Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
Ans

Ans

19-01-2011 om 15:49

Bedplassen en blaas

Mijn zoon is 7 jaar en snachts niet droog. We maken hem om een uur of 11 wakker maar steeds bleek dat de luier al nat was. We vervroegden steeds de tijd totdat we hem om 20.30 uur wakker zouden moeten maken. Deden we niet omdat hij toen pas een half uur sliep. Vraag is. Hoe snel vult een blaas zich want soms is hij om 22.00 uur al kletsnat en het bed ook, door de luier heen. Dit is 2 uur nadat hij naar bed is gegaan (weinig gedronken en tig keer naar de wc geweest). Om 22.00 uur kunnen we dan alles verschonen en dan houdt de tweede luier het wel vaak tot een uur of 06.00 is dan wel vol maar niet pyama en bed kleddernat. Kent iemand dit? En nog mooier als iemand een oplossing weet voor het bedplassen.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Naar de huisarts gaan

Ben je hier al mee naar de huisarts geweest? Dat lijkt me om te beginnen al een goede actie.

Er zijn speciale bedplasspreekuren waarin je kind in no time zindelijk leert te zijn s nachts. Belangrijkste is om het zijn probleem te laten zijn. En heb je al eens een plaswekker geprobeerd?

Je kunt met behulp van de GGD een speciaal spreekuur volgen. Jij staat dan zelf op de achtergrond en er wordt met je kind gesproken en afspraken gemaakt.

Daarnaast is een bezoek aan de huisarts ook belangrijk om uit te sluiten dat het geen medische oorzaak heeft.

En hoe lastig ook: tijdens het proces van zindelijk maken je kind (als een medische oorzaak is uitgesloten) zo min mogelijk dingen voor hem doen. Hij moet zelf uit bed gaan en zich verschonen en zijn beddegoed verschonen. Klinkt hard, maar dat heeft te maken met het bewustwordingsproces en de prikkel die hij moet ontwikkelen om uit zichzelf naar de wc te gaan.

Succes!

Draadje bedplassen bij kleutertijd

Van een gescheiden moeder. Dat dekt het wel denk ik.
Hier ook een schoonzusje dat zoon van broer eindeloos onderwierp aan plaswekkers en zelf verschonen. Broer was zelf laat droog. Ik weet nog dat mijn moeder bezorgd was dat broer in militaire dienst gepest zou kunnen worden omdat het incidenteel nog weleens gebeurde.
Bij mijn buitenlandse schoonfamilie moesten de kinderen rond de 2 jaar al droog zijn. Waren ze dat niet dan waren er allerlei magische verklaringen voor. Ze hadden teveel suiker gekregen en dergelijke.
Je kunt het zo moeilijk of zo makkelijk maken als je zelf wilt. Ik kies er toch voor dat we niet allemaal dezelfde neurologische rijping hebben. Het houdt vanzelf een keer op.

vader

vader

19-01-2011 om 18:20

"zijn probleem"

Het advies je moet het 'zijn probleem' laten zijn is, denk ik, een juist advies. Ook bij onze zoon hebben wij dat gevolgd. Conclusie: hij sliep gewoon door en pas 's morgens bij het wakker maken ontdekte hij het nat zijn (en stonk een uur in de wind). Hij werd gewoon niet wakker en vond het (dus) ook geen probleem.
Grappig genoeg was hij enige tijd later ineens zindelijk en had toen ook eigenlijk nauwelijks nog ongelukjes. Hij was bijna 7.
Vader

Fiorucci

Fiorucci

19-01-2011 om 18:41

Tip

www.bedplassen.org
Op deze site vindt je veel info en antwoord op diverse fabeltjes die de ronde doen....

ishtar

ishtar

20-01-2011 om 09:33

Meen je dat nou echt moppeke? en ans

dat je een kind van 7 's nachts zelf zijn bed wil laten verschonen omdat hij dan eerder zindelijk wordt? Echt niet! Nachtzindelijkheid is een rijpingsproces, dat versnel je echt niet door het kind zelf zijn spullen te laten verschonen. Overdag, als het kind geen zin heeft om op tijd naar de wc te gaan zou het een stimulans kunnen zijn. 's Nachts heeft het kind er geen invloed op.
Ans, zelfde verhaal met zoon hier: niet zelf wakker worden om te plassen, niet wakker worden van een nat bed, bij vroeg wakker maken was je wel op tijd om te plassen, maar dan was zijn bed 's ochtends alsnog nat. Wij zijn toen met de plaswekker begonnen. Het heeft even geduurd, het is even wat werk (want jij bent degene die hem wakker moet maken in het begin), maar hij was na een maand of 3 helemaal droog!
Weinig drinken heeft geen invloed, het gaat er om dat zijn hersenen een seintje moeten gaan geven dat zijn nieren in de 'slaapstand' moeten (en minder urine moeten produceren 's nachts) Dat is bij onze zoon ook nog niet het geval, maar hij wordt nu iig wel zelf wakker.

