Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
annnebelle

annnebelle

15-06-2011 om 19:10

Tussendoortjes- pauzehapje


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Guinevere

Guinevere

17-06-2011 om 07:56

Dus bella

Dus Bella, ik moet mijn kinderen een tomaat meegeven omdat ándere kinderen anders slecht beïnvloed zouden worden door de koeken van mijn zonen? Moet ik mijn kinderen dan ook in de goedkoopste kleding hullen omdat duurdere kleding andere kinderen de ogen zou uitsteken? Hm, ik opteer er dan toch voor om kinderen te leren dat er nu eenmaal verschillen zijn en altijd zullen blijven.
Overigens geef ik én een koekje, én een boterham mee voor 10.00 (4-jarige). Misschien moet ik hem op zijn 7e wel een hele stapel brood meegeven voor in de ochtend, dat zou andere kinderen natuurlijk ook kunnen beïnvloeden? De ouder van dat kind kan dan niet uitleggen dat mijn Pietje dat wél nodig heeft en zijn Marietje niet?

Guinevere

Guinevere

17-06-2011 om 08:57

Op het werk

Nou, op het werk neem ik ook een lekker chocoladekoekje. En als mijn collega's loempia's en kroketten zitten te eten voel ik me niet altijd genoodzaakt om dat óók te eten. Ook is er bij mij op het werk nog geen discussie losgebarsten over gruiten, maar ik zal eens informeren bij de OR en de Arbodienst.

Ha!

Mijn kinderen zijn echt ( echt mama) de enige twee kinderen ( bijna 300 leerlingen) die altijd drinken in een beker en fruit meekrijgen. Echt mama iedereen krijgt een pakje mee, en koekjes. Nou die pakjes krijgen ze hier wel eens mee als de voor uitjes overgebleven pakjes over datum dreigen te gaan. Toevallig deze week een koek. Niet op afspraak maar af en toe als verrassing.
En dan doe ik altijd een koek ( liga milkbreak) in een bakje, waarom zitten er twee van die dingen in een zakje. Ze mogen best wel eens een koek, maar twee?

Fianna

Fianna

17-06-2011 om 09:20

Goeie pelle en bella

Toevallig hebben mijn kinderen er geen problemen mee om fruit te eten 's ochtends, maar voor mij hoeft het idd ook niet.
Ach wat een geneuzel eigenlijk over dat fruit of koek of boterhammetje (met wat er op dan?)! Alsof het hele eetpatroon van een kind valt of staat met dat 10-uurtje.

Ik vind het argument dat mijn kind fruit moet eten om 10 uur omdat anders jouw kind zich tekort gedaan voelt ook niet erg sterk. Dan kan je idd wel meer verbieden op school.
Ik word echt een beetje kriegelig van al die geboden en verboden. Voorlichting, heel goed, maar laten we vooral gewoon stimuleren dat iemadn zelf de juiste keuzes maakt.

Fianna

Fianna

17-06-2011 om 09:22

Overigens mijn dochter ontbijt vaak slecht en ik ook

eet ik om 10 uur een boterham want ik kan 's ochtends vroeg niks eten. Dat zie ik ook bij mijn dochter van bijna 4. Het zou dus zo maar zo kunnen zijn dat zij dan wel om 10 uur een stuk ontbijtkoek of een boterham krijgt. Dat zou gewoon moeten mogen!

guera

guera

17-06-2011 om 09:27

Grotere geheel

Het wordt een beetje een flauwe micro discussie op deze manier om calorieen in koek af te zetten tegen calorieen in fruit. Het gaat niet alleen om de calorieen zoals ik zei in eerdere posting. Wat mij betreft gaat het om het grotere geheel. Ik kan mijn kind dat wel uitleggen over waarom geen koek. En over gezond eten en verschillen tussen mensen. Ik vraag me soms wel af of die gesprekken overal plaatsvinden. Er gaat een voorbeeld werking vanuit ook op school. Vergeet niet hoe krachtig die is.

