Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op

Dochter en de voorleeswedstrijd

Mijn dochter wil meedoen met de voorleeswedstrijd op school. Gisteren heeft ze haar stukje tekst voor me gelezen. Ze heeft een ontzettend saai stuk over een rechtzaak met heel veel moeilijke ambtelijke taal. Bovendien valt ze er halverwege in en stopt ze ook op een willekeurig punt.

In hoeverre laten jullie je kinderen het dan zelf uitzoeken of zouden jullie toch zeggen dat ze iets boeienders moet zoeken?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
koentje

koentje

13-10-2010 om 09:24

Je kunt toch

er met haar over praten en benoemen wat je hier benoemt? De bslissing om er wel of niet iets mee te doen laat je aan haar over dan.

Leeftijd?

Hoe oud is je dochter en kun je met haar praten over het voorlezen van een stukje dat andere kinderen boeit ipv zo'n 'saai' stukje?

ik zou daar persoonlijk wel in sturen, hoor.

Gewoon zeggen

Ik zou gewoon zeggen dat je dat stukje knap gevonden vindt, maar voor degenen die luisteren wat aan de saaie kant is. En dan zelf voorstellen doen voor stukjes die wat "sappiger" zijn.

Gr. Poezie.

KGO

KGO

13-10-2010 om 13:39

Ander vraagje over voorleeswedstrijd

Mijn dochter heeft vandaag op school ook meegedaan in de klas met de voorronde op de wedstrijd op school. Ze had ook zelf iets uitgekozen, leuk stukje.
Nu kwam ze thuis en ze was niet uitgekozen, en teleurgesteld. Bij haar op school kiezen de kinderen wie ze het beste vinden, elk kind (wat niet meedoet) mag twee en een punt geven aan iemand. Volgens m'n dochter komt het erop neer dat altijd de populaire kinderen veel punten krijgen; zij dus elk jaar niet.
Hoe worden bij anderen de punten gegeven?

M'n dochter wil al bijna niet meer meedoen omdat ze volgens haar toch geen kans maak.
Ik heb haar gezegd dat ik het heel goed van haar vind dat ze toch mee doet, heel knap dat ze het durft en zo.
En haar uitgelegd dat bij dit systeem inderdaad het vaak gebeurd dat kinderen stemmen geven aan populaire kinderen. It's life, dus. Maar stom vind ik het eigenlijk ook wel.

Wat vinden jullie hiervan?

Karin

Wilma

Wilma

13-10-2010 om 14:28

Hier ook vandaag

En mijn dochter zei dat het alleen in van klas drie was. Dat lijkt mij dus eigenlijk niet, maar goed. Bij haar is ook een jongetje uitgekozen die populair is. Maar hij leest ook nog eens gewoon echt goed, dus daar kan ik even niks van zeggen.

Ik weet wel dat voorgaande jaren in hogere klassen (daarom leek 't me ook zo sterk dathet nu alleen in groep drie zou zijn) vaak dezelfde kinderen waren die uitgekozen werden. Maar ik weet niet of er zich dan ook wel veel opgeven of dat het komt omdat ze populair zijn.

Karin, ik vind het echt super van je dochter dat ze zich opgegeven heeft en dat zou ik haar goed vertellen. VOor een volgende keer kun je best eens met de juf of meester het erover hebben dat het soms flauw is dat de populaire kinderen altijd gekozen worden. Hier is het zo gezegd vorig jaar dat je goed moest luisteren wie je het béste vond en niet wie je vriend of vriendin is.

Groetjes,
Wilma

Zonneschijn

Zonneschijn

13-10-2010 om 15:37

Hier ook

Karin, dat systeem hanteren ze hier ook. Mijn dochter doet zelf niet mee (is ook niet zo'n lezer) maar ik vroeg haar hoe dat dan ging en toen kwam ze met hetzelfde verhaal. Ik moet zeggen dat ik meteen mijn vraagtekens daar bij had. Net als bij gym de kinderen zelf laten kiezen, zo'n gevoel kreeg ik en beetje.

Knap dat je dochter zich toch heeft opgegeven en persoonlijk zal ik dit gewoon noemenen in de 10 min. gesprek. Gewoon op een luchtige manier want op deze manier komen weinig andere kinderen aan bod.