Hendrika64

Hendrika64

20-01-2011 om 11:23

Geen oplossing maar....

Hallo Ans,

Een oplossing heb ik niet voor je. Wel een advies. Onze dochter (net 9) is nu ruim een half jaar droog. Net na haar 8e verjaardag gaf ze aan dat ze zelf problemen had met het 's nacht in bedplassen. Ik had net als jij al van alles geprobeerd. Wakker maken, minder laten drinken, luier voor grote kinderen bleek voor ons op een gegeven moment de oplossing omdat onze dochter zo diep sliep dat ze zelf niet merkte dat het bed nat werd en bleef. Toen ze zelf aangaf dat ze er last van had, ben ik met haar naar de huisarts gegaan voor de plaswekker. De ha vertelde wel dat het niet gegarandeerd zou helpen. Toen ik de plaswekker ontving, kreeg ik van de leverancier de tip dat ze juist 's ochtends gelijk veel moest drinken, zoveel mogelijk gedurende de dag laten drinken, haar blaas moest overdag goed aan het werk. Ze was met een kleine drie maanden ook van de plaswekker af.
Heerlijk en zo goed voor haar zelfvertrouwen. Succes met je zoon.

100%mama

100%mama

20-01-2011 om 14:29

En ook

met een medische achtergrond zoals zoonlief hier merken we dat als je er geen druk op legt het stukken beter gaat.....Hier legde we, nu we het later terug zien, te veel druk op het plassen 's nachts waardoor zoonlief zic "nerveus" voelde want "als ik maar niet in mijn bed plas" wat dan juist wel gebeurde. Na zijn operatie zou hij het in principe goed moeten kunnen en toen dat niet gebeurde zaten wij er teveel op. Na dit losgelaten te hebben gaat het zo heel af en toe nog eens fout (met name bij erg moe). Wij hebben zoon toen verteld dat als hij in zijn bed plaste hij naar ons kwam en wij dan zonder verdere verhalen gewoon zijn bed veschoonde en hem schone kleren gaven. Dat bracht (op beide fronten) veel rust met zich mee....Ook de plaswekker gaf hier veel onrust overigens en die werkte hier dus niet.

Kari1

Kari1

21-01-2011 om 19:29

Twee dingen ans

Je moet twee dingen onderscheiden die met elkaar te maken kunnen hebben maar toch verschillend zijn, en dat zijn een volle blaas hebben en in bed plassen.
Bij het opgroeien wordt de urineproductie 's avonds en 's nachts o.i.v. hormonen minder zodat de blaas minder snel volloopt. Bij de een gebeurt dat al eerder dan bij de ander. Als die hormonen al jong zo werken dan plassen die kinderen niet meer in bed omdat hun blaas zich domweg niet meer genoeg vult om over te lopen. Ze zijn 's nachts droog maar eigenlijk niet zindelijk; als je ze voor het slapen een sloot water zou geven zouden ze wel in hun bed plassen omdat ze nog niet wakker worden als hun blaas vol is.
Andersom kunnen kinderen waarbij die hormonen nog niet zo goed werken best zindelijk zijn, ze worden dan 2-3 x per nacht wakker omdat hun blaas alweer vol is en gaan hem op de wc legen.
Zindelijk zijn = wakker worden als je blaas vol is. Dat kun je idd trainen, een manier daarvoor is een plaswekker. En daarbij is vaak onderdeel van de trainng dat je kind zoveel mogelijk zelf doet, dus ook zichzelf verdrogen.
Kari

Ans:

Tja, zo staat het er inderdaad wat kort door de bocht

Wat ik bedoelde is dat wanneer je zoon 's nachts in zijn bed plast, dat ie dan actief meehelpt met verschonen van zijn bed. Dat heeft met het bewustwordingsproces te maken. En dat is echt geen spartaanse methode hoor

Het is meer in het licht van dat jij niet alles voor hem oplost. Want daarmee maak je het hem wel makkelijk. Er moet ergens een knopje omgaan dat ie zelf naar de wc gaat.