Ik probeer mijn kinderen vooral te leren nádenken

Dat fruit, daar heb ik het niet zo druk (meer) mee. Mede dankzij Martijn Katan en dit forum heb ik een en ander leren relativeren. Wat een rust, ik kan het iedereen aanraden, vooral de andere ouders van fruitweigerende kinderen Zoals gezegd, de fruitweigerende spruit hier eet wel groente en ik vind het verder best. De ergernis beperkt zich eigenlijk tot het feit dat ik bepaalde toetjes niet collectief kan maken, omdat er weer fruit in zit. Dan moet ik óf dat ene toetje fruitloos maken, of iets heel anders maken (of een pak vla opentrekken). En soms wat ergernis als een instelling (kdv/psz/school) vindt dat er fruit gegeten moet worden op een bepaald tijdstip, maar inmiddels vind ik dat ze dat zelf maar moet gaan oplossen.
Wij proberen onze kinderen vooral te leren bewust te zijn. Als je gezond wilt eten (en dat heeft wel bepaalde voordelen), dan verdiep je je erin en kiest dan je menu. Je gaat niet klakkeloos af op wat anderen erover roepen. Of je doet dat wel en vaart bijvoorbeeld blind op de schijf van vijf, maar dat is dan ook een keus

Merel

Merel

17-06-2011 om 09:37

Opgedrongen?

Sorry, ik heb maar een deel van het draadje gelezen, dus ik hoop niet dat ik in herhaling val. Wat mij opvalt van de laatste 15 jaar is dat er steeds meer 'schoolkoeken' komen. Je kent ze wel, koekjes die ze per 2 of 3 in een zakje (en dat in een doosje van 15) verkopen. Het is verleidelijk om zo'n zakje mee te geven. Mensen (ik tenminste) gaan niet die koekjes uitpakken en er maar eentje meegeven. Toen ik net kinderen had, hadden ze dat praktisch niet. Dan kocht je een doos evergreens van liga en daar kon je dan een doosje bij krijgen, waar je een zo'n evergreen in kon doen zodat deze heel aankwam op school. Volgens mij is het nu dus inderdaad verleidelijker om een extra koek mee te geven, terwijl je dat normaal niet zou doen.
Een ding is wel veranderd, normaal zat er in de sultana verpakking 3 koeken, nu nog maar 2.
Maar toen ik naar de basischool ging, ik ben van 1970 at er bijna niemand wat om 10.00 uur. Echt een uitzondering had iets mee naar school, de grootste groep had niets mee. Die at gewoon thuis een boterham en in de middag weer brood thuis bij mama. Pakjes drinken, bestonden ook nog niet.
Deels denk ik dus dat het ons ongemerkt 'makkelijk' gemaakt wordt of eigenlijk min of meer door de voedingsindustrie wordt wijsgemaakt, dat het leuk/goed/lekker is om je kind wat te laten eten om 10.00 uur. En de kinderen zien het van elkaar...dus nu ben je ineens 'zielig' als je niets om 10.00 uur krijgt.
Nogmaals, ik vind dat iedereen het voor zichzelf en zijn kinderen moet beslissen, maar het is voor veel kinderen denk ik niet eens nodig, zo'n extra eet moment.

Sera

"Ik ben eigenlijk niet zo bezig met gezond leven. Zolang iedereen hier fit is en niet te afwijkend is wat betreft gewicht heb ik geen bezwaar tegen koekjes en anders lekkers"

Besef je dat je kind nu in de groei en ontwikkeling is en wat je kind eet de bouwstenen zijn voor zijn lichaam, ook voor later. Je kind (en jijzelf) kunnen nu heel gezond en fit lijken te zijn. Maar met een ongezond voedingspatroon is het de vraag of dat zo blijft. Je kunt ook roken en gezond en fit zijn. Maar na jarenlang gaat het zich toch wreken. Als een kind niet dik is betekent dat niet perse dat zijn gestel gezond wordt opgebouwd. Ik denk dat je nu de basis legt. Ik begrijp echt niet waarom ouders zo graag hun kind aan de koeken willen hebben op school, "het hoeft niet altijd gezond te zijn", nee, maar als je niet oppast is het voor de helft ongezond. Ik ben juist blij met ieder moment dat mijn kind gezond kan eten. En daarom ook heel blij met de school van. Met snoep en koeken beinvloedt je ook de smaakontwikkeling beinvloedt. Hoe meer vet,zoet en zout een kind eet, hoe minder de gezondere/zachter smakende voedingsmiddelen zullen smaken. En dan kom je in de vicieuze cirkel terecht: mijn kind eet anders niet...
Wat door niemand genoemd wordt, maar waarvan ik denk dat het zeker meespeelt bij veel ouders is dat koeken en pakjes zo lekker makkelijk zijn.

