Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
Nathalievdp

Nathalievdp

07-09-2010 om 14:31

Ik word onrustig als hij weer wil afspreken

Wij hebben 1 kindje van 6 jaar. Hij heeft een redelijk dominant karakter en wil graag alles op zijn eigen manier doen. Als dit niet gaat, wordt hij humeurig, huilerig, heel boos en gefrustreerd.
Nu hebben wij dit thuis redelijk onder controle. Als we uitleggen dat we samen spelen en dus samen het spel bepalen dan past hij zich redelijk aan.

Op school hebben de juffen ook gezien dat hij graag dingen op zijn eigen manier doet, maar het vormt voor de rest van de groep geen hinder. Het is enkel vervelend voor hemzelf. Hij gaat graag naar school en ligt sociaal gezien ook goed in de groep.

Het probleem ontstaat wanneer een kindje hier thuis komt spelen. De eerste 30 minuten gaat nog. Het kindje is nog een beetje zoekende, onze zoon wil graag dat alles op zijn manier gaat, maar hij kan het nog accepteren als het kindje dit anders ziet.

Na 30 minuten heeft het aanpassen hem zoveel kruin gekost dat de ergenissen losbarsten.

Vervolgens is hij alleen nog maar boos, huilerig en humeurig. Het kindje moet van hem naar huis want die is stom. Het aanpassen begint dan zijn tol te eisen.

Iedere keer gebeurt dit weer.

Ik neem hem dan even apart. Laat hem uitrazen. Vertel hem dat samen spelen veel leuker is dan alleen spelen.
Het gaat weer goed gedurende 5 tot 10 minuten voordat de bom weer losbarst.

Ik word hier tureluurs van. Ik heb voortaan buikpijn als hij weer wil afspreken. Hijzelf is ook altijd heel erg moe als het kindje weer naar huis is.

De kindjes die hier komen, blijven terugkomen. Zij hebben er dus geen hinder van.

Hij gaat zelden tot nooit bij andere kinderen spelen. Hij speelt het liefste thuis. Als wij met hem op visite zijn dan gaat hetredelijk tot goed. In de auto terug komt dan vaak wel een ontlading.

Hoe kan het voor hem minder frustrerend worden ? En hoe moet ik hiermee omgaan, want ik vind zijn gedrag naar het andere kindje toe echt niet oke.

Groeten,

Nathalie

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Guinevere

Guinevere

07-09-2010 om 16:08

Anders afspreken

Ik krijg de indruk dat je zoon zich de hele dag al goed zit te houden, en het in de middag niet meer kan opbrengen om zich sociaal wenselijk te gedragen. Gewoon door vermoeidheid en omdat ie nog maar 6 is.
Is het een idee om alleen nog maar op woensdagmiddag en in het weekend speelafspraakjes te maken? En verder: spelen is om en om bij de een of de ander. Dat moet een kind langzamerhand leren. Nu bij Pietje, de volgende keer bij mij.

Pippin

Pippin

07-09-2010 om 16:17

Enne...

Je schrijft dat je je zoon vertelt dat samen spelen leuker is dan alleen. Nu, dat is soms wel het geval, maar soms is het heel goed om alleen te zijn.
Onze kinderen willen ook regelmatig niet afspreken, maar toen ze nog jonger waren, konden ze dat zelf nog niet doseren. Als iemand vroeg, dan zeiden ze: 'Ja'
En dan hadden ze achteraf spijt.
Ik ben het meer gaan reguleren. Net als Guinevere zegt, vaste speeldagen afspreken. Veel rust inbouwen.
Enne, hier wordt er vaak uit school, met speelvriendjes even lekker tv gekeken, met wat lekkers en een koekje. Dan komen ze even tot rust.

koentje

koentje

08-09-2010 om 08:59

Structuur

heel goed om vaste speeldagen af te spreken denk ik
Ik denk dat het ook handig kan zijn om van te voren met hem een bepaalde structuur af te spreken. Als er een kindje komt spelen dan doen we eerst een half uur dit. Dan een uurtje dat. Keuzemogelijkheden bieden, van te voren bedenken wat ze eventueel kunnen doen. En overweeg eens om nog meer het heft in eigen hand te nemen door iets met ze te gaan doen.
Maar ik denk dat het voor jouw zoon handig is om meer structuur te bieden.