Mijn dochter ging eigenlijk dan een beetje beschaamd staan kijken, ze baalde er enorm van, en ook dat ze mij daarmee wakker had gemaakt. En ondertussen regelde ik de verschoning. De begeleider van het speciale spreekuur gaf mij toen aan dat zij actief mee moest helpen met verschonen, gewoon even praktisch meehelpen en dan weer lekker slapen. De situatie nemen zoals ie is en dan weer verder gaan. Bij ons werkte dat goed, ze baalde er wel van hoor, maar hielp wel actief mee met verschonen. En op een gegeven moment zei ze dat ze zo baalde dat ze 's nachts in haar slaap werd gestoord. Haar motivatie om aan de slag te gaan met de plaswekker werd er alleen maar groter door.

Maar ga zeker naar de huisarts voor advies, en ook om uit te sluiten dat het geen medische oorzaak heeft.

Ans

Ans

22-01-2011 om 11:31

Huisarts

Ik was al bij de huisarts geweest maar hij vindt het nog te vroeg voor een plaswekker. Wil hij pas doen als mij zoon acht is. Hij wil eerst nog een medicijn uitschrijven dat ervoor zorgt dat de blaas voller kan dus dat de blaas meer inhoud heeft. Ik wil dit liever niet dus daarom kwam ik met de vraag. In elk antwoord zit de plaswekker dus het lijkt erop dat dat de enige oplossing is. Gelukkig gaan we er wel gewoon mee om maar ik had gehoopt nog iets anders te kunnen proberen behalve de plaswekker.

ishtar

ishtar

22-01-2011 om 12:01

Bijzonder

dat je huisarts liever een medicijn voorschrijft dan een methode.
*blij met eigen huisarts die mijn zoon met 6,5 al oud genoeg voor een plaswekker vond*
als je wel liever een plaswekker wil proberen, op mp staan ze volop. En via de ha krijg je wel de wekker vergoed, maar (ok, da's afhankelijk van je verzekering, maar wij zijn vrij uitgebreid verzekerd) de broekjes waarschijnlijk niet. En dan kom je netto op ongeveer hetzelfde als wanneer je hem via mp koopt. (let op dat je 1 broekje meer koopt dan hij normaal plast, dus onze zoon plaste 2 keer, ik moest dus 3 broekjes hebben)

Vergoeding via de huisarts

"via de ha krijg je wel de wekker vergoed", klopt niet in alle gevallen.

Dat is per verzekering verschillend, en soms is een brief van de huisarts niet eens nodig. Wij kregen 'm zonder pardon vergoed, zonder tussenkomst huisarts.

Ans: het is een lastig probleem, er is weinig op de markt buiten de plaswekker als oplossing.

Wat wel belangrijk is, voordat je met de plaswekker start, dat je kind er klaar voor is. Dat hij het ook echt heel graag wil en enthousiast is om te werken aan de oplossing. Want het vergt doorzettingsvermogen en gaat soms met ups en downs. Wanneer jij wilt en je kind ziet het probleem niet zo, dan is de kans van slagen stukken minder en dat is natuurlijk zonde.

Hoe meer klaar je kind er voor is, hoe sneller je resultaat zult zien.

En 7 jaar is een prima leeftijd hoor, voor een plaswekker.

Kari1

Kari1

22-01-2011 om 20:15

Ook huh?

Heeft de HA wel goed naar jullie verhaal geluisterd? Als je zoon zo kletsnat is dan lijkt het me geen kwestie van een overactieve blaas die zich al bij een te kleine vulling leegt. Medicijnen die zorgen dat de blaas nog voller kan zullen op z'n best geen effect hebben en op z'n slechts de blaas uitrekken.
Als het mijn kind was zou ik niet zulke medicijnen toepassen voor een principe normaal gebeuren. Een tussentijds alternatief (tot jullie aan de plaswekker gaan - op het moment dat je zoon dat zélf wil) kan evt. het gebruik van minrin zijn. Dat is een medicijn dat zorgt dat de blaas minder vol wordt. Hetzelfde spul dat op gegeven moment door het lichaam zelf gemaakt wordt. Met zindelijkheid heeft dat niets te maken, maar met droog of droger slapen wel, en dat kan nu even fijn zijn.
Kari