Fianna

Fianna

17-06-2011 om 09:43

Merel

ik ben het wel eens met je relaas. Ik denk dat het voor veel kinderen niet eens nodig is, iets om 10 uur eten. Mijn zoon bijv heeft vanmorgen uitstekend ontbeten en toevallig was ik vanmorgen zijn banaan vergeten, maar hij redt het prima tot 1 uur. Hij ontbijt altijd goed, en eigenlijk heeft hij niks extra's nodig, vandaar dus dat ik fruit geef.
Maar voor kinderen die niet of nauwelijks ontbijten kan iets extra's om 10 wel echt fijn zijn om de ochtend door te komen.

Stukje weggevallen

er moest staan: en ook blij met de school van mijn kind waar geen koeken worden gegeten.

amk

amk

17-06-2011 om 09:50

Pelle

wie er fruit eten om 10 uur op het werk: de hele afdeling, we hebben niet voor niets een grote fruitschaal staan op meerdere kamers. (onze afdeling zit verspreid door het gebouw)
Koekjes worden hier nauwelijks gegeten, ik zou niet weten wie die bij zich heeft. Soms is er taart, maar dan is het weer afhankelijk van je vriendjesbeleid of je wordt uitgenodigd of niet.

Ik zie hier ook meer fruit dan snoepwerk in het gebouw. Er is niet voor niets aan de cateraar gevraagd om ook fruit in de snoepautomaten de doen.

Merel

Ja, ik dus wel. Ik maak het pakje open en verdeel de koekjes over mijn twee kinderen.
En Pelle, misschien ben ik met mijn ranja in de schoolbeker ook wel lui. Ik heb nl. naast het afvalprobleem ook helemaal geen zin om iedere week al die pakjes mee te slepen van de supermarkt naar huis en vervolgens weer van huis naar school. Oh ja en dan moet je ook nog iedere ochtend de naam van je kind op het pakje schrijven. Nee dan toch maar de beker( gaat gewoon mee in de vaatwasser) en even wat fruit schoonmaken. Oh ja en 1 keer in de zoveel tijd zo'n koek.

Pakjes

Ik heb nog een derde bezwaar tegen pakjes. Dúúr...

ayla

ayla

17-06-2011 om 10:14

Hier

Kleuterzoon was nog een peuterzoon op de psz toen de juf op een ochtend naar me toe kwam, of aylazoon wel ontbeet voordat hij naar het peuterklasje kwam, hij had namelijk altijd zo’n honger. Hij keek het eten bij de andere kinderen zo ongeveer uit de mond en moest altijd onbedaarlijk huilen als zijn banaan op was. Ze was enorm verbaasd toen ik vertelde dat peuterzoon ontbeet met 2 boterhammen. Sindsdien krijgt hij van mij brood mee. Hij ontbijt nog steeds met 2 boterhammen maar redt het daarna echt niet tot 12 uur op fruit. Hij heeft echt iets stevigers nodig. 3 sultana’s zouden ook denk ik niet genoeg zijn. Dus een dubbele boterham om 10 uur en een dubbele boterham om 12 uur en dan nog eens een boterham om half 4. Hij kan rustig 7 tot 8 sneeen brood eten op 1 dag. Hij is wel stevig maar absoluut niet dik, wel verschrikkelijk bewegelijk trouwens. Hij verbrandt denk ik gewoon heel veel energie. Drinken is bij ons altijd 1 pakje en 1 flesje water

Fianna

Fianna

17-06-2011 om 11:03

Ayla

Dat herken ik heel erg van oudste zoon, die had dat ook. Op de psz at hij altijd een boterhammetje en begin kleuterjaren ook. Ook heel beweeglijk mannetje. Intussen is hij 8, heel mooi slank en eet veel minder en zijn wat aardbeitjes (of niks) voldoende.

