Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
annnebelle

annnebelle

15-06-2011 om 19:10

Tussendoortjes- pauzehapje


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Fianna

Fianna

20-06-2011 om 21:32

Maar guinevere

Jaaaahh, maar kipfilet is mager dus goed
Voor de rest wb de koek: Foei!!!

Overigens ga ik het nu helemaal bont maken: ik smeer roomboter op brood...

Amk

Daar heb ik toch nog een kanttekening bij, bij dat volledige pakket over de langere termijn.
Als ik een dubbeltje zou krijgen voor ieder kind dat een tijd 'slecht eet' hoefde ik niet meer te werken. En er is geen en-ke-le reden om een kind lege calorieën te geven. Worst/kaas of jam is een schijntegenstelling. Je hebt ook notenpasta of Tartex of avocado of rauwe ham.

Het ideale is nu juist dat als je kind alleen maar volwaardige voedingsmiddelen eet, het niet meer uitmaakt of het bij de maaltijden eet. Dan zit je gewoon altijd goed. Zeker als je overdag al wat groente geeft.

Nou ja, dat klinkt weer heel humorloos en angstig allemaal. Ik ben gewoon tegen hagel. Mijn kinderen krijgen wel één boterham met zoet per dag want ik wil geen bedorven vruchten of hoe het ook weer heet. Oh ja verboden. Ik moet echt naar bed nu!

Volkomen eens met

Rodebeuk. Mijn kinderen kregen de eerste jaren vnl. moedermelk, groenten, vette vis, tartex, notenpasta, in 4 soorten, dadelstroop en als snoep gedroogde abrikozen (echt waar, ik zie de tractatie nog liggen op de stoep vd crèche, totaal vertrapt , het jammere is alleen dat het bij mijn exemplaren (althans de oudste 2) niet heeft geleid tot diezelfde voorkeur.....ze houden erg van chocopasta (die ik idd ihkv verboden vruchten etc. in huis heb, óók al toen ze klein waren), en halen hun neus op voor alles wat naar vitaminen riekt....het zij zo.
Maar dat neemt niet weg dat er idd een wereld te vinden is tussen vette worst en zoete jam.
Ik klamp me verder vast aan de kinderen van dit forum bij wie het toch ooit goed is gekomen......
Truste!

Meen je dat nou echt rodebeuk...

dat je kaas, worst en jam allemaak eigenlijk 'fout' vindt omdat het 'lege kalorieeen' zijn?

En wat is er dan precies 'leeg' aan worst" En wat is er beter aan rauwe ham? Hartstikke zout. Varkensvlees.

Is fruit dan ook 'lege kalorieen? Is mijn zelfgemaakte rabarber van vanavond (wat eigenlijk natuurlijk ook jam is) gewoon voedingstechnisch nada noppes volgens jou?

En wat zijn lege calorieen dan eigenlijk? de beta in mij komt toch weer boven.....calorieen zijn 'gewoon' brandstof. Moet iedere hap eten dan bol staan van de vezels en mineralen? Van het genre koolhydraten dat pas na veel werk kan worden omgezet in suikers (of zo, weet ik veel hoe het precies werkt) Of mag het ook deels gewoon 'brandstof' zijn? Ready to use. 'snelle' energie.

Ik vind eigenlijk dat wij best gezond eten. Gezond in de zin van gevarieerd, en behoorlijk terughoudend als het gaat om voedsel waar erg aan geknutseld is. Hier geen light spullen, of met 0 procent vet, of met allerlei toegevoegde weet-ik-veel. Veel vers & basic & kwaliteit

Maar niet alleen maar groente, volkoren spul & noten. Ook suiker. Chocola. Roomboter. Creme fraiche. Vlees wat niet perse mager is. Volgens mij een aardige mix tussen 'lege' & 'minder lege' kalorieen. En iedereen hier oogt fris, fruitig, vol energie & zonder overgewicht. Dus ik hou het maar zo. Maar ik ben toch nieuwsgierig naar jouw gedachten...

Ingrid

Guinevere

Guinevere

20-06-2011 om 22:19

Leeg

Lege calorieën gaan voor een deel naar mijn (lege) hoofd. Hersenen werken op suikers toch?
En rodebeuk, jammer, maar mijn kinderen lusten geen houmous. Dat smeer ik wel op mijn eigen brood trouwens! Worst en kaas bevat teveel (slecht) vet en teveel zout natuurlijk, maar ook waardevolle voedingsstoffen.

