Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op

Buiten spelen

Hier in de straat wonen aardig wat kinderen. Van 6 tot en met 10 die buiten spelen, en nog wat oudere kinderen die niet buiten spelen.
Er zitten 2 meisjes bij van 9 die niet kunnen delen. En dat uit zich als volgt. Als je hun vriendin bent spelen ze met je, gezellig fietsen, ballen of skaten. Hebben ze geen zin in je dan pesten ze je. Ze pesten dan met zijn 2en maar halen ook de andere kinderen over om te pesten. Dat begint zo irritant en vervelend te worden want ik of mijn ega moet steeds naar buiten om er wat van te zeggen. Wat is nou een handige m anier om hier van af te komen zonder ruzie met ouders. Dit hadden we dus vorig jaar..boze hoofden en geneuzel van ouders, die dus alles best vinden wat de kids doen.
Hebben jullie nog tips?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Tango

Tango

25-01-2011 om 20:56

Lastig

Het eerste dat in mij opkwam was dus met de ouders bespreken, maar dat heeft dus in dit geval geen zin, schrijf je. Het enige wat je dan nog kunt doen is het of met de 2 meisjes bespreken, wat ook niet veel uit zal halen, of met de overige kinderen. Zij zullen ook wel zien dat het gedrag van deze twee meiden niet zo leuk is. Misschien zijn zij over te halen om met z'n allen de meisjes een periode flink buiten te sluiten, zodat ze ervaren hoe dat is. Geen vriendelijke oplossing, maar misschien werkt het wel.

