Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
annnebelle

annnebelle

15-06-2011 om 19:10

Tussendoortjes- pauzehapje

Wat eten jullie kinderen bij de pauze om tien uur op school? Of smiddags na school, om half vier?
Ik geef mijn oudste vaak wel liga, evergreen of sultana mee, soms ontbijtkoek. Nu hoorde ik van een collega dat 'al die koeken' veel te zoet en vet zijn. Fruit mee wil ze niet omdat dat bruin wordt. Dat eten we dus om half vier, met nog een koekje of snoepje na.
Wat is nu wel een gezond en vullend tussendoortje? Mijn dochter (7) heeft best honger om tien uur. Brood wil ze niet want dat eet ze al voor ontbijt en lunch en ook op dinsdagavond ivm laat thuis uit de opvang. Ze wil liever wat de kinderen uit haar klas ook meekrijgen: danoontje, croissantje, speculaasjes, van die ronde kaasreepjes apart verpakt, soepstengels met smeerkaas. Maar dat lijkt mij nu weer niet zo gezond.
Ik lees graag jullie tips,

Annnebelle


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Marlou H.

Marlou H.

15-06-2011 om 19:27

Wel fruit

Hier wel fruit. Meestal een appel, gewoon heel, wordt ie ook niet bruin Soms een bakje met kersen of druiven.

Verschillend

maandag en donderdag is fruitdag, en dan krijgen ze een appel, banaan, mandarijn of een tomaat (tja, ik weet het geen fruit) mee naar school.
Op dinsdag een liga (eentje uit de verpakking) en op vrijdag altijd een snoepje (zuurtje oid).

Fruit of

Een plak ontbijtkoek. Soms een liga of een andere koek.

Na school een beker limonade met een normale koek. Ligt eraan wat ik in huis heb. Soms als het heel warm is een ijsje na school.

Volgens mij ben ik erg makkelijk met koeken en zo na school. Maar het kan weinig kwaad. Mijn 4 kinderen hebben geen gaatjes en zijn superslank.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Fianna

Fianna

15-06-2011 om 20:32

Mamarijke (ot)

' tomaat (tja, ik weet het geen fruit)'

tomaat is dus wèl fruit

Fruit

Bij mijn dochters (6 en 9) allebei fruit 's ochtends. Dat is beleid op school en geen probleem.
Na school een snoepje of koekje en dan tot het avondeten niets meer.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Annet

Annet

15-06-2011 om 21:06

Hier toch meer

Jongste krijgt een koek mee naar school (verpakte ontbijtkoek, dubbele evergreen, of zoiets, ik probeer de koeken met chocola uit de weg te gaan omdat school die liever niet wil.).
Sinds kort krijgen ze fruit op school tijdens de ochtendpauze. Maar dat is echt te weinig. Dan krijgt hij bijvoorbeeld één klein appeltje of een snoepkomkommer. Dat is voor hem echt te weinig. Dus ik geef daarnaast toch nog koek mee.
Zoon is randje ondergewicht, heeft denk ik een hoge verbranding, eet als ontbijt 2 boterhammen en een beker melk. Maar hij moet ruim eten bij de pauzehap, anders wordt hij erg vervelend.
Bij de overblijf eet hij 3 boterhammen en wat tomaatjes of iets dergelijks en een pakje drinken.
Na school een snoepje of koekje, drinken en later nog eens fruit (gemiddeld 2 stuks), in de avond een gewoon bord eten.
Wij houden ons keurig aan maximaal 7 eetmomenten, zoon heeft geen gaatjes in gebit en zoals gezegd heel slank.

Henriette123

Henriette123

15-06-2011 om 21:11

Rijstekoeken

Onze kinderen namen altijd rijstekoeken mee, jongste 18 jaar eet zelfs nu nog liever rijstekoekje (zonder smaakje) dan gewone koekjes.Ik moet wel zeggen dat hij tot ongeveer 12 bijna geen andere koeken mocht ivm allergie.

bibi63

bibi63

15-06-2011 om 21:34

Tja...

.... wat is nou gezond of ongezond.... Fruit is natuurlijk prima, maar niet altijd handig (bruin worden bijv), daarbij eet onze dochter bij ontbijt en na avondeten fruit, dus voor mij hoeft dat ook niet. Natuurlijk zit er in liga, sultana e.d. suiker, maar wat dacht je van een boterham met chocopasta? Volgens mij zit daar minimaal net zoveel suiker in. Wil je dan een boterham met worst meegeven? Niks mis mee lijkt mij, maar wel een hoop onverzadigd vet. En ALS je die boterham gezond wil doen, dan moet het toch zeker volkoren zijn. Ook prima natuurlijk, maar lastig als de rest van de klasgenoten e.o.a. liga koek hebben. Ach, deze discussie is al tig-keer langs gekomen en inmiddels is mijn motto: Niks mis met een koek per dag (met de kanttekening dat je in dat geval toch echt beter een sultana eet dan een sprits of stroopwafel), maar dan is er 's middags bij de thee geen koek, maar bijv. een cracker met smeerkaas (en dan vergeet ik maar even de ongezonde vetten daarin, en concentreer ik me op de vezels in de cracker en de calcium in de smeerkaas...... of... zat dat ook niet in sultana's...?) Kortom, niet zo moeilijk doen: koek mee naar school? Prima, maar dan iets anders na school.
Gr. Bibi