Ingridt

Wij zijn het best wel eens Het maakt naar mijn idee geen **vul lelijk woord naar keuze in** uit wat ze op brood krijgen, zolang het maar niet al te rijkelijk bedekt is. Maar dan moeten ze bij zo'n schoolontbijt bij de "onafhankelijke" voorlichting niet gaan roepen dat het "gezond beleg" is. Hagel mag best, maar niet in de veronderstelling dat ze daarmee fruit binnen zouden krijgen.
Overigens, die sturing van smaak heb ik ook al een tijdje wat losser gelaten. Ik herinner me de tijd dat ik als puber 5 ons zure zult per week opmaakte. Iets anders dan dat vrat ik niet op mijn brood. En ach, ik heb nu toch wel een heel brede smaak (en nooit meer zult, eigenlijk... Blijkbaar heb ik toen voor mijn leven genoeg gehad ). Ik blijf mijn koters van alles aanbieden bij iedere maaltijd, maar als het blauwe-knetter-pasta-tijd is, dan is dat net zoiets als knikkertijd - gaat vanzelf over.

Vic

Vic

20-06-2011 om 22:29

Worst (o.t.)

Wij hebben in ons laboratorium wel eens van die gezichtjesworst onderzocht. Daar bleek 2% vlees in te zitten. Ik wil niet eens weten wat de rest was

Asa Torell

Asa Torell

20-06-2011 om 22:40

Haha vic

Ik weiger dat soort troep altijd te kopen ivm. 'zielige dieren' (koop alleen biovlees) maar dat argument kan ik dus wel in de prullenbak kieperen begrijp ik .
Overigens ben ik hier verder van de toegeeflijke qua broodbeleg, niets dan loze calorieën zoals chocopasta en jam mee naar school - maar wel altijd fruit. Maar de allergie tegen precieze belegregels wint hier ruimschoots van het gezonde... En verder heb ik makkelijk praten want er wordt hier heel behoorlijk avond-gegeten, vooral rauwkost (althans in niet-ehec tijden).

Wat een discussie wordt dit

van de sultana naar de (bijna) vegetarische bob de bouwerworst.

Nogmaals voor Annabelle (ben je er nog?): je kunt ook meegeven: cherrytomaat, plakjes komkommer, radijs, wortels. Wordt allemaal niet bruin.

Verder kan ik het hartgrondig eens zijn met IngridT. Volgens mij zijn onze eetgewoonten en keukens, inclusief voorraadkast uitwisselbaar

Worst (vic)

Ja, zo ken ik er nog wel een paar. Voor mij is worst ook bv salami van de slager. Volgens mij vinden Rodebeuk (en Anneque?) dat ook loze calorieeen.

Maar mijn vraag blijft staan of elke calorie die je tot je neemt in principe een verantwoorde, vezel- en mineraalrijke ongeraffineerde calorie zou moeten zijn...

amk

amk

21-06-2011 om 09:16

Fianna

Het maakt ook voor je voedingspatroon helemaal niet uit of het in 'maaltijden' is verdeeld. Het gaat om het totale plaatje over langere tijd. Wat gaat er in en wat niet. En dan gedurende een paar maanden, zelfs slecht etende kinderen blijken dan vaak veel meer binnen te krijgen als je denkt. Alleen niet tijdens de standaard maaltijden. Ik eet zelf ook bij voorkeur maar 2x per dag een echte maaltijd en dan het liefst beide warm. De rest graas ik tussendoor naar binnen.

Suiker is suiker en dat heeft een lichaam gewoon nodig om te functioneren, maakt niet uit op welke manier het binnenkomt. Intraveneus is ook goed.
Vezels heb je ook nodig, vitaminen ook, maar alle chemicalien kunnen inprincipe gewoon in een pil gestopt worden. Dat is ook gezellig eten zeg.

Moet alles 'gezond' zijn: nee wat mij betreft is het criterium dat alles vooral lekker moet zijn. En dan kies ik daaruit wel weer de gezonde varianten.
Maar bv 5 appels op een dag is ook niet goed. Ze zijn wel gezond. Daarom staat er bij ons een rantsoen op fruit.

