. Geen enkel kind van 9 (of ouder) trekt graag een luier aan.

En een oplossing? Daar zijn toch specialisten voor, in ziekenhuizen e.a. instellingen? Mijn oudste was zindelijk 's nachts met 3 en jongste van 2, dat moeten we nog maar zien hoe het loopt. Ieder kind is anders!

Ilse, veel succes tijdens de vliegreis en ik hoop voor jou en je zoon dat hij snel zonder luier kan!

Groet,
Carin

Puck

Puck

20-07-2010 om 16:46

Linda

Waar baseer je op dat geen enkel kind van 9 graag een luier aantrekt. Als je kind iedere nacht kouden nat wakker wordt of het risico loopt om een hele vliegtuigstoel onder te plassen dan hebben ze liever een luier.
En wat had de specialist in het ziekenhuis voor oplossing kunnen geven. In bijna alle gevallen IS er geen lichamelijke oorzaak dus kan een specialist ook niets voor je doen. Ilse geeft al aan dat ze diverse dingen heeft geprobeerd en dat die allemaal niet afdoende werken. Je moet het gewoon zien als natuurlijke rijping van het lichaam om 's nachts droog te blijven en bij de één gaat dat nu eenmaal sneller dan bij een ander.
Eigenlijk zijn al die methoden om kinderen nachtzindelijk te krijgen voor het grootste gedeelte verzonnen om mensen met onbegrip zoals Els (die gelukkig in haar trollengrot is teruggekropen) stil te krijgen. Ik ben ervan overtuigd dat als er geen taboe op zou rusten en dat wanneer het als iets heel normaals wordt gezien er lang niet zoveel kinderen zouden kiezen voor plaswekkers, medicijnen of trainingen.

Bastet

Bastet

20-07-2010 om 18:50

Nou puck

Ik ben oplossingen gaan zoeken omdat mijn kinderen het zelf heel vervelend vonden om nat te zijn,ook met luier.Een luier is erg klam en broeierig,zeker in de zomer,mijn dochter kreeg er ook flinke uitslag van.
De oplossingen zijn er zeker niet alleen vanwege het taboe.Overigens,er zijn zat manieren om wat sneller droog te worden,ook als er geen lichamelijke oorzaak is.Daar heb je hele fijne poli's voor.
bastet

Tanja

Tanja

20-07-2010 om 19:10

Els, jij

bent echt van een andere wereld
Mijn zoon heeft tot dit jaar in bed geplast (hij is 9)
Op advies van de GGD zijn wij met een plaswekker gestart en gelukkig heeft dit geholpen
Het wel of geen luier omdoen s'nachts heeft totaal geen effect.
De hersenen moeten het seintje krijgen dat hij moet plassen.
Jij snap nog steeds het verschil niet tussen overdag en s'nachts plassen.
Overdag kun je het controleren leren maar s'nachts is het een ander verhaal
Het is heel erg vervelend als je kind s'nachts in zijn bed plast.
Er zijn ook psychische - en lichamelijke oorzaken

Mijn zoon heeft een zwakke blaas en slaapt heel vast daardoor kon hij het tot afgelopen jaar niet onder controle houden. Tot de slaapwekker (deze werkt ook niet bij ieder kind).
Deze reguleerde zijn slaappatroon en zorgde ervoor dat hij wel een seintje kreeg wanneer hij moest plassen.

Je kunt je ook eens leren verplaatsen in een ander!!!

Puck

Puck

20-07-2010 om 22:59

Bastet

Ik zeg ook zeker niet dat het voor alle kinderen zal gelden, maar zeker in het geval van Ilse denk ik dat veel kinderen toch maar kiezen voor een luier, ook al is dat ook niet prettig. 't Is gewoon kiezen tussen twee kwaden. Verder geef ik aan dat die trainingen voor een deel hun bestaansrecht danken aan onbegrip. En ook poli's en trainingen werken niet bij ieder kind en wat ik zeg is dat als er niet zo'n taboe op zou rusten er MINDER kinderen zouden zijn die speciale trainingen volgen. Maar ik ben er van overtuigd dat als het geen taboe zou zijn er uiteindelijk net zoveel kinderen droog blijven uiteindelijk, alleen misschien wat later dan dat voor mensen met onbegrip "wenselijk"is.

