Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
Boots

Boots

06-04-2011 om 17:42

Hb kinderen, wat doen ze thuis?

Onze twee zoons zijn HB. Maar in niets herken ik ze in HB-problemen zoals bv beschreven in Hoogbegaafd, nou en? en diverse artikelen die ik heb gelezen.

Op school zijn er wel wat zaken aangepast maar ze hebben niet een geheel aangepast programma. Ze lezen boeken op eigen niveau, ze hebben een plusschrift voor rekenen en wat rekenspelletjes, woordenschat is geschrapt en ze maken een projectopdracht net als andere kinderen in de klas. Toch gaan ze iedere dag met plezier naar school, hebben veel vriendjes, gaan net zo makkelijk om met kinderen met een benedengemiddeld IQ. Geen grote soc emo voorsprong. En waar iedereen hamert op contact met ontwikkelingsgelijken, trekken onze kiinderen juist helemaal niet naar de andere HB-kinderen.

Ook thuis zien wij doodnormale kinderen: sport, zwemmen, buiten spelen, in de tuin helpen, etc. Geen verzamelwoede, niet tien dinoboeken in de kast, geen denkspelletjes, etc. Geen problemen ddus, of is dit nu aanpasgedrag? Als je over HB leest, lees je altijd ook over problemen. Wat als die er niet lijken te zijn?

Zijn er hier meer ouders met HB kinderen zonder problemen? Moet ik thuis misschien toch wat meer uitdaging bieden? Zo ja, hoe dan?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
blauwtje

blauwtje

06-04-2011 om 17:56

Haha

...neuspeuteren, dat doen die van mij ook heel graag.
Voetballen.
Autootjes.
Ze hebben ook nog brownies gebakken vandaag.

Tsja, het is natuurlijk allemaal erg individueel.

Het begrip Hoogbegaafd mag van mij in de prullenbak.

Ze scoren een keer hoog op een test. Maar verder zijn ze wat mij betreft normaal. Ze passen alleen soms wat lastig door de brievenbus, maar dat geldt tegenwoordig al rap voor 80% van de kinderen. Óf de school maakt de brievenbus te klein óf wij stellen hogere eisen aan school.

Nou ja, je ziet het, ik heb ff geen tijd om weloverwogen te reageren, maar ik herken dat je ook normale kinderen kan hebben met een hoog iq. Ik zou zeker niets veranderen thuis.

Overigens vertonen mijn kinderen wel wat eigenaardigheden. Jongste speelt niet met leeftijdgenoten bijvoorbeeld. Oudste wel, maar dan zijn het ook etikettenkinderen. Transgender, dyslectische beelddenkers, dat werk.

Niets aan doen verder!

Ja hoor

hier ook een heel gewone dochter van 8 die ook HB is. Ze heeft inderdaad erg hoog gescoord op een test, en verveelt zich op school. Ze krijgt nu pluswerk wat vaak nog te makkelijk is). Verder is ze heel gewoon, kijkt tv, zit achter de computer, speelt met barbies en playmobil. Geen echte problemen, geen overweldigende belangstelling voor bepaalde onderwerpen.
Heb je het boek Hoogbegaafd, als je kind (g)een Einstein is wel eens gelezen, van Tessa Kiekeboom? Hierin staan ook verschillende types (hoogbegaafde) kinderen. Een van de types vond ik erg herkenbaar.
Thuis zou ik niets veranderen hoor, als het lekker gaat. Als er problemen komen kun je altijd nog wat uitdagingen aan gaan bieden.

blauwtje

blauwtje

06-04-2011 om 20:35

Geen echt antwoord egberdien (o.t.)

..want als jouw coach zijnde mag ik toch wel weten of jouw dochters neuspeuteren?
Mijn oudste doet het bij het voorlezen.

Oh hij komt trouwens net binnen (voor Boots) van het buskruit spelen met zijn medenormale buurtvriendjes. Is een soort verstoppertje met een bal.

Chippie

Chippie

06-04-2011 om 22:37

Egberdien

Ja, ik heb dat boek gelezen en herkende daarin dus ook weinig tot niets. Geen enorme eyeopeners in ieder geval. (Toen dachten we alleen dat jongste zoon misschien meerbegaafd was maar de oudste bleek onverwacht HB, valt in categorie 'met leerstoornis').
De jongste is best een streber, soms ietwat zenuwachtig voor nieuwe dingen, na versnelling heeft hij pluswerk nodig, maar hij gaat niet zijn kont tegen de krib gooien, goede resultaten, sociaal geen problemen. Of hij echt leert leren is mijn enige zorgpunt.