elsje78

elsje78

15-06-2011 om 21:59

Fruit verplicht

dus dat is makkelijk, iedereen neemt fruit mee in een trommel en drinken verplicht in een beker. Dochter neemt het liefst aardbeien, druiven of een banaan mee

Groetjes

+ Brunette +

+ Brunette +

16-06-2011 om 00:05

Tja, die koeken...

Het hoeft toch niet altijd supergezond te zijn? In Liga, mueslirepen en Sultana´s zit in ieder geval nog iets aan nuttige voedingsstoffen. Als kinderen thuis verder redelijk gezond eten is er in mijn ogen niets mis mee om van de schoolpauze een lekker-moment te maken. Als je kind niet te dik is en een goed gebit heeft zou ik me niet te veel van die reactie van je collega aantrekken, al heeft ze in principe wel gelijk.

ayla

ayla

16-06-2011 om 09:18

Hier

krijgt jongste alleen maar brood mee, iedere dag 4 sneeen Hoe hij die verdeelt weet ik niet maar ze zijn op als ik hem ophaal, en dan rammelt hij trouwens weer. De oudste krijgt iedere dag 2 broodjes mee, dat zijn speciale GV broodjes en kleiner dan normale broodjes. Op woensdag neemt ze vaak rijstwafels met een yoghurtlaagje mee of een plakje cake

"verplicht"

Oh, ik ben zo blij dat onze school geen fruitverplichting heeft. Dan hoef ik daar tenminste niet tegenin te gaan. Twee kinderen van ons eten namelijk vrolijk en met smaak fruit en krijgen dat dus ook mee, maar de derde lust het niet. Al vanaf het allereerste bijvoederhapje naast melk kreeg noch ik, noch pappa, noch de uiterst geroutineerde kdv-leidsters, noch enige andere opvoeder er een hap fruit in. En zo wel, dan werd die hap er met de gezwindste spoed uit gewerkt.
Ik ben toch blij dat school weliswaar het gezondere werk promoot, maar geen verplichtingen stelt.

Vera*

Vera*

16-06-2011 om 09:40

Ayla

Bij de Aldi hebben ze rijstwafels met een chocoladelaagje, per drie verpakt. Klasgenootje met coeliakie mocht die gewoon eten.

Vera

ayla

ayla

16-06-2011 om 09:48

Vera

klopt, wij hebben die maar dan met yoghurtlaag, die met chocola lust ze niet

Fianna

Fianna

16-06-2011 om 11:12

Cobi

Ik vind dat je erg overtrokken reageert, een gezinspak snickers, kom op zeg! Je gaat van het ene uiterste naar het andere!
Verplicht fruit? Hoe moet dat dan met kinderen die absoluut geen fruit lusten?
en er is een heel scala tussen fruit en die beruchte liga milkbreaks. Ik geef mijn kinderen (behalve wel eens fruit) ook wel eens 2 droge bescuitjes mee, of 2 sultana's ipv 3.
Ik denk dat school ook niet echt een rol heeft in deze. Die te dikke kinderen waar jij het over hebt, worden echt niet slanker als zij ipv een liga een appel meekrijgen (trouwens, appel is heel slecht voor je tanden, schijnt). Deze kinderen groeien wrs op in gezinnen waarbij het eetpatroon al slecht is. Dat ga je zo niet oplossen door school allerlei verboden in te laten voeren!

Moek

Moek

16-06-2011 om 11:18

Lol

Een gezinspak Snickers...laat ik ze dat vanochtend nou net mee naar school gegeven hebben.

Fianna

Fianna

16-06-2011 om 11:47

Berber

Ik snap dat het ironie is en nee ik ben niet lichtgeraakt (waarom zou ik, het treft mij niet persoonlijk, noch mijn kinderen noch ik ben te dik en ik geef voornamelijk fruit mee) het irriteert mij alleen dat er zo overdreven moet worden, van het ene uiterste naar het andere. Sommige van die koeken zijn zooi DUS zou alleen fruit mogen. En nogmaals, een fruitverplichting wekt dan denk ik alleen maar meer weerstand bij sommige mensen, onzin lijkt me.

