Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
Maartje

Maartje

27-10-2010 om 13:16

Zoon houdt pen niet goed vast

Juf geeft aan dat ondanks het vele oefenen dat mijn zoontje de pen wel goed vast houd maar zodra hij een andere pen pakt dat hij niet meer weet hoe hij hem moet vasthouden.

Ze vroeg zich af of zijn ogen niet goed samen werken end at zijn kleine motoriek niet zo goed is, dus miss fysio.

Hebben jullie hier ervaring mee?

Nieuwsgierig

wat de reacties zijn, ik lees met je mee. Ik heb hier zelf nog nooit aan gedacht maar mijn zoon is ook niet zo goed in de fijne motoriek. Ik dacht altijd dat dat bij jongens wel vaker voorkomt.

Stabilo

Je zou de aanschaf van een Stabilo pen kunnen overwegen. Die pennen zijn voorzien van een voorgevormde "goede greep."

Ilva

Ilva

27-10-2010 om 16:06

Fysio

Mijn zoon heeft ook een foute pengreep. Nu was bij hem z'n totale motoriek slecht (zowel fijn als grof) en hij heeft ook fysiotherapie gehad. Nu kan hij redelijk netjes schrijven. Z'n pengreep is nog steeds niet goed en dat zal het ook wel nooit worden maar het is acceptabel. En wees niet bang dat fysiotherapie vervelend voor hem is. Voor mijn zoon was het bijna het hoogtepunt van de week, zo ontzettend leuk vond hij het daar. Hij was echt verdrietig toen het voorbij was.
Enne, een stabilo (of ander merk) kan ook helpen, maar er zijn ook hulpstukjes voor op gewone pennen en potloden.

Zelfde

Wij kregen ook eind groep 2 te horen dat mijn zoons pengreep nog steeds beroerd was, en ook knippen deed hij niet goed.
De juf vondhet erg apart dat hij een bijzonder geode grove moteriek had, en een veel mindere fijne motoriek, maar nooit iets gehoord over fysio.
Hij heeft wel extra "schrijfles" gehad op school, (1 juf op 2 kinderen)en we hebben hem een stabilo gegeven.
dit heeft erg goed geholpen. Nu in groep 3 schrijft hij ook altijd met zijn stabilo.

Maartje

Maartje

27-10-2010 om 21:56

Hij is

4.5 jaar oude is hij niet een beetje jong om dit alles al te kunnen, de juf leek zich zorgen te maken maar ik had zoiets van beginnen jullie daar nu al mee?

En kleine motoriek moet natuurlijk fijne motoriek zijn hahah ik wist dat ik iets verkeerd schreef

En die stabilo gaan we maar aanschaffen.

joep

joep

27-10-2010 om 22:25

Inderdaad, te jong

een pengreep is iets wat je ontwikkelt. Als je leert lopen, loop je ook niet gelijk lekker weg. Een goede pengreep is pas van belang vanaf het moment dat er geschreven wordt, in de loop van groep 3 dus. Ze beginnen niet eerder met schrijven omdat je voor die tijd nog veel motorisch onrijpen hebt. Een afwijkende of wisselende pengreep is op deze leeftijd echt niet zorgwekkend en de houding van de juf is veel te voorbarig.
Zijn de problemen bij het naar groep 3 gaan nog aanwezig en heeft hij meer moeite dan leeftijdsgenoten met fijn-motorisch werk, dan kan therapie altijd nog. (b.v. cesartherapie is heel goed bij fijne-motoriek /schrijfproblemen).

Maartje

Maartje

02-11-2010 om 20:16

Joep

Bedankt voor je duidelijke uitleg
Volgens mij weet jij er meer van.