Ehm nou

ruziemaken met elkaar
computerspelletjes
boek lezen
tv kijken
na veel gemopper helpen in huis
na nog meer gemopper hun huiswerk

Vic

Vic

07-04-2011 om 09:05

Ah gelukkig

Mijn dochter is 4 jaar geleden getest en ik weet niet zeker of die uitslag wel klopt. Volgens mij heeft ze een toevallige uitschieter gehad, want afgezien van wat kleine eigenaardigheden is het zo'n 'normaal' kind. Ik ben blij om te lezen dat er meer hb-kinderen zijn met alledaagse bezigheden.

ayla

ayla

07-04-2011 om 09:07

Ach

Ik werd depressief van dat boek en dochter met mij, heb het halverwege ook weer weggelegd. Het boek van Tessa Kieboom vond ik veel herkenbaarder. Dochter is HB en 6 en hoewel ze echt wel veel dingen heeft die niet helemaal leeftijdconform zijn is ze verder ook gewoon een 6 jarige. Dus ook gewoon in bomen klimmen en er niet meer uitkomen, bathgel in haar haar smeren denkend dat het haargel is, briefjes schrijven, meiden spelletjes op de PC doen. Maar aan de andere kant, als ik haar boekenkast bekijk denk ik wel eens dat ik een 9 jarige in huis heb ipv een 6 jarige en hier wel stapels dino, evolutie en geschiedenisboeken. Haar boeken zijn haar grootste schat, je kunt al hara speelgoed afpakken maar kom niet aan haar boeken.

Vic

Vic

07-04-2011 om 09:12

Ayla

Mijn dochter las als 6/7 jarige wel boeken die eigenlijk bedoeld waren voor oudere kinderen, maar de laatste jaren voornamelijk boeken voor meiden van haar eigen leeftijd. Ergens is dat wel logisch natuurlijk, maar het is wel grappig dat die lijn niet voortzet.

ayla

ayla

07-04-2011 om 09:18

Geruststellend

aha Vic, fijn om te lezen, was al bang dat ze over een paar jaar mijn boekenkast ging plunderen

louise

louise

07-04-2011 om 09:35

Vic

"Mijn dochter las als 6/7 jarige wel boeken die eigenlijk bedoeld waren voor oudere kinderen, maar de laatste jaren voornamelijk boeken voor meiden van haar eigen leeftijd. Ergens is dat wel logisch natuurlijk, maar het is wel grappig dat die lijn niet voortzet."
Grappig, dat is bij mijn dochter ook het geval (bijna 14)! Zij leest ook leeftijdsconforme boeken. Wel gaat haar voorkeur meer uit naar probleemboeken dan naar leifdesboeken maar dat heeft haar jongere niet-hb zusje ook. No en ik vindt ze bijvoorbeeld geweldig (gaat over een meisje met een erg hoog iq).
Dochter viel vroeger ook niet op qua doe-dingen etc Wel vond ze het wel eens lastig om te begrijpen waar haar leeftijdsgenoten zich mee bezig hielden.

Sera

Sera

07-04-2011 om 15:09

Merk er niks van

Het is dat mijn dochter inderdaad cognitief voorloopt en dat we die IQ test hebben laten doen maar aan haar gedrag zie je echt niet dat ze in de categorie hoogbegaafd is ingedeeld. Daarom vind ik dat soort dingen ook zo'n onzin. Mijn dochter is 6 en ze speelt met barbies, poppen, playmobil, my little poney en de wii. Ze is dol op verkleden, toneelstukjes bedenken en poppenkast spelen. Ze heeft vriendinnetjes van zowel haar eigen leeftijd als iets jonger en ouder. Ze kan technisch heel goed lezen maar informatieve boeken hebben niet echt haar interesse. Het leukst vind ze op dit moment boeken van barbie en dergelijke Die boeken zijn zo slecht geschreven dat ik er helemaal simpel van wordt maar het feit dat het over barbie gaat is helemaal goed bij haar. Verder doen boeken over prinsessen het ook goed bij haar.

Afgezien daarvan vind ik soms wel dat ze in sommige dingen iets ouder is dan ze voorkomt. Ze kan bijvoorbeeld heel makkelijk met kinderen spelen die een paar jaar ouder zijn zonder dat ze opvalt. Aan de andere kant speelt ze ook prima met leeftijdsgenootjes. Ze heeft een hele grote woordenschat voor haar leeftijd en is vooral sociaal gezien behoorlijk begaafd. Ze doorziet groepsprocessen bijvoorbeeld al behoorlijk goed. Alleen dat hoeft natuurlijk niks met een hoger iq te maken te hebben.