Vic

Vic

13-10-2010 om 15:40

Ach, het voorleeswedstrijddrama ;-(

Mijn dochter heeft er heel veel tijd in gestoken om iets uit te kiezen, en heel goed geoefend. Op de dag van de selectieronde in de klas had ik even ge-smst, en kreeg als antwoord 'niet gewonnen, vriendjespolitiek'. Het sneue is dat ze waarschijnlijk nog gelijk heeft ook. Het populairste meisje van de klas heeft gewonnen. Overigens heeft mijn dochter wel gewonnen in groep 4 en 5, maar dat was op een andere school (waar ze wat beter 'in de groep lag').

angelina ballerina

angelina ballerina

13-10-2010 om 19:49

Jury

Hier op school hebben ze een jury bestaande uit directeur, ib-er, en 2 ouders. Door de kinderen laten stemmen lijkt me in deze echt niet eerlijk.

Jesse_1

Jesse_1

13-10-2010 om 20:25

Hier geen vriendjespolitiek

Elk kind mag op één jongen en op één meisje stemmen.
Hieruit kwam één meisje en 2 jongens eindigden gelijk. Dit waren zeker niet de populairste jongens! Ik denk dat de jongen die uiteindelijk gewonnen heeft (dag later nog een keer wedstrijd tussen deze 2) zelfs het minst goed in de groep ligt.
Mijn zoon heeft op hem gestemd i.p.v. op zijn boezemvriend die in deze 'finale' zat, gewoon omdat hij het beste was.
Jesse

Jesse_1

Jesse_1

13-10-2010 om 20:27

Liat

Heb je het er nog met je dochter over gehad? Ik zou het gewoon even melden (dat een andere keuze in dit geval misschien beter is, omdat het voor anderen leuker/spannender overkomt), maar het verder haar keus laten.
(Zoon hier had een leuke keuze, maar vergat het boek mee naar school te nemen .
Jesse

liat

liat

13-10-2010 om 20:47 Topicstarter

Dochter was al zelf tot deze conclusie gekomen...

ze heeft al iets leukers. Nu maar hopen dat er geen vriendjespolitiek is.

liat

liat

15-10-2010 om 13:02 Topicstarter

Snik ze kreeg nul stemmen

en ze had nog wel zo'n leuk stukje uitgekozen en zo vaak geoefend. Dit doet gewoon pijn aan mijn moederhart.

Maar... omgaan met nederlagen kan ook leerzaam zijn.

Raar

Ik vind als juf zijnde dat je JUIST zoiets niet aan de stem van de klas hoort over te laten. Hooguit mogen ze punten toekennen, maar een wat objectievere volwassene hoort toch beter welke overwinning verdiend is en welke niet.

Maar ja, ik ben erg allergisch voor alles wat maar naar vriendjespolitiek en popi-jopies ruikt.

An

An

22-10-2010 om 21:51

Niet eerlijk

Nee, als ik het alleen aan mijn klas overlaat dan krijgen we geen eerlijke wedstrijd. Hier geven de kinderen punten met een motivatie. Ik geef aan het eind de eindwaardering. Geef dan dus ook duidelijk aan waar ik vind dat de groep niet fair is. Ik heb nu groep 8 en ze doen het tot nog toe erg goed, zonder al te veel vriendjestoestanden.
ik zou het inderdaad in een gesprekje wel even noemen op school.
Groet, An

Annet

Annet

22-10-2010 om 23:24

Helemaal eens an

Maar helaas ging het bij mijn oudste altijd om de stemmen van de kinderen. De meeste meisjes stemden op meisjes. De meeste jongens stemden op jongens. De populairste kinderen kregen altijd de meeste stemmmen. Ik had altijd bewondering voor haar inzet om toch bijna altijd mee te doen.
Op school ging het niet alleen om de voorleeswedstrijd, maar ook om de schoolvoorstellingen waarbij één groepje de klas mocht vertegenwoordigen. Dat ging vaak met stemmen van de kinderen zelf en de uitslag was bij voorbaat bekend.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.