Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
Carolien

Carolien

01-03-2011 om 13:07

Vegetarisch

Mijn dochter van net 5 wil sinds een week (van de ene op de andere dag) ineens geen vlees meer eten. Reden: omdat het van dieren gemaakt wordt, en dat vindt ze een raar idee, en ook een beetje zielig!
Het verbaasde mij eerlijk gezegd dat een kind al op zo jonge leeftijd hiermee bezig is, maar dat terzijde.
Heeft iemand hier ervaring mee? Zou het ook weer 'over' kunnen gaan? En wat kan ik haar geven ter vervanging, lijkt me wel belangrijk bij een nog opgroeiend kind!

Groeten Carolien

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Hanne.

Hanne.

01-03-2011 om 13:59

Bij vlagen

Hier hebben ze dat bij vlagen ook (gehad). Meestal ging het na een paar dagen tot weken vanzelf over. Begon hier overigens al met een jaar of 2-3 dus vind niet dat ze daar al erg jong mee bezig is.

Ik doe er niet veel speciaals voor. Wij eten dan gewoon vegetarisch mee. En af en toe eten ze een dagje zonder vlees. Kunnen ze prima hebben. Mijn jongste 2 eten ook als ze wel vlees eten max 2 hapjes, dus dat loopt wel los.

Als we vega eten eten we bijv: risotto met champignons, soep met brood, pasta met garnalen (vis eten ze bij mij dan weer wel), vleesvervanger, iets met een lekker kaasje (hartige taart, geitenkaas souflé), pasta met spinazisaus, sla met een gekookt eitje (favoriet met stip) etc.

Hier ook een 4jarige

Zoon dus. Zodra hij besefte dat je echte doodgemaakte dieren eet. Ik vind het zelf ook een lovenswaardig streven en heb zelf ook periodes vegetarisch gegeten. Er zijn ook beroemde vegetariers als Albert Einstein en Albert Schweitzer.
Tot aan de puberteit heeft zoon dit volgehouden. Hij haakte af toen hij in de discussies terecht kwam met mensen die dan vinden dat je roomser dan de paus moet zijn. We hebben zo'n aanbod in de winkels dat het echt geen probleem is.
Ik heb altijd wel aangegeven dat het een moreel goed ideaal is maar dat we van nature vleeseters zijn, hoewel we het in dit land van overvloed niet nodig hebben. Als we geen vlees zouden eten zouden een aantal diersoorten er niet meer zijn. Ook het belang van dierenwelzijn en biovlees.
Nu boeit het zoon niet meer en wil dochter geen vlees meer eten. Juist nu ze puber is. Een nichtje eet ook geen vlees en dochter is dol op dieren.
Er zijn ook lekkere vleesvervangers, zelfs bij de Aldi, of juist bij de Aldi.

Valkyre

Valkyre

01-03-2011 om 20:12

Ipv vlees

hoef je niet per se sojaproducten te eten. Je kunt ook peulvruchten, noten, eieren en vis (als ze dat niet zielig vinden) eten. Op de site van het voedingscentrum staan vast wel tips.

Zelf maak ik bijna wekelijks soep (nou ja, meer gepureerde groente) van de laatste restjes groente in de koelkast plys wat pompoen of een blikje tomaat, wat knoflook, een uitje.. Als je daar dan een handje rode linzen of een blik bonen of kikkererwten doorgooit, heb je behoorlijk complete maaltijd. Serveren met volkoren broodjes en kaas, en evt nog sla erbij, en je hebt een complete maaltijd. Je kunt varieren met de smaakmakers, bijv komijn meefruiten met ui en knoflook, na het pureren kidneybonen toevoegen en garneren met een flinke klodder zure room en verse koriander. Mmmm... (Leuk met - voor een keertje - tortillachips erbij om te dippen).

Goh, ik krijg er zelf trek van!

Hanne.

Hanne.

02-03-2011 om 08:34

Vega: waarom zou je het verbieden?

Waarom zou je het verbieden? Kind wil niet iets heel bizars, en heeft daarbij ijzersterke argumenten (het is ook gewoon zielig voor beesten).

Tenzij je net zulke ijzersterke argumenten hebt waarom een kind vlees moet eten zie ik niet in waarom je het zou verbieden, en al helemaal niet tot een bepaalde leeftijd.