Maar het is dus niet zo dat ze de hele dag bezig is met schaken en boeken over dino's en de oudheid te lezen. Dat is meer iets voor haar broer van 9 die zover wij weten een gemiddeld iq heeft. Hij heeft een veel grotere feitenkennis dan zijn zusje, is veel meer geïnteresseerd in geschiedenis, rekenen, aardrijkskunde en andere schoolse dingen. Hij leest in zijn vrije tijd graag in een encyclopedie en de atlas.

Ik vind dat hele iq gebeuren allemaal zwaar overschat.

blauwtje

blauwtje

07-04-2011 om 15:15

Iq mag van mij op de vuilnisbelt

Ik word er zo moe van.
Nu weer een ouderavond bij de Leo, "ik en mijn hoogbegaafde kind". Ik heb dus nu toestemming van jullie om daar een subgroepje te beginnen met "ik en mijn normale kind'? ... volgens mij komen de meeste ouders dan bij mij zitten, ze zijn allemaal redelijk normaal is mijn inschatting.

Naar mijn idee is hb een concept van scholen om kinderen waar je wat voor moet doen eruit te werken. In het kader van Leg Het Waar Het Hoort zou het allemaal weer terug moeten naar die scholen. Zolang dat niet lukt heb ik dus oudste op de Leo, helemaal opgebloeid.

Oh en het boek van Kieboom vond ik prettige lectuur, zo zie je maar, smaken verschillen...

Fiorucci

Fiorucci

07-04-2011 om 17:16

Ayla

Dan plundert ze je kast, wat dan nog? Ik ging als 12jarige met een briefje van mijn ma naar de bieb, zodat ik ook boeken kon lenen op de volwassenafdeling. De kinderafdeling had ik al uit....

ayla

ayla

08-04-2011 om 07:58

Fiorucci

onder toezicht mag het hoor, ik heb alleen ook bepaalde boeken erbij staan die niet voor 12 jarige geschikt zijn. Dat wordt dan filteren

Valkyre

Valkyre

08-04-2011 om 09:11

Ayla (boeken)

Ja, voor Jan Wolkers en Anais Nin is het nog een beetje vroeg

Ik volg dit draadje en andere draadjes over wat hb nou inhoudt met interesse, omdat ik mezelf altijd als heel normaal heb beschouwd - maar precies dezelfde dingen ben tegengekomen als wat hb kinderen meemaken. Intussen weet ik dat mijn iq al onder hb valt. Fijn, die herkenning.

De kans dat mijn zoon ook bovengemiddeld scoort is wel aanwezig trouwens... Hij verveelt zich op de creche en heeft interesse in letters en cijfers, maar is ook zo'n heel normaal kind dat met Playmobil speelt, voetbalt, en met modder speelt.

Ik lees ook mee zodat ik straks op school voor zijn belangen kan opkomen, mocht dat nodig zijn.

ayla

ayla

08-04-2011 om 09:22

Valkyre

Anais Nis???? Ik ben niet HB ik had de aardkinderen in gedachten als niet geschikt zijnde.
Over lezen trouwens, dochter heeft is gisteren met zware tegenzin aan een boek van Lena Lijstje begonnen, eerst kreunen en steunen want stom en saai en geen gekleurde plaatjes maar ja we zijn zo langzamerhand door alle stilton boeken heen. Vanochtend werd ze kreunend wakker, boek half uit, ik heb de hele nacht doorgelezen zei ze, het was zo spannend.

Valkyre, net kleuterzoon scoort ook bovengemiddeld maar of hij Hb is geen idee. Toevallig deze week gesprek over hem gehad op school. Ja ze hadden ook wel gezien dat hij het hele alfabet kon en dat hij toch wel aardig richting de 100 komt met tellen. Maar ook heel jong in gedrag, bij alles zijn zin willen krijgen en niets willen afmaken. ach zolang hij blij is ben ik blij

billie

billie

08-04-2011 om 12:25

Hier wel problemen

Maar een heel normaal kind hoor
Interesses wijken meestal niet af. (houdt het meest van spelen met andere kinderen, games, strips, ridders, vechten etc) Het grote verschil is vaak het tempo. Hij leert ontzettend snel, legt snel verbanden. Kan makkelijk zijn, maar verkeerde gevolgtrekkingen zijn ook snel gemaakt op die manier.
Heeft veel behoefte aan uitdaging. Kan moeilijk maar wat rondhangen, iets dat andere kinderen gewoon graag doen.
Ik vond trouwens de toon van hb, nou en? juist vrij luchtig. Ook breed, vond dat er duidelijk uitgelegd werd dat iedereen anders is en dat problemen helemaal niet hoeven te zijn. Wij hebben er wel iets aan gehad, hoewel maar een klein stukje eruit gelezen. Voor zoon was het fijn. (maar niet bijster interessant)
Wel nieuwsgierig; waarom je kind testen als er geen problemen zijn?

