Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
ayla

ayla

19-04-2011 om 09:40

Boeken, te moeilijk, te makkelijk, wat wel wat niet

Dochter is in een razend tempo alle Stilton boeken aan het verslinden. Nu is ze bezig met de boeken zoals het verloren tijd, de koraalprinses en de ijsprinses. Volgens de mevrouw van de boekenwinkel waren die veel te moeilijk voor haar (voor kinderen van 11 jaar en ouder) maar ze leest ze zonder grote problemen uit. Ik denk dat ik tot nu toe steeds te makkelijke boeken voor haar heb uitgezocht en niet goed heb ingeschat hoe snel ze vooruit is gegaan. Ik zoek wel eens wat boeken met haar uit van het makkelijk lezen plein van de B boeken (9 +) Maar de meeste kunnen haar niet boeien, saai of kinderachtig en ze gaan ongelezen weer terug. Ik heb ook bij Paul Biegel, Astrid Lindgren en Roald Dahl met haar gestaan maar echt geïnteresseerd krijg ik haar niet. Kan ik al boeken van Thea Beckman etc voor haar meenemen. Dan denk ik bijvoorbeeld aan wonderkinderen, Pjotr of de kloof of zijn die echt nog te lastig. Moet ik nu naar moeilijkere boeken of juist toch weer een stapje terug naar makkelijkere boeken.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Fransien

Fransien

19-04-2011 om 10:41

Leren doorbijten

Als ik me het goed herinner had dochter laatst een boek wat ze niet wilde lezen omdat er te weinig plaatjes in zaten en vervolgens niet weg kon leggen omdat het zo spannend was. Je kunt aan die ervaring refereren en zo een boek als Ronja de roversdochter laten lezen. Dat heb ik mijn sterk voorlopende kinderen voorgelezen en ze snappen het prima. De GVR is ook fantastisch. Mijn dochter (ook 6, groep 3) leest nu zelfstandig Pipi langkous en komt regelmatig met uitspraken die eigenlijk toch heel erg gek zijn, en of ik die wil uitleggen. Mees Kees wordt hier ook heel leuk en grappig gevonden.
Een aantal van de Stilton boeken refereert ook aan andere boeken zoals alleen op de wereld enzo. Je kunt dochter misschien het origineel voorlezen en dan het Stiltonboek nog eens, en de parallellen bespreken. Ik zou in ieder geval proberen haar uit haar comfortzone van plaatjesboeken te halen, ze lijkt nu heel snel voor de veilige weg te kiezen en geen onbekende dingen aan te durven. Maar misschien is dat alleen met lezen.

Kobalt

Kobalt

19-04-2011 om 11:35

Voorlezen

Wij lezen onze kinderen om deze reden nog altijd voor. Dan zoeken wij een boek waarvan wij eigenlijk wel zeker weten dat ze het leuk vinden. En dan gaan we voorlezen. Meestal pakken ze het dan zelf op en lezen ze verder. Soms blijft het bij voorlezen.
Als ze het boek dan alsnog afwijzen, wil ik goede argumenten horen. Dat is op zich ook al leuk, om daar over te discussieren
Zoonlief van 12, is op deze manier weer helemaal aan het lezen geraakt. Hij is nu, na de grijze jager boeken, in Artemis Fowl begonnen. Het is alleen jammer dat hij ook in bed leest, het wordt al snel later dan goed voor hem is. Maar ik heb het liever zo, dan dat hij helemaal niet meer leest.
Ik zou trouwens stoppen met een onderscheid maken tussen 'moeilijke' en 'makkelijke' boeken. Dat klinkt zo normatief. Ik let eigenlijk nooit op de moeilijkheidsgraad. Ik kijk wel naar het onderwerp. Mijn dochter van 10 kan bijvoorbeeld helemaal niet tegen boeken over oorlog en ziekte. Voor zoon van 12 is het heel belangrijk dat de hoofdpersoon een jongen of een man is. Daarbij heeft hij het liefste boeken met een wat ingewikkelde verhaallijn en spanning, omdat hij anders zijn aandacht er niet bij kan houden.