Buiten spelen is een andere vorm

'Buiten spelen' is een manier van spelen die héél anders is dan binnen of op het schoolplein of wat dan ook. Het is een grotere groep vaak, het zijn verschillende leeftijden doorelkaar én er is niet de hele tijd toezicht (normaal gesproken).
En dan heb je nog het verschil dat je met buitenspelen vaak niet kunt 'kiezen' met wie, maar dat doet met de kinderen die in de buurt wonen en toevallig ook buiten zijn.
Allemaal omstandigheden die het spelen buiten zo er niet makkelijker op maken. Het is heel ánders dan de andere speelmomenten die er zijn.
Het is een soort groepsgedrag-gedoe dat zichzelf moet vormen en regulieren. Er zijn geen echte regels, behalve de groepsregels, geen 'afspraken' zoals je die op een schoolplein b.v. wel hebt, geen vaste tijden zoals je dat als je binnen speelt met een klasgenoot wel hebt. De groep is wat dat betreft ook nog afhankelijk van elkaar.
Het mooiste is dat het zichzelf reguleert en vormt. Ook dan zie je vaak dat er een paar of 1 de 'leiding' neemt. Meestal de wat oudere kinderen. Maar ook die zijn afhankelijk van de rest van de groep dus zullen ze toch ook wat water bij de wijn moeten doen en moeten luisteren naar de rest (anders blijven ze alleen over). Je ziet dan b.v. ene helft wil balspel, andere helft wil tikkertje er volgen verhitte discussie (ja, en dat hebben we gisteren óók al gedaan en jullie willen áltijd bállen en niettus jullie willen juist altijd tikkertje etc. etc.) Tot 1 van de wat grotere kinderen ingrijpt en een compromie zoekt in de geest van : "oké en nu is het afgelopen anders moeten we allemaal al eten en we doen nu tikkertje en na het eten een balspel" (en dan meteen de afspraken maken dat iedereen er dan ook weer is na het eten b.v.).
Zo ongeveer. Hier spelen ze veel buiten. In een best grote groep met alle leeftijden door elkaar,ong. van 3 t/m 14 jaar. De 11 t/m 14 jarigen (zijn er 3) zijn de 'baas' en beschermen ook meteen een beetje de jongsten, de 5 t/m 8/9 jarigen zitten ertussenin en dan zijn er nog 2 van 9/10 en die willen ook wat in de melk te brokkelen hebben (de toekomstige bazen) en dat lukt ze nog niet altijd en ze vergeten erbij ook nog de jongsten.En ja dat geeft gedonder. Eigenlijk altijd en best vaak. Maar ze komen er ook bijna altijd uit. Uiteindelijk.
Het rare is dat zodra ouders zich ermee bemoeien het alleen maar meer gedoe oplevert. Dat was al járen terug zo toen onze oudste nog buiten speelde, maar nu zie ik het ook nog steeds. Er zijn hier maar enkele regels (door ouders ingesteld) en de belangrijkste is dat iedereen mag meedoen (of die moet het zelf niet willen), dus óók de kleintjes. En de tweede is dat 1 persoon buitensluiten of pesten ook niet mag. (de halve groep dus weer wel).
En dat is het wel. Voor de rest reguleert het zichzelf maar.
Omdat het zich vaak voor mijn deur afspeelt (nou ja raam) zie ik ook wel dingen die je 'normaal' niet zou goedkeuren (3 jongetjes van kleuterleeftijd laten 1 meisje van kleuterleeftijd opruimen b.v. en het meisje doet het ook nog...). Maar dat laten we allemaal gaan...dat meisje moet er gewoon zelf achterkomen dat die jongens haar mooi voor de gek houden en dan komt ze heus wel voor zichzelf op. Of een wat ouder kind dat elke keer als het haar zin niet krijgt (in discussie wat gaan we doen) huilend naar huis vertrekt en een ouder ophaalt en ik weet niet wat verteld waarop de ouder verhaal komt halen (dan grijpt er meestal wel een 2de ouder in die verteld dat het onzin is en kind gewoon z'n zin wil hebben). Gelukkig hebben die ouders nu door dat het niet handig is je er de hele tijd mee te bemoeien, dat dat niet 'werkt'(de groep keert zich dan op een gegeven moment ook tégen het altijd hulp halende kind), dus dat is grotendeels over.Ook zie je broers/zussen duidelijk terug (grote zus speelt baas over kleiner broertje )b.v. veel duidelijker dan als er een ouder bij is.
Het is moeilijk te beoordelen van af hier wat zich bij jullie afspeelt. Het is wel duidelijk dat die 2 meiden de 'bazen'zijn van de groep....maar daar is op zich niks mis mee en vrij normaal bij buitenspelen. Met 'slecht delen' kan ik me weinig voor stellen. Wat valt er te delen dan buiten? De straat? De kinderen? Die kinderen die zijn toch niet deelbaar? Die hebben toch ook hun eigen mond?? Ik denk dat het beste is je eigen kind toch te leren zoveel mogelijk zijn eigen boontjes te doppen, ermee bemoeien iedere keer verstoort de groepsverhouding en brengt alleen maar meer gedonder omdat de rest van de groep je kind erop aan zal kijken dat ie iedere keer zijn ouders ophaalt. Alleen ingrijpen bij écht erg ongewenst gedrag (1 iemand buitensluiten b.v.) of bij geweld (slaan dus). Dat werkt toch vaak het beste, óók voor je kind.
En anders misschien gewoon een tijdje niet meespelen (dus thuis blijven of in de tuin) totdat ze zelf aan de deur komen om je kind te halen of je kind met een klasgenootje buiten laten spelen? Zoiets.
groeten albana

Yura

Yura

26-01-2011 om 08:47

Vanzelf

Hier in de straat ook zo'n meisje, dochter speelde jaren geleden wel met haar, maar was haar zat, dus samen bij een van hun thuis was al snel over. Op straat kwam ze er vaak wel bij en nam gewoon het spel over, waren ze met een groep verstoppertje aan het doe, kwam zij erbij, eiste ze dat er wat anders werd gedaan. Je merkte al dat er steeds meer aan onze kant van de straat werd gespeeld (zij woont aan de andere kant), zodat zij niet door heeft dat er veel kinderen buitenspelen. Ook word er tegenwoordig grotendeels gevoetbald, omdat we een overschot aan jongens hebben en dat vindt zij niet leuk en dochter wel, want die zit op voetbal. Het heeft hier dus zichzelf opgelost, doordat iedereen haar zat was en misschien ook vanwege het overschot aan jongens die gaan toch wat makkelijker hun eigen gang en trekken zich van bazigheid of gedram niks aan.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.