Voor iemand die veel vlees bij zijn hoofdmaaltijd of tussen door eet kan vruchtenhagel op de boterham daarom een prima gezonde keuze zijn.

Eeehm silone..

'Volgens mij zijn onze eetgewoonten en keukens, inclusief voorraadkast uitwisselbaar '

Ehhm. Als jij in een kookdraadje vertelt wat je de komende dagen gaat eten, of de inhoud van je kruidenlaatje vertelt heb ik de helft vd tijd een woordenboek nodig....indonesisch & aanverwant is niet echt mijn specialiteit...Maar qua mindset zijn we inderdaad 2 handen op 1 buik geloof ik.

Moet wel zeggen dat ik vanochtend tijdens mijn wekelijkse Jumbo-boodschappenronde met een hele andere blik naar al mijn boodschappen keek. Lege calorieeen. hmm.

Ingrid

Fiorucci

Fiorucci

21-06-2011 om 11:09

Ingrid

Maar mijn vraag blijft staan of elke calorie die je tot je neemt in principe een verantwoorde, vezel- en mineraalrijke ongeraffineerde calorie zou moeten zijn...
Get nee hoor...)

Nee hoor

Van mij niet.

Van de worst ende jam

"Voor mij is worst ook bv salami van de slager. Volgens mij vinden Rodebeuk (en Anneque?) dat ook loze calorieën."
Nee joh, daar zit ijzer in en B-vitaminen, eiwit en vast nog meer. Ik reageerde (of viel RB eigenlijk bij) in de bestrijding van die scherpe tegenstelling vette worst - mierzoete jam. Er is zovéél wat je je kind kunt geven. En idd, ik heb ze de eerste jaren vooral (in mijn ogen) volwaardig voedsel gegeven, als ze dan slecht of weinig aten, zaten er ieg wat vitaminen, vezels etc. in.
“Maar mijn vraag blijft staan of elke calorie die je tot je neemt in principe een verantwoorde, vezel- en mineraalrijke ongeraffineerde calorie zou moeten zijn... “
Hmmmm, gewetensvraag. Eerlijk? Ik griezel (stilletjes) als ik mijn kinderen met een lolly zie. Kan er slecht tegen, want ik vind dat absolute rotzooi die ik eigenlijk niet in die onbedorven schone lijfjes van mijn kinderen wil zien gaan. Dit is ff puur gevoelsmatig hè. Ik wil dat mijn kinderen normaal opgroeien, dus ze mogen met vanalles meedoen en ik heb zelfs snoep meegegeven op de wandel4daagse, terwijl dat me dat enorm tegen de borst stuit. Verder heb ik (dacht ik) nergens gezegd dat worst, kaas en jam geen voedingswaarde bevatten, wordt hier ook gewoon gegeten hoor (maar dan ben ik wel vrij precies in wát voor worst, kaas en jam, liefst biologisch, en bijv. halvajam). Ik ben vooral voor variatie, maar er is blijkbaar een ondergrens voor mij: chocopasta, vruchten- en andersoortige hagel, snoep en frisdrank zie ik met grote tegenzin (of niet, ihgv fris) naar binnen gaan. En fruit is idd zwaar overschat. Ik zie niets liever dan mijn dochter met een radijsje in haar knuistje (ik chargeer hoor, maar er zit een kern van waarheid in, ik ben altijd weer opgelucht als ze alle drie een redelijke hoeveelheid “goed” voedsel tot zich hebben genomen op een dag). En ’t wordt minder naarmate ze groter worden, bij oudste kan ik het al makkelijker loslaten.
Zelf eet ik ook lege calorieën hoor, ik houd bijv. van chips. Maar ik ben me er wel van bewust wat ik eet en heel eerlijk: ik voel me een beetje schuldig als ik me ergens aan te buiten ben gegaan. Zo, dat klinkt lekker calvinistisch, terwijl ik dus erg van lekker eten houd. Maar veel lekker eten heeft dan ook gewoon een prima voedingswaarde (vis, olijven, de hele Mediterrane keuken zullen we maar zeggen en ga zo maar door).

Guinevere

Guinevere

21-06-2011 om 12:11

Chips

Anneque, goed nieuws: in chips zit toch nog aardig wat vitamine C! In échte chips dan he, niet die aardappelmeeltroep.