Verder kun je tegen hem zeggen dat samen spelen veel leuker is dan alleen: maar dat is een persoonlijke mening. Vind hij dat wel op dat moment? Ik denk dat je hem het gevoel geeft hem niet te begrijpen als je dat juist op zo'n moment zegt.

Nathalievdp

Nathalievdp

08-09-2010 om 11:19

Reactie

Dank jullie wel voor de reacties. Het klopt, hij moet de hele dag op school zichzelf al aanpassen en is dan heel erg moe als hij thuis komt. Hij wil ook zelf niet vaak afspreken en dat is ook prima.

Het is een heel goed idee om structuur tijdens het afspreken in te bouwen. Dus gewoon een soort schema maken wat gaan we doen, dan weet hij waar hij aan toe is.
Goed plan !

Ook het om en om afspreken ga ik proberen.

Betreft het samenspelen.
Hij wil niet alleen spelen, dat vergeet ik te vermelden. Hij wil dus echt samen spelen MAAR dan wel op zijn manier. En dat gaat natuurlijk niet altijd. Dat probeer ik hem dan uit te leggen. Ik laat hem merken dat ik het wel degelijk begrijp en zie dat het lastig voor hem is.

Vanmiddag gaat het weer gebeuren. Hij heeft weer een
afspraakje. Ik ga structuur in bouwen en mezelf er iets meer bij betrekken.

Ik hoop voor hem dat dit hem minder frustreerd.

Nathalie

vlinder72

vlinder72

08-09-2010 om 17:30

Hier ook gehad

onze oudste vond spelen met andere kinderen ook heel moeilijk. Drama als ze aan zijn speelgoed zaten en zijn mooi opgebouwde playmobil gingen verzetten. Dus inderdaad afspraken maken. Alleen beneden spelen of buiten. Verder heb ik altijd een grote bak met playdoh achtig klei achter de hand. Bij drama's of ruzie haal ik die bak tevoorschijn en kunnen ze kleien. Zoonlief is inmiddels 8 jaar en alle problemen zijn verdwenen. Er mag nu gewoon in zijn kamer gespeeld worden.

De klei heb ik nog steeds want ook bij broer en zuslief gaat het nog wel eens mis. Met sommige kinderen klikt het onverwachts niet. En sommige kinderen stellen zich bij spelen wel erg afhankelijk op. Wat gaan wij dooooooeeeeen? Nou hier heb je een bak klei. Veel plezier ermee.

Guinevere

Guinevere

09-09-2010 om 12:39

En?

En hoe is het gegaan gisterenmiddag?

Nathalievdp

Nathalievdp

10-09-2010 om 22:13

Guinevere

Het is GOED gegaan ! Boven verwachting. Vooraf hebben we duidelijk besproken hoe we de middag gaan indelen. Ook wat hij moest doen als hij boos of verdrietig zou worden. (naar mama komen)

Dit gaf hem veel meer rust. Ik ben de hele tijd in de buurt gebleven en als hij toch dreigde te ontploffen ging ik hem meteen afleiden.

Het zal altijd een bezig mannetje blijven, zit in zijn karakter, maar op deze manier geeft het spelen met een andere kindje hem minder frustraties.

Dus heel erg bedankt voor de tip ! En leuk dat je nog even komt vragen hoe het gegaan is !

Nathalie

Guinevere

Guinevere

11-09-2010 om 15:41

Fijn!

Geweldig om te horen dat het nu goed ging. Dat zal voor jou ook wel een stuk "speelstress" wegnemen.

Hier ook

Mijn dochter is ook zo'n type (5 jaar). Ik begeleid het spelen wel duidelijk, en ik oefen regelmatig door als we samen met de playmobil spelen ofzo en ze wil alleen maar alles bepalen, niet mee te willen spelen als ik niks mag. Dan trekt ze meestal (als ze niet te moe is) wel bij.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.