O.t. over aardbeien

Leuk, dat idee van aardbeien. Ik gun ze mijn wel-fruit-etende spruiten ook wel, maar gaan ze bij jullie niet schimmelen voordat het 10 uur is? Van het transport naar school kneuzen ze nogal en erg eetbaar zijn ze dan niet meer.

Fiorucci

Fiorucci

17-06-2011 om 12:15

Kan best hoor

Als je de aardbeien in een hardplastic bakje doet, lukt het wel hoor tot tien uur. Er staat echt niet binnen twee uur schimmel op, zelfs niet bij een kneuzing.

Margriet*

Margriet*

17-06-2011 om 12:46

Overgewicht bij kinderen

Volgens mij zit hem dat niet in pauze tussendoortjes die vetter en waar meer suiker in zit dan fruit.
Bij mijn kinderen heb ik nog nooit gehoord dat ze iets anders zouden meewillen. Volgens mij neemt de hele schoool fruit mee, dus het hoort gewoon zo.

Ik mis binnen de discussie het feit dat overgewicht ook te verhelpen is door meer beweging. Mijn kinderen snoepen regelmatig, hebben gezonde tanden (hebben ze van hun ouders!) maar bewegen ook heel veel. Buitenspelen, sporten en andere activiteiten. Dan heb je ook energie nodig en ja dat kunnen ook die Sulana's zijn. Bij de discussie van overgewicht moet je niet altijd problematiseren.
Ik denk dat aan het stevige maar totaal niet te dikke buurmeisje van 2 waardoor het consternatiebureau wordt geadviseerd haar alleen maar water te laten drinken.............Hallloooo ze is nog een peuter!!!!! Ouders en zus zijn slank en moeders weet echt wel wat wel en niet gezond is. (vraag dan ook door als consternatievplgkndige. Kijk ook wie je adviseert en sla daar niet in door.

Tijgeroog

Tijgeroog

17-06-2011 om 13:18

Bananen

Ik kreeg op het cb te horen dat ik m'n zoon maar geen bananen meer moest geven, die vond hij lekker maar daar werd ie alleen maar veel te dik van... (inmiddels heeft mijn slanke zoon liever appels, krijg ik straks weer ruzie met de tandarts)

O god ja

"vraag dan ook door als consternatievplgkndige. Kijk ook wie je adviseert en sla daar niet in door"
Vreselijk, ik krijg weer flashbacks van mijn bezoekjes daar. Met een zeer gezonde en zéker niet te zware peuter. Wat voor melk ik gaf. Volle. Mocht niet. Waarom? Worden kinderen dik van (alsof kinderen dik worden van één product, ipv een leefwijze). Ik vraag nog: vindt u mijn kind te dik? Nee, moest ze toegeven. Maar het mocht toch niet.. (en dan was het mijn 2e, en mijn eerste was graatmager....je kon me moeilijk een feeder noemen)

Fianna

Fianna

17-06-2011 om 14:06

Genista en margriet*

genista, de aardbeien maak je schoon en gaan in een tupperwareachtig bakje. Niks mee aan de hand.

Margriet, van een van mijn zonen werd gezegd toen hij 2 was dat hij overgewicht had (!?!). Hij zat bij de bovenste lijn van de groei curve. Ik heb er nooit iets meegedaan, want ik wist wat hij at en dronk. Nu is hij gewoon superslank. Ik vind dat er ook overdreven word. r zijn zat peuters die was babyvet hebben wat er vanzelf afgaat.
Over mijn jongste zoon kreeg ik te horen toen hij 3 maanden oud was dat hij te zwaar was. Jeetje hij was 9 pond bij de geboorte, logisch dat hij met 3 maanden aan de zware kant was!
maar goed, uiteraard is beweging belangrijk, maar ik denk dat het nog niet ter sprake is gekomen omdat het draadje over tussendoortjes ging en niet zo zeer over te dikke kinderen

Tirza G.

Tirza G.

17-06-2011 om 19:37

Ontbijten

is zó overrated. Kijk maar naar de landen om ons heen (Frankrijk, Italie): een bak warme chocomel en een biscuitje and that's it. Kijk maar naar mensen die Ramadan houden: die ontbijten vaak niet eens als de Ramadan een beetje ongunstig valt. En kunnen toch gewoon naar school. Lesgéven zelfs.