Sera

Sera

16-06-2011 om 11:48

Koek

Mijn kinderen krijgen meestal koek mee naar school. Vaak een plak kruitkoek maar ook wel liga, sultana's, bescuitjes, kleine cakejes. Gezond is het inderdaad niet maar niet alles hoeft gezond te zijn. Fruit nemen ze ook wel mee maar dat gaat iets moeizamer. Mijn oudste zoon vindt veel fruit niet echt lekker en hij doet langer over fruit en dat is voor in de pauze niet fijn. Wij eten thuis na het eten meestal fruit en dan neemt hij alle tijd. Mijn jongste dochter zal fruit niet meer aanraken als er ook maar een bruin plekje op is te vinden. Mijn oudste dochter neemt wel meestal fruit mee zoals manderijnen, appels, peren, meloen, druiven en ander fruit mee. Daarnaast neemt ze dan koek mee en dat verdeelt ze over de ochtendpauze en de overblijf.
Zomerfruit als aardbeien, frambozen, kersen vinden ze alledrie lekker dus dat krijgen ze nu soms mee.
Ik ben blij dat ik zelf kan beslissen wat ze meekrijgen.

Sera

Sera

16-06-2011 om 11:49

Bedoel

Ik bedoel natuurlijk kruidkoek. Kruitkoek is misschien ook wel lekker maar erg explosief

Fianna

Fianna

16-06-2011 om 12:26

Cobi

'ALs zelfs een sportief evenement als de vierdaagse elk jaar weer ontaardt in een jaarlijkse snoeporgie, besef ik wel dat het vechten tegen de bierkaai is. ''

Precies, je zegt het zelf al, dat is dus mijn punt. Die instelling die dus van ouders komt ga je echt niet veranderen door fruit op school verplicht te stellen. Ik denk dat het echt geen reet uitmaakt en de te dikke kinderen die van huis uit verkeerde eetpatronen meekrijgen er geen gram van zullen afvallen. Die koek krijgen ze dan wrs extra als ze thuis zijn, naast hun bakje chips.
Ik ontken overigens niet dat overgewicht bij kinderen een groeiend probleem is, maar dat probleem wordt niet opgelost door een betuttelend momentje op school in te voeren.
Overigens heb ik 1 zoon die soms 's ochtend niks kan eten. Dan krijgt hij als tussendoortje een pakje ontbijtkoek oid, fruit zou dan te weinig zijn voor hem om de ochtend door te komen.

*bella*

*bella*

16-06-2011 om 12:39

Ben niet blij

met alle koeken op school. Verschrikkelijk. Heb een dochter die daar erg vatbaar voor is, en a, gewoon vanalles krijgt van vriendjes en b, zich tekort gedaan voelt thuis omdat een ander wel meerdere koeken op een dag mee krijgt en zij in principe nooit. Geeft mij weer voer tot opvoeden, zeker, maar liever had ik dat school uit zou stralen dat gezonde voelding *normaal* is.
Verplicht fruit lijkt me het andere uiterste. Er zijn zoveel gezonde alternatieven.

Fianna

Fianna

16-06-2011 om 12:40

Overigens

als je dan toch wilt betuttelen, heeft het denk ik eerder zin om de fabrikanten van die zgn gezonde koeken op de vingers te tikken en hen verplicht te stellen er op te vermelden dat het calorieen bommen zijn ondanks dat het een fruitbreak of milkbreak heet, geen reclames meer waarin gesteld wordt dat het een gezond tussendoortje is enz enz.
Ik denk dat dat meer zoden aan de dijk zet.
want ik vermoed dat er ook een groep mensen is dat zich niet realiseert dat al die zgn gezonde tussendoortjes dikmakers zijn en niet bewust hun kinderen volgooien met suiker.
Ik denk dat voorlichten dan beter is dan verbieden

guera

guera

16-06-2011 om 12:42

Wat ik wel vind

is dat kinderen erg naar elkaar kijken en dat ouders zich daarmee gek laten maken. Zo word je als een debiel aangekeken als je met een gezonde traktatie komt. Mijn kind heeft daar ook last van. Ziet dat veel kinderen zijn traktatie niet opeten en wil de volgende keer ook chips of koek. Ik vind echt dat school daar steviger in mag optreden en irriteer me echt aan ouders die dan meteen met de hakken in het zand gaan met het argument 'ik bepaal het zelf wel'. Het is dan toch een voorbeeld werking als er gezond gegeten wordt op school en daar is helemaal niks mee. Hier heb ik een compromis gesloten met de kinderen die normaal elke dag fruit kregen. Om de dag dan. Met op de andere dag ontbijtkoek, , eierkoek, cracker of rijstewafel. Ik denk dat ze 2 keer per jaar een liga krijgen.