Heb tegen de juf verteld dat we nog even willen afwachten en met hem gaan oefenen.

en weet je wat het probleem is, de pen gelijk goed oppakken,want he moet een soort draai maken om de pen gelijk goed vast te pakken. en die draai kan hij niet maken.
We blijven oefenen maar mijn zoontje vind het ook niet zo leuk om te oefenen dus word nog moeilijk...

joep

joep

03-11-2010 om 11:17

Niet leuk is overvragen

Ik zou niet echt het schrijven oefenen, je gaat als kleuter liever niet iets doen wat je niet kan.
Als het oppakken een probleem is kun je hem allerlei dingen laten pakken, tussen de bedrijven door. kraaltjes, maar ook hagelslag, dingen die je het beste met een pincetgreep kan pakken. Ook spellen als pisa, jenga en aanverwant stimuleert de handfunctie.
Leuk trucje om aan kinderen de pengreep te leren is: de duim is papa, wijsvinger is mama en de andere 3 zijn de kinderen. Is jouw huishouden kleiner, dan kan er een vriendje, of de buurman mee.
Ze gaan met de auto op pad, papa en mama zitten voorin en de rest zit achterin. Je kan hem dan een route laten rijden en als 1 van de kinderen voorin gaat zitten, hup achterin, of als ze bij elkaar op schoot kruipen, keihard roepen: buurman, terug op je plek.
Dit zou je kunnen doen, maar het hoeft niet, want waarschijnlijk als je niks doet, zal het waarschijnlijk uit zichzelf ook goed komen.

"hulpmiddelen"

Het is natuurlijk zo dat je een pengreep leert door te oefenen. Maar ik zou niet wachten tot groep drie. Daar wordt begonnen met schrijven en als je je dan nog om je pengreep druk moet maken dan heb je wel meteen een achterstand. Ik weet, het klinkt belachelijk, maar zo ging het hier wel.
Je zou kunnen proberen om de pengreep te stimuleren door hem gebruik te laten maken van driehoekige potloden en stiften (bruynzeel). Op school zullen ze ook wel speciale greepjes hebben om over ronde potloden en pennen heen te schuiven die een goede pengreep dwingen.
Een truukje is ook om een streepje op de hand van je zoon te zetten tussen duim en wijsvinger waarlangs hij het potlood moet leggen.
Verder denk ik dat je ook moet vertrouwen op de juf. Zij zegt duidelijk dat hij ondanks het vele oefenen zijn potlood nog niet goed vasthoudt. Blijkbaar heeft ze het al met hem geoefend. Zij vergelijkt natuurlijk ook met andere kinderen en zal vast niet voor haar lol kinderfysio voorstellen.
Ik zou het anders er nog een met haar over hebben. Daarnaast kun je zonder verwijzing naar een kinderfysiotherapeut en hem/haar de fijne motoriek laten beoordelen.
groet, heli

Joep

"b.v. cesartherapie is heel goed bij fijne-motoriek /schrijfproblemen"
Verklaar je nader. Een cesartherapeut zou nou niet meteen mijn eerste keus zijn voor oefenen van de fijne motoriek...

joep

joep

03-11-2010 om 21:18

Cesartherapie

Heli, ik bedoel een kindercesartherapeut, dat spreekt voor zich. Daarnaast zou ik er in eerdere situaties ook niet als eerste aan gedacht hebben, maar ik ben daarover van gedachten veranderd. Als je het interessant vind, kun je googelen op Biesta. Zij heeft recent een wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd, waarmee het effect van kindercesartherapie wetenschappelijk aangetoond is. Niet alleen voor fijne motoriek, maar voor meer meetbare aspecten van de motoriek en bij kinderen volgens mij tussen 4 en 12. Hoewel niet helemaal vergelijkbaar met de onderzoeken naar reguliere kinderfysio, lijkt kindercesartherapie beter uit de bus te komen.
Verder kunnen smaken verschillen als het gaat om therapiekeuze of wanneer met therapie te starten, maar in het geval van Maartje heeft haar zoon waarschijnlijk nog 1,5 jaar de tijd om zich een pengreep aan te meten. M.i. geen reden tot paniek en als het mij persoonlijk betrof zou ik voorlopig niets ondernemen.

joep

joep

03-11-2010 om 21:31

Heli, google

Maar op Biesta motoriek, anders zit je een half uur te zoeken.