Hmmm

Ik ken het dilemma. Ik ken ook het gevoel van afgezeken worden als je dit op de verkeerde manier vraagt in de boekwinkel. Je wilt boeken met moeilijk taalgebruik die aansluiten bij de ontwikkeling van een jonger kind.

Mijn tip is om het niet te veel te regelen voor je dochter. Leg het probleem waar het hoort. Wil ze niet lezen? Ook goed.

Pak gewoon wat klassiekers, juist ook die Paul Biegel enzo die haar niet aanspreekt, en lees voor. Ophouden bij een spannend stukje... kijken wat er gebeurt.

Jij hoeft helemaal niet voor haar te regelen dat ze met een knip van de vingers goeie boeken heeft.

Bibliotheek.

aanhakend bij Rodebeuk..je hoeft niet alles voor haar op te lossen. In de bieb kun je risicoloos en gratis alle boeken uitproberen die je leuk lijken. Ontwikkelt ze vanzelf haar eigen 'smaak'.

En voor een goede lezer maakt moeilijkheidsgraad echt niet meer uit. Laat haar gewoon lezen wat haar interesseert, ongeacht of het AVI 3 is of Harry Potter. Mijn 9 jarige dochter heeft laatst puur voor de lol alle 3 Vos en Haas boeken nog eens gelezen. Begint bij AVI 1. Who cares? Nu leest ze weer iets heel anders.

Overigens loop je bij snelle lezers vaak de kans dat als ze boeken pakken op hun eigen leesniveau de onderwerpen ze niet aanspreken (teveel gericht op oudere kinderen). Vaak zijn voorleesboeken, bedoeld voor hun eigen leeftijd dan prima zelf te lezen. En idd...als lokkertje kun je de eerste paar hoofdstukken voorlezen.

Ingrid

mirabella

mirabella

19-04-2011 om 12:50

Precies

ik sluit mij aan bij de vorige reageerders: jij hoeft niet de boeken voor dochter aan te leveren, zij kan zelf ook in de bieb rondkijken. Zij is daar zelf ook verantwoordelijk voor. Voorlezen om op gang te helpen, ook prima. En dan heb je ook nog de categorie studieboeken (oa geschiedenis en aardrijkskunde) en stripboeken. Kortom, laat haarmaar eens zelf wat rondstruinen in de bieb.

Fiorucci

Fiorucci

19-04-2011 om 16:02

Ayla

Laat haar zelf uitzoeken, geloof me, ik spreek uit ervaring. Mijn dochter,11, laat zich echt niet voorschrijven wat ze leest. Toen ze zo oud was als jouw dochter las ze graag informatieve kinderboeken, nu het lieft 1001 tips over nagels lakken en mode, en de Tina.
Echt, je hebt hierop minder invloed dan je zou willen. Ik kan nu ook stapels geschikte boeken meeslepen, maar je kunt toch niet afdwingen dat ze die zullen lezen. Naar de bieb, en loslaten!

ayla

ayla

19-04-2011 om 16:32

Doet ze ook wel

Ze zoekt ook al een groot gedeelte zelf uit maar vraagt ook om mijn hulp, dan zoeken we samen ook nog verder. Ik kan me ook wel voorstellen dat het voor een kind moeilijk zoeken is als je niet weet wat je wilt. Daarom dat ik haar ook help, ik stuur haar een beetje bij richting bepaalde schrijvers of reeksen waar ik alles eens van gehoord heb alleen zat ik me nu af te vragen of ik het niveau wel goed inschat. Ze kreeg via via 1 van die stilton boeken in handen en waar de kinderboekenwinkel mevrouw zei dat ze daar nog niet aan toe kon zijn leest ze dat makkelijk uit.
Ik wil haar best eens bijsturen richting Ronja de roversdochter of de rode prinses. Misschien dat als ik haar zeg dat ik het voorlees ipv zelf lezen dat de drempel iets minder hoog is.

Chippie

Chippie

19-04-2011 om 17:11

Ayla

Ik snap best dat je wat wilt sturen (hier een zoon waarvoor boeken qua inhoud best pittig mogen zijn maar technisch niet al te pittig, goed lettertype, etc en een zoon van bijna 7 die AVI-uit is maar die nog niet toe is aan Thea Beckman). Voor allebei zoek ik in de B categorie.