Fianna

Fianna

16-06-2011 om 12:48

Nou dan bof ik

want mijn kinderen zeuren nooit als ze fruit meekrijgen of een droog biscuitje, althans de oudste 2, van de andere 2 is het nog maar afwachten.
wat betreft die tractaties, ik vind het juist zonde dat er zo veel aandacht aan wordt besteed dat het gezond moet zijn en geen snoep mag zijn. vroeger kon je gewoon een dropsleuteltje uitdelen, nu moet het een heel gedoe zijn. wat is nl een gezonde trakatie? De ene school vindt popcorn prima of chips (want geen snoep) of een kaasjes aan een prikkertje. Ik denk dat het probleem eigenlijk is dat we geen maat meer kunnen houden, als moet groter en uitgebreider. Vroeger gewoon een simpel snoepje en nu eten met wegwerp plastic troep als speeltje...

*bella*

*bella*

16-06-2011 om 12:49

Guera, wat moet school doen dan?

Kijk, en een traktatie vind ik weer heel iets anders. Dan mag het lekker, want een traktatie is toch voor de leuk? Mijn kinderen mogen altijd kiezen wat ze willen trakteren. (mag van mij ook een wortel hoor, maar dat willen mijn kinderen dan weer niet) Een 10-uurtje is om energie op te laden, maar als ik dit draadje lees dan lijkt het me bijna een verloren zaak om mijn kinderen die boodschap mee te willen geven. Dan snap ik wel hoe het komt dat mijn dochter het zo niet eens is met me

Janna3

Janna3

16-06-2011 om 12:49

Fruit, groente

Hier krijgen ze 4 dagen fruit of rauwkost mee. Appel, banaan, druiven, aardbeien, komkommer, cherrytomaatjes etc. Ik ben niet gevoelig voor argumenten wat andere kinderen allemaal wel niet aan chocolade en snoep meenemen, sorry. Op vrijdag krijgen ze twee biscuitjes of crackertjes (minicrackers met olijfolie en oregano) of een rijstewafel. Het is hier gewoon niet anders en ik krijg daar ook geen gemopper over.

Fianna

Fianna

16-06-2011 om 12:50

En dan het grappige is

Nu leren we onze kinderen dat je als je jarig bent gezond moet trakteren, maar op kantoor vliegen de gebakjes en vlaaien je om de oren als er iemand jarig is. Sla je het af, word je meewarig aangekeken, want dan ben je ongezellig.
Hoezo dubbele boodschap!

Fruit

hier eten ze om 10 uur fruit. Bij de overblijf eet ze 2 boterhammen en krijgt ze een pakje yoghurt drank.

Als ze uit school komt dan krijgt ze op een lange dag een koek en sap, bij meer honger een boterham of krentenbol. Op woensdag komt ze om 12.20 uit en krijgt dan een saucijzenbroodje (vaste prik), boterham of krentenbol.

"danoontje, croissantje, speculaasjes, van die ronde kaasreepjes apart verpakt, soepstengels met smeerkaas"

dat wordt op school niet geaccepteerd.

*bella*

*bella*

16-06-2011 om 13:08

Janna

Ik ben er ook niet gevoelig voor. Althans, niet in die zin dat ik ze andere dingen mee ga geven. Maar, leuk voor jou als jouw kinderen dat niet zijn, mijn dochter is er dus wél gevoelig voor. En ze krijgt hoe dan ook dus wel de boodschap ook goed mee dat koeken ed geen probleem zijn. Want de moeders van vriendinnetjes geven ze immers altijd mee, en zou mijn eigen moeder dan niet overdrijven als ze beweert dat het niet zo gezond is enz. Bovendien krijgt ze dus van vriendinnen. En komt de gezonde boterham soms mee terug naar huis.

En terecht

al dat gedoe met koeken en croissantjes, ik vind het niet nodig.

a is het niet gezonder dan een bruine boterham (met speculoos, dat is het lievelingsbeleg van mijn oudste).
b het kost meer.
c. het steekt de ogen potentieel uit van andere kinderen.

Ik ben dus wel voor een duidelijke regel op school, ik merk wel na mate mijn dochter in hogere klassen komt er minder gelet wordt op wat er mee gegeven wordt. Ook worden de traktaties zoeter en groter.

Ik heb net aan mijn oudste gevraagd voor het eerst hoe het met die andere kinderen in de klas zitten en die vinden dus wel regelmatig een chocolade croissant, koekje erbij, sultana etc. En ik heb niet de indruk dat ze zich tekort gedaan voelt.

Trouwens mijn kinderen zijn beide nogal dun en de oudste eet te weinig als ik er niet op zit. Dus ik heb liever dat ze sávonds meer eten (ook gezond, snackfood en pizza eten we zelden) of meer boterhammen en ander vezelrijk spul eten ivm stoelgang.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.