blauwtje

blauwtje

08-04-2011 om 16:23

Billie

"behoefte aan uitdaging" - moet je kind die dan zelf opzoeken, hoe zie je dat. Of draag je het aan. Want als een kind zelf op zoek moet naar uitdaging kan het van buiten erg op verveling lijken. Zoek de 10 verschillen zegmaar.

Vraag aan jullie allen

Hoe weten jullie dan of jullie kids hb zijn? Waarom zijn ze ooit getest? Als jullie verder niets "vreemds" aan hen merken en ze dus vrij "normaal" vinden, hoe is het dan zo gekomen dat ze getest zijn ooit?

Dit vraag ik omdat ik juist het vermoeden heb dat mijn zoon hb is, vanwege een bepaald gedrag en het ontiegelijk ver voorop lopen op school (bijv avi uit in groep 3, werk krijgen van groep 5 terwijl ie in groep 4 zit).
Kijk, het kan natuurlijk gewoon zijn dat het een lekker slim ventje is, maar toch.... School kent geen plusklas en zal er verder weinig energie insteken, merk ik....., eigenlijk vind ie t best saai..
Ergens vind ik t wel zonde dus, maar ook zou t voor mij een boel verklaren.
Bij ons op school zijn ze gewoon niet gul met testjes...

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Fiorucci

Fiorucci

09-04-2011 om 07:10

Charlotte

Ik weet nog niet of mijn dochter officieel hb is, ze is net getest. Het is een gewoon leuk grietje van 11 jaar die slierten vriendinnen heeft, graag buiten speelt en het liefst Nickelodeon kijkt. Maar ze bleek ineens te kunnen lezen toen ze net vijf was, begreep op haar zesde de principes van vermenigvuldigen, delen etc, bleek vloeiend engels te spreken op haar 8e, en ga zo maar even door. Verveelt zich op school, en heeft veel uitdaging nodig. Ik denk alleen dat veel mensen denken aan wonderkinderen bij HB en nerds, die alleen maar sterrenstelsels bestuderen. En dat is een enorme misvatting! Overigens wilde school haar niet testen. Dat doen ze alleen als er problemen zijn.....

Zelf

Ok, dus je hebt het zelf laten doen buiten school om? Ik had begrepen dat zo'n test wel 1000,00 euro kost??

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Fiorucci

Fiorucci

09-04-2011 om 10:04

Charlotte

Dat heeft mij altijd tegengehouden. Nu heeft de kinderarts het voor ons geregeld, via een psychologe die aan haar praktijk verbonden is.

Huisarts

Dus eigenlijk een bezoekje langs de huisarts?

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Maar.... (bijv bij boots)

Deze topic gaat erover dat jullie verder niets bijzonders merken aan gedrag van de kinderen, dus waarom is er dan wel ooit getest?? En niet gedacht dat ze wellicht gewoon erg slim zijn.
Je komt ook niet zomaar bij een kinderpsycholoog toch? Dat heeft toch ook met bepaald gedrag te maken?
Of is in t geval van boots puur gekeken naar inteligentie?
Ben erg benieuwd en wil weten of ik het moet laten gaan of juist wel actie moet ondernemen.....
Groetjes