Fianna

Fianna

21-06-2011 om 12:34

Amk

Ik onderschrijf je verhaal grotendeels, dat is het punt niet. Ik vind het alleen niet kloppen dat het voedingscentrum vruchtenhagel aanmerkt als een gezondere keuze zonder uit te leggen hoe het echt zit. Dat is wat ik er op tegen heb.
Ik ben overigens helemaal niet zo bezig met wat gezond is, maar probeer er wel op te letten dat sommige van mijn huisgenoten genoeg ijzer en vit b binnenkrijgen, vandaar dat ik het fijn vindt als zij worst eten (of ham, of iets anders vleewarenachtigs).

Overigens, wat is er gezond aan appel? Er zit nada aan vitaminen in, hoeveelheid vezels is ook te verwaarlozen. Het enige is dat het even vult met weinig calorien en dat het slecht is voor je tanden. Voor de vitaminen hoef je het dus niet te doen, kun je beter een kiwi of sinaasappel eten.

Anneque...

dank voor je eerlijke en complete antwoord! Ik ben altijd zo nieuwsgierig naar andermans gedachtenkronkels bij dit soort zaken!

Tot op zekere hoogte ga ik met je mee...Al zijn mijn kinderen wat ouder dan de jouwe, er zijn soorten voedsel waarmee ik ze echt niet wil zien. Gewoon, omdat het zo fout aanvoelt, kan niet goed zijn.

Maar dat zit hem dan meer in de fluorescerende kleurtjes (snoepgoed) of de enge hoeveelheden opwekkende caffeine (energy drank), of de absurde hoeveelheden duistere ingredienten (Bob de bouwer worst)

Maar 'gewoon' suiker, of vet, daar kan ik nou niet echt problemen mee hebben. Een plak zelfgemaakte cake. jammie. Niet als standaard onderdeel van iedere koffiepauze, maar verder: niks mis mee. Idem met volvette kaas, of worst. Zelfs chocola, dat kan toch ook best? Geen megareep per dag, maar een heerlijke boterham met (echte!) chocoladehagel...lekker toch? Ik pretendeer niet de wijsheid in pacht te hebben, maar de 'alles met mate' benadering in combi met de 'niet te gekunsteld' gedachte werkt hier prima. En ik heb dus ook zelden last van schuldgevoelens als ik eens een zak chips leegeet, een lading (van Dobbe, dat dan weer wel) kroketten laat zakken in de frituur, of boterkoek voer aan de kinderen...

Ik vind dit een intrigerende discussie trouwens. Het heeft iets schizofreens: Al die aandacht overal voor goed/fout/gezond/light/vetarm/koolhydraatloos/vezelrijk/ongeraffineerd eten, en toch wordt het aantal mensen met overgewicht alleen maar groter....

Ingrid

Ja precies izar...

'met mate'

Dat scheelt al een hele hoop. Misschien is dat idd wel het grootste verschil met 10 of 20 jaar geleden. Dat het allemaal meer is. Dat een 'gewoon' flesje drinken in de bioscoop tegenwoordig een halve liter is, en de popcorn per kuub gaat. Zeker weten dat een familiezak chips uit de supermarkt vroeger de helft kleiner was dan tegenwoordig.

Zouden ze ook met de verpakkingen voorgewassen groente moeten doen trouwens, dat upsizen. Ik koop oha bij de groenteboer, maar ik verbaas me bij de supermarkt regelmatig over die lullige zakjes. Spinazie (pondje, net genoeg voor 1 flinke eter), bamipakketten (vaak nog minder) en noem maar op...

Ingrid

Fiorucci

Fiorucci

21-06-2011 om 15:16

En...

Ik heb de meeste hekel aan kunstmatigheid. Yoghurt met peer waar 0,01 % peer inzit, bijvoorbeeld. Of frisdrank met alleen maar e-nummers in de ingredientenlijst. Zal wel komen omdat mijn kinderen vroeger enorm konden reageren op voeding met veel toevoegingen....

bibi63

bibi63

21-06-2011 om 16:13

Tja

Inmiddels is alles al op 1 of andere manier ongezond.
Brood: alleen de volkoren variant is enigszins gezond, wit of licht bruin zit niks in en snelle koolhydraten dus, heel donker is donker 'geverfd' en meergranen e.d. heeft ook nauwelijk voedingswaarde.
Beleg: alleen tomaat kun je als gezond beschouwen (maar niet zo handig mee te nemen, dat eet je lekker thuis), kaas/worst heeft naast wat nuttige voedingswaarden, veel slecht vet en veel zout. In zoetigheid zit op z'n minst heel veel suiker (vruchtenhagel bijv) en vaak ook veel vet (hageslag e.d.). Saladespreads zitten natuurlijk ook bomvol slechte vetten en zout en verder verwaarloosbare voedingsstoffen.
Conclusie: wat beschouwd school/juf als gezond tussendoortje? Ongetwijfeld de donker gekleurde boterham met kaas/worst. Helaas fout. En ook een interessante vraag: Wordt de witte boterham met bijv. eiersalade afgekeurd? Kortom, de boterham als tussendoortje biedt geen soelaas. Een schijnvertoning m.i.
Fruit: School is er dol op, maar inmiddels wordt dat hier neergesabeld: slecht voor je tanden, nauwelijk vitaminen (appel). Dat laatst vind ik trouwens pure onzin, wat vitamines zijn niet alleen maar 'C' (die haal je wel uit andere voeding), daarbij gaat het niet alleen om vitamines, maar OOK om allerlei mineralen. De appel heeft heefl veel te bieden.
De 'schoolkoek': wordt als ongezond beschouwd. Zit wat in, maaar wat is het 'slechter' dan een lichtbruine boterham met worst of met hazelnootpasta? Geen idee, volgens mij maakt het niets uit (behalve die volkoren boterham met tomaat dan hè).
Dat een mars o.i.d. een enorme loze caloriebom is weten we allemaal wel.
Dus mijn moraal: Zorg voor het avondeten 5 a 6 dagen per week voor een gezonde, maar ook lekkere, maaltijd, met veel groente, en goede vetten. Zorg thuis voor een portie fruit (want ondanks de suikers zitten er toch echt veel gezonde voedingsstoffen in). Een koek op een dag is niks mis mee, die gaat óf mee naar school, óf voor na school. Verder volkoren boterhammen met afwisselend beleg, maakt niet uit wat.
School mag lessen geven in voedingsleer, maar moet zich niet bemoeien met het 10-uurtje in de zin dat het fruit, brood of evt (liga o.d.) koek mag zijn. Ze weten NIETS van de consumptie thuis, en ook NIETS van welke meegenomen boterham nu werkelijk gezond is of niet (zie hierboven). Dat marsen e.d. verboden zijn, lijkt mij vrij normaal.
Gr. Bibi

Tirza G.

Tirza G.

21-06-2011 om 16:23

Bibi

Komt u maar door met de voedingswaarde van de appel. In appels zit alleen maar een klein beetje vit.C, wat kalium en wat vezels. Ant that's it. O, en een klontje of 3 suiker. Een appel is vooral gezond door wat er níet inzit.

Tirza

Fianna

Fianna

21-06-2011 om 17:35

Tirza, nog minder

lees Katan er op na. In appel zit praktisch geen vit C en de hoeveelheid vezels is erg weinig. Ik geloof dat in bessen ed meer vezels zitten

Fianna

Fianna

21-06-2011 om 17:58

Pelle

Jeez, 8 tot 10 boterhammen per dag!!!

Uiteraard is er niks mis met loze calorien als je genoeg voedingsstoffen naar binnen krijgt, maar niet genoeg calorien. Maar alles is afhankelijk van het hele eetpatroon. Daarom vind ik niet dat je kunt stellen dat vruchtenhagel gezonder is.

Fianna

Fianna

21-06-2011 om 18:03

Mijn idee

Over dat mensen dikker worden is, idd porties die groter worden, het propageren van gezonde snacks, die niet zo gezond zijn maar wel calorie rijk, vooral die makkelijke snacks die je al autorijdend naar je werk even onnadenkend acherover slaat. Al die kant en klaar maaltijden vol met vet en suiker en al die pakjes en toevoegingen zoals als al die wereldmixen, smaakmakers enz enz. Zogenaamd gezond frituren en verantwoord patat.

Ik zeg: gewoon puur is beter. En laat vette dingen vet (zoals patat) zodat je het onderscheid kunt houden (en het ook nog gewoon lekker blijft, echt hoor gaat niks boven friet gebakken in dierlijk vet)

Tirza G.

Tirza G.

21-06-2011 om 22:10

Fianna

Ik citeerde Katan letterlijk

Tirza

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.