Je dochter moet het zelf uitzoeken. En nee, Thea Beckman past niet bij haar belevingswereld. Dat is echt wel iets anders dan de Stilton boeken (die mijn zoons dus allebei kinderachtig vinden).

Qua technisch leesniveau hoef je bij haar (maar dat geldt voor alle kinderen die rond niveau E4 zitten) nergens op te letten, ze hoeft het alleen maar leuk te vinden. Dat is toch niet zo moeilijk?

Ayla,

ik ben het eens met de vorigen, het is haar probleem. Hier zoeken we samen boeken uit, ik tel wel dingen voor maar onze dochter kijkt ook zelf. De makkelijk-lezen-plein boeken moet je juist niet hebben, zeker niet de leesboeken want dezen zijn juist voor oudere kinderen.
En nog een tip: de kleine-huis boeken, voor jonge kinderen zeker tot deel 7 (de kleine stad op de prairie) leuk. En het kan leiden tot heel veel vragen over vroeger. En na de reeks van Laura is er dan nog de reeks van Rose, haar dochter, ook erg mooi.

Vic

Vic

20-04-2011 om 10:06

Hoe oud is ze nu?

Is ze al 7 geworden? Mijn dochter las rond die leeftijd allerlei boeken die ik nog van vroeger had. De vijf, De dolle tweeling, de Bianca-serie, Floortje Bellefleur, etc. Met Thea Beckman begon ze pas in groep 5 ofzo (8/9 jaar), en dat was best al vroeg in vergelijking met de rest van de klas.

pooh bear

pooh bear

20-04-2011 om 10:35

Geronimo

Mijn dochter vond Geronimo Stilton ook al helemaal geweldig toen ze een jaar of 7, 8 was.
Ik betwijfel of die boeken echt pas vanaf een jaar of 11 zijn.

Als ze een boek wil lezen dat wat moeilijker voor haar leeftijd is. Dan lees ik dat inderdaad voor.Dan kan ze ook gelijk de dingen vragen die ze niet snapt.

Verder is het vooral belangrijk dat ze een boek leuk vindt om te lezen. De leeftijd is daarbij minder belangrijk.

ayla

ayla

20-04-2011 om 10:55

Ja moeilijk

ik vind het moeilijk ja en zij zelf ook Ze leest enorm snel waardoor we door de voor haar interessante boeken heen vliegen.

Vic ze is bijna 7

Pooh bear, klopt dat de meeste boeken van Stilton van 7 tot 8 jarige prima zijn maar er is een nieuwe serie die minder plaatjes bevat, gewone tekst en qua inhoud moeilijker is, het zijn op dit moment 4 of 5 boeken meen ik. De kronieken van Fantasia en de prinsessen van Fantasia. Ook op de site van Stilton staan die aangegeven als 11+.

ik heb nu 2 boeken ervan hiervan van de bieb dus de komende week is ze wel even zoet, dan maar weer eens verder kijken

soepstengel

soepstengel

20-04-2011 om 13:18

Ayla, bij de bieb-website

bij ons kun je een schrijver intoetsen en danzoeken naar schrijvers in dezelfde trant. Wie weet kun je dat bij jullie ook?
Dan zit je in ieder geval in de goede hoek?

Fianna

Fianna

20-04-2011 om 17:21

Fantasia is niet 11+

de serie van Fantasia voor 11-jarigen? Onzin, mijn zoon van 7 leest ze zonder problemen en in de boekwinkel hoorde ik dat het boeken zijn voor vanaf 7 jaar. Ik heb ook een Fantasia boek gelezen en vind het echt niet iets voor 11+

mirabella

mirabella

20-04-2011 om 18:18

Fianna

Volgens mij noemde Ayla niet Fantasia maar de kronieken van fantasia met minder plaatjes en meer tekst, zie http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/de-kronieken-van-fantasia-1-het-verloren-rijk/1001004010214377/index.html
Die zullen dan 11 plus zijn.

