Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
Vic

Vic

06-01-2012 om 12:48

Spreekwoorden en gezegden

Vanaf welke leeftijd 'begrijpt' een kind meestal spreekwoorden, gezegden en beeldspraak? Mijn oudste was qua taal een vlotte, maar jongste (bijna 7) vat nog steeds alles zeer letterlijk op. Dat is soms wel grappig, maar het lijkt me toch iets om in de gaten te houden. Of is het heel normaal?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Per kind verschillend

Van mijn dochters weet ik het niet meer, maar bij mijn tweelingzoons kan ik het goed vergelijken: de één gebruikt al sinds kleuterleeftijd abstracte begrippen, spreekwoorden, beeldspraak en downright ouwewijvenuitdrukkingen, de ander niet. Die ene vangt ook altijd alles op wat je zegt of wat er op tv gezegd wordt (ook al kijkt en luistert hij niet eens bewust omdat hij met wat anders bezig is), dus ik denk dat hij het zo leert.

skik

Vic

Vic

06-01-2012 om 15:50

Niemand verder?

Skik, bedankt voor je reactie. Hoe oud zijn jouw zoons nu?

Vic

Vic

06-01-2012 om 17:47

Ik vraag het niet i.v.m. school maar omdat ik me afvraag of er meer 7-jarigen zijn die alles (nog) letterlijk opvatten. Oudste en ik maken nogal eens woordgrapjes en ook spreekwoorden zijn ons niet vreemd, jongste kan dat dan niet altijd volgen. En dan in combinatie met wat ander gedrag dat ze vertoont (fladderen, rondjes rennen, hyperfocus) is dit misschien iets om op te letten.

Ashara

Ashara

06-01-2012 om 18:38

Hier

Mijn 7 jarige kent al redelijk wat spreekwoorden (via ons) maar gebruikt ze zelf heel weinig. Hij vat ook alles letterlijk op behalve als het om een bij hem bekend spreekwoord gaat. Een woordgrapje wat daar enigszins van afwijkt vind hij al moelijk. Hij vat alles heel letterlijk op. Terwijl hij op zich heel vlot is met taal. Hij presteert goed op school op taalgebied, kon al vroeg lezen en vroeg praten. Dat lijkt er dus bij hem los van te staan?

Mijn dochter van 5 gebruikt zelf al regelmatig spreekwoorden/gezegdes. Die hoort ze van ons of van de televisie. Zij hoort nuances in toon en dergelijke ook veel beter dan zoon.

Ik heb er eigenlijk verder nooit over nagedacht op welke leeftijd ze dit zouden moeten beheersen. Alles letterlijk opvatten zit ook meer in het serieuze karakter van zoon terwijl dochter sowieso wat luchtiger in het leven staat. Ze zijn allebei wel goed in taal dus dat lijkt er los van te staan.

Bijspijkeren

Je kunt het wat aanmoedigen Vic. Er zijn spellen met spreekwoorden en gezegdes en het lezen van stripverhalen of bijvoorbeeld ook moppenboekjes die je samen leest kan handig zijn. Hier blijft het een kwetsbare maar meestal humorvolle zaak. Dingen zijn namelijk vaak ook heel grappig als je naar de letterlijke betekenis gaat zoeken. Op deze leeftijd kunnen ze mogelijk wel leren dat er een verschil is tussen letterlijk en symbolisch, op een speelse manier. Dan snappen ze ook beter waarom ze soms iets ontgaat.

Vic

Vic

06-01-2012 om 19:35

Wat annej zegt

Moppenboekjes zijn dus ook niet aan haar besteed. Daar snapt ze echt de lol niet van. Laatst had ze een mop gehoord en vertelde die, iets over iets wits wat ontploft is (boemkool). Dan gaat ze daar op door en vraagt wat geel is en ontploft, een boembanaan. Tja, ook leuk Andere voorbeelden zijn bijv. dat ik zeg dat iets wel weer boven water zal komen, en zij dan heel serieus vraagt of het gezonken is en waar dan. Of me betichten van jokken als ik zeg dat ik het huis ondersteboven heb gekeerd om het te vinden, want dat kan helemaal niet. En misschien heeft P ook wel gelijk. Qua taalontwikkeling ligt ze wellicht niet achter op de meeste jongetjes.