Maartje

Sorry, ik had er even over heen gelezen dat je zoontje nog maar 4,5 jaar is. In dat geval zou ik ook mijn vraagtekens zetten om alleen voor de pengreep naar de fysio te gaan. Misschien kan de juf meer uitleg geven? Ik geloof toch niet dat zij dat zomaar oppert...

Joep (ot)

Ik heb de tekst over het onderzoek even snel doorgenomen en heb er wel wat vraagtekens bij. Bijvoorbeeld dat ze wel erg makkelijk met de diagnose DCD strooit. Aan die diagnose kom je echt niet zomaar en ik vraag me af of de behandelde kinderen daadwerkelijk ook kinderen met die diagnose waren. Dat kan ik zo snel niet terugvinden in de tekst.
Het is wel interessant; ik wil me er wel es verder in verdiepen. Nu niet, want ik val om.

Overigens had ik niet goed gelezen en las ik net dat de zoon van Maartje nog maar 4,5 jaar is; dan heeft hij zoals je terecht zegt nog wel even. Toch vraag ik me af waarom een juf er nu al over begint...

joep

joep

03-11-2010 om 22:34

Heli

Het kan een interessante discussie zijn, maar niet voor nu (ik ben ook niet meer op mijn best) en ook niet voor mij.
Daarnaast kun je het hebben of een onderzoek goed genoeg is uitgevoerd. In dit geval valt daar m.i. niets op af te dingen, grote populatie, deugdelijke meetinstrumenten en significante resultataten. Mogelijk gebruikt zij de term dcd, in jou optiek niet juist, maar om het in termen van strooien uit te drukken is ook weer niet helemaal terecht.
Verder weet ik helaas uit eigen ervaring dat juffen soms dingen zeggen die ze beter voor zich kunnen houden, omdat ze er geen verstand van hebben.

zoon houdt pen niet goed vast

mijn zoon loop ook achter que fijne motoriek, dit al sinds het 1ste kleuter. Hij zit nu in het 2de kleuter en heeft voor het eerst clb controle gehad daar hebben ze geconstateerd dat hij last had van glue ear (vocht in zijn oren) hiervoor zijn we naar de kno geweest en hebben ze buisjes gestoken. blijkbaar heeft hij dit al een tijdje daardoor liep hij achter que uitspraak en fijne motoriek. het gevoel dat hij had is zoals wij krijgen bij een oorontsteking maar met af en toe maar pijn. sinds hij de buisjes heeft gehad en zijn amandelen eruit hebben gehaald is er ziende ogen een groot verschil. hij is rustiger kan nu eindelijk zijn eigen kleren aan en uit doen. spreekt beter en ook zijn motoriek is enorm verbetert. Dus voor dat je fysio toestanden ga doen raad ik aan om eerst eens naar de KNO arts te gaan, niet een gewone huisarts want wij waren al verschillende keren gegaan naar verschillende huisartsen met als antwoord een oorontsteking. dit is iets dat tamelijk vaak voorkomt en als je er vroeg genoeg bij zit ga de achterstand nie zo erg zijn. bij mijn zoon zou hij tegen zijn 7 jaar volledig weer mee op niveau zijn.

ik hoop dat dit geholpen heeft
grtjs

Maartje

Hier werd zoon fysio op school aangeboden, vanwege matige motoriek in het algemeen en slechte pengreep in het bijzonder. Ik zag er de noodzaak nou niet direct van in, maar mijn pengreep is ook raar (ik heb wijs- en ringvinger bovenop de pen, komt overigens vaak voor), en ik schrijf vrij krampachtig. Dat laatste is vervelend, want zorgt t.z.t. voor kramp. Dus ik dacht: baat het niet, schaden zal het ook niet. Zoon vond het erg leuk bij 'Juf M' . Zijn pengreep was daarna inderdaad beter, zijn motoriek ook, maar hij was ook alweer een halfjaar ouder . En een stoethaspel was hij nog steeds, en is hij nog.