mirabella

mirabella

20-04-2011 om 18:29

Boeken

Mijn dochter heeft ook zoiets gehad. Op een gegeven moment zijn de boeken die interessant qua onderwerp "op", alles is gelezen. Dat was bj mijn dochter ook zo rond haar 7e. Onze dochter heeft het opgelost door het te gaan zoeken in weetjesboeken (ak en gs), stripboeken (Jan, jans en de kinderen, Noortje, Donald Duck)en door domweg boeken te herlezen. Er zijn boeken die ze missschien wel 20 keer elezen heeft. Dat kan ik van mezelf van vroeger ook nog herinneren. Je wordt steeds creatiever daarin. Op een gegeven moment komen ook de boeken aan bod die op het eerste gezicht wat minder leken.
Verder kunnen we hier wel van alles aandragen maar of je dochter vindt het leuk en is dan weer zo klaar met het lezen van dat boeken of ze vindt het niet leuk en leest het niet. Kinderen met leeshonger kunnen niet altijd bevredigd worden. Het is in ieder geval niet jouw taak om je dochter alles maar aan te dragen. Laat het haar zelf oplossen.
Dus op zoek gaan naar creatieve oplossingen. Vindt ze zelf schrijven bijvoorbeeld niet leuk? Of zelf een stripverhaal maken? Een boek voorlezen en opnemen op een cassettebandje (of iets van meer deze tijd) die bijvoorbeeld haar broertje weer kan beluisteren?
Qua boeken: mijn dochter was verzot op Roald Dahl. Ze heeft bijvoorbeeld Matlida erg vaak gelezen (en nu nog). Ik denk dat ze 7 was, toen ze die voor het eerst las. Ook de Rode Prinses was populair, ook gelezen toen ze 6 a 7 was.
Tegenwoordig leest ze voornamelijk manga's, helaas.

Fianna

Fianna

20-04-2011 om 22:08

Mirabelle

ja, je hebt gelijk. Ik snapte het al niet
Excuses ayla

Valkyre

Valkyre

20-04-2011 om 23:36

Roald dahl

Is inderdaad fantastisch voor die leeftijd! Oh, wat genoot ik daarvan toen...

Ik weet niet hoe "stoer" ze is, maar de Kameleon-boeken vond ik ook heel leuk toen. En (kinder-)boeken over de Romeinen, over de natuur, het menselijk lichaam, techniek, architectuur...

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Margriet*

Margriet*

21-04-2011 om 14:24

Inderdaad normatief

Zoals de mevrouw van de boekwinkel ook stelt dat je dochter daar nog niet aan toe zou zijn. De indeling zoals de boekwinkel/bieb die stelt naar leeftijd is maar een gemiddelde. Mijn twee oudsten lezen ook veel moeilijker dan voor hun leeftijd (maar goed misschien doen tegenwoordig meer kinderen dat het vermaak is ook veranderd de afgelopen dertig jaar). En als ze het niet snappen stoppen ze in het boek.
Ze hebben ook allebei een bepaalde keuze in boeken en ik zeg dan ook, zoek hetzelf uit (soms met een beetje hulp) en ik ga vooral soms mee naar de bieb voor de gezelligheid en voor jongste.

Sera

Sera

21-04-2011 om 15:08

Zelf uitzoeken

Als we naar de bieb gaan mogen alle drie de oudste kinderen zelf een stapel boeken uitzoeken. Ik let niet op of de boeken te moeilijk of te makkelijk zijn. Dat merken ze vanzelf wel. Ik let wel op dat ze geen boeken lenen die ik niet geschikt vind voor hun wat betreft taalgebruik (heel grof wil ik niet bijvoorbeeld) of verhaallijn. Uiteraard laat ik mijn dochter van 11 hierin meer vrij dan mijn dochter van 6. Mijn dochter van 6 leest heel goed voor haar leeftijd maar ik wil niet dat ze in aanraking komt met boeken waarvan ik de inhoud absoluut niet geschikt vind.

Natuurlijk kan ik die in die paar minuten dat ik het boek inkijk daar geen sluitend oordeel over geven dus soms komen we inderdaad wel thuis met boeken die niet zo geschikt zijn. Is ook niet erg. Dan leren we daarvan en de kinderen vinden die boeken vaak zelf ook niet leuk. Het zal ook niet zo schadelijk zijn om een keer een boek te lezen dat niet overeenkomt met onze ideeën.

Voorlezen doe ik ook vaak om hun smaak te verbreden en nieuwe boeken te introduceren.