69er

69er

22-01-2011 om 22:55

Luiers

De blaas kan 's nachts ook overvol zijn door verkeerd plasgedrag overdag. Je kan de luiers van de nacht eens wegen ( volle- lege luier). Een kind van 7 met een normale grootte moet ongeveer 7+2 x 30 ml = 270 ml in z'n blaas kwijt kunnen. Minrin wordt door sommige mensen levenslang als medicatie gebruikt, maar volgens de specialist van mijn kind, moet je het voor bedplasproblemen niet te lang gebruiken. Het kan ook weer obstipatie veroorzaken en dat kan het probleem dus weer vergroten. Kijk dus eerst eens wat er geplast wordt 's nachts en zie met je arts wat je daar verder mee kan.
69

ody

ody

23-01-2011 om 13:18

Zoon hier ook met

plas wekker helemaal zindelijk gekregen snachts. Hij plast ook nog elke nacht in zijn bed, helemaal nat en niet wakker te krijgen. Soms wel 3x per nacht zijn bed moeten verschonen. Hij had wel altijd van die nachtbroekjes aan maar dat wilde hij zelf meestal niet. Was echt boos op zichzelf als hij weer wakker gemaakt moest worden omdat zijn bed nat was. Bij de huisarts geweest en die vond, gelukkig, een plaswekker een prima idee. Niks geen verwijzing ofzo gehad, kon gewoon, na telefonisch navragen bij de verzekering, een plas wekker bestellen. We moesten wel bij een aangesloten bedrijf gaan van de verzekering en hebben daar een wekker te leen gehad. Heb er 3 broekjes bij gekregen en die waren echt wel nodig. Check je aanvullende verzekering eens, met een beetje geluk krijg je het allemaal vergoed. Vaak nog zonder tussenkomst van een dokter ...
De wekker is hier ong. 3mnd geweest. De eerste weken werd hij niet wakker van de wekker (snappen niet waarom want een brandalarm is er niks bij). Na enkele weken werd hij al bij de eerste druppel wakker en stopte hij met plassen. De wekker zorgde voor het signaal naar de hersenen.
op het laatst "vergaten" soms de zender in het broekje te doen om zo zijn zelfvertrouwen te vergroten. zonder wekker was in het begin wel eng maar na een paar nachten geen probleem meer. Tuurlijk heeft hij nog wel eens een ongelukje maar daar hebben veel meer kinderen last van.
Echt ik raad het iedereen aan ... ga voor de plaswekker !!!
veel succes
ps, mijn zoon was 5 en half toen we begonnen. We zijn zelf begin dec. begonnen, ondanks de spannende periode waar hij altijd zo veel last van heeft.

Ans

Ans

26-01-2011 om 08:09

Pelle

Bedankt voor alle tips. Het wordt dus de plaswekker, ik moet nog kijken of ik die vergoed krijg maar luierbroekjes zijn ook niet goedkoop. Hij heeft er vaak 2 per nacht nodig. Ik hoef ze overigens niet te wegen want ze zitten vol!

maakt het trouwens wat uit welk merk plaswekker ik neem?

Pelle: jij adviseerde een draadje te beginnen, als ik hem heb. Heb je nu alvast tips?

Puck

Puck

26-01-2011 om 09:10

Tips

Wij hebben geen ervaringen met de plaswekker, kinderen waren met bijna 7 en ruim 9 zonder hulpmiddelen ineens zindelijk (dus dat kan ook nog). Maar een tip die ik je alvast wil meegeven: de site bedplassen.org geeft beel nuttige informatie, ook over wat bedplassen nu eigenlijk IS, als je de achtergronden begrijpt dan is het probleem ook duidelijker. Verder zijn er in het archief ongetwijfeld nuttige draadjes te vinden over het gebruik van de plaswekker. Zoals Pelle al aangeeft: je moet hem GOED gebruiken, alleen dan heeft het zin.
Succes.

Hormonen

Kari schreef: "Bij het opgroeien wordt de urineproductie 's avonds en 's nachts o.i.v. hormonen minder zodat de blaas minder snel volloopt. Bij de een gebeurt dat al eerder dan bij de ander. Als die hormonen al jong zo werken dan plassen die kinderen niet meer in bed omdat hun blaas zich domweg niet meer genoeg vult om over te lopen..."

Onze zoon was al heel vroeg zindelijk met ontlasting, maar zijn bed bleef tot zijn 8ste kletsnat 's nachts. De kinderarts vertelde mij ook dat het een hormoonkwestie was en stelde voor om een neusspray met hormonen te gebruiken. Ik had daar niet zo'n goed gevoel bij en heb het eigenlijk maar z'n beloop gelaten met veeeel wasbeurten. Het is van de een op de andere dag opgehouden.

Fiorucci

Fiorucci

26-01-2011 om 17:25

Tip

Zoek een draadloze plaswekker. Ik heb 'm destijds 2ehands op marktplaats gekocht. Ik had een Rodger.
Op gegeven moment is het namelijk de bedoeling dat een kind zelf de regie heeft. Dus zelf reageert op de wekker, zelf uit bed gaat, zelf gaat plassen en zelf de wekker weer aansluit. En dat is draadloos gewoon prettiger en minder frustrerend dan dat gedoe met draden.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.