Hanne.

Hanne.

02-03-2011 om 11:06

Vegetarisch = ongezond

Bedoel je nu dat je vegetarisch eten ongezond vindt of dat je geen zin hebt om een alternatief voor vlees te regelen.

Geloof nl niet dat vegetarisch ongezond zou zijn voor een kind en af en toe vlees weglaten voor het kind, een vega burger in de pan knikkeren of misschien een keer zelf ook vegetarisch eten ervaar ik niet als 'me in allerlei bochten wringen'.

Als je met meerdere personen in één huis woont zal je toch wel vaker iets doen wat je voor jezelf niet zou doen. Ik heb me bij ieder kind weer 'in bochten gewrongen' om ze het eerste jaar zo zoutloos mogelijk te laten eten.

Vegetarisch geboren

Ik reageer even op de suggestie dat vegetarisch ongezond zou zijn. Ik weet niet of de schrijver dit zo bedoeld heeft, maar wil toch even mijn input geven.
Ik ben zelf bewust vegetariër (sinds mijn 12e), mijn dochter eet daarom ook geen vlees. Zij mag zelf haar keuze maken en heeft ook wel eens vlees geprobeerd maar kreeg hierdoor flinke last van haar darmen. Ik vind het niet nodig, er zijn (vooral in Nederland) veel manieren om heel gezond vegetarisch te eten. Aangezien vlees best wel vet of zwaar te verteren kan zijn, kan vegetarisch juist gezonder zijn, als je er maar op let dat je voldoende van alle voedingsstoffen binnen krijgt.

Mijn dochter (nu 4) is heel gezond, sterk en groeit precies mooi op de gemiddelde groeilijnen, hoewel sommigen haar juist wat groot vinden.

Daarnaast is mijn vriend vegetarisch opgevoed, ook hij is heel gezond (inmiddels alweer 33) en bijna 2 meter lang.

Je kind hoeft dus niets te missen als zij geen vlees eet. Ik zou het waarderen dat mijn kind al zulke bewuste keuzes kan maken, en hoewel het misschien niet mijn keuzes zouden zijn (mijn dochter eet bijv. wel vis terwijl ik dit niet doe), respecteer ik deze.

Hier

Mijn zoon stelde op zijn 5e de vraag wat hij nou eigenlijk op zijn bord had liggem, en hoe dat daar dan kwam. Na het antwoord besloot hij dat hij geen vlees meer wilde eten. Ik vind het prima, ik vind dat ik hem niet kan dwingen iets te eten waar hij echt ethische bezwaren (ja, zelfs op zijn 5e) tegen heeft, zeker gezien het feit dat er alternatieven zijn. Dus hij eet af en toe vegetarische producten op soja-basis (hij houdt erg van de vega balletjes van de Lidl, ook van tofu trouwens), een ei(-wit, want hij gruwt van de dooier), en heel soms zwicht hij voor tonijn. Af en toe eet hij een tosti, ach, ik denk dat hij door de bank genomen niet veel te kort komt.
Of het over gaat, hangt van het kind af. Bij mijn zoon (bijna 8) vooralsnog niet.

rozenstruikje

rozenstruikje

02-03-2011 om 21:06

Ik ben vegetariër sinds mijn vijfde. Ik kwam erachter dat vlees van dieren werd gemaakt en wilde echt niet meer.
Ik eet nog steeds vegetarisch. Jammer vond ik wel, dat ik jaren later hoorde dat mijn ouders mij nog heel lang op sneaky manieren vlees hebben gegeven. Ze vertelden dat kroketjes en knakworstjes vegetarisch waren en pureerden gehakt ofzo door de tomatensaus. Ook heb ik jarenlang elke avond moeten antwoorden op de vraag: wil je vlees? Ik kan je aanraden om dat dus niet te doen!

Ter vervanging kun je allerlei vleesvervangers kopen. Tofureepjes, quornblokjes, balletjes en burgers in allerlei smaken. AH heeft bijv. vegetarische 'boterhamworst' en ook tuinkruidenpate wat heel erg lijkt op smeerworst. Je kunt ook denken aan linzen en bonen.