Tirza

Fianna

Fianna

17-06-2011 om 21:28

Tirza

Ontbijten is alleen overrated als je zelf op tijd de 'schade' kunt inhalen. misschien wel dmv van een boterham of een stuk ontbijtkoek om 10 uur.
Ik kan niet vroeg ontbijten maar rammel om 10 uur van de honger. Zelfde geldt dus voor mijn dochter.
Dus ik ben het wel met je eens hoor dat ontbijt niet altijd nodig is, maar ik zie het toch niet zo zitten als een kleuter een halve dag school heeft met een lege maag.
Ik vermoed dat de niet-ontbijtende bevolking later in de ochtend de schade inhaalt

timio

timio

17-06-2011 om 22:32

Niet ontbijten

In de landen waar niet ontbeten wordt, wordt (bijna) altijd 's avonds laat nog weer warm gegeten. Toen ik in Griekenland kwam wonen deed ik dat in het begin ook, en dan had ik de volgende ochtend geen behoefte aan een uitgebreid ontbijt. Inmiddels vind ik laat warm eten toch niet prettig, en ontbijt ik 's ochtends weer gewoon. Op de school van mijn kinderen zie ik dat de kinderen veelal iets tamelijk uitgebreids meenemen voor de pauze van tien uur, dat is dan hun ontbijt dus.

*bella*

*bella*

17-06-2011 om 23:39

Guinevere

Ja, ik heb er moeite mee dat je je er geen rekenschap van neemt dat je met het vullen van een trommel voor je kind net zo goed een stukje meewerkt aan een (eet) cultuur op school. Dat ontkennen vind ik erg naïef, je kind wordt heus niet alleen door jou opgevoed.
Het is niet erg nederlands, dat weet ik wel, maar ik vind dat wij, wij ouders samen, net zo goed een verantwoordelijkheid hebben naar de hele troep kinderen toe, zeker als ze op plekken samen komen zoals op school. Ik vind het dan ook echt jammer in deze draad te lezen dat de problemen rondom voedingspatronen van onze hele generatie kinderen hier erg gebagatelliseerd worden en dat veel mensen alleen in het enge straatje eigen gezin kijken. Ik denk dat kinderen ongezonder eten dan ooit. Veel ongezonder dan toen ik kind was iig. Toen werd er ook gesnoept, misschien wel flink. Maar er was een duidelijke scheidslijn tussen eten en snoepen. Die vervaagt mi. Zoals dat koeken nu bijna gezien worden als een noodzakelijk voedingsmoment.

Fiorucci

Fiorucci

18-06-2011 om 07:59

Bella

Ik zie die koek niet als noodzakelijk, maar het moment is toch echt een moment dat mijn kinderen trek hebben. Wij ontbijten al om 7.00 en drie uur later knaagt er toch iets, en zodanig dat we 12.15 echt niet halen als we niks eten.

guera

guera

18-06-2011 om 09:54

Eens met bella

Weinig aan toe te voegen. Ik vind het zo jammer dat veel mensen roepen 'dat maak ik zelf wel uit'. Ook binnen bedrijven vind ik het slecht dat er zoveel gesnackt wordt. Het is toch niet voor niks dat we allemaal steeds dikker worden. Patat is verrdorie goedkoper dan broodje kaas in de kantine. Moet niet gekker worden. Gelukkig op mijn werk veel fruit traktaties bijv bowl. Weer es wat anders.
Ik durf zelfs te beweren dat deze hele 'maak ik zelf wel uit, jij hebt niks te zeggen over mijn kind ' voor een deel de basis is van de verkilling in maatsch. Als ik vergelijk hoe normaal het is in z amerika bijv dat je voor elkaar zorgt en voor kinderen en je elkaars kinderen corrigeert, dan zijn wij erg doorgeslagen in de 'maak ik zelf wel uit '.

Fianna

Fianna

18-06-2011 om 10:32

Guera

Als ik vind dat mijn kind om 10 uur meer behoefte heeft aan een boterham dan aan een appel, dan vind ik dat ik het recht heb dat aan mijn kind te geven. Dat wil ik dus echt graag zelf uitmaken.

Fianna

Fianna

18-06-2011 om 10:33

Oja

ik zie echt niet in hoe ik dan bijdraag aan de verkilling van de maatschappij.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.