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Loentje

Loentje

09-04-2011 om 11:14

Test gedaan

Mijn dochter van bijna 12 is onlangs getest omdat ze op school erg gepest werd, bijna depressief was/is en haar resultaten volgens de juf erg goed zijn. Ik vond haar altijd al erg bijdehand, ze had erg veel aandacht nodig liep op 11 maanden maar niets dat erg buitennissig was. Ook haar interesse voor Bach en haar afkeer van K3 vond ik gewoon 'anders' en leuk. Haar resultaten op school lagen goed maar ook niet uitzonderlijk, eerder altijd rond de mediaan met uitschieters naar boven en naar onder. Tafels leren had best lang geduurd, achteraf bekeken zal zij langer zijn blijven tellen i.p.v. te memoriseren waardoor het langer duurde. Ze was heel populair als kleuter maar veel steeds meer uit de groep tot het dit schooljaar op school echt de spuigaten uitliep. Ze is een beetje 'anders' dus, houdt niet van roddelen, komt op voor een gepest kind, tja, zo zet je jezelf buiten de groep, ook volgens de school. Voeg daar andere interesses bij en je hebt een 'raar' kind. De leerjkracghten vonden het begrijpelijk dat ze niet meer bij de groep hoorde, ze fantaseerde het pesten maar ze kreeg tegelijk geen krediet meer van de klasgenoten. Dat ze slim was, wisten we al. Een label was voor ons niet nodig maar toch gaat ze meer kansen krijgen op school nu ze gelabeld is. Het was voor haar een opluchting nu ze weet waarin ze zo anders is. Voor ons is het ook een opluchting, na de woorden als fantaseren enz. Het is ook fijn om te weten waar het vgandaan komt dat ze alle regeltjes in vraag stelt. Dat is vaak vervelend en vermoeiend, nu kunnen we er eens mee lachen. We kunnen haar beter begrijpen, weten dat ze écht meer uitdaging nodig heeft of minstens aankan. Tja, ik ben er dus wel blij mee, met die test. Soms hebben juffen het nodig om iets extra te willen doen.

Fiorucci

Fiorucci

09-04-2011 om 12:46

Charlotte

Bij deze kinderarts kon ik zonder verwijzing terecht, ze heeft een eigen praktijk, niet verbonden aan een ZH.

Sera

Sera

09-04-2011 om 13:34

Charlotte

Omdat mijn dochter zo ver voorloopt op school is er een grote kans dat we haar uiteindelijk een klas over laten slaan. De school hier wil dat allemaal doen als ze een IQ test hebben. Daarnaast drong de school sowieso erg op een IQ test aan want dat maakte het makkelijker om mijn dochter moeilijker werk te geven. Ik was het niet eens met de argumenten van de school want ik vind dat je gewoon kan kijken naar hoe een kind zich gedraagt en naar de resultaten en daar je beleid op kan baseren. De school echter is erg van de papiertjes en dossiers aanleggen en misschien ook om zich in te dekken wilde toch graag het resultaat van een IQ test voor ze het leerplan op papier zouden zetten. Daarom hebben we er voor gekozen om het te laten doen.

Ik zie er nog steeds het voordeel niet van in maar als de school haar voorsprong serieuzer neemt als ze een extra papiertje in het dossier hebben zitten dan moet het maar.

Verschil

De ene school verschilt dus duidelijk van de ander, ... Dat is wel duidelijk..
In principe zit mijn zoon nu goed in zijn vel, goed in de klas, ik ga het binnenkort toch nog eens vragen....ik wil hem niet perse een klas over laten slaan, maar het moet wel uitdagend blijven....

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Fransien

Fransien

10-04-2011 om 16:01

Onze school

Onze zoon was in de kleuterklas meer bezig met tarzan spelen in de gordijnen dan met luisteren en meedoen. De juffen hadden wel gezien, helemaal in het begin, dat hij al meer wist dan het gemiddelde kind, maar dat liet hij niet meer zien na een paar maanden. Maar hij werd wel stierlijk vervelend. Om van alle opvoedingstips af te zijn hebben we een iq test laten doen. Gelukkig wilden de juffen en vooral de ingeschakelde ib-er er wel wat mee, en zijn gedrag is van problematisch en huilen als hij naar school moest in gewoon wat drukker en eigenwijzer dan gemiddeld veranderd.
Onze beide dochters lopen alleen maar ver voor en draaien goed mee in de klas. Daarvoor is testen nog niet nodig. De avi's van de oudste zijn ruim voldoende voor juf om zelf te constateren dat ze bovengemiddeld slim is.

ayla

ayla

11-04-2011 om 08:57

Bij ons

Dochter presteerde niet bovengemiddeld in de klas, oke ze kon als 5 jarige wel al wat lezen maar niet uitzonderlijk. Ze droomde vooral in de klas. Juf vond haar echter anders dan de rest en wij ook wel eigenlijk. Toen ze als 4 jarige uitgebreide tekeningen begon te maken over de evolutie en ik boeken voor volwassenen uit de bieb moest gaan halen om in detail alles te kunnen uitleggen toen begon bij ons te dagen dat ze misschien wel vrij slim kon zijn. Een aantal mensen op OO hier heeft me toen ervan overtuigd dat ze wel eens HB kon zijn. Omdat we met school niet eruit kwamen hebben we haar laten testen.

Ze was vooral thuis trouwens stierlijk vervelend, in de klas was ze vooral een einzelgänger, zonderde zich af van de rest, deed dingen het liefste alleen en voelde zich door iedereen onbegrepen

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.