Rozenstruikje

ayla

ayla

03-03-2011 om 09:18

Gelukkig niet

dochter begon er ook pas over en hoewel ik het niet zou verbieden zou het het eten wel weer wat gecompliceerder maken. Gluten, lactose en vleesloos. Ze is het ondertussen ook weer vergeten gelukkig

buzz

buzz

07-03-2011 om 12:39

Gehoord

van een overtuigd vegetarier (een vriend van me)dat het best heel erg moeilijk is vervangers te vinden voor een kind in de groei. Dat je heel erg op moet passen, en heel goed moet uitbalanceren.
Hij heeft daarom besloten dat zijn kind de hele basisschool nog geen vegetarier is, veel te ingewikkeld en veel te veel kans dat ze wat tekort komen, een mens is van natuure een alles eter, en vervangers blijven vervangers.
Kinderen krijgen als ze dan eens vlees eten vaak diaree niet omdat vlees slecht voor ze is, maar omdat hun darmen er niet aangewent zijn en dat is niet goed en niet normaal en niet gezond. Zo stellig was een echt overtuigd vegetarise vriend van mij het aan het uitelggen, toen ik daar bleef eten, en hij biohamburgers voor ons en zijn zoon aan het bakken was. (zijn woorden he ik weet er niets van nooit iets ovewr opgezocht, maar het is een serieuze jongen die ik erg geloofwaardig vind, en zelf echt geen lol heeft aan het vlees klaarmaken voor zijn kind)
Mijn zoon eet niet graag vlees, hij vind het moeilijk kauwen en moet er van kokhalzen. het blijft bij hem bij spekjes in de macronie, paar stukjes kip maar niet van harte, gehaktballetjes, en vis) ik denk dat we om de anderste dag vlees en vis eten, en dat scheint genoeg te zijn, alleen vis is ook niet slecht geloof ik.

Buzz

Wat zouden kinderen dan vnl. tekort komen volgens jouw vriend? Vaak zijn mensen bang voor tekort aan eiwit, dat is in elk geval onnodig; zie bijv.: http://www.mkatan.nl/radio-en-tv/325-29-mrt-eiwit-kom-je-niet-tekort.html (Katan is hoogleraar voedingsleer).
Met alle respect voor (de opvattingen van) je vriend, maar puur het feit dat hij zijn mening heel serieus en stellig brengt, overtuigt mij niet. Een ander probleem kan zijn de B-vitamines, maar vziw kun je die ook uit andere producten halen (B12 bijv. uit ei en marmite, aan dat laatste wordt het toegevoegd). Als je je zoon eigenlijk best vegetariër zou willen laten zijn, is het misschien toch de moeite waard om eea uit te zoeken? Ik vind het zelf in elk geval geen optie om mijn zoon te dwingen vlees te eten.

Dierenfilms?

Mijn dochter is gek op dieren, en kijkt heel graag dierenfilms, ook films waarin roofdieren andere dieren vangen en opeten. Voor haar is het heel 'normaal' dat dieren gegeten worden. Sterker nog, bij de AH vindt ze het reuze interessant als er eendevlees ligt of kangaroo vlees (slager in de dop?).
Misschien wordt het eten van vlees voor jouw dochter ook normaler als ze dit soort films ziet?
Ik zou vlees eten in ieder geval niet op gaan dringen. Er zijn genoeg gezonde alternatieven.
Lukke

buzz

buzz

10-03-2011 om 08:24

ga er verder niet op in. Mijn gezond verstand zecht dat dat beter is. Ik geb geen zin in een discussie, mijn mening en ervaringen, zijn vast niet die van velen. En is zeer uitgesproken en niet om te krijgen door allerlij voorbeelden.Mijn eerste posting had ik zelfs beter niet kunnen doen.

Leeuwen

Dat heb ik ook nog wel eens gevraagd aan zoon, hoe hij daar tegenaan kijkt (roofdieren). Tja, zegt-ie dan: leeuwen kúnnen niets anders eten dan vlees, mensen wel. Was ik weer uitgepraat
En Buzz: jammer. Ik wilde je niet aanvallen, en misschien zelfs niet "omkrijgen". Maar was wel benieuwd naar je argumenten (of die van je vriend).