Bastet

Bastet

21-07-2010 om 08:06

Puck

Zelfs met trainingen zijn veel kinderen een stuk later,maar sommigen hebben dat laatste zetje even nodig.Maar ik heb naar oplossingen gezocht bovenal omdat het gewoon heel vervelend is om niet droog te zijn,zelfs met luier is het heel naar.En ik denk dat dat geldt voor het gros van de ouders.De mensen die echt last hebben van dat taboe,zij diegenen die volledig in de stress schieten als hun peuter nog niet helemaal zindelijk is..)
Bastet

Bastet

Bastet

21-07-2010 om 10:21

Pelle

Nee,ik zeg waarom ik oplossingen heb gezocht,en dat die reden voor veel ouders de reden is om oplossingen te zoeken.Ik geloof overigens best dat er ook ouders zijn die er vertrouwen in hebben dat het vanzelf goed komt,en dus niet met plaswekkers of poli's aan de gang gaan.Is toch ook een optie?Bij mijn middelste kwam het vanzelf goed,rond zijn negende.
Bastet

Puck

Puck

21-07-2010 om 10:49

Ja hoor bastet

"Ik geloof overigens best dat er ook ouders zijn die er vertrouwen in hebben dat het vanzelf goed komt,en dus niet met plaswekkers of poli\'s aan de gang gaan."
Hier ook goedgekomen met een jaar of 9. En met name omdat kind het zelf niet echt heel erg verschrikkelijk vervelend vond (veel kinderen in onze familie die ook nog in bed plasten) en er zelf vertrouwen in had dat het goed zou komen hebben wij geen hulpmiddelen van stal gehaald om eerder van et bedplassen af te komen. Alleen desmopressine voor kamp geprobeerd, maar dat bleek niet te werken. DAt vond hij wel jammer, maar niet dramatisch. Maar als kindlief zelf had aangegeven dat hij er snel van af zou willen dan was ik ook op zoek gegaan naar methoden om er vanaf te komen.

SvD

SvD

22-07-2010 om 07:18

Ze maken

die grote luiers juist toch niet voor niets? Er zal dus ook veel vraag naar zijn.
Ook net als bij Puck zit het bij ons in de familie (gek genoeg meer bij de meisjes als bij de jongens). Ook mijn dochter van 5 slaapt nog met een luier om. Ik heb er ook alle vertrouwen in dat ze voor de pubertijd droog zal zijn. Misschien over een paar weken, misschien over een paar jaar.
En dit probleem is echt niet van de laatste jaren hoor. Ook ik heb zelf in bed geplast en moest tot mijn 7de zo'n dikke pamper om, als ik nu naar de moderne luiers van mijn dochter kijk, word ik er best jaloers op
Bedplassen (met een luier om) is in deze tijd ook veel bespreekbaarder geworden dan vroeger. Mijn dochter maakt er ook zelf geen probleem van, laat staan er zich voor schamen. En dat is aan de ene kant ook maar goed ook, want er zijn genoeg andere problemen om je druk over te maken.

Puck

Puck

23-07-2010 om 09:32

Ben ik toch niet met je eens svd

"die grote luiers juist toch niet voor niets? Er zal dus ook veel vraag naar zijn. " TJa, je kunt het mensen natuurlijk als marketeer ook wijsmaken dat je echt niet zonder kunt" Feit is wel dat met de moderne luiers kinderen later zindelijk worden, maar dan heb ik het over zindelijkheid overdag.
En bedplassen bespreekbaarder? Dat vind ik niet. Kijk hoe er door sommige mensen in dit draadje afwijzend gereageerd wordt? Nu hadden we in dit draadje vooral last van een trol, maar er zijn IRL genoeg mensen die ook afwijzend reageren. Binnen onze familie is het ook een bespreekbaar onderwerp, net als de volgende vakantiebestemming, maar daarbuiten toch niet echt.