Kortom: hier werd het feitelijk gratis en onder schooltijd aangeboden en toen vond ik het verder prima, als we er zelf veel voor hadden moeten regelen weet ik niet of ik het wel gedaan zou hebben.

Groeten,

Temet

Jasmijn

Jasmijn

15-04-2014 om 12:37

op internet

Zoon hield vroeger zijn pen ook niet goed vast, maar dat is inmiddels alweer 10 jaar geleden. Echter een tijdje geleden zag ik ergens op internet een grappige tip, waarvan ik het jammer vond dat ik hem toen nog niet kende. Als je pengreep niet goed is lieten ze het kind een zakdoekje vasthouden in de schrijfhand en vervolgens een pen vastnemen, je houdt dan veel makkelijker je pink,ringvinger en middelvinger op zijn plaats (want die houden het zakdoekje vast). Weet niet of het een supertip is, maar is het proberen waard toch?

Ilva

Ilva

15-04-2014 om 13:22

Nog steeds niet

Mijn zoon houd ook z'n pen niet goed vast. Nooit gedaan. Heeft een jaar lang fysiotherapie gehad (voor zowel grove als fijne motoriek) maar nu (groep 8) houdt hij z'n pen nog steeds niet goed vast. Hoe hij de pen vast houdt stond ook niet in het boek van de fysiotherapeut. Het was heel bijzonder zei ze. Maar het kan wel helpen en het is inderdaad heel leuk. Mijn zoon vond het ook heel jammer dat het afgelopen was (hij zat toen in groep 2 en 3).

creabea

creabea

15-04-2014 om 16:02

oud draadje....

uit 2010

o jasses

Getverderrie, daar heb ik nou zo'n hekel aan! Sinds het nieuwe forum hebben we zo af en toe een draadje dat uit de dood herrijst, en soms zie ik het maar vaak ook niet. Ben je serieus aan het reageren op kleuterproblemen van kinderen die inmiddels net de eindcito hebben gehad...

Forumbeheer, is hier niks aan te doen?

Groeten,

Temet

Monique D*

Monique D*

16-04-2014 om 13:29

Oude draadjes die herrijzen uit de dood.. hoe kan dat?

Ik vraag mij af hoe men aan die oude draadjes komen.. ik zie ze zelf niet. Zit men dan gewoon op de volgorde te klikken van die draadjes zodat zonder dat men dit weet, de oude draadjes naar voren komen?

Bovendien zie je de datum van dat draadje. Men ziet dat niet, reageert erop en wij gaan dan ook doodleuk ook hierop reageren, al denkende dat dit probleem actueel is.

Dat probleem bestaat allang niet meer (is niet meer actueel), omdat die kleuter waar het over gaat, waarschijnlijk al in groep 8 zit.

Het zou nog leuk zijn als die draadjesstarter nog zou reageren hoe het is afgelopen, maar dat gebeurt vaak niet meer. Reden: of ze zijn vertrokken van OOL of ze lezen dit niet.

Voorheen werden ze in het archief geplaatst en je moest speciaal in het archief gaan zoeken om een oud draadje naar voren te halen. Nu kan men er per ongeluk erbij komen.

Kunnen die draadjes niet meer als voorheen in een archief geplaatst worden om deze misverstanden niet meer te laten ontstaan? Je zit leuk te reageren en later blijkt het een heel oud draadje te zijn.

Ik weet niet of het forumbeheer dit leest, ik zal ze een mail sturen.

Van de Forumbeheerder

Van de Forumbeheerder

16-04-2014 om 13:48

Oude draadjes

Beste forummers,

Oude draadjes komen boven doordat er iemand op googelt. Gelukkig zijn we tegenwoordig te vinden voor mensen die met vragen zitten want die vonden vroeger alleen maar andere forums.

Je kunt vrij makkelijk in de overzichtslijst naar het jaartal kijken en op zich is er niets mis mee dat oude draadjes weer eens boven komen. Er zijn altijd mensen voor wie het van toepassing zou kunnen zijn.

Met vriendelijke groet,

Forumbeheer Ouders Online

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.