Lukke (ot)

Door jouw posting schiet mij een prachtig verhaal te binnen dat ik hoorde van een zwager. Een goede vriend van hem is naar Noorwegen geëmirgreerd en woont daar geheel in de natuur, met alles wat daar in Noorwegen kennelijk bijhoort, zoals de jacht. Ze hebben een grote vriezer die vol ligt met zelfgeschoten hert, haas en weet ik wat. Maar toen hadden ze een au pair uit Nederland, die dat allemaal maar eng en akelig vond. Die man de beroerdste niet, dus die kocht kip voor het meisje. Kleuterzoon: "wat is dit voor vlees?" "Kip" "Kip? Maar wie jaagt er nou op kip?"

Groeten,

Temet

Temet (ot)

Hahaha, briljant verhaal!

Sera

Sera

14-03-2011 om 15:21

Mijn dochter

Mijn oudste dochter was 4 toen ze er achterkwam dat vlees van beesten komt. Vanaf toen wilde ze geen vlees meer eten. Eerst was het nog een beetje half. Ze wilde geen kippenpootjes meer want herkenbaar maar als het vlees door de saus heen zat maakte ze die connectie niet. Na een paar maanden zei ze opeens dat ze helemaal geen vlees meer wilde eten. Vanaf toen zijn we er rekening mee gaan houden. Ze was (en is) heel serieus ermee. Ook toen wij de eerste keer daarna bij de Mac kwamen wilde ze geen Nuggets of een Hamburger.
Ze is nu 11 en ze is nog steeds vegetarier.

Ik hou er rekening mee met koken. Een keer in de week eten we vis (dat eet ze wel), 2x in de week vegetarisch (hele gezin) en 3x in de week eten we vlees en dan zorg ik er voor dat zij geen vlees krijgt door bijvoorbeeld vlees buiten de saus te houden of voor haar apart saus te maken. De 7de keer halen we pizza of eten we buiten de deur dus dan kan iedereen zelf kiezen wat ze willen.

Mijn dochter is heel gezond en komt echt niks tekort. Ze is niet te mager en ze heeft volop energie.

Mooi om te lezen

Ik moet zeggen dat ik het bewonderenswaardig vindt van die kinderen die al zo vroeg zo stellig zeggen geen vlees meer te willen, en de ouders die zich hier aan aanpassen. Niet zozeer omdat ik zelf overtuigd vegetariër ben (vanaf mijn 12e, wat laat zeg ) maar vooral omdat die kinderen al zo vroeg een bewuste keuze kunnen maken, en omdat de ouders dit respecteren. Heel mooi!
Overigens las ik in een eerdere post het argument dat kinderen diarree krijgen van vlees omdat ze dit niet gewend zijn, en dat niet natuurlijk en dus niet goed is. Wellicht is dit waar, maar het geldt ook voor andere soorten van voedsel. Zo zijn er in Azië veel mensen die niet tegen koemelk kunnen, omdat dit geen vast onderdeel van hun dieet is. Zij zijn er ook niet mee opgegroeid en hun darmen kunnen het daarom niet goed verwerken. Betekent dit dat ouders in Azië hun kinderen een heel ander voedselpatroon moeten aanleren dan dat van henzelf, terwijl zij er toch ook gezond van zijn opgegroeid?
In Nederland zijn er voldoende mogelijkheden om een kind gezond op te laten groeien zonder vlees. Ik hoef alleen maar te kijken naar mijn vriend, die vegetarisch is opgevoed in een tijd dat er minder 'vervangers' te krijgen was in de winkels. Het is nu alleen maar makkelijker geworden.

Overigens las ik van iemand anders dat ze al glutenvrij en lactosevrij moeten eten, en dat dit het al lastig genoeg maakt. Dat is natuurlijk zo, maar het is niet onmogelijk. Mijn zus moet ook glutenvrij en (grotendeels) lactosevrij eten, en is ook vegetariër. Zij krijgt haar eiwitten voornamelijk uit noten, zaden en vis. Ze moet natuurlijk heel goed letten op wat ze eet, maar dat doe je toch al als je niet tegen alle soorten voedsel kunt. Wellicht biedt dit toch perspectieven, voor als zo'n kind weer over vegetarisch eten begint...