Woordgrappen begrijpen

Komt volgens mij pas tegen de tijd dat ze een jaar of 10 zijn. Dat bloemkoolvoorbeeld zou mijn middelste (inmiddels 11) 2 jaar geleden ook zo gezegd kunnen hebben. Nu snapt hij het wel, net even nagevraagd.

Roosje Katoen

Roosje Katoen

06-01-2012 om 22:50

Woordgrappen

volgens mij is het echt kindafhankelijk. Mijn oudste zoon maakte al woordgrappen toen hij een jaar of vier was, en al heel vroeg begreep hij ze. Volgens mij is het ook een bepaald soort gevoel voor humor. Maar ik ken zat volwassenen die nog steeds geen woordgrappen begrijpen dus wat nou 'normaal' is, geen idee. Zou me er in elk geval voorlopig niet druk om maken.

toja

toja

08-01-2012 om 12:16

Vic

Ik vind het moeilijk om zoon en dochter hier te vergelijken, maar dat komt omdat oudste zoon autisme heeft. Hij neemt lang niet alle spreekwoorden letterlijk. Heel veel kent hij gewoon of hij leest ze in de Donald Duck. Woordgrapjes snapt hij echter ook niet. Hij zou precies het zelfde kunnen reageren als jouw dochter. Maar mijn zoon is al 11. Dochter van 8 neemt sommige dingen ook nog letterlijk hoor. Vooral bij nieuwe spreekwoorden gezegden. Dat hoort volgens mij ook een beetje bij deze leeftijd. Met de andere dingen die je beschrijft zou ik het gewoon een beetje in de gaten houden.
Dit is trouwens ook nog zo'n leeftijd waarbij je ze zo lekker in de maling kunt nemen. Ze geloven dan ook alles wat je zegt ( ook een vorm van letterlijk nemen eigenlijk). Dus Eigenlijk past het ook nog wel bij de leeftijd denk ik.
Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Vic

Mijn jongens zijn nu 8,5. Degene die spreekwoorden enzo gebruikt, heeft trouwens net zo goed 'oor' voor de letterlijkheid van dingen. Zo vroeg hij laatst wat voor fruit een sik was. Want daarin zit een sikkepit. Wel leuk trouwens, want dan ga je uitzoeken waar die uitdrukking vandaan komt, en sikkepit is een geitenkeutel.

Ik had eens discussie met mijn puberdochter die niet naar een slaapfeestje mocht omdat ze de volgende dag iets belangrijks had en uitgerust moest zijn. Ter compensatie bood ik aan dat ze later zelf een slaapfeestje mocht geven. 'Desnoods gaan jullie dan de hele nacht niet slapen'. Waarop mijn toen 6-jarige zoon antwoordde: 'dan is het dus meer een wakkerblijffeestje'.

Maar, zit ik nu te bedenken, misschien is dit niet helemaal wat je bedoelt, omdat het ene kind de uitdrukkingen echt letterlijk neemt en de betekenis niet begrijpt, de ander speelt met de letterlijke betekenis en het volgende kind de letterlijke betekenis helemaal niet hoort omdat hij weet of snapt wat er met de uitdrukking bedoeld wordt.

Wel schattig, kinderen die uitdrukkingen letterlijk nemen:


http://www.youtube.com/watch?v=Uiocg_HxYPI

skik

Vic

Vic

08-01-2012 om 21:36

Humor

Ik denk dat jongste ook gewoon een heel ander soort humor heeft dan ik. Zoals vanmiddag, vroeg ze wanneer we gingen eten. Ik antwoordde dat we dat vandaag maar eens oversloegen, waarop ze me verbijsterd aankeek 'je maakt toch wel een grapje, mama?'. OK, het is een héél flauw grapje en bovendien van het soort dat ik regelmatig maak dus dat zou ze inmiddels toch moeten weten

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.