Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op

Dromerige kleuter

Is het 'de leeftijd' of zou ik ons zoontje van 5 serieus moeten trainen om sneller te reageren als ik hem roep? Ik vraag hem 5x om bijv. z'n jas te pakken, hij doet het gewoon niet meteen. Is vaak aan 't dromen, leeft in z'n eigen wereld. Hij plast ook weer vaak in bed en kan nog steeds niet goed vertellen/uit z'n woorden komen. Het lijkt of hij niet nadenkt bij wat hij doet. Hij beginet met 'mama,...mama,...weet je mama,...toen eeehhh...eeeh..' en daarna komt er een verhaal uit waar een vreemdeling niets van zou begrijpen.
We weten niet goed wat we het nou 't beste kunnen doen. Hij gaat om 20:00 naar bed, slaapt goed (en erg vast, vandaar dat bedplassen) en evrder is hij nog altijd even vrolijk. Maar dat getreuzel en gedroom, bij het vertrekken van huis, aan tafel, z'n kleren uittrekken... Bij alles moet ik minstens 3x zeggen dat 'ie op moet schieten. Is dit typisch voor een 5+jarige?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Hmm. zwelgje

Ik heb er zo-eentje van bijna 9, en ik wil je niet ontmoedigen, maar het kan ook gewoon karakter zijn. Die van mij is nog steeds in staat om zich aan te gaan kleden en bij de eerste sok afgelied te worden door een intrigerende gedachte. dan tref ik haar 10 minuten later aan met 1 sok in de hand en de rest vd kleren op de grond ernaast. Ze gaat dan niet eens iets anders doen, nee ze zit gewoon te dromen. Eten idem dito. Als ik niet ieder 30 seconden 'hap' roep is ze in staat een kwartier aan tafel te zitten, en alleen maar voor zich uit te staren. Bij vlagen is het erger of gaat het wat beter, maar ik ben bang dat het er altijd in enige mate in blijft zitten.

Dus weinig tips helaas. behalve vanuit de badkamer iedere minuut even roeken 'ene sok' , 'andere sok' , 't shirt', 'broek' etcetera. Goede wil is er zeker. Moet zeggen dat we op aankleedfront overigens meer verbetering boeken dan op eet-front. In vergelijking met een paar jaar terug zie ik daar in elk geval een duidelijke verbetering. Misschien komt het met eten ook nog wel eens goed...

Ingrid

PS..overigens heb ik wel het idee dat als je te vaak algemene dingen roept al s'schiet oop' dat kinderen daar een beetje immuun voor worden. Dan horen ze het gewoon niet meer. Bovendien klinkt het al snel negatief. 'trek je jas aan' of 'neem nog een hap' zijn wat concreter, positiever en gevarieerder zeg maar...

Ingrid

Guinevere

Guinevere

14-09-2010 om 15:57

Oren controleren

Het kan ook komen omdat zijn oren vol zitten met smurrie natuurlijk. Dat kan ook de stagnerende taalontwikkeling verklaren, als hij niet goed hoort.

Net als ingrid

Ook ik heb er zo een van bijna 9. Contact maken is soms gewoon wat lastiger. Je stem verheffen werkt vaak wel maar even op de schouder tikken en oogcontact vragen werkt ook heel goed.

Oh, en qua oren weet je het inderdaad ook maar nooit. Onze jongste bleek al een tijd slecht te horen. Nu ze weer neiuwe buisjes heeft is ze tenminste weer gewoon oost-Indisch doof

Tango

Tango

14-09-2010 om 16:45

Ja, oren

Even controleren zou ik zeker doen. Het hoeft er niet aan te liggen, maar het kan natuurlijk wel. En verder sluit ik me aan bij Ingrid, het kan zeker karakter zijn. Hier een dochter van 9 die vanmorgen doodleuk in pyjama aan de eettafel verscheen, terwijl ik toch zeker 3 keer had gezegd dat ze zich aan moest kleden. Zoon van 5 moest er smakelijk om lachen, waar zij weer boos om werd natuurlijk. Zoon is weer een heel ander kind, reageert meestal wel snel als je hem iets vraagt, waar ik dan weer soms verbaasd over ben, want ik dacht dat alle kinderen zo waren als dochter.

Zwelgje

Zwelgje

14-09-2010 om 20:51 Topicstarter

Oren

Ik denk dat zijn oren wel in orde zijn, aangezien hij soms de gesprekken op bijna-fluistertoon van mij en Zwelgman kan horen terwijl hij aandachtig voor de tv zit. (En die gesprekken zijn dan natuurlijk nét niet voor zíjn oren bestemd, haha) Ook de schoolarts heeft ze onlangs nog nagekeken en niets aan de hand.
Ik heb het vanmiddag aan zijn juf gevraagd en die zei dat hij soms wel eens vermoeid lijkt (en dan vooral op donderdag namiddag en vrijdag) en dan soms een beetje de kluts kwijt is. Zij ziet in ieder geval geen reden om 'ns uit te zien naar een soort therapie ofzo. (De twee kinderen (11+7) van onze vrienden hebben een jaar lang concentratietherapie gedaan en naar het schijnt heeft dat wel geholpen. Vandaar dat ik dat even heb overwogen voor ons zoontje)
Affijn, we moeten er niet te zwaar aan tillen, het is gewoon een karaktertrekje. Maar soms is het gewoon erg irritant en verlies ik m'n geduld, verhef ik m'n stem en is hij natuurlijk weer boos.

Mathilde

Mathilde

16-09-2010 om 10:38

Hier beide

Zowel door slecht horen als 'gewoon' (haha) dromerig zijn. Sinds mijn oudste (7) buisjes heeft, luistert ze prima, maar ze is nog altijd even verstrooid. Dus bepaalde routinedingen kunnen ook wat/veel langer duren. Laatst was ze heeeeel trots dat ze al haar pyjama aan had voordat ik er wat van zei . Nou zijn man en ik ook van het type verstrooide professor, dus op zich hebben we er wel begrip voor, maar toch erger je je wel eens . Nou ja, dat is dan maar zo.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.