Primavera

Primavera

19-03-2011 om 20:31

Waarom 'moeten' groenten wel en vlees niet?

Mijn kinderen weten al van heel jong wat er op hun bord ligt dus hier geen trauma's van kleuters die zich ineens realiseren dat ze dode dieren eten. Het hoort erbij. We zijn gemaakt als alleseters en dus krijgen ze hun voeding gevarieerd met graan, groeten, vlees en vis.
Als een kind plotseling geen groenten meer zou willen eten zijn er ook legio manieren om het gezond groot te krijgen zonder groenten, maar daar ga ik als ouder toch niet aan mee doen. Het kind kan zich ook ineens realiseren dat een ei een kuikentje had moeten worden, geen eieren meer? Of dat melk naar de kalfjes had gemoeten. Ook geen melk meer? Zonder dode kalfjes krijg je namelijk geen koemelk. Kaas alleen met natuurlijk stremsel? Het mag allemaal, maar ik vind een kleuter te klein om zulke ingewikkelde afwegingen te maken.
De natuur is niet lief, die is gewoon hard met eten en gegeten worden. Dieren eten is niet zielig, het is door het vermenselijken van dieren dat het zielig gevonden wordt. Mensen vergelijken met roofdieren is verkeerd, je moet mensen vergelijken met dierlijke alleseters: bruine beer, wasbeer, varken, chimpansee. Waarom zou je alleen planten eten? Graseters kunnen niet anders, maar wij kunnen ook af en toe een hapje vlees eten waar vele waardevolle voedingsstoffen inzitten.
Groeten Primavera

buzz

buzz

19-03-2011 om 20:42

Primavera

ik en zelfs die vegetarische vriend/kennis van me zijn het helemaal met je eens.

Kind en vlees

Inderdaad ken ik ook een vegetarische moeder die haar kind af en toe vlees gaf uit gezondheidsoverwegingen.
Hoe precies is het nou helemaal. Als je van mening bent dat je kind niet gezond kan opgroeien zonder vlees geef je dat gewoon.
Ik denk dat het heel variabel is en soms best paradoxaal.
Mijn zoon is in elk geval een gezonde grote jongen geworden, op zijn 12e al groter als zijn moeder voordat hij weer vlees ging eten.
Mijn dochter lustte zo lang zo weinig dat ze extra veel vlees kreeg omdat ze dat wel lustte.

Sera

Sera

23-03-2011 om 21:04

Primavera

Mijn dochter wilde geen vlees meer eten vanaf het moment dat ze echt die link legde tussen vlees en dieren. Ik vind dat anders dan een kind dat geen groente meer wil want dat is geen principiële keuze maar meer een keuze van dat vind ik niet lekker. Daarnaast is vlees echt niet meer nodig in ons huidige eetpatroon. ik eet zelf dus wel vlees maar er zijn zoveel andere bronnen van eiwitten en die zijn vaak goedkoper dan vlees en helemaal niet zo moeilijk aan te komen.

Geen groente meer willen eten komt bij kinderen ook veel voor maar dat is dan toch meer onder het motto niet lekker en dat vind ik echt heel iets anders. Daarnaast is groente veel lastiger te vervangen. Dat laatste maakt me nog niet eens wat uit maar ik vind een principiële keuze waar geen nadelen aan zijn gebonden heel wat anders.

Primavera

Primavera

23-03-2011 om 23:20

Sera

Sommige kinderen willen geen groenten meer eten op het moment dat ze de link tussen groenten en blaadjes op het veld leggen. Dat ga je toch niet eten? En helemaal als je verse onbespoten groenten hebt waar je eerst wat slakken, insekten en modder uit moet wassen en aangevroten plekjes uit moet verwijderen. Getsie! denkt de kleuter. En als ouder kun je dan uitleggen dat groente van de grond niet vies is, terwijl je ze eerst gleerd hebt om niks van de grond zomaar in hun mond te stoppen.
Zo zal een kleuter die niet van jongs af aan gewend is aan wat vlees eigenlijk is ook getsie, ik eet een dood dier denken. Kun je ook als ouder uitleggen dat dat niet vies, maar natuurlijk is.
Volgens de ontwikkelingspsychologie zijn kleuters nog niet in staat om werkelijk principiele keuzes te hebben. Alles wordt intens en meteen beleeft, de eigen wil wordt gevormd en grenzen worden uitgeprobeerd. Het idee van een dood dier met hoge aaibaarheidsfactor zoals een konijntje, biggetje of een kalfje wordt erger gevonden dan de dood van mensen ver weg die ze niet kennen, omdat de beesten geidentificeerd worden met die van de leuke plaatjes, afbeeldingen of kinderboerderij. (Voor veel volwassenen is dat trouwens nog steeds zo en daarom worden legkippen in ons land beter behandeld dan de arme mensen die onze electronische apparaten ergens ver weg in elkaar zetten over ander spul lekker goedkoop voor ons maken.)
Groeten Primavera