wijsheid

Wat is wijsheid? Die vraag komt in me op na al deze reacties. Weinig onderwerpen roepen wellicht zoveel controverse op als zindelijkheid (of problemen daarbij).
Ik heb de wijsheid ook niet in pacht. Wel de ervaring. Allereerst met mijn eigen kind (nu 14, tot zijn 12de elke nacht een luier aan, vond dit altijd prima). En daarnaast beroepsmatig: ruim 25 jaar jeugdkampen. Met behoorlijk wat kinderen (vooral jongens) die niet droog zijn 's nachts. Althans: niet altijd.

Er worden hier websites van het kenniscentrum bedplassen etc aangehaald. Prima. Maar waar het in de oorspronkelijke vraag om ging; wat te doen met kinderen die 's nachts niet (structureel) droog zijn als ze op reis gaan of op kamp. Met vliegreizen heb ik geen ervaring. Met kampen dus wel.

Antwoorden die gaan over hoe een kind droog te krijgen (nog los van het feit of die antwoorden ergens op slaan) zijn eigenlijk geen antwoord op de vraag.

Zindelijk worden doe je thuis, en ik neem direct aan dat de ouders die kiezen voor een luier, niet tot de groep horen waarbij dat lukt met wat hulp van medicijnen, wekkers enz. Dat geven ze zelf ook aan. Kampen zijn opwindend, spannend, er wordt vaak minder geslapen, meer gedronken, het is een avontuur als het goed is. Kortom: net niét de gelegenheid om een kind in een nat bed te laten liggen zodat het eieren voor zijn geld kiest.

Storend trouwens dat zoveel ouders uit gaan van de maakbaarheid van een kind. Sommige kinderen worden heel laat droog. Sommige nooit, of niet helemaal.

En als je dat als ouder niet accepteert ben je juist bezig het probleem in stand te houden. Want als er iets geen oplossing is bij bedplassen, is het wel het creëren van spanning en schuld.

Nog los van alle verdriet over de nattigheid. Ik weet uit ervaring dat je een sfeer kunt creëren waarin kinderen een luier ' durven' dragen, zonder angst voor ontdekking. Drinites etc hebben een deel van het taboe weldegelijk doorbroken.

Dus, als je alles geprobeerd hebt, dan draagt je kind een luier op reis, vakantie en kamp. En oefenen zonder luier,verder dokteren en wat niet meer zij, dat doe je thuis. Althans: naar mijn mening kijk je alleen dan naar de behoeften van je kind.

Tango

Tango

23-09-2013 om 10:23

Je snapt het echt niet, Els

Kinderen worden echt niet droog van zelf het bed afhalen als ze nat zijn en ook niet van 's nachts wekken. Ze hebben geen invloed op dit proces. Als het kind zich prettiger voelt met een luier aan (en hier zoals boven genoemd discreet mee om wordt gegaan) is dat toch veel fijner dan dat het kind in een nat bed wakker moet worden.
Hier een zoon die met bijna 7 jaar pas 's nachts zindelijk was. Wij hebben er nooit een punt van gemaakt. Hij had gewoon een luierbroekje aan en mocht het zonder proberen als hij een week droog bleef. Op een gegeven moment lukte dat. Ik heb nog een plaswekker overwogen maar zag dat eigenlijk niet zo zitten. Gelukkig hoefde dit ook niet. Logeren deed hij alleen bij opa en oma en die gingen er gelukkig net zo makkelijk mee om. Kampen heeft hij niet meegemaakt toen hij nog niet 's nachts zindelijk was. Het eerste kamp kwam toen hij bijna 8 was. Daar hebben wij dus geen zorgen over gehad maar ik ben blij om te zien dat er in veel situaties ook goed mee omgegaan wordt tijdens bijv. groep 8-kampen.

Tango

Tango

23-09-2013 om 10:26

Nou ja

Zit ik te reageren op een heel oud bericht. Haal maar weg deze reactie. Ik geloof dat ik dit nieuwe forum toch nog niet helemaal in de vingers heb...