Mijn oudste dochter ziet soms er tegen op om te beginnen met lange boeken dus dan lees ik de eerste hoofdstukken voor als een soort voorzet en dan leest ze zelf verder. Overigens pakt ze inmiddels uit zichzelf vaak langere boeken zoals van Thea Beckman maar daarnaast leest ze ook nog Enid Blyton en zo. Moeilijke en makkelijke boeken lopen door elkaar heen. De ene keer wil ze een lang verhaal en dan weer iets luchtigs.

Mijn dochter van 6 heeft niet zo'n uitgesproken smaak nog en leest sowieso niet zo heel veel al kan ze het technisch goed. Zij leest graag boeken over prinsessen en barbies. Disney spreekt haar ook aan. Ze leest nu ook de boeken van haar oudere zusje over de olijke tweeling. Allemaal niet erg moeilijk maar deze verhalen spreken haar nu aan.

Ik lees haar zelf nu voor de Kinderen van Bolderburen van Astrid Lindgren. Hiervoor hebben we de Hobbit gelezen wat ze ook leuk vond. Voorlezen is ze veel makkelijker mee dan zelf kiezen.

billie

billie

22-04-2011 om 10:04

Hier middenweg

Dat je dochter het moeilijk vindt vind ik juist positief, laat haar maar worstelen. Dat is toch helemaal niet erg? Van daar uit kan ze het weer *vinden*. Lezen is gewoon leuk, (understatement) en dat moet ze zelf ontdekken. En soms heb je even een fase dat je zoekende bent.
Ik draag hier vanalles aan, koop boeken waarvan ik denk dat ze kunnen aanslaan, haal ook weleens wat van de bieb voor ze, gaan samen, doe suggesties. Maar dat gaat allemaal vanzelf, hou zelf veel van boeken dus vind het leuk. Wat ze ermee doen, daar weet ik de halve tijd niet eens iets van. Soms lezen we een boek samen, en kunnen we er lekker over bomen. Dat is leuk. Maar lezen ze niets, en maanden lang alleen maar dd, is het ook oke. Zoon leest vanalles tussendoor en ik weet dus vaak niet eens wat allemaal.
Zelf lees ik ook niet altijd *op niveau*. Soms merk ik dat vanzelf, dan is een boek echt te hoog gegrepen of verveel ik me te erg. Maar vaak vind ik het heerlijk relatieve onzin tussendoor te lezen.
Zoon heeft net een deel van lotr gelezen.(9) Het ligt stil en ik denk dat hij er niet zo doorheen komt. En nu heeft hij fantasia van stilton weer herontdekt, heeft alle delen, vond ze geweldig toen hij een jaar of 6 was. En nu liggen dus alle delen weer in zijn bed, en hij geniet. Veel te makkelijk voor hem! En pulp! Wat maakt het uit?? Toen hij 7 was las hij vanalles, hp, maar ook heel simpele voorleesboekjes die we hadden liggen.
Ik zorg hier dus wel (vanzelf) voor omstandigheden waarin lezen gestimuleerd wordt, maar het lezen zelf mogen ze mooi zelf doen.

mirabella

mirabella

26-04-2011 om 12:55

Nog wat

Zijn de boeken over Floor van Marjon Hoffman niets voor je dochter? Leuke humor en het gaat over een eigenwijs meisje dat alles wat creatief in haar voordeel uitlegt. De boeken zijn alleen wel gemakkelijk te lezen (ze staan hier tenminste op het makkelijk lezen plein maar daar is Geronimo Stilton ook te vinden,dus of dat wat zegt?) maar leuk voor jonge meisjes. Dochter lag in een deuk van het lachen bij het lezen van De regels van Floor en de andere boeken over Floor. Ze is nu 11 n ze leest ze nog vrij geregeld. Ook oudste dochter heeft ze gelezen. Zie ook de commentaren: http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/de-regels-van-floor/1001004001835728/index.html

billie

billie

26-04-2011 om 23:23

Ja, floor!

Floor is leuk. Mijn absoluut niet-lezende dochter heeft erg genoten van Floor, zo toen ze zes was denk ik. Zijn geloof ik de enige boeken die ze ooit uitgelezen heeft..(niet dat het erg veel tekst is, maar juist daarom misschien)

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.