Sera

Sera

24-03-2011 om 00:30

Primavera

Natuurlijk heeft het te maken met de schattigheidsfactor van het dier. Mijn dochter bijvoorbeeld wist al wel eerder dat vlees van dieren kwam maar dat zei haar toen niet zoveel. Op een gegeven moment snapte ze het echt, dat het lieve konijntje dood moest om opgegeten te worden door ons en vanaf toen wilde ze dus geen vlees meer eten. Eerst zijn we daar niet zo heel erg op ingegaan. Ze weigerde vlees te eten wat herkenbaar was maar door de saus at ze het wel. Na een paar maanden wilde ze dat ook niet meer en toen hebben we gezegd ok. Ze vond het gewoon echt heel erg zielig. Nog steeds trouwens (ze is nu 11). Zelf ben ik geen vegetariër dus van mij heeft ze het verder niet. Het is echt puur die link dieren doodmaken om te eten = zielig. Misschien vinden jij en ik het niet zo zielig maar zij dus wel.

Ze heeft altijd ons vlees zien eten dus ze weet best dat de meeste mensen wel vlees eten en dat het heel natuurlijk is maar zij wil het dus niet. Daar wil ik best in mee gaan. Dat kost mij nauwelijks moeite en levert geen enkel gevaar op voor haar gezondheid.

Dat vind ik anders dan groente niet eten omdat er een slak op heeft gekropen. Daar kan je ook heel erg van gruwen. Dat begrijp ik wel van een kind maar ik vind het anders liggen. Het is een keuze die niet voor komt uit medeleven met een andere entiteit maar puur met iets wat uit jezelf komt (ik vind het vies). ik dat fundamenteel anders liggen al is het voor een kleuter misschien hetzelfde. Mijn dochter bijvoorbeeld vond vlees toen nog wel lekker namelijk. Nu niet meer zegt ze maar dat is omdat ze het niet meer gewend is. Ze stopte niet met eten omdat ze het voor zichzelf niet wilde maar omdat ze niet meer wilde dat zielige konijntjes en lammetjes dood moesten voor haar eten.

Ik weet dat er bepaalde hindoe groeperingen zijn die ook bepaalde groentes niet eten omdat het oogsten de dood van de hele plant oplevert. Dat is dan weer wel een principiële keuze. Het is geen principiële keuze om te zeggen ik vind het idee van groente vies dus wil ik het niet eten.

Primavera

Primavera

24-03-2011 om 11:23

Keus van de ouder om mee te gaan met dood is zielig verhaal

Ja maar Sera, het is de keus van jullie als ouders geweest om het dood=zielig verhaal te bestempelen als principiele keuze. Je had er ook voor kunnen kiezen om je dochter uit te leggen dat doodgaan voor het dier zelf niet zielig is. En ik neem aan dat je haar niet gelijk verteld hebt dat voor haar melkprodukten er ook zielige kalfjes dood moeten.
Hoe een dier gehouden wordt kunnen zielige omstandigheden zijn, maar het doodgaan op zich is niet zielig omdat beesten daar geen besef van hebben. Daar zielig als waarde aan koppelen is een vermenselijking door eigen projectie op dieren.
In de natuur gaan verreweg de meeste beesten dood voordat ze volwassen zijn en maar weinig worden oud, omdat beesten in de natuur weinig waarde meer hebben als ze eenmaal uit de reproductieve leeftijd zijn. In de natuur gaan beesten dood aan ziekte, roofdieren als ze net wat minder sterk zijn of gewoon pech hebben, of sterven een langzame hongersdood als ze door één of andere reden niet genoeg voedsel bij elkaar krijgen. En al die manieren van dood gaan zijn meestal redelijk gruwelijk en helemaal niet diervriendelijk. De natuur is keihard en weinig empatisch met de slachtoffers. Het zijn onze supervertroetelde (gevaccineerde) huisdieren die gemiddeld een lang en makkelijk leven hebben, maar in de natuur niet.
Dieren die voor het vlees worden gehouden kun je echter niet vergelijken met huisdieren. De lammetjes die niet worden opgegeten is geen lang leven beschoren, maar moeten toch dood en verdwijnen bijv. op de brandstapel zoals een aantal jaren geleden met een overschot van lammeren, ik meen in de GB gebeurde. Voor niks dood vindt ik in principe erger dan dood om gegeten te worden, wat tenminste de natuurlijke gang van zaken is. Anders worden het er meer dan het land aan kan en bovendien zonder dode lammetjes heb je geen schapenkaas e.d. en zou de prijs van wol ook wel eens zo kunnen stijgen dat het minder rendabel is.
Dood is niet zielig, dood hoort bij het leven en de natuur. Om te zorgen dat het lieve zielige hondje wat mijn kinderen uit het asiel gehaald hebben kan eten zonder onder de uitslag, schilfers en huidontstekingen te zitten moet hij brokjes eten die van een heleboel lieve dode lammetjes gemaakt zijn,'t is niet anders. Aangezien het hondje in huis aan aaibaarheidsfactor wint is dat dan pech voor die lammetjes ver weg.
Bovendien hoef je niet persé lammetjes en konijntjes te eten, je kunt een kind ook kalkoen voorschotelen, die ziet er, net als vissen, al een stuk minder lief uit.
Groeten Primavera

Sera

Sera

25-03-2011 om 00:25

Primavera

Ja, ik ben het ook wel met je eens want anders zou ik tenslotte geen vlees eten. Mijn dochter echter zag (en ziet) het niet zo. Natuurlijk hebben we het verhaal van de natuur is nu eenmaal zo uitgelegd maar dat veranderde haar gedachten niet. Ze at gewoon om het vlees heen en weigerde het te eten. Ik heb sowieso mijn kinderen nooit echt gedwongen om te eten dus dat wilde ik hier ook niet bij doen. Wel stimuleren en dergelijke maar dat werkte bij vlees dus niet. Ze heeft verder nooit problemen gemaakt van eten maar dit wilde ze gewoon niet. Ze gruwde er op een gegeven moment echt van. Misschien ook een psychische blokkade die ze toen had opgebouwd. In elk geval werkte dwingen echt niet. Bovendien staat mij dwingen op gebied van eten sowieso tegen.

Ik heb alleen wel gezegd dat ik niet wil dat ze aan tafel over vlees eten gaat zeuren. Ik respecteer dat zij geen vlees eet maar dan wil ik ook geen gezeur horen over dat wij wel vlees eten.

Ze wil trouwens ook de honden vegetarisch laten eten maar dat weiger ik. ik weet dat het kan maar dat gaat mij te ver. Met haar wil ik wel rekening houden verder.

Overigens snap ik haar keuze wel. Ze is nu 11 dus ze kan het nu beter beredeneren. ik heb ook wel vegetarische vrienden. Sommigen zeggen dat de gedachte een ander levend wezen op te eten hun echt enorm tegenstaat. Dat zegt mijn dochter nu ook overigens. Daarnaast zijn er logisch natuurlijk wel voordelen aan vegetarisch eten: het is goedkoper, het is milieuvriendelijker (zolang je het vlees niet vervangt door zuivelproducten en soja) en het is in elk geval niet ongezonder.

In elk geval heb ik verder geen moeite mee en wil ik best haar keuze respecteren ongeacht of het principieel is op valse gronden of wat dan ook want er zit geen enkel nadeel aan voor mij of voor haarzelf. Goed, misschien kost het mij soms 2 minuten extra als ik kook maar ik ben nog niet zo arm in tijd dat ik dat ik me dat niet kan veroorloven.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.