*bella*

*bella*

23-09-2013 om 10:54

misschien mag ik het niet zeggen

Maar eerlijk gezegd vind ik een nat bed van een logeetje ook heel wat vervelender dan een nat bed van mijn eigen kind. Hoewel we het probleem gelukkig niet kennen van eigen kinderen. (maar genoeg andere problemen!) Maar wel dus van logeetjes. Ook soms zonder dat ik vantevoren was ingelicht door ouders, dat het kon gebeuren. Het vervelende vind ik ook dat ik mijn beddengoed er niet meer op heb ingericht, sinds mijn eigen kinderen zindelijk zijn, dus het geeft problemen met matrassen ed. Ik zou dus best blij zijn geweest met een luier bij een logeetje. (behalve misschien als een ouder me betrokken had in de problematiek, en het dus veel beter zou zijn als het zonder luier zou zijn, en ik daar dan zelf in had kunnen beslissen mee te werken, bij een goede vriend had ik dat dan misschien graag gedaan. Maar nu? Heb al vaker een huilend kind midden in de nacht gehad met een nat bed, voor kind ook niet echt een succes zo.

*bella*

*bella*

23-09-2013 om 10:56

haha Tango

Als één schaap over de dam is..

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

23-09-2013 om 10:59

Ach Els

Je weet niet waar je het over hebt.

En wat ben je toch lekker 'genuanceerd' . Vind je het erg dat ik je mening voor kennisgeving aanneem?

Ilse: fijne vakantie. Ik vind het heel stoer zoals je zoon hiermee omgaat. En je man heeft gelijk: die mensen zie je nooit meer. En hebben er wellicht wel meer begrip voor dan je zou denken. We heten niet allemaal Els....

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

23-09-2013 om 11:02

Ojee toch

Was de vakantie leuk?

Maxime.M

Maxime.M

23-09-2013 om 23:23

oh jee

Ja ik zat me ook weer helemaal op te winden. Zie dat dit draadje uit 2010 !!! Is. Inmiddels kan ik vertellen dat zoon in 2011/12 (weet het niet precies meer) helemaal zindelijk is geworden. Hier geen Minrin meer, maar werkelijk geeneen ander ding heeft tot dan toe geholpen.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

24-09-2013 om 20:19

Haha en de grap is

Dat ik zie dat ik toen ook al gereageerd had. Als ik mijn reactie van toen weer teruglees kan ik de woede weer voelen. Ach ja, ik ben in ieder geval consequent zullen we maar zeggen

Fijn dat het bij jullie alsnog goed gekomen is.

maar dan toch het taboe wegnemen?

want ondanks Els haar horkerigheid, moet ik bekennen dat mijn eerste gedachte ook was dat er 1) iets fysisch mis is met het kind 2) de zindelijkheidstraining niet goed is verlopen. Verder dacht ik gelijk aan een documentaire die ik heb gezien waarin volwassenen de voorkeur gaven aan het dragen van luiers, en dat dat steeds meer scheen voor te komen. Maar goed, hier hebben we het natuurlijk niet over iemand die vrijwillig in zijn broek plast.

Ik weet ook van niemand die nog op zijn 12e in z'n bed plast. Misschien wordt het tijd dat daar minder stiekem over gedaan wordt. Ik ben wel voor een topic over taboes,eigenlijk....

Fransien

Fransien

25-09-2013 om 13:36

De opa van mijn man

Oma kwam er kort na hun trouwen achter dat hij soms nog in bed plaste, hij schaamde zich er overigens enorm voor.
In mijn mans familie komt laat 's nachts droog blijven wel vaker voor, het lijkt deels erfelijk te zijn.
Gelukkig heeft mijn man er geen last van gehad en onze kinderen ook niet, het lijkt me echt enorm vervelend.

mirreke

mirreke

25-09-2013 om 16:05

haha, ja ik ook

Zit ik deze draad te lezen, is het een heel oude... Gek hoor!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.