Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
Essie

Essie

12-08-2011 om 21:30

Broers zitten elkaar dwars

hoi,
ik zit met m'n handen in het haar, mijn twee zonen van 7 (juli) en 8 (december) zitter elkaar constant in de haren. even spelen gaat goed, maar dan gaat het over in stoeien en stoeien in vechten, met als gevolg, dat laat zich raden! ze hebben beiden een zeer verschillend karakter, de een wat lomp en onbehouwen maar met een klein hartje en een heel lief karakter, de ander heel gevoelig, maar ook erg gevoelig voor de mening van een ander en snel geprikkeld, geïrriteerd zoals hij dat zelf zegt. ik heb ze al een keer uit laten razen en het probleem zelf laten oplossen, ik heb ze al een tijd uit elkaar gezet omdat ik vond dat ze niet meer samen konden spelen, dat hou je niet lang vol natuurlijk in 1 huis...
ik wordt nu eigenlijk alleen maar heel boos de hele tijd en verder weet ik niet zo goed hoe ik dit goed moet oplossen, of er op z'n minst goed mee om moet gaan, er steeds tussenkomen of niet? help...

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Wat hier soms helpt...

In de vakantie mogen ze aan het eind van de dag altijd een film kijken, maar als er die dag gevochten is, dan niet, ongeacht wie het heeft gedaan.

Ook roepen dat ze kunnen kiezen: of ze maken de hele tijd ruzie en dan hebben ze allebei niet zo'n leuke tijd, of ze vechten de hele tijd en dan hebben ze allebei een rotmiddag.

Soms samen praten na conflicten helpt ook. Ze moeten dan rustig tegen elkaar praten en moeten naar elkaar luisteren en de ander uit laten praten. Vaak vat ik even samen wat de ander heeft gezegd. Soms blijken ruzies op misverstanden te verstaan. Bij het uitpraten accepteer ik geen verklaringen als 'Maar zij doet stom' niet: je moet duidelijk uitleggen welk gedrag van de ander je ongewenst vindt. Vaak helpt het uitpraten wel: als je gewoon met straffen ruzies beëindigt, blijft er wel woede in de kinderen smeulen die later weer ontvlamt.

Bepaalde basisregels instellen: als je alleen met iets wilt spelen, moet dat op je eigen kamer. De andere kinderen moeten toestemming hebben om bij de ander op de kamer te mogen komen, zo kan soms een kind even een tijd rustig lezen. Pesten en slaan mag niet. Pesten betekent dat je iets doet wat de ander niet wil. Je moet duidelijk aangeven welk gedrag je niet wilt.

Tot slot, probeer ze op tijd in bed te krijgen.

Sterkte... Ondanks al mijn tips word ik er soms ook horendol van. Heb trouwens op maandag tegen mijn dochter van 10 gezegd dat als ze nog een keer haar broertje of zusje sloeg, ik haar naar een training sociale vaardigheden zou sturen, aangezien ik ook niet meer wist wat eraan te doen. Dit wil ze absoluut niet en ze heeft de hele week zich verder ingehouden!

Essie

Essie

13-08-2011 om 21:23

Redelijke dag vandaag...

bedankt voor je reactie..
vandaag ging het alleszins redelijk, ik heb ze de hele dag bewust uit elkaar gehouden. ze mochten niet met elkaar spelen en niet met anderen. reuze lastig maar wel effectief. het gaat er mij idd ook om dat ze elkaar leren kennen, heb het gevoel alsof dat nu pas komt en dat ze elkaars grenzen leren kennen en respecteren. het is nu vaak haantjesgedrag, wie gaat het eerst huilen, wie gaat het eerst klagen bij papa of mama, enz..

Wat bij ons helpt

Ik heb een tijdje geleden ingesteld, dat op vrije dagen de kinderen 's morgens en 's middags een half uur op hun eigen kamer spelen. Dit is dan dus voordat ze elkaar in de haren zitten!
Hiermee voorkom ik dat ze de hele dag rekening met elkaar moeten houden, én heb ik ook nog een uur per dag voor mezelf.
Het is als het ware even een adempauze voor allemaal. En dit werkt vaak goed.
Soms vergeet ik het, of komt het niet uit, en dan merk ik dat eind van de dag heel goed.
Overigens is vechten en ruziemaken ook leren, nl. leren sociaal met elkaar om te gaan. Als ik me dat bedenk kan ik vaak meer hebben.
Hoelang hebben jullie nog vakantie?

Oeps

foutje van mijn kant, vechten wordt hier ook niet getolereerd.
Met mijn opmerking bedoelde ik dat ruziemaken ook een vorm van sociale ontwikkeling is, die het het makkelijkst kunt uitproberen op broertjes of zusjes.

essie

essie

14-08-2011 om 21:15

Proberen en hopen op beter

yep, ik denk dat ik maar ga proberen om ze nu zoveel mogelijk met elkaar te laten praten ook, zodat ze elkaar beter leren begrijpen, het blijven twee jochies met andere belevingswerelden..bedankt voor de reacties tot nu toe..

essie

essie

14-08-2011 om 21:16

Pelle

geocachen (!), was da?? )

Asa Torell

Asa Torell

15-08-2011 om 10:01

Misschien een boekentip

Hier ben ik hetzelfde probleem aan het bestrijden met behulp van 'How2Talk2Kids - broers en zussen zonder rivaliteit'. Ondanks de titel is het voornaamste wat het me tot nu toe heeft opgeleverd juist het accepteren van de rivaliteit als normaal verschijnsel en vervolgens proberen om specifieke akkefietjes op te lossen met de tips uit het boek. Er staat vrij uitgebreid in beschreven wanneer en hoe je tussenbeide moet komen bijvoorbeeld, en hoe je de kinderen zelf hun problemen laat oplossen maar daar wel bij bemiddelt. Maar goed, ik heb het sinds een week, dus de wereldvrede is hier nog